Zobacz pełną wersję : D90 - kolejność wyświetlania zdjęć.
Witam.
Co muszę przestawić, aby zdjęcie JPG powstałe z przerobienia w aparacie NEF-a wyświetlało się tuż za tym NEF-em. W tej chwili taki JPG ląduje u mnie na końcu listy, co utrudnia ewentualne porównanie. Kilka dni temu, ku mojemu zdziwieniu, JPG-i po przeróbce zapisały się właśnie tuż za NEF-ami, dziś już nie.
Czy wiecie jak to przestawić?
Witam.
Co muszę przestawić, aby zdjęcie JPG powstałe z przerobienia w aparacie NEF-a wyświetlało się tuż za tym NEF-em. W tej chwili taki JPG ląduje u mnie na końcu listy, co utrudnia ewentualne porównanie. Kilka dni temu, ku mojemu zdziwieniu, JPG-i po przeróbce zapisały się właśnie tuż za NEF-ami, dziś już nie.
Czy wiecie jak to przestawić?
Ale chyba nie masz na myśli kolejkowania zdjęć już z poziomu np. windowsa ;> ??
Heh, może nie do końca jasno się wyraziłem :)
Żadnej ingerencji komputera. Obróbka tylko w aparacie.
Heh, może nie do końca jasno się wyraziłem :)
Żadnej ingerencji komputera. Obróbka tylko w aparacie.
Nie wiem dokładnie bo nigdy nie porównuję zdjęć na lcd aparatu ale zobacz tak:
1) Ustaw aby domyślnie aparat robił zdjęcie NEF+JPG (jakości dowolne co tam chcesz) -> zobacz efekt czy kolejkowanie jest 1 po 2
2) Ustaw aparat tylko na NEF i po zrobionej serii z poziomu aparatu zrób z nich dodatkowo JPG.
Może to coś wyjaśni sprawe i tłumaczyło by takie zachowanie sortowania plików . Nie widziałem aby w opcjach było ustawienie kolejkowania plików w.g jakis wytycznych.
Sortowanie jest wg daty, a zdjęcie po obróbce ma późniejszą datę. Zrób eksperyment: zrób zdjęcie, obróbka, następne zdjęcie, obróbka, następne, tak z kilka i zobacz.
Tryb kolorów przestawiłeś ;)
Szkoleniowo:
znajdź różnicę pomiędzy
DSC_1234.NEF (JPG)
a
_DSC1234.NEF (JPG)
Nie rozumiem kwestii z przestawieniem trybu kolorów.
Chyba faktycznie zdjęcia wyświetlają się wg daty i pewnie zapomniałem, że poprzednio przerabiałem je tuż po zrobieniu NEF-a dlatego były jedno po drugim. Po zrobieniu większej ilości NEF-ów tak się chyba niestety nie da. Zawsze JPG-i dodają mi się na końcu.
"Nie rozumiem kwestii z przestawieniem trybu kolorów."
Naprawde nie widzisz roznicy miedzy ponizszymi nazwami...?
DSC_1234.NEF
_DSC1234.NEF
Przy sortowaniu alfabetycznym liczy sie najpierw pierwszy znak, potem drugi, nastepnie trzeci...
Wszystkie mam wymieniac?
W kazdym innym kryterium sortowania i tak na koncu dochodzi (asekuracyjnie) alfabet.
Jak sobie inaczej wyobrazasz porzadek na dysku?
Rozszerzenie NEF i JPG widnieje dopiero na koncu nazwy, wiec znaczenie ma najmniejsze poza przypadkiem sortowania wg rodzaju danych.
Tryb kolorow (wczesniej wspomniany) odnosi sie oczywiscie do trybow fotografowania M, A, S i P.
Programy tematyczne maja automatycznie przypisana przestrzen barw, co oczywiscie takze wplywa na sposob zapizu nazwy pliku.
Bez przesady z tym nieodróżnianiem nazw.
Nie wiedziałem, że miejsce podkreślnika w nazwie zależy od trybu koloru. Poza tym ja pytałem o sortowanie "w aparacie" a Ty piszesz, jak mniemam, o wyświetlanie w komputerze.
