Zobacz pełną wersję : opóźnione działanie przy fotografowaniu-Nikon D90
Witam,
tak się zastanawiam jak u Was sprawują się D90-tki odnośnie szybkości działania (reagowania). Wczoraj robiłem zdjęcia gdzie potrzebowałem tejże skuteczności i szybkości a tu po naciśnięciu spustu do końca (po złapaniu i potwierdzeniu ostrości) nikuś się ok 1-2 sek zastanowił zanim migawka się wyzwoliła. Czasem jest też tak, że po prostu nie zrobi zdjęcia. W większości przypadków na szczęście działa poprawnie.
Przyznam się, że jest to denerwujące bo przez to umknęły mi niektóre fajne chwile.
A jak to u Was wygląda, czy też macie lub mieliście taki przypadek?
pozdrawiam.
Nie zaobserwowałem takiego przypadku z moim D90, zawsze wyzwala migawkę w "mig" ;-). Nie wiem, może masz ustawiony AF-C z priorytetem ostrości i w momencie naciskanie spustu migawki ostrość jednak nie jest ustawiona poprawnie.
Witam.
Prześledz dokładnie str. 54 oraz 173 instrukcji obsługi. Jest tam mowa o różnych trybach pracy AF jak i o lampie wspomagającej. Myślę że masz coś żle ustawione i aparat na chwile traci ostrość co uniemożliwia zrobienie zdjęcia. Sprawdz czy w takim przypadku np. potwierdzenie ostrości w wizjerze nie mryga. Tylko w trybie AF-C aparat zrobi zdjęcie bez potwierdzenia ostrosci. W każdym innym nie wyzwoli migawki.
Może w momencie wciskania spustu do oporu, obiekt nie był już w polu ostrości? Mi się nigdy coś takiego nie zdarzyło.
darkmajin
16-01-2011, 12:44
Nie wiem czy d90 to ma ,ale czy to nie jest "tryb opóźnienia ekspozycji" ?
Może samowyzwalacz :-)
:twisted: ;) . Ale ta funkcja się "restartuje" po zmianie trybu pracy ;). Chyba że to była jednorazowa "wpadka" aparatu lub autora wątku i szybko szuka co i jak.
Nie wiem czy d90 to ma ,ale czy to nie jest "tryb opóźnienia ekspozycji" ?
Opcji jest co najmniej kilka.
Nigdy w życiu nie czytałem instrukcji obsługi do żadnych urządzeń ;). Od aparatu leży cały czas na wierzchu i kilka razy w tyg. zaglądam do niej co i jak ;). PS żeby nie było że jestem :???: zielony całkiem to tylko dodam że d90 mam od kilkunastu dni, ale wcześniej psrykałem d5000 a znaczna część funkcji i ustawień się pokrywa.
Jakby nie było podstawa to opanowac APARAT ;).
Ja instrukcje od D90 przeczytałem dwa razy od deski do deski. Od D700 na razie raz, ale pewnie jeszcze do niej wrócę :) Podstawa to RTFM.
Ja instrukcje od D90 przeczytałem dwa razy od deski do deski. Od D700 na razie raz, ale pewnie jeszcze do niej wrócę :) Podstawa to RTFM.
Słusznie. Ale nawet po przeczytaniu od deski do deski i tak potem wracamy do konkretnych juz działów żeby ustawić coś pod konkretne "warunki". Dopóki się to nie utrwali w głowie to niestety lektura obowiązkowa na półce ;)
hehe, nie to nie samowyzwalacz:)
autofokus ustawiony na AF-S, pojedynczy punkt.
Dzięki za odp.
hehe, nie to nie samowyzwalacz:)
Dzięki za odp.
No to jak masz AF-S to tak może się zdarzyć. Tym bardziej że piszesz że potrzebowałeś szybko... . Znaczy się coś się przemieszczało, ruszało i tu pewno wskażnik potwierdzenia ostrości migał. Musiałes się wstrzelić w ten moment ;) i stad te opóźnienia ;)
Czas reakcji zależy od jasności i od kontrastu obiektu no i od obiektywu.
Jeśli w skrajnym przypadku np. skierujesz ten punkt na jednolitą ścianę to AF właśnie tak się zachowa.
Jeśli to jest środkowy punkt to wspomaganie AF powinno pomóc w ciemniejszych warunkach.
Tak ogólnie to przy używaniu Nikona D5000(ten sam AF) w pomieszczeniach z jasnym obiektywem szlag mnie trafiał.
Kupiłem lepsze body i teraz jest dużo lepiej.
No to jak masz AF-S to tak może się zdarzyć. Tym bardziej że piszesz że potrzebowałeś szybko... . Znaczy się coś się przemieszczało, ruszało i tu pewno wskażnik potwierdzenia ostrości migał. Musiałes się wstrzelić w ten moment ;) i stad te opóźnienia ;)
Być może jest tak jak piszesz:)
Mam ustawiony, chyba jak większość, dźwięk potwierdzenia złapania ostrości i na tym bazuję. Słyszę dźwięk-znaczy że ostrość potwierdzona, wciskam spust do końca i oczekuję natychmiastowej reakcji. Niestety czasem zamula coś, lub zdarzy się że nie strzeli foty. Za to później zrobi dwa pod rząd pomimo nieustawionego trybu seryjnego.
