Zobacz pełną wersję : D90 Jak wyłączyć funckję rozpoznawania twarzy?
Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich użytkowników
Nikon D90. Zwykle robię fotografie z ustawieniami P lub S na pojedynczym punkcie ostrosci. Przy fotografowaniu włącza się funkcja rozpoznawania twarzy powodując zaburzenie ostrości .
np. mimo ustawienia ostrości na pierwszy plan ,funkcja rozpoznawanie twarzy ustawiła ostrość na osobę z drugiego planu. Czy i jak można wyłączyć tą funkcję.
Z góry dziękuję za pomoc.
sokrates
18-01-2011, 10:28
Dziwne - funkcja rozpoznawania twarzy w D90 działa tylko podczas przeglądania zdjęć, ale nie podczas robienia zdjęć?
przemyslawcioch
18-01-2011, 10:54
może masz backfocus na tamronie ;p czy innym czymś. Moja puszka też się myli często łapiąc za obiektem.
Może używasz AF 3D tracking? Gdy drugi plan jest bardziej kontrastowy od pierwszego wprowadza w błąd AF.
Antonioo
18-01-2011, 11:37
rozumiem, że robisz zdjęcia przy podglądzie na żywo tak?
funkcja wyłączenia priorytetu twarzy znajduje się w zakładce autofocus.....i autofocus dla lv bodajże....nie jestem pewien, bo nie mam aparatu przy sobie.....możesz zmienić na szeroki lub jeszcze jakiś.....
robiąc przez wizjer nie ma czegoś takiego jak rozpoznawanie twarzy :D....no bo tak na dobrą sprawę jak ?
lub masz właśnie ustawienie af-a zmienione z af-s np. na af-c, lub 3d.....ale to coś innego
Priorytet twarzy w trybie Lv wyłączasz w menu *a7
Moja rada: przede wszystkim czytać instrukcję ! A dopiero potem pytać, gdy się jest już zdesperowanym !
p.s. odpowiedź jest w menu a7 (to jest dokładnie pomiędzy pozycjami a6 a a8 )
Andrzejf
19-01-2011, 15:54
Przy fotografowaniu włącza się funkcja rozpoznawania twarzy powodując zaburzenie ostrości .
Czy robisz zdjęcia w trybie lifeview?
Jeśli tak, to zajrzyj do menu, do A7. Tam można ustawić autofocus na priorytet twarzy.
deseroza
19-01-2011, 16:44
Panowie przestańcie się pastwić. Odpowiedź podał Twine 18-01-2011 10:56, więc chyba był już czas się z nią zapoznać.;)
Pozdrawiam.
ale ja ją potwierdziłem !
Moja rada: przede wszystkim czytać instrukcję ! A dopiero potem pytać, gdy się jest już zdesperowanym !
p.s. odpowiedź jest w menu a7 (to jest dokładnie pomiędzy pozycjami a6 a a8 )
Instrukcję trzeba czytać również zanim się odpowie. Nie dotyczy to kolegi UBoot i innych, którzy poprawnie odpowiedzieli lecz wszystkich tych, którzy twierdzą że D90 nie ma funkcji rozpoznawania twarzy.