Ale OK, nieważne. Wiem, że nie da się tak jakbym chciał. Niestety JPG-i z NEF-a zawsze dodają się na końcu listy a nie tuż za tym NEF-em. Szkoda.
deseroza
19-01-2011, 16:40
Chodzi tu o przestrzeń barw...
A zdjęcia edytowanie w puszce mają nazwę CSC.
"Poza tym ja pytałem o sortowanie "w aparacie" a Ty piszesz, jak mniemam, o wyświetlanie w komputerze."
Czy to powoduje roznice w zasadzie dzialania mechanizmu sortowania jezeli przyjmiemy takie same kryteria...?
Sortowanie to sortowanie. Kazdy znak ma swoje miejsce w kolojce i po sprawie, a kryterium moze byc dowolne.
"Bez przesady z tym nieodróżnianiem nazw."
Mialo dotrzec ;) Ataku sie nie doszukuj, bo jego tu nie ma, a kol. Deseroza ladnie wszystko uzupelnil.
U mnie też jpegi wywołane z NEF-ów dodają się na końcu listy (w aparacie) pomimo, że ich nazwa jest taka sama jak nazwa Nef-a (dla czepialskich rozszerzenie jest inne)
Naucz sie na pamiec zwrotu "kryterium sortowania", a potem sobie szukaj czepialskich.
Sendilkelm
20-01-2011, 10:20
Chodzi tu o przestrzeń barw...
A zdjęcia edytowanie w puszce mają nazwę CSC.
"Poza tym ja pytałem o sortowanie "w aparacie" a Ty piszesz, jak mniemam, o wyświetlanie w komputerze."
Czy to powoduje roznice w zasadzie dzialania mechanizmu sortowania jezeli przyjmiemy takie same kryteria...?
Sortowanie to sortowanie. Kazdy znak ma swoje miejsce w kolojce i po sprawie, a kryterium moze byc dowolne.
"Bez przesady z tym nieodróżnianiem nazw."
Mialo dotrzec ;) Ataku sie nie doszukuj, bo jego tu nie ma, a kol. Deseroza ladnie wszystko uzupelnil.
Naucz sie na pamiec zwrotu "kryterium sortowania", a potem sobie szukaj czepialskich.
Nie ma to, jak tyle odpowiedzi, które nie wnoszą nic do tematu. Autor pytał o co innego i do tego już dawno się dowiedział czemu tak jest.
Deseroza - gdyby wziąć Twoje kryterium to zdjęcia edytowane powinny być na początku a nie na końcu jak napisał autor.
Seeker - kryterium sortowania nie bierze pod uwagę rozszerzenia, przynajmniej w Windowsie, więc jeśli masz taką samą nazwę, a rozszerzenie inne i sortujesz po nazwie to nie będzie tak jak piszesz. Jak już ktoś wyżej napisał problem był bo w puszcze jest sortowanie po dacie, a Ty piszesz o nazwach...
Przykład:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rafalkrukowski.com/nikoniarze/ScreenHunter_01%20Jan.%2020%2009.22.jpg)
Ja akurat miałem na myśli wszystkich tych, którzy po moim posie zaczęliby się czepiać w stylu "jakie masz rozszerzenia" "sprawdź czy nie masz podkreślnika" " może jest z przodu o może z tyłu" itp.
Ale cóż uderz w stół, a nożyce się odezwą - jak mówi ludowe przysłowie. Skoro tak zaragowałeś to widać już sam zaliczyłeś się do tych czepialskich i daruj sobie kretyńskie rady.
"kryterium sortowania nie bierze pod uwagę rozszerzenia, przynajmniej w Windowsie, więc jeśli masz taką samą nazwę, a rozszerzenie inne i sortujesz po nazwie to nie będzie tak jak piszesz."
Jak widac na zalaczonym obrazku - bierze. W nastepnej kolejnosci. O ile w ogole wlaczone jest jakiekolwieksortowanie,
bo w niektorych systemach mozna je wylaczyc.
Czy bedzie to kolejnosc alfabetyczna, czy wg n.p. kolejnosci dodania rozpoznawanych rozszerzen plikow,
to juz inna bajka.
Zauwaz, ze w tym przypadku najpierw jest "nef" (obok wspolnej nazwy), a potem "jpg",
czyli sytuacja sie powtarza.
