Zobacz pełną wersję : D100 a rozmiar karty
mwysocki
16-01-2011, 11:23
Witam! Dopadł mnie ostatnio pewien problem, czysto teoretyczny. Mam 1,5 GB pamięci do mojego staruszka, i nie powiem, gdyby chciało się robić w RAWach, (a chce się, ale nie zawsze wystarczy) to jestem w ciemnej... dziurze :) I stąd moje pytanie- czy D100 obsługuje karty o pojemności 4/8/16 GB? Nigdy tego nie sprawdzałem i sprawdzić jak nie mam, więc pytam tutaj :) Z góry dzięki za odpowiedzi.
nigdy go nie miałem ale wydaje mi się że do 4 GB obsługuje (tak jak D70)
Kundzior
16-01-2011, 13:48
D70 2gb maksymalnie, 4ki już nie widzi.
mwysocki
16-01-2011, 15:53
Czyli w sumie mogę założyć, że do 2GB... Chyba, że ktoś kto ma/ miał D100 i sprawdzał z 4GB i w górę się wypowie.
ck_dezerter
16-01-2011, 16:06
Ja używałem D100 z kartą 4GB i widzi ją spokojnie. Większych nie sprawdzałem.
Sapphiron
16-01-2011, 16:15
Kurde to mój był jakiś dziwny bo normalnie pracowałem czy w studio czy w plenerze z 4gb kartami :P
Kundzior
16-01-2011, 16:30
Niemożliwe, D50 który był nowszy widzi tylko max 2GB, kolegi D70s też tylko do 2 GB sprawdzone w życiu. D100 jest chyba na CFy, tu może być inaczej.
Sapphiron
16-01-2011, 16:31
d70/s też są na CF... nie tylko d100
Kundzior
16-01-2011, 16:42
tak tak wiem.
Sapphiron
16-01-2011, 16:54
i w moim d70s śmigałem karcioszki po 4 gb...
co śmieszniejsze niby S5 ma granicę 6-8Gb a używam 16Gb bez żadnych problemów...
D100 pracuje bez problemów na 2 GB.
Na 4 GB niektórzy mieli problemy, niektórzy nie. Na 8 GB nie słyszałem żeby ktoś pracował.
Ale, ale .... nie wiem jaką fotografią się zajmujesz. D100 nie jest szybkim aparatem - mały bufor (4 RAW) i wolny zapis.
Więc przy bardzo szybkich strzałach i tak polegnie. Natomiast w krajobrazie i przy statycznych fotografiach w D100 masz cudowną sprawę: BEZSTRATNĄ kompresję RAW i wtedy taki RAW waży około 4,5 MB. Więc przelicz sobie ile Ci wejdzie zdjęć na 2GB kartę. Nie wspomnę już o miejscu na dysku.
mwysocki
16-01-2011, 18:10
Właśnie większą kartę chcę sobie sprawić ze względu na to, że pakuję się z aparatem gdzie się tylko da. A to, że D100 ma takie a nie inne ograniczenia... Cóż- większa karta przyda się do następcy staruszka ;) Z tą obsługą 4 GB wydaje mi się, że to kwestia aktualizacji softu do 2.00, możliwe, że ci niektórzy, którym nie pracowały, nie mieli jej zrobionej.
Przy skompresowanych RAW-ach jest kolosalna różnica, ważą ponad 2 razy mniej- co nie zmienia faktu, że zapisują się 3x wolniej, a 4-5 zdjęć na minutę mnie nie bawi ;) Więc po prostu zainwestuję w jakąś lepszą kartę 4GB i będę się bawił już na RAW-ach, a nie JPG-ach, tak jak zostałem zmuszony wczoraj fotografując coroczny WOŚP-owy mecz hokeja... Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi :)
D70s pracuje poprawnie z kartą 32GB
krzysztof jot
16-01-2011, 22:58
Właśnie większą kartę chcę sobie sprawić ze względu na to, że pakuję się z aparatem gdzie się tylko da. A to, że D100 ma takie a nie inne ograniczenia... Cóż- większa karta przyda się do następcy staruszka ;) Z tą obsługą 4 GB wydaje mi się, że to kwestia aktualizacji softu do 2.00, możliwe, że ci niektórzy, którym nie pracowały, nie mieli jej zrobionej.
