Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Łyso mi...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img651.imageshack.us/img651/1751/dsc4204m.jpg)
Przyjemny obrazek, tylko z kadrem mogles deczko zjechac w dol.
Sapphiron
15-01-2011, 11:26
mi przeszkadzają ciut skiepszczone chmury. ale tak to nawet nawet
borregaard
15-01-2011, 13:01
Łyso mi.......nie musi,bo całkiem w porządku wyszło.:)
dlaczego chmury są "skiepszczone"? (serio pytam)
rafalg78
15-01-2011, 15:11
Przyjemny widok, podoba mi się
Jest ładnie ale nie wiem czemu trochę nieostro.
wojtek6308
15-01-2011, 17:08
Całkiem przyjemny obrazek :-) .
Nikonozaur
15-01-2011, 19:34
Elegancko jest, kolorki fajne.
Kartofelinder
15-01-2011, 19:38
Moim zdaniem chmury nie były aż tak ciekawe, aby poświęcać im tyle miejsca w kadrze, tym bardziej że nie korespondują za bardzo z tematem.
Trzeba jednak zauważyć, że przyjemnie się patrzy, bo widok ładny :)
EDIT: A nieostro jest, bo pewnie ostrość ustawiona na nieskończoność i pewnie przysłona niewielka. W takich warunkach, to lepiej statyw, f/22 i hiperfokalna
Moim zdaniem chmury nie były aż tak ciekawe, aby poświęcać im tyle miejsca w kadrze, tym bardziej że nie korespondują za bardzo z tematem.
EDIT: A nieostro jest, bo pewnie ostrość ustawiona na nieskończoność i pewnie przysłona niewielka. W takich warunkach, to lepiej statyw, f/22 i hiperfokalna
Dawniej stosowałem takie ustawienia w podobnym terenie i różnie bywało. Nie wiem czy to wina mojego sprzętu, moja, czy czegoś jeszcze ale kiepsko wychodziły głównie drzewa (te w oddaleniu), które załapywały się w kadr. Te miejsca na zdjęciu wyglądały jak doklejone z tel. komórkowego. W Tatrach jest specyficzne światło, dość trudne do ogarnięcia w porach innych niż wczesny poranek lub późne popołudnie. He he... odnośnie chmur i szeroko rozumianego nieba na zdjęciach górskich jestem chyba jednym z najbardziej zagorzałych przeciwników na tym forum jego nadmiernego eksponowania. Zwykle przycinam tuż nad graniami. Tym razem jednak, takie uzupełnienie tego widoczku wydało mi się uzasadnione. Mz brakuje z pewnością dołu ale niestety straszne trawska tam rosły... Ten motyw mam też skadrowany wg Twoich wskazówek. Jak mi coś wyjdzie z Nefa, to się "pochwalę"... Pozdrawiam i dzięki za uwagi.
Kartofelinder
15-01-2011, 21:47
Dawniej stosowałem takie ustawienia w podobnym terenie i różnie bywało. Nie wiem czy to wina mojego sprzętu, moja, czy czegoś jeszcze ale kiepsko wychodziły głównie drzewa (te w oddaleniu), które załapywały się w kadr. Te miejsca na zdjęciu wyglądały jak doklejone z tel. komórkowego. W Tatrach jest specyficzne światło, dość trudne do ogarnięcia w porach innych niż wczesny poranek lub późne popołudnie. He he... odnośnie chmur i szeroko rozumianego nieba na zdjęciach górskich jestem chyba jednym z najbardziej zagorzałych przeciwników na tym forum jego nadmiernego eksponowania. Zwykle przycinam tuż nad graniami. Tym razem jednak, takie uzupełnienie tego widoczku wydało mi się uzasadnione. Mz brakuje z pewnością dołu ale niestety straszne trawska tam rosły... Ten motyw mam też skadrowany wg Twoich wskazówek. Jak mi coś wyjdzie z Nefa, to się "pochwalę"... Pozdrawiam i dzięki za uwagi.
Chmury na tego typu zdjęciu mogą być interesujące. Tutaj jednak, gdzie linia gór jest pofalowana, ich idealnie pozioma linia wprowadza napięcie do kompozycji. Czy uzasadnione? Moim zdaniem nie bardzo.
Nie zrozum mnie źle. Zdjęcie jest bardzo ładne, ale staram się znaleźć dziurę w całym, bo od gadania, że jest super raczej nikomu nie przybyło :)
Podrzuć może dane z exif'a jeśli możesz.
.... bo od gadania, że jest super raczej nikomu nie przybyło :)
Podrzuć może dane z exif'a jeśli możesz.
W pełni się z tym zgadzam.
Nikon D80
2010/11/06 11:43:08.5
Compressed RAW (12-bit)
Image Size: Large (3872 x 2592)
Color
Lens: 18-135mm F/3.5-5.6 G
Focal Length: 48mm
Exposure Mode: Manual
Metering Mode: Center-Weighted
1/320 sec - F/5
Exposure Comp.: 0 EV
Sensitivity: ISO 160
Optimize Image: Normal
White Balance: Color Temp. (5900 K)
AF Mode: AF-A
Flash Sync Mode: Not Attached
Color Mode: Mode Ia (sRGB)
Tone Comp.: Auto
Hue Adjustment: 0°
Saturation: Auto
Sharpening: Auto
Image Comment:
Long Exposure NR: Off
High ISO NR: Off
Kartofelinder
15-01-2011, 22:20
W kwestii ostrości, to pewnie f/5 mogło być właśnie problemem, bo punkt af wypadł prawdopodobnie gdzieś na dalszym planie. Ja osobiście maniakiem żyletkowej ostrości nie jestem i uważam, że pod tym względem niczego tej fotografii nie brakuje. Ale skoro już ktoś temat podjął... :) Polecam mniejszą dziurę następnym razem.
ale f22 przy mikroobrazku to chyba jednak przesada
Kartofelinder
15-01-2011, 22:55
Może tak. Kiedyś o tym przeczytałem i od tej pory z powodzeniem stosowałem. Z pewnością jednak f/5 to drugi biegun :)
Do f/22 w Tatrach raczej nie wrócę ale przymknąć więcej spróbujemy... :-)
Proponuję ograniczyć się raczej do max f11