Chyba mój Nikuś żyje własnym życiem ;P
velaskez
16-01-2011, 15:55
Opóźnienie ekspozycji na 90%;)
A może karta szwankuje? Wsadź inną i sprawdź;)
Być może jest tak jak piszesz:)
Mam ustawiony, chyba jak większość, dźwięk potwierdzenia złapania ostrości i na tym bazuję. Słyszę dźwięk-znaczy że ostrość potwierdzona, wciskam spust do końca i oczekuję natychmiastowej reakcji. Niestety czasem zamula coś, lub zdarzy się że nie strzeli foty. Za to później zrobi dwa pod rząd pomimo nieustawionego trybu seryjnego.
Chyba mój Nikuś żyje własnym życiem ;P
Że potem robi 2 na raz to dziwne. Może faktycznie jest to problem zapisu na karcie pamięci ??, ale z 2 strony nikon ma bufor pamięci i to nie powinno mieć wpływu.
Najlepiej po kolei eliminuj "błędy". Pobaw sie aparatem w spokojnych warunkach. Zobacz jak sie zachowuje. Czy jak postawisz go na statywie lub jak nie masz na jakims blacie czy też sie tak zachowuję??. Musisz po kolei eliminować błedy niesety nie aparatu a swoje. Jak tu wyjdzie problem to już pewno email do serwisu o co chodzi.
Że potem robi 2 na raz to dziwne. Może faktycznie jest to problem zapisu na karcie pamięci ??, ale z 2 strony nikon ma bufor pamięci i to nie powinno mieć wpływu.
Najlepiej po kolei eliminuj "błędy". Pobaw sie aparatem w spokojnych warunkach. Zobacz jak sie zachowuje. Czy jak postawisz go na statywie lub jak nie masz na jakims blacie czy też sie tak zachowuję??. Musisz po kolei eliminować błedy niesety nie aparatu a swoje. Jak tu wyjdzie problem to już pewno email do serwisu o co chodzi.
Przed chwilą porobiłem kilka zdjęć i znów przy niektórych strzałach lekkie opóźnienie. Zauważyłem taką prawidłowość, że po paru zdjęciach przy których aparat się zastanawia po wciśnięciu spustu do końca, później zrobi dwa na raz.
Zaznaczam, że funkcję opóźnienia ekspozycji mam wyłączoną, ADL też, jakieś odszumiania również. Nie wiem co może być przyczyną.Czy może coś z softem?
Najgorsze jest to, że takie dziwności nie dzieją się za każdym razem i ciężko będzie wytłumaczyć czy pokazać ludziom z serwisu o co chodzi:/
velaskez
16-01-2011, 22:18
No właśnie. A może spróbujesz wgrać soft od nowa? Albo zrób hard reset aparatu.
Opcji jest co najmniej kilka.
Wczoraj zdarzyło mi się pierwszy raz, zwykle nie pracuję jak kowboj, długa sesja z błyskaniem CLS/AWL przy czym wbudowana była kontrolerem. Okazuje się że może zatrzymać zrobienie zdjęcia. Nie chodzi o pół sekundy na przeładowanie buforów, tylko o kilka/naście sekund jak sobie wytłumaczyłem przegrzanie lampki. Tak troszkę przestudzony, tylko kilka zrobił i znów się blokował.
...Albo zrób hard reset aparatu.
Niestety D90 nie ma przycisku lub innego "dzyndzla", który pozwoliłby na pełen reset - mam na myśli całkowite wyzerowanie wszystkich ustawień, tak jakbyśmy uruchamiali po raz pierwszy nowy aparat.
Niestety D90 nie ma przycisku lub innego "dzyndzla", który pozwoliłby na pełen reset - mam na myśli całkowite wyzerowanie wszystkich ustawień, tak jakbyśmy uruchamiali po raz pierwszy nowy aparat.
Jak nie jak tak ;> . Co masz na mysli pełne ?? . Licznika zdjęci nie wyzeruje ;). Ale menu ustawia do fabrycznego a to o to chyba chodzi ?.
Jak nie jak tak ;> . Co masz na mysli pełne ?? . Licznika zdjęci nie wyzeruje ;). Ale menu ustawia do fabrycznego a to o to chyba chodzi ?.
Nie, nie o to chodzi w tzw. hard reset. Mam na myśli reset, który czyści całkowicie wszystkie ustawienia użytkownika włącznie z datą i czasem (licznik zdjęć nie jest zerowany). Taka możliwość ma np. D70s, D80 i jeszcze kilka modeli. Na stronie Nikona jest gdzieś wykaz tych modeli wraz ze wskazaniem miejsca, w którym taki przycisk się znajduje. Nadmienię, że D80 także posiada funkcje resetu przy pomocy dwóch przycisków oznaczonych zielonymi kropkami, ale reset przyciskiem, zlokalizowanym pod gumową osłoną złączy to zupełnie coś innego.
velaskez
17-01-2011, 00:46
Chodzi o reset poprzez przytrzymanie przycisku takiego małego ołówkiem lub innym badziewiem. Nie wierzę, że nie ma...
Chodzi o reset poprzez przytrzymanie przycisku takiego małego ołówkiem lub innym badziewiem. Nie wierzę, że nie ma...
velaskez, wiem o co Ci chodziło, ale - nie ma.
Ja nie mam tego aparatu, ale na stronie 75 instrukcji D90 jest :"resetowanie dwoma przyciskami" - Naciśnięcie przycisku "+/_ " i "AF", ale to pewnie nie o to chodzi. Ja dopiero dziś dowiedziałem się, że w D60 jest taki przycisk pod klapką, gdzie jest złącze USB :)