PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + 50/f1.4G zestaw do serwisu - prosze o POMOC !

tot1977
16-01-2011, 22:43
We wcześniejszym poście dowiedziałem się o przestawionej matówce w moim d90.

Przyglądnijcie się moim testom.
Strona może się długo ładować bo wielkie pliki.
http://tyburski.net.pl/d90/index.htm
Nic już z tego nie rozumie. Wynika z tego że i body i szkło do serwisu idzie.
W body przestawiona matówka a szkło BF jak ta lala.
Proszę o waszą opinię

kZC_
16-01-2011, 23:05
trochę mydli ;]
przydała by się wizyta na Postępu w celach kalibracyjnych..

tot1977
16-01-2011, 23:09
trochę mydli ;]
przydała by się wizyta na Postępu w celach kalibracyjnych..

Wysłałem im email z opisem i linkiem do testu. Czekam na informcję co odpiszą.
Boje się tylko że stwierdzą u siebie że wszytsko zgodnie z normami dla body i optyki i bedzie to samo ;(.

kZC_
16-01-2011, 23:14
hmm.. nie wygląda to aż tak źle, choć nie przyglądałem się dokładnie zdjęcią - (zaraz oglądnę jeszcze raz );) lekki BF; sam posiadam 50 1.4G tylko, że z D700, i mam w body ustawioną korekcje o wartości +4.

tot1977
16-01-2011, 23:20
hmm.. nie wygląda to aż tak źle, choć nie przyglądałem się dokładnie zdjęcią - (zaraz oglądnę jeszcze raz );) lekki BF; sam posiadam 50 1.4G tylko, że z D700, i mam w body ustawioną korekcje o wartości +4.

Są dwa problemy:
1) Mam przestawioną matówkę
2) BF obiektywu ( a moze to wina matówki)

Przeglądnij sobie zdjęcia z testu nr 2.
zdjęcia są w pełnej rozdzielczości tylko zmniejszone w kodzie na poczet www.
A co do korekcji to ja w d90 takowej zrobić ie mogę ;( nie ta klasa ;)

kewlas
17-01-2011, 17:56
Nie znam się dokładnie tot1977 ale wydaje mi się że to nie problem z matówką ponieważ ma się ona nijak do punktów pomiaru AF , bo nie są one na nią naniesione tylko znajduja sie w kominie za matówką. Ja tez mam identycznie jak ty że nie pokrywa mi się pomiar z LV z tym z wizjera ale kompletnie mi to nie przeszkadza w sumie LV nigdy nie używam .
Mam manualne szkło i nie wiem w sumie czy ma to jakiś wpływ na moje ostrzenie .
Ale w szkle masz faktycznie BF.
Cikaw jestem ile osób ma taką niezgodność LV z wizjerem i sobie nie zdaje z tego sprawy ?

tot1977
17-01-2011, 20:39
Nie znam się dokładnie tot1977 ale wydaje mi się że to nie problem z matówką ponieważ ma się ona nijak do punktów pomiaru AF , bo nie są one na nią naniesione tylko znajduja sie w kominie za matówką. Ja tez mam identycznie jak ty że nie pokrywa mi się pomiar z LV z tym z wizjera ale kompletnie mi to nie przeszkadza w sumie LV nigdy nie używam .
Mam manualne szkło i nie wiem w sumie czy ma to jakiś wpływ na moje ostrzenie .
Ale w szkle masz faktycznie BF.
Cikaw jestem ile osób ma taką niezgodność LV z wizjerem i sobie nie zdaje z tego sprawy ?

Analizując sytuacje w zasadzie to mi to też nie przeszkadza.
Problem polega na tym że rzadko robie zdjęcia na LV a w tym trybie własnie jest OK i nie wystepuje BF.
Robiac zdjęcia "normalnie" przez wizjer BF jest moim zdaniem za duży i nie akceptowalny.
Zastanawiam się tylko czy po tych testach nie jest to wina zarówno matówki jak i szkła ??. Stąd moje pytanie na forum.

tot1977
17-01-2011, 23:44
Nie znam się dokładnie tot1977 ale wydaje mi się że to nie problem z matówką ponieważ ma się ona nijak do punktów pomiaru AF , bo nie są one na nią naniesione tylko znajduja sie w kominie za matówką.........

A mi wydaje mi się że punkty są na matówce !. Za cienki już jestem w takie klocki ale zobacz na matówki sprzedawane w sieci. Mają naniesione punkty AF ! . Tak czy siak czekam na odpowiedz serwisu nikona.

tot1977
18-01-2011, 09:10
tot1977 - napisz proszę gdzie kupiłeś swojego D90 ... zaczynam się zastanawiać czy wszystkie D90 mają coś tam spier***one czy też może jakiś "super sklep" w atrakcyjnej cenie sprzedaje nam badziewne modele ( sorry już tak mam w poszukiwaniu spiskowej teorii dziejów ). Wogóle jeśli ktokolwiek narzeka na jakieś tam pierdoły - piszcie gdzie kupiliście swój D90.

Teorii spiskowej konkretnego sklepu bym sie nie spodziewał. Raczej jak juz coś to partii towaru która może miec jakis problem.
Ja swój kupiłem w hurtowni Action S.A. Mieli tego w duckę. Po tygodniu sprzedali cały stock. Rozeszło się to pewno po całej polsce. Cena raczej nie odbiegała on rynkowej.
Dziś powinienem mieć odpowiedz od serwisu nikona. Wysłąłem im moje zdjęcia z testów i opis co i jak. Jak bedzie opdowiedz to wam przekaże co wymyslili ;)

tot1977
18-01-2011, 12:06
I jest odpowiedz SERWISU NIKON POLSKA :

Informację o odległości przekazuje obiektyw a ostrość jest ustawiana jest w dwóch systemach:

Lv - matryca

Tryb bez Lv (wizjer) - procesor AF korpusu

Oba te systemy są niezależne i nie wpływają na siebie. Pokrywanie się punktów z matówki i punktem pomiaru ostrości z matrycy (Lv) nie ma znaczenia i nie wpływa na pracę AF.

BF występuje w opcji bez Lv czyli regulacji wymaga AF korpusu. W D7000, D300s i w serii D3 jest opcja precyzyjnej korekty AF z Menu aparatu. D90 nie ma takiej opcji i regulacji Pana aparatu na testowym obiektywie dokona serwis. Jeśli D90 jest na gwarancji to regulacja będzie bezpłatna.

Do serwisu proszę wysłać sam korpus i płytkę CD ze zdjęciami testowymi.

No to wysyłam co mam biedny zrobić ;)