Zobacz pełną wersję : D70s+ 18-70 piękne foty czy kicha oto pytanie
Jestem szcześliwym posiadaczem puszeczki D70s i szkiełka 18-70mm generalnie foty wychodzą dość dobre ale
jak czytam te wszystkie wątki na forum a czytam i przeglądam dość często co tam ludziska radzą a czego nie radzą
to potem przyglądam się tym moim zdjęciom to stwierdzam że albo jestem fotografem do D... albo moja pucha i to denko do butelek które na nią zakładam jest do D....czy jest ktoś w stanie mnie umocnić w moich stwierdzeniach czy faktycnie jestem fotografem do D........ przez wielkie D zaznaczam że foce od 6 lat a pierwsza moja pucha to była minolta dynax 5 z kitem minolty 28-55mm i tamronik 55-210mm i troche tych fotek narobiłem cóż o tym wszystkim myśleć jestem R.............y tym wszystkim i dodam że niektórzy co zarzucają fotki na te forum z nikona D70s i obiektywem 18-70mm to wydaje mi się że są to foty rasowane na maxa w PS albo w innych programikach bo moje za cholere choć bym nie wiem co robił to bez żadnej obróbki tak nie wyjdą ludzie ratunku chyba wpadam w depresje nikona mój kumpel ma zwykłego pstrykacza cyfrowego i jego foty jak na nie patrze to wydaję mi się że są o niebo lepsze a reszta kumpli też tam mają jakieś kompakty sony albo samsunga i te fotki także wydają mnie się lepsze co wy na to niech ktoś mnie utwierdzi albo rozwieje moje obawy bo juz nie mam cierpliwości i chyba sobie kupie na chipotekę jakiś wypasiony sprzęt za 100 k może wtedy będzie wszystko ok.
Pozdrawiam wszystkich w depresji nikona i tych zdrowych też :-))))
Pokaż jakieś nieudane foty.
d70s można tak poustawiać, że na pewno wyjdą lepsze zdjęcia niż te które robią twoi koledzy.
Mati_007
14-01-2007, 15:02
Piotr DPiotr D sprżęt za 100 k nic tu nie da. D70s to nie małpka! Tu musisz się dużo nauczyć. Nie mówie, że nie masz doświadczenia, zwłaszcza że focisz od 6 lat. Ale fotografia cyfrowa to inna bajka trochę. Musisz się nauczyć panować nad ustawieniami. Dobrać je tak aby w danych warunkach dały jak najlepsze efekty. i nie przejmuj się tym, że małpki robią "lepsze zdjęcia". Jak opanujesz D70s to bedziesz w niebo wzięty jakością fotek. Ale do tego potrzeba czasu i czasu i czasu i pieniędzy i czasu.....:)
Wstaw jakieś nieudane zdjęcie i najlepiej do tego NEF-a ze zdjęciem owym. Jak ma być "ładnie, ładnie, jak z kompakta", to niestety, trzeba puchę, lub program odpowiednio ustawić.
To, że akurat widziałeś parę zdjęć zrobionych kompaktem i były one dobre to mnie nie dziwi, bo kompakt szczególnie ustawiony na auto robi bardzo ładne zdjęcia widoczków i nie tylko, powiem szczerze jak ktoś się mnie pyta jaki ma kupić aparat i mówi że fotografia go nie interesuje a aparat ma robić ładne zdjęcia to nigdy mu nie polece lustrzanki tylko kompakta.
Natomiast nie uwierze, że w tych samych warunkach D70s robi gorsze zdjęcia, jeżeli masz naprawdę wątpliwości to weź kumpla czy dwóch z kopmpaktami i zrobcie testy, ale w różnych warunkach i różne typy zdjęć.
