PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ustawić kanał w SB900?

arkadiuszarek
15-01-2011, 11:48
Witam , proszę o podpowiedż jak ustawić SB900 , w przypadku kiedy jest ona lampą zdalną , a sterować chcę lampą wbudowaną ustawioną na "--"(tylko błysk sterujący) w D90 , chciałbym sterować w menu aparatu mocą błysku SB900. Włączyłem SB900 w tryb REMOTE lecz nie mogę dojść do tego jak sterować jej mocą błysku , nie mogę też znaleźć funkcji w SB900 do ustawienia ją np.na kanał 1 w grupie A. , pozdrawiam.

zotornik
15-01-2011, 12:38
Nie chcę być niegrzeczny, ale w instrukcji jest wszystko napisane.
Jak nie masz manuala w wersji PL, to ściągasz go ze strony Nikona i po sprawie.

coroner
15-01-2011, 13:44
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikoncls.com/SB-900/Images/SB-900_Remote_Channel.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikoncls.com/SB-900/Images/SB-900_Remote_Group.jpg)

arkadiuszarek
15-01-2011, 13:56
Dzięki kolego " CORONER" , wiem ze te obrazki są w instrukcji , bo czytałem ją trzy razy , lecz po włączeniu lampy w stan REMOTE mam do wyboru tylko tryb manual z możliwością ustawienia mocy błysku 1/1 do 1/128 i tryb auto.
nie mam aktywnych przycisków fukkcyjnych GR i CH , jest natomiast napis OFF przy tej wygiętej strzałce, czyli mam wyłączoną możliwość ustawienia kanałów i za Chiny Ludowe nie wiem jak to włączyć, pomimo dokładnego przeczytania instrukcji, pozdrawiam.

Jurecki
15-01-2011, 14:20
W lampie ustaw SU 4 na OFF.

arkadiuszarek
15-01-2011, 15:31
Kolego " Jurecki" masz pojęcie o tym co piszesz, więc dzieki wielkie!!!! stała się jasność!!! pozdrawiam

Sapphiron
15-01-2011, 15:45
Instrukcję myszy zjadły?

arkadiuszarek
15-01-2011, 16:23
Kolego "Sapphiron" bez urazy ale jeżeli ktoś czyta kilka razy instrukcję i nie do końca wie o co chodzi w danym temacie , to po to jest np. to forum aby poradzić się bardziej wtajemniczonych , a pisanie tekstów w stylu" instrukcję myszy zjadły?" to tylko nabijanie licznika postów. Więc skoro jest brak chęci pomocy , to po co w ogóle coś pisać, pozdrawiam.

adolfik9501
15-01-2011, 16:46
Kolego "Sapphiron" bez urazy ale jeżeli ktoś czyta kilka razy instrukcję i nie do końca wie o co chodzi w danym temacie , to po to jest np. to forum aby poradzić się bardziej wtajemniczonych , a pisanie tekstów w stylu" instrukcję myszy zjadły?" to tylko nabijanie licznika postów. Więc skoro jest brak chęci pomocy , to po co w ogóle coś pisać, pozdrawiam.

Jakby ktoś kiedyś nie przeczytał instrukcji do SB900 to dalej byś się zastanawiał co jest nie tak, więc odrobinę pokory i weź się za lekturę, bo tam po samych obrazkach idzie się wyznać co gdzie jest... :mrgreen:

Sapphiron
15-01-2011, 18:07
tam po samych obrazkach idzie się wyznać co gdzie jest... :mrgreen:

O to to! instrukcja do SB900 jest nadzwyczaj grubaśna jak na lampe i bardzo dobrze tłumaczy... tylko trzeba przeczytać a nie przelecieć wzrokiem jak superman...

Jurecki
15-01-2011, 21:33
O to to! instrukcja do SB900 jest nadzwyczaj grubaśna jak na lampe i bardzo dobrze tłumaczy... tylko trzeba przeczytać a nie przelecieć wzrokiem jak superman...

Raczej trening szybkiego czytania i tu chyba porażka :)

arkadiuszarek
16-01-2011, 13:16
W woli wyjaśnienia do tych uszczypliwych uwag to czytałem dokładnie instrukcję obsługi , a że ten temat mi uciekł , no cóż mój błąd , czy kolegom nigdy się to nie zdarzyło???? , a co do pokory to przecież zadałem pokorne pytanie, bez cwaniakowania i w zasadzie tylko od kolegi Jureckiego dostałem konkretną odpowiedź w jednym zdaniu i ten temat powinien zawierać tylko dwa posty i było by chyba ok, prawda? Forum traktuję jako koleżeńskie wymiany informacji w miłej atmosferze, więc bez urazy panowie , pozdrawiam.

kolatek2
16-01-2011, 15:31
A co do instrukcji w nikonach to podziwiam tych którzy są w stanie to czytać, przykładowo temat opisany na str. 56 zaglądasz na str. 56 a tam dwa słowa i więcej informacji na str. 24, a co jest napisane na str. 24? kto wie? dokładnie to, że po gratulacjach jaki są ci składane z powodu stania się najszczęśliwszym człowiekiem na świcie bo właśnie kupiłeś nikona mówią ci jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć to zajrzyj na str. 12. Wcale się nie dziwię, że koledze umknęło to czego szukał. Pozdrawiam i wytrwałości z instrukcjami.

Jurecki
16-01-2011, 17:24
W woli wyjaśnienia do tych uszczypliwych uwag to czytałem dokładnie instrukcję obsługi , a że ten temat mi uciekł , no cóż mój błąd , czy kolegom nigdy się to nie zdarzyło???? , a co do pokory to przecież zadałem pokorne pytanie, bez cwaniakowania i w zasadzie tylko od kolegi Jureckiego dostałem konkretną odpowiedź w jednym zdaniu i ten temat powinien zawierać tylko dwa posty i było by chyba ok, prawda? Forum traktuję jako koleżeńskie wymiany informacji w miłej atmosferze, więc bez urazy panowie , pozdrawiam.

To nie są uszczypliwości, a raczej pokazanie mechanizmu napędzanego niecierpliwością... coś nie idzie zgodnie z oczekiwaniami wrzucam temat na forum. Proponuję spokojnie podejść do tematu i nie roztrząsać dogłębnie żartów/sugestii kolegów. Ja sam jako bardzo "zielony" nie zadałem tutaj żadnego pytania zawartego w instrukcjach obsługi, jednak cieszę się, że pomogłem. Zgoda... traktuj nadal forum jako koleżeńską platformę wymiany informacji i pomocy. Fora jak fora... raz lepiej raz gorzej. A to jest fajne forum.

arkadiuszarek
16-01-2011, 17:58
................ Amen.:)