Przy skompresowanych RAW-ach jest kolosalna różnica, ważą ponad 2 razy mniej- co nie zmienia faktu, że zapisują się 3x wolniej, a 4-5 zdjęć na minutę mnie nie bawi ;) Więc po prostu zainwestuję w jakąś lepszą kartę 4GB i będę się bawił już na RAW-ach, a nie JPG-ach, tak jak zostałem zmuszony wczoraj fotografując coroczny WOŚP-owy mecz hokeja... Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi :)
2 GB tak, 4 - sprawdź w sklepie, poproś kogoś kto ma, i jak zadziała - kup to samo, bo inna może nie zadziałać. Były przypadki, że widział, więc jak da rade będziesz miał szczęście. Zaleczy od modelu karty, czegoś co tam siedzi w środku :) - jednych producentów widział (jakiś Kingston), większości nie. Miałem wtedy do zgrywania kart nikonowskiego Coolwalkera - widział 1GB, po aktualizacji 2 GB. Jak kupowałem D100 miałem trzy karty 256. Zakup 524 był wyczynem nie lada - mam te Lexary do dzis :).
Aktualizacja body niewiele zmienia i ukazała się bardzo szybko - więc raczej każdy ma/miał z softem 2.0. Co do zapisu skompresowanego RAWa mam raczej odmienne zdanie - ale może już nie pamiętam :). Jednak mam wrażenie, że było odwrotnie, fakt że wtedy karty były wolniejsze.
Tak czy owak - zanim "zarykujesz" te 4GB - upewnij się, że tan zakup ma sens - teoretycznie D100 nie obsługuje kart 4GB.
Co do JPG - pewnie sam wiesz - z D100 są generalnie nieprzydatne, to było body robiące najgorsze JPGi w historii, zero ostrości, filtr na matrycy zabijał obraz całkowicie. Dlatego potem Nikon poszedł za ostro w druga stronę i był D70 i ta słynna mora. Z RAWa da się ładnie wyostrzyć. I Nie jest taki wolny - robiłem sport i dawałem rade, choć bywało ze blokował się bufor :).
Porównywanie i głosy posiadaczy D70 są bez sensu - to inny aparat, inne czasy, wtedy technologie w materii aparatów cyfrowych po roku to już był kosmos, a te body dzieli dużo więcej czasu.
mwysocki
16-01-2011, 23:22
krzysztof jot Dzięki za dogłębny wywiad :) Ze sprawdzaniem karty w sklepie może być kiepsko, bo zapakowane itd... A nie znam raczej nikogo, kto ma taką kartę. Ale popytam, może akurat się ktoś znajdzie. Niestety muszę pracować na dziadku, chociaż nie powiem, że jest zły- jest u mnie dobre 7 lat, i nie stęka, nie płacze, gumy w idealnym stanie. Jedyne co to osłona LCD się połamała i mój ojciec zgubił muszlę :D
tomekzi rozumiem, że chodzi Ci o 2 GB? :D
mwysocki
19-01-2011, 23:23
UWAGA! Jesli ktoś ma D100 i zastanawiał się nad tym samym- SanDisk Extreme III 4GB działa bez problemu :)
ja równiez wkładam 4 giga i wszystko jest ok
mwysocki
21-01-2011, 08:44
Barnix, dla formalności- mógłbyś mi powiedzieć jaką konkretnie kartę?
Niemożliwe, D50 który był nowszy widzi tylko max 2GB, kolegi D70s też tylko do 2 GB sprawdzone w życiu. D100 jest chyba na CFy, tu może być inaczej.
Widocznie miałem jakiś dziwny D70s,bo mój widział karty 4 gigowe.
Widocznie miałem jakiś dziwny D70s,bo mój widział karty 4 gigowe.
Ba, mój wciąż widzi karty 8GB:)
Co prawda AF nie działa ale zdjęcia zapisuje normalnie ;]
panoramix
22-01-2011, 14:52
To moje D70 jakieś "walnięte" chyba jest. Obsługuje spokojnie 8Gb SanDisk-a.
Bo CompactFlash to zwykle IDE, elektronika jest w karcie, wiec nie ma problemu jak w SD z ograniczeniem kontrolera w aparacie.
mwysocki
22-01-2011, 22:36
costi czyli sugerujesz, że każda karta powinna działać bez problemu? Namieszało mi się trochę :|
D70 to nie D100 ;).
D200 podobno też tylko 4GB widzi, a ja pracowałem na 8GB i wszystko śmigało prawidłowo.
D70 to nie D100 ;).
D200 podobno też tylko 4GB widzi, a ja pracowałem na 8GB i wszystko śmigało prawidłowo.
Moj D200 też dziala z 8GB Sandiskiem ExIII i Lexarem PRo 233x choć przyznam, że czasem z tymi kartami trafia mu się błąd CHR przy długiej serii. Natomiast z kartami 2 i 4GB nie ma żadnych problemów.
mwysocki
27-01-2011, 17:37
Ok, kupiony SanDisk Extreme III 4GB śmiga aż miło, temat do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)