Sebastiann
14-01-2007, 15:20
za kolegami... -> poznać dobrze aparat i jego ustawienia a D70s odpłaci Ci bardzo ładnymi zdjeciami:)
Jacek Wrzesińsk
14-01-2007, 19:29
Jestem szcześliwym posiadaczem puszeczki D70s i szkiełka 18-70mm generalnie foty wychodzą dość dobre ale
jak czytam te wszystkie wątki na forum a czytam i przeglądam dość często co tam ludziska radzą a czego nie radzą
to potem przyglądam się tym moim zdjęciom to stwierdzam że albo jestem fotografem do D... albo moja pucha i to denko do butelek które na nią zakładam jest do D....czy jest ktoś w stanie mnie umocnić w moich stwierdzeniach czy faktycnie jestem fotografem do D........ przez wielkie D zaznaczam że foce od 6 lat a pierwsza moja pucha to była minolta dynax 5 z kitem minolty 28-55mm i tamronik 55-210mm i troche tych fotek narobiłem cóż o tym wszystkim myśleć jestem R.............y tym wszystkim i dodam że niektórzy co zarzucają fotki na te forum z nikona D70s i obiektywem 18-70mm to wydaje mi się że są to foty rasowane na maxa w PS albo w innych programikach bo moje za cholere choć bym nie wiem co robił to bez żadnej obróbki tak nie wyjdą ludzie ratunku chyba wpadam w depresje nikona mój kumpel ma zwykłego pstrykacza cyfrowego i jego foty jak na nie patrze to wydaję mi się że są o niebo lepsze a reszta kumpli też tam mają jakieś kompakty sony albo samsunga i te fotki także wydają mnie się lepsze co wy na to niech ktoś mnie utwierdzi albo rozwieje moje obawy bo juz nie mam cierpliwości i chyba sobie kupie na chipotekę jakiś wypasiony sprzęt za 100 k może wtedy będzie wszystko ok.
Pozdrawiam wszystkich w depresji nikona i tych zdrowych też :-))))
Kompakty są dobre jak masz światło ale w trudnych warunkach (mało światła) z lustrzanką z podpiętym jasnym obiektywem nie mają szans,dlatego takie twierdzenia mnie zawsze dziwią,zwłaszcza że masz już trochę doświadczenia jak twierdzisz,a co do jakości to w tym aparacie jest tyle ustawień że naprawdę nie ma co narzekać tylko się brać za właściwe ustawienie i zaręczam cię dopiero się zdziwisz:)
,,to nie aparat robi zdjęcia tylko ty" aparat na 10000000$ nie zrobi sam dobrego zdęcia...;]
cyrusvirus
14-01-2007, 20:29
Kompakty są dobre jak masz światło ale w trudnych warunkach (mało światła) z lustrzanką z podpiętym jasnym obiektywem nie mają szans...
...a co do jakości to w tym aparacie jest tyle ustawień że naprawdę nie ma co narzekać tylko się brać za właściwe ustawienie i zaręczam cię dopiero się zdziwisz:)
o tym juz nie wspominajac :wink:
Dodam ze IMO majac d70s warto mimo wszystko zaprzyjaznic sie z jakims programem graficznym bo foteczki "nalezy" cykac w rawie i po drobnym zabiegu kosmetycznym z tej puszeczki wyciagamy zdjecia, ze tak to nazwe "jak z tych najdrozszych aparatow" :wink:
jak tu się wstawia foty do tego forum bo nie wiem prubowalem i nic nie wyszło
Władca Pixeli
14-01-2007, 20:52
jak tu się wstawia foty do tego forum bo nie wiem prubowalem i nic nie wyszło
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
Piotr D, proponuje galerie fotograficzne a nie techniczne. Sam siedzie np. w onephoto.net
Moze masz cos nie tak w ustawieniach.
Na poczatku daj sobie spokoj z NEF 'ami i rob fotki JPG w roznych sytuacjach, nawet tego samego przedmiotu, przy roznych ustawieniach i przeanalizuj je sobie pozniej w programie graficznym porownujac wyniki (wizualnie na powiekszeniu 100 % lub wiecej, porownoj szczegoly) i metody (patrzac na EXIF). Sam sie zorientujesz w jakich warunkach aprat potrzebuje jakie opcje do dobrego zdjecia
W menu opcje foto - redukcja szumow - zmien na DUZA
W menu - menu foto - optymalizacja zdjecia - wybierz "osobiste" i ustaw wyostrzanie na wyzsze lub duze. Chyba ze chcesz wyostrzac pozniej w NEF'y w innym programie. Ustawienie "normalne" daje dobre foty w wiekszosci sytuacji
W normalnych warunkach uzywaj AF S a nie AF A, jesli robisz sport to wtedy zmien na AF C a nie AF A. AF A to bajer i nie zawsze dziala jak powinien
Balans bieli - zawsze manualny nigdy A (tez nie zawsze dobrze ustawia sie na auto chociaz mozesz zmienic pozniej w obrobcie NEF'a)
Wywal "auto ISO" i ustawiaj manualnie, jak jest ciemniej podciagnij jesli nie chcesz miec ziarna to obniz i wydluz czas lub powieksz otwor przyslony itp. Nie dawaj aparatowi decydowac o ISO, sam wiesz jakie bedzie ci odpowiadac.
