Zobacz pełną wersję : Luz na mocowaniu Nikkor 75-300
Witam, od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikkora 75-300 (http://www.kenrockwell.com/nikon/75300.htm). Niestety przy zdjęciach z dłuższym czasem naświetlania zawsze wychodzą ruszone. Wyeliminowałem wszystkie przyczyny wynikające z mojej winy i zauważyłem, że obiektyw ma delikatny luz na mocowaniu do aparatu, to znaczy przy zamocowaniu obiektywu jest on w stanie obracać się na bagnecie o 1mm w prawo lub w lewo. Czy da się coś z tym zrobić? Pozdrawiam
sztefanek
15-01-2011, 12:44
Witam, od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikkora 75-300 (http://www.kenrockwell.com/nikon/75300.htm). Niestety przy zdjęciach z dłuższym czasem naświetlania zawsze wychodzą ruszone. Wyeliminowałem wszystkie przyczyny wynikające z mojej winy i zauważyłem, że obiektyw ma delikatny luz na mocowaniu do aparatu, to znaczy przy zamocowaniu obiektywu jest on w stanie obracać się na bagnecie o 1mm w prawo lub w lewo. Czy da się coś z tym zrobić? Pozdrawiam
Hej. Nie przejmuj się luzem bo jest on normalny, tzn akceptowalny. Obiektyw kręcąc się milimetr w swojej osi nie będzie inaczej rysował a tym bardziej poruszał zdjęć. Wina tych poruszeń prawdopodobnie leży w za długim czasie naświetlania jaki używasz. Proponowałbym na początek przygody z tym obiektywem nie schodzić poniżej 1/500 sekundy gdy używasz długiego końca (300mm).
Kurczę, ale przy tych długich czasach naświetlania on nie ma prawa drgnąć (statyw, samowyzwalacz). Pozatym z przyjemnością stwierdzam że świetny obiektyw, znacznie lepszy od 55-200 bez VR
sztefanek
15-01-2011, 14:09
To jeszcze zależy jaki statyw. Uwierz mi, że przy czasach rzędu od 1/30 do 2 sekund ruch lustra może skutecznie poruszyć zdjęcie nawet na statywie. Strzel parę klatek obiektów jasnych na krótkich czasach około 1/1000 sekundy. Jeżeli obraz nie będzie ostry to znaczy, że wina obiektywu.
Nie chce zakładać nowego wątku, tak więc podpinam się pod ten.
Mam podobny problem, jak Alcio5 z tym że, u mnie luzy są zdecydowanie większe. Można się tego jakoś pozbyć? Czy poprostu obiektyw ma już swoje lata i się "wyrobił"?
Nie przejmujcie się,ten typ tak ma,róbcie zdjęcia,mój też ma minimalny luzik i nie zwracam na to uwagi.