W sortowaniu uwzglednia sie kazdy parametr nazwy pliku (a czasami nie tylko nazwy).
W innym przypadku caly zabieg bylby pozbawiony sensu, poniewaz byloby to sortowanie bez kryteriow.
"Deseroza - gdyby wziąć Twoje kryterium to zdjęcia edytowane powinny być na początku a nie na końcu jak napisał autor."
Czysto informacyjnie - u mnie edytowane trafiaja na poczatek.
Widocznie jest to kwestia jakichs ustawien puszki (ktorych nie chce mi sie tutaj wymieniac i rozgryzac).
"Ale cóż uderz w stół, a nożyce się odezwą - jak mówi ludowe przysłowie. Skoro tak zaragowałeś to widać już sam zaliczyłeś się do tych czepialskich i daruj sobie kretyńskie rady."
Przeczytaj watek od poczatku - tym razem ze zrozumieniem...
Sendilkelm
20-01-2011, 20:16
bo w niektorych systemach mozna je wylaczyc.
Czy bedzie to kolejnosc alfabetyczna, czy wg n.p. kolejnosci dodania rozpoznawanych rozszerzen plikow,
to juz inna bajka.
Zauwaz, ze w tym przypadku najpierw jest "nef" (obok wspolnej nazwy), a potem "jpg",
czyli sytuacja sie powtarza.
W sortowaniu uwzglednia sie kazdy parametr nazwy pliku (a czasami nie tylko nazwy).
W innym przypadku caly zabieg bylby pozbawiony sensu, poniewaz byloby to sortowanie bez kryteriow.
Generalnie to wszystko zależy od tego co sobie ustawisz. Standardowo nie bierze rozszerzenia, po to masz sortowanie po typie. W ogóle standardowo to nie ma podanych rozszerzeń...
Nie byłby pozbawiony sensu. Nazwa to nazwa, a rozszerzenie to rozszerzenie. Zresztą sam potwierdzasz, że to kwestia ustawień. Generalnie chciałem tylko pokazać, że nie zrozumiałeś pytania autora a od samego początku brniesz w coś co nie jest na zadane pytanie odpowiedzią.
Zresztą mało istotne w tym przypadku jest to czy bierze pod uwagę rozszerzenie. Na załączonym obrazku test.jpg jest za nefem, a u autora w aparacie jest na końcu (czytałeś w ogóle pytanie autora?).
E: Faktycznie windows bierze rozszerzenie (mój błąd), ale to nie zmienia i tak faktu problemu, który miał autor. Jeśli rozszerzenie będzie wzięte pod uwagę to pliki o tych samych nazwach powinny być obok siebie, a nie jpg gdzieś na końcu.
"Deseroza - gdyby wziąć Twoje kryterium to zdjęcia edytowane powinny być na początku a nie na końcu jak napisał autor."
Czysto informacyjnie - u mnie edytowane trafiaja na poczatek.
Widocznie jest to kwestia jakichs ustawien puszki (ktorych nie chce mi sie tutaj wymieniac i rozgryzac).
.
I właśnie o to chodziło autorowi pytania. Dlaczego pokazuje się na końcu. Jak to ustawić, a Ty prowadzisz dywagacje na temat tego, że ktoś nie umie czytać nazw. :)
EDIT:
Dla kontrastu wklejam obrazek jak jest w aparacie u autora. Proszę Seeker napisz mi jak tu działa to Twoje sortowanie po nazwie i dlaczego nie działa? Sytuacja z obrazka jasno wynika z 1 posta.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rafalkrukowski.com/nikoniarze/ScreenHunter_01%20Jan.%2020%2019.21.jpg)
"I właśnie o to chodziło autorowi pytania. Dlaczego pokazuje się na końcu. Jak to ustawić, a Ty prowadzisz dywagacje na temat tego, że ktoś nie umie czytać nazw."
Od samego poczatku probowalem uswiadomic autorowi dlaczego nie dzieje sie po jego mysli
(wyjasniajac sposob dzialania mechanizmow sortowania). Tylko tyle.
Uzylem tez zwrotu: "Tryb kolorów przestawiłeś", co sugeruje zaleznosc takze od tego parametru.
Oczywiscie tylko posrednia.
MZ powyzsze jak najbardziej ma zwiazek (przyczynowo - skutkowy) z zadanym przez autora pytaniem.
