Zobacz pełną wersję : Nikon D90 przestawione pola AF w stosunku do LV
Witam.
No i mnie też dopadło. Niedawno przesiadłem się z D5000 na D90. Do D90 podpięty został obiektyw nikkor 50/f1.4G który wcześniej współpracował z D5000. Po wykonaniu kilkudziesięciu zdjęć zauważyłem że coś jest nie tak z ostrością i pracą AF. Kurcze z D5000 było ok. Analiza starszych zdjęć i jest dobrze więc test nowej puszki. No i zaczeło się.
Po kilkunastu próbach z Focus test chart V2.00 padło na to że mam coś przestawione w body, a konkretnie punkty AF w wizjerze nie pokrywają się w punktem w czasie pracy na LV . Tyczy się centralnego punku. Na innych ustawieniach nie testowałem aparatu.
Wygląda to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tyburski.net.pl/d90/wizjerD90.jpg)
po ustawieniu aparatu na statywie i ustawieniu środka na LV i po ponownym przestawieniu na wizjer środkowy punk AF znajduję sie zaraz pod ramka (patrz zdjęcie).
Defekt ten powoduje że przy przysłonach f/1.4 a nawet f/2.8 ostrość ustawiana jest gdzie indziej.- niż bym chciał.
Tzn. ostrość zawsze jest żle ustawiana ale na takich przysłonach jest to najbardziej widoczne.
Oczywiście tyczy się to "normalnej" pracy aparatem przez wizjer.
Powiedzcie mi co o tym sądzicie ?. Czy zostaje tylko serwis ?
PS. Jest wiele postów na temat słabej ostrości i BF/FF obiektywów 50/1.4G. Może inni mają podobnie i to nie wina obiektywu a body !! ??
Proszę o opinie czy tak może być i to wg. nikona mieści się w ich normach. Nie chciał bym wysyłac body i czekac kilkanaście dni i taką dostac odpowiedź.
Pozdrawiam
velaskez
16-01-2011, 18:49
Może być, ze czujnik AF w body jest lekko przesunięty. Jak z innym obiektywem? Masz jak sprawdzić? I czy na manualu potwierdzenie ostrości tez jest przestrzelone?
Może być, ze czujnik AF w body jest lekko przesunięty. Jak z innym obiektywem? Masz jak sprawdzić? I czy na manualu potwierdzenie ostrości tez jest przestrzelone?
Mam pożyczoną sigme 50-150 f/2.8 APO EX DC i jest to samo. Wiadomo że jest to troszkę mniej widoczne ze względu na przysłonę ale jest .
Na manualu nie sprawdzałem. Manualnie pracowałem tylko w trybie LV jak bawiłem się z makro. Ale tryb LV działa OK. Problem występuje z ustawienie w wizjerze.
velaskez
16-01-2011, 19:02
To może masz matówkę przestawioną lekko?
To może masz matówkę przestawioną lekko?
No może tak być. Co z tym fantem zrobić bo połowa zdjęć ląduje do kosza ??.
Można oczywiście wiedząc o tej przypadłości brać korektę i po sprawie. Ale aparat nowy może coś się z tym da zrobić . A może pomęczyć się do końca gwarancji i zmienić potem na matówkę co mi ułatwi reczne ostrzenie;>
Nowy aparat i się męczyć??? Po to jest AF aby to ten moduł ustawiał ostrość, a nie twoje oko manualnie. Na gwarancji wysyłaj i juz.
velaskez
16-01-2011, 21:08
No może tak być. Co z tym fantem zrobić bo połowa zdjęć ląduje do kosza ??.
Daj do serwisu, zrobią;)
Niestety mam identycznie też nie wiem co z tym fantem zrobić , z tym że ja ostrzę manualnie.
Przyglądnijcie się moim testom.
Strona może się długo ładować bo wielkie pliki.
http://tyburski.net.pl/d90/index.htm
Nic już z tego nie rozumie. Wynika z tego że i body i szkło do serwisu idzie.
W body przestawiona matówka a szkło BF jak ta lala.
Wątek można zamknąć temat przeniesiony http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169622
Nie znam się dokładnie tot1977 ale wydaje mi się że to nie problem z matówką ponieważ ma się ona nijak do punktów pomiaru AF , bo nie są one na nią naniesione tylko znajduja sie w kominie za matówką. Ja tez mam identycznie jak ty że nie pokrywa mi się pomiar z LV z tym z wizjera ale kompletnie mi to nie przeszkadza w sumie LV nigdy nie używam .
Mam manualne szkło i nie wiem w sumie czy ma to jakiś wpływ na moje ostrzenie .
Ale w szkle masz faktycznie BF.
