PDA

Zobacz pełną wersję : Korekcyjna muszla oczna - z czym to jeść?

Sapphiron
16-01-2011, 01:52
Witajcie.

W związku że mam denka od słoika na oczach (-6,5 dioptrii) bardzo męczy mnie niestety coraz bardziej robienie zdjęć przy wizjerze który oferuje d200.

Kolega igg podsunął mi taką alternatywę że kupuję coś takiego: http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/nikon-dk-20c-5-dioptrii,9079s.

Tak wiec kilka pytań.

Co tak naprawdę da mi ta soczewka? Czy wartości tej soczewki sumują się z regulacją wbudowaną w wizjer?
czy na to można założyć normalną muszlę, lub taką większa zachodzącą troche na skroń albo coś w te mańkę?

Ofkors jeśli to zły pomysł, będę wdzięczny za pomoc w inny sposób...

Pozdrawiam serdecznie :)

Vifoto
16-01-2011, 13:45
Dla Ciebie z okularami -6,5 potrzebna jest dodatkowa korekcja w przybliżeniu ok. - 3 dodać -2 korekcji w ustawieniu wizjera da to -5. Te -5 powinno wystarczyć bo w wizjer patrzysz z odległości mniejszej niż odległość do czytania. Kup na bazarze ruskie okulary -3 z małymi szklami aby grubość soczewek była minimalna. Z soczewki (jest plastikowa masz dwie za 10zł) wytnij odpowiedni fragment i umieść albo pod muszlą albo przymocuj do muszli. Ustawienie doprecyzujesz korekcją wizjera. Ja mam na lewym oku do czytania +5 i tak załatwiłem korekcję do moich trzech aparatów jak w podpisie. Ta oferowana dodatkowa soczewka po prostu dla mnie brzydko wygląda.

Sapphiron
16-01-2011, 13:49
jakoś nie mam ochoty bawić się w aż takie chałupnictwo... Potrzebuję rozwiązania które będzie można zastosować bez pogorszenia problemów ze wzrokiem jak i komfortu pracy...

pastwisko
16-01-2011, 15:32
z ciekawosci - normalnie nosisz okulary i focisz bez czy jak ?

ja mam -6,5 i wszystkie zdjęcia zawsze robilem w okularach, od minolty z5, przez d50, d80, f90 i f100 do sredniego teraz.

Sapphiron
16-01-2011, 15:46
Normalnie focę w okularach, ale niestety z denkami takie jakie mam (nie stać mnie było na niskoprofilowe które kosztowałyby około 700zł) męczy mnie po pewnym czasie to...

Vifoto
16-01-2011, 15:48
Nie widzę różnicy w działaniu optycznie to to samo i nic niepotrzebnego nie sterczy. A ten sterczący gadget jest po prostu brzydki. Ale to moje zdanie. Pytałeś, odpowiedziałem. Wizjer z okularami na nosie? Tak nie musi być.

pastwisko
16-01-2011, 15:51
aparat musi ładnie wyglądać !

Sapphiron
16-01-2011, 16:09
nie no bez takich... aparat ma robić zdjęcia i ma się wygodnie robić a nie wyglądać... i tak mam obklejonego jak tylko się da więc i tak jest brzydki (po części o to chodzi podczas repo itp)...

Vifoto
16-01-2011, 17:54
To moja wersja porównaj z tym co kupisz. Może spełniać funkcje i jednocześnie wyglądać

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img190.imageshack.us/img190/570/wizjer.jpg)

markB
16-01-2011, 19:39
Witajcie.

W związku że mam denka od słoika na oczach (-6,5 dioptrii) bardzo męczy mnie niestety coraz bardziej robienie zdjęć przy wizjerze który oferuje d200.

Kolega igg podsunął mi taką alternatywę że kupuję coś takiego: http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/nikon-dk-20c-5-dioptrii,9079s.

Tak wiec kilka pytań.

Co tak naprawdę da mi ta soczewka? Czy wartości tej soczewki sumują się z regulacją wbudowaną w wizjer?
czy na to można założyć normalną muszlę, lub taką większa zachodzącą troche na skroń albo coś w te mańkę?
:)

Jak najbardziej polecam kupno tego okulara, jesli to Nikonowski oryginał. Sam mam w oczach -2.5, używam okulara -2, a resztę reguluję na wizjerze (wartosci się sumują) i jest super.

Sapphiron
16-01-2011, 20:19
vifoto, poprostu nie mam czasu na eksperymenty. potrzebuję coś co bedzie działać jak trzeba bez zbędnego marnowania czasu.

korsarz
17-01-2011, 19:38
Podejrzewam, że na tym forum nikt mnie nie pobije co do denek od słoików ;-) +11 i +9.
Jeśli chodzi o okulary korekcyjne, to nie polecam za bardzo. Najlepiej iść do sklepu i samemu się przekonać. Przy takich wadach wzroku jak nasze żadne subiektywne doświadczenia innych osób nie zastąpią Ci przymierzenia przyrządu i zrobienia paru zdjęć w sklepie.
Piszesz, że nie masz czasu na eksperymenty, a jednak to nieodzowne przy tego typu akcesoriach. Ja sprawdzałem wszystko: okulary korekcyjne, wizjery kątowe i najlepiej patrzyło mi się właśnie przez wizjery kątowe z możliwością regulacji dioptrażu.
Niestety najlepiej moim zdaniem jest robić zdjęcia w okularach przy odpowiedniej korekcji w aparacie. Albo udanie się do optyka i praca nad stworzeniem czegoś na bazie takiej ramki, jak to ktoś opisał w którymś z poprzednich postów.