Dziele sie spostrzezeniami i to wszystko. W koncu na forum dyskusyjnym jestesmy... ;)
"Proszę Seeker napisz mi jak tu działa to Twoje sortowanie po nazwie i dlaczego nie działa?"
Zatem jeszcze nieco kontynuacji.
Sortowanie nie jest moje. Ani go nie wymyslilem, ani nie wdrazalem ;)
Kryteriow sortowania moze byc tyle, ile zaimplementuje programista.
Nie wiem, "co mial na mysli autor" oprogramowania puszek Nikona.
Czesto, raczej w wiekszosci przypadkow (jesli nie wszystkich) stosowane jest
sortowanie wg wiecej niz jednego kryterium. Na podstawie "wydruku"
3 plikow nie da sie tego dokladnie okreslic, a dodatkowo niektore wyniki
moga sie ze soba w pewnym zakresie pokrywac.
Dawniej przeszkadzalo mi to samo co autorowi, wiec pytanie rozumiem,
a ze wedka zamiast ryby... to procentuje na przyszlosc.
Potem zmienilem metody pracy (wywoluje na kompie, bo czesto dlubie w krzywych) i juz mi to nie przeszkadza.
Czasami tylko chce cos podejrzec w plenerze, ale zaraz potem kasuje takie pliki.
Na dysku nadaje plikom nazwy wg wlasnego schematu i sortuje wylacznie alfabetycznie.
Wszystko bylo w granicach przyzwoitosci, dopoki Tomi nie wyjechal z "czepialskimi".
I jeszcze jedno - nie naciagaj faktow (czyli pare slow o zalaczonych obrazkach).
W pierwszym przypadku faktycznie widac sortowanie wg nazwy (i tu nie mam zastrzezen),
natomiast w drugim...
Piszesz (powtorka cytatu):
"Proszę Seeker napisz mi jak tu działa to Twoje sortowanie po nazwie"
a na zrzucie jak wol stoi (zaznaczone strzalka w naglowku kolumny) sortowanie wg daty modyfikacji.
"i dlaczego nie działa?"
Dziala :)
"Sytuacja z obrazka jasno wynika z 1 posta."
Nie wynika, ale za to moze (nie musi) do niego nawiazywac.
Nie osądzam, nie mam parcia na "manie racji". Mowie tylko, co widze.
Pozdro ;)
"... Wszystko bylo w granicach przyzwoitosci, dopoki Tomi nie wyjechal z "czepialskimi". ...
Ale wziąłeś to do siebie. Ty na prawdę uważasz się własnie za taką osobę.
Przecież napisałem kogo mam na myśli.
Sendilkelm
21-01-2011, 15:40
I jeszcze jedno - nie naciagaj faktow (czyli pare slow o zalaczonych obrazkach).
W pierwszym przypadku faktycznie widac sortowanie wg nazwy (i tu nie mam zastrzezen),
natomiast w drugim...
Piszesz (powtorka cytatu):
"Proszę Seeker napisz mi jak tu działa to Twoje sortowanie po nazwie"
a na zrzucie jak wol stoi (zaznaczone strzalka w naglowku kolumny) sortowanie wg daty modyfikacji.
"i dlaczego nie działa?"
Dziala :)
Pozdro ;)
Nie napisałem, że tam jest sortowanie po nazwie. Drugi obrazek ma za zadanie przedstawiać sytuacje w puszcze autora. I o to mi chodziło. To jest dowodem, że przestawianie kolorów nie ma wpływu na zadanie pytanie, bo kryterium sortowania w puszcze jest inne.
Uff.. mam nadzieje, że się zrozumieliśmy jakoś :P
Pozdr
Alez przestawienie trybu kolorow ma tylko wplyw posredni... ;)
Roznica jest chyba tylko miedzy aRGB i sRGB.
Sytuacja moze byc n.p. taka, ze jedziesz na manualu w aRGB i z przyczyn obiektywnych
przelaczasz na zielony (dajesz komus pstryknac ujecie). To wystarczy, aby zmienily sie nazwy plikow.
Warto o tym wiedziec, bo latwo sie zagapic.
Przegladasz na kompie, a tu zdjecia nie ma.... (pozornie)
Znam z autopsji ;)