Cikaw jestem ile osób ma taką niezgodność LV z wizjerem i sobie nie zdaje z tego sprawy ?
Ja myślę, że lustro jest źle ustawione. Nominalnie powinno być pok kątem 45 stopni i prostopadle do niego lustro pomocnicze. Jesli lustro jest pod innym katem, to co innego widać w wizjerze i łapie to także czujnik AF, a co innego pada na matrycę. W trybie LV lustro nie bierze udziału w ustawianiu ostrości- stąd różnice.
jeśli ustawiasz ostrość na oko, a wychodzi na policzku, to by znaczyło, że lustro jest odchylone bardziej do poziomu od nominalnego kąta.
Samemu chyba tego nie ustawisz, więc raczej serwis.
Ja myślę, że lustro jest źle ustawione. Nominalnie powinno być pok kątem 45 stopni i prostopadle do niego lustro pomocnicze. Jesli lustro jest pod innym katem, to co innego widać w wizjerze i łapie to także czujnik AF, a co innego pada na matrycę. W trybie LV lustro nie bierze udziału w ustawianiu ostrości- stąd różnice.
jeśli ustawiasz ostrość na oko, a wychodzi na policzku, to by znaczyło, że lustro jest odchylone bardziej do poziomu od nominalnego kąta.
Samemu chyba tego nie ustawisz, więc raczej serwis.
Daje wam oficjalne stanowisko serwisu NIKON POLSKA . Może ktoś będzie miał podobne problemy i ta informacja bedzie mu pomocna.
cytuje:
Informację o odległości przekazuje obiektyw a ostrość jest ustawiana jest w dwóch systemach:
Lv - matryca
Tryb bez Lv (wizjer) - procesor AF korpusu
Oba te systemy są niezależne i nie wpływają na siebie. Pokrywanie się punktów z matówki i punktem pomiaru ostrości z matrycy (Lv) nie ma znaczenia i nie wpływa na pracę AF.
BF występuje w opcji bez Lv czyli regulacji wymaga AF korpusu. W D7000, D300s i w serii D3 jest opcja precyzyjnej korekty AF z Menu aparatu. D90 nie ma takiej opcji i regulacji Pana aparatu na testowym obiektywie dokona serwis. Jeśli D90 jest na gwarancji to regulacja będzie bezpłatna.
Do serwisu proszę wysłać sam korpus i płytkę CD ze zdjęciami testowymi.
Tak wiec w dniu dzisiejszym kurier zabiera moje body. Mam nadzieje że ustawienie na obiektywie testowym w serwisie pomoże. Jak nie męczę Nikona dalej.
Pozdrawiam
Odświeżam stary wątek dotyczący przesunięcia punktów ostrości w D90.
Otóż ramka AF-u którą widzimy w wizjerze nie zawsze pokrywa się z ramką wyświetlaną w programie ViewNX2, co może oznaczać że rzeczywiste położenie czujników nie musi się znajdować w centrum wyświetlanej ramki.
Mam podobne przesunięcie w moim D90, postanowiłem prze analizować co jest nie tak, a teraz wnioski.
W moim przypadku prostokąt centralnego pola w wizjerze, bo na nim się skupiam, jest przesunięty w pionie, czyli znajduje się trochę wyżej niż prostokąt który wyświetla się na wykonanym zdjęciu we wspomnianym programie.
Przeczytałem cały ten wątek, i niektórzy koledzy błędnie szukali przyczyny tego zjawiska.
W d90 i nie tylko ramki AF-u te które widzimy w wizjerze nie są naniesione na matówkę, gdyby tak było, byłyby widoczne cały czas, jeśli wyciągniemy baterię wizjer ciemnieje i żadne punkty nie są widoczne.
Oznacza to, o czyn niektórzy jeszcze nie wiedzą, że ramka którą widzimy w wizjerze nie znajduje się na matówce, ale jest wyświetlana na wyświetlaczu który jest gdzieś pod matówką.
Po głębszej analizie doszedłem gdzie jest problem, rzeczywiste czujniki są tam gdzie powinny być, tylko sama ramka jest źle wyświetlana w stosunku do nich, wystarczy spojrzeć w wizjer, centralna ramka powinna być w centrum wizjera, jeśli nie jest to oznacza że właśnie ramki są źle wyświetlane.
Jak to sprawdzić, wystarczy tablica ze skalą, choćby ta do testów BF, kierujemy aparat pod kątem prostym do tej kartki, centralnym punktem na napis Focus here, dokładnie środkiem tego punktu, i obserwujemy ile milimetrów mamy u góry wizjera, a ile u dołu, jeśli są różnice to wyświetlane ramki są przesunięte.
U mnie w D5000 idealnie w centrum, w D90 przesunięty nieco wyżej.