Zobacz pełną wersję : Korekcyjna muszla oczna - z czym to jeść?
Sapphiron
16-01-2011, 01:52
Witajcie.
W związku że mam denka od słoika na oczach (-6,5 dioptrii) bardzo męczy mnie niestety coraz bardziej robienie zdjęć przy wizjerze który oferuje d200.
Kolega igg podsunął mi taką alternatywę że kupuję coś takiego: http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/nikon-dk-20c-5-dioptrii,9079s.
Tak wiec kilka pytań.
Co tak naprawdę da mi ta soczewka? Czy wartości tej soczewki sumują się z regulacją wbudowaną w wizjer?
czy na to można założyć normalną muszlę, lub taką większa zachodzącą troche na skroń albo coś w te mańkę?
Ofkors jeśli to zły pomysł, będę wdzięczny za pomoc w inny sposób...
Pozdrawiam serdecznie :)
Dla Ciebie z okularami -6,5 potrzebna jest dodatkowa korekcja w przybliżeniu ok. - 3 dodać -2 korekcji w ustawieniu wizjera da to -5. Te -5 powinno wystarczyć bo w wizjer patrzysz z odległości mniejszej niż odległość do czytania. Kup na bazarze ruskie okulary -3 z małymi szklami aby grubość soczewek była minimalna. Z soczewki (jest plastikowa masz dwie za 10zł) wytnij odpowiedni fragment i umieść albo pod muszlą albo przymocuj do muszli. Ustawienie doprecyzujesz korekcją wizjera. Ja mam na lewym oku do czytania +5 i tak załatwiłem korekcję do moich trzech aparatów jak w podpisie. Ta oferowana dodatkowa soczewka po prostu dla mnie brzydko wygląda.
Sapphiron
16-01-2011, 13:49
jakoś nie mam ochoty bawić się w aż takie chałupnictwo... Potrzebuję rozwiązania które będzie można zastosować bez pogorszenia problemów ze wzrokiem jak i komfortu pracy...
pastwisko
16-01-2011, 15:32
z ciekawosci - normalnie nosisz okulary i focisz bez czy jak ?
ja mam -6,5 i wszystkie zdjęcia zawsze robilem w okularach, od minolty z5, przez d50, d80, f90 i f100 do sredniego teraz.
Sapphiron
16-01-2011, 15:46
Normalnie focę w okularach, ale niestety z denkami takie jakie mam (nie stać mnie było na niskoprofilowe które kosztowałyby około 700zł) męczy mnie po pewnym czasie to...
Nie widzę różnicy w działaniu optycznie to to samo i nic niepotrzebnego nie sterczy. A ten sterczący gadget jest po prostu brzydki. Ale to moje zdanie. Pytałeś, odpowiedziałem. Wizjer z okularami na nosie? Tak nie musi być.
pastwisko
16-01-2011, 15:51
aparat musi ładnie wyglądać !
Sapphiron
16-01-2011, 16:09
nie no bez takich... aparat ma robić zdjęcia i ma się wygodnie robić a nie wyglądać... i tak mam obklejonego jak tylko się da więc i tak jest brzydki (po części o to chodzi podczas repo itp)...
To moja wersja porównaj z tym co kupisz. Może spełniać funkcje i jednocześnie wyglądać
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img190.imageshack.us/img190/570/wizjer.jpg)
Witajcie.
W związku że mam denka od słoika na oczach (-6,5 dioptrii) bardzo męczy mnie niestety coraz bardziej robienie zdjęć przy wizjerze który oferuje d200.
Kolega igg podsunął mi taką alternatywę że kupuję coś takiego: http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/nikon-dk-20c-5-dioptrii,9079s.
Tak wiec kilka pytań.
Co tak naprawdę da mi ta soczewka? Czy wartości tej soczewki sumują się z regulacją wbudowaną w wizjer?
czy na to można założyć normalną muszlę, lub taką większa zachodzącą troche na skroń albo coś w te mańkę?
:)
Jak najbardziej polecam kupno tego okulara, jesli to Nikonowski oryginał. Sam mam w oczach -2.5, używam okulara -2, a resztę reguluję na wizjerze (wartosci się sumują) i jest super.
Sapphiron
16-01-2011, 20:19
vifoto, poprostu nie mam czasu na eksperymenty. potrzebuję coś co bedzie działać jak trzeba bez zbędnego marnowania czasu.
Podejrzewam, że na tym forum nikt mnie nie pobije co do denek od słoików ;-) +11 i +9.
Jeśli chodzi o okulary korekcyjne, to nie polecam za bardzo. Najlepiej iść do sklepu i samemu się przekonać. Przy takich wadach wzroku jak nasze żadne subiektywne doświadczenia innych osób nie zastąpią Ci przymierzenia przyrządu i zrobienia paru zdjęć w sklepie.
Piszesz, że nie masz czasu na eksperymenty, a jednak to nieodzowne przy tego typu akcesoriach. Ja sprawdzałem wszystko: okulary korekcyjne, wizjery kątowe i najlepiej patrzyło mi się właśnie przez wizjery kątowe z możliwością regulacji dioptrażu.
Niestety najlepiej moim zdaniem jest robić zdjęcia w okularach przy odpowiedniej korekcji w aparacie. Albo udanie się do optyka i praca nad stworzeniem czegoś na bazie takiej ramki, jak to ktoś opisał w którymś z poprzednich postów.