Odpusc sobie na poczatku 9 pol ostrosci do wyboru i zostan na razie przy centralnym. Nabierzesz wprawy w tym modelu to przejdziesz na dynamiczny. Na poczatku uzywaj tylko centralnego punktu i guzika blokady ostrosci (AE L / AF L) gdyz rezultat jest prawie taki sam a latwiej w uzyciu, szczegolnie na poczatku uzywania tego modelu aparatu.
Uzuwaj tez wiecej ekspozycje tzn pomiar swiatla punktowy (niz color matrix) skierowujac go na przedmiot ktory fotografujesz a pozniej guzikiem AE L / AF L (blokada ostrosci, ekspozycji) przekadruj jak chcesz nie zmieniajac ekspozycji. (patrz punkt wyzej)
Na razie tyle - musisz sie po prostu pobawic JPG na poczatku, rob foty, zapisuj warunki w jakich je robiles i ustawienia i pozniej porownuj na kompie. Rob notatki i w koncu rozgryziesz Nikosia :O))
Powodzenia
a mnie cieszy fakt, że z lustrzanki wychodzą foty o barwach naturalnych a nie cukierkowych, jak to z kompaktów. Trawa ma być zielona ale nie o takim nasyceniu lub intensywnej barwie. Wzrok bywa omylny i pozornie odbieramy takie foty jako "lepsze" ale czy wiernie oddające rzeczywistość? Chyba nie ;)
cyrusvirus
14-01-2007, 23:42
Moze masz cos nie tak w ustawieniach.
Na poczatku daj sobie spokoj z NEF 'ami i rob fotki JPG w roznych sytuacjach, nawet tego samego przedmiotu, przy roznych ustawieniach i przeanalizuj je sobie pozniej w programie graficznym porownujac wyniki (wizualnie na powiekszeniu 100 % lub wiecej, porownoj szczegoly) i metody (patrzac na EXIF). Sam sie zorientujesz w jakich warunkach aprat potrzebuje jakie opcje do dobrego zdjecia
W menu opcje foto - redukcja szumow - zmien na DUZA
W menu - menu foto - optymalizacja zdjecia - wybierz "osobiste" i ustaw wyostrzanie na wyzsze lub duze. Chyba ze chcesz wyostrzac pozniej w NEF'y w innym programie. Ustawienie "normalne" daje dobre foty w wiekszosci sytuacji
W normalnych warunkach uzywaj AF S a nie AF A, jesli robisz sport to wtedy zmien na AF C a nie AF A. AF A to bajer i nie zawsze dziala jak powinien
Balans bieli - zawsze manualny nigdy A (tez nie zawsze dobrze ustawia sie na auto chociaz mozesz zmienic pozniej w obrobcie NEF'a)
Wywal "auto ISO" i ustawiaj manualnie, jak jest ciemniej podciagnij jesli nie chcesz miec ziarna to obniz i wydluz czas lub powieksz otwor przyslony itp. Nie dawaj aparatowi decydowac o ISO, sam wiesz jakie bedzie ci odpowiadac.
Odpusc sobie na poczatku 9 pol ostrosci do wyboru i zostan na razie przy centralnym. Nabierzesz wprawy w tym modelu to przejdziesz na dynamiczny. Na poczatku uzywaj tylko centralnego punktu i guzika blokady ostrosci (AE L / AF L) gdyz rezultat jest prawie taki sam a latwiej w uzyciu, szczegolnie na poczatku uzywania tego modelu aparatu.
Uzuwaj tez wiecej ekspozycje tzn pomiar swiatla punktowy (niz color matrix) skierowujac go na przedmiot ktory fotografujesz a pozniej guzikiem AE L / AF L (blokada ostrosci, ekspozycji) przekadruj jak chcesz nie zmieniajac ekspozycji. (patrz punkt wyzej)
Na razie tyle - musisz sie po prostu pobawic JPG na poczatku, rob foty, zapisuj warunki w jakich je robiles i ustawienia i pozniej porownuj na kompie. Rob notatki i w koncu rozgryziesz Nikosia :O))
Powodzenia
Piotr D posiada D70s ;-)
Piotr D posiada D70s ;-)
Ale i tak niektore rzeczy mu sie przydadza :)