Zobacz pełną wersję : Zapowiedzi nowych wyzwalaczy
Tropiąc pewne cechy techniczne, tu na forum (studio) dowiedziałem się o modelu Yongnuo RF-603. Nie da się jeszcze kupić, ani poznać ceny, na razie "dali na zapowiedzi". Oficjalny sklep odpowiada że nie jest dostępne.
Dziś pojawiły się ceny na Cactus V5 (postrzegam to jako projekty konkurencyjne) 34,95$ single , 59,95 duo. Sprzedaż zapowiedziana na styczeń.
Oba projekty typu transceiver, zamienny nadajnik-odbiornik. Nie rozwodzę się dłużej, pewne cechy jednego czy drugiego wydały mi się interesujące, zainteresowanym wyjaśnię.
adolfik9501
15-01-2011, 00:10
Skoro mowa o Cactusach V5: cactus-v5-review (http://photocamel.com/forum/camera-accessories-forum/124001-cactus-v5-review.html)
Mnie bardziej interesuje np. czy taki RF-603, będzie gadał z odbiornikiem od 602.
Mnie bardziej interesuje np. czy taki RF-603, będzie gadał z odbiornikiem od 602.
z tego co wyczytałem to nie będzie ;)
W sumie cudów nie ma. Jedyne na plus to baterie AAA i gorąco stopka z możliwością współpracy z lampą. Nie doczytałem czy jest wyłącznik na nadajniku.
W sumie cudów nie ma. Jedyne na plus to baterie AAA i gorąco stopka z możliwością współpracy z lampą. Nie doczytałem czy jest wyłącznik na nadajniku.
603 prawdopodobnie ma przelotkę na pełny sygnał iTTL do lampy na górze (bliski plan sobie oświetlić z automatu, tło z radia, może na weselu czy imprezach być atrakcyjne), Cactus tylko środkowy pin.
Z tym że Cactus już-już wychodzi.
Zamienność n-o jest chyba atrakcyjna, jak sie nadajnik zesra gdzieś w terenie.
Art Erie
15-01-2011, 11:09
[...] Nie doczytałem czy jest wyłącznik na nadajniku.
Nie ma takiej potrzeby, nadajnik korzysta z zasilania jedynie w momencie wysyłania impulsu ( więc bardzo krótko ). Co innego odbiornik, który cały czas czuwa w oczekiwaniu na sygnał.
Jak dla mnie jest potrzeba bo wyłącznikiem tym mogę wyłączyć nadajnik i szybko fotografować w zastanym.
Art Erie
15-01-2011, 11:13
W sumie tak ;)
603 prawdopodobnie ma przelotkę na pełny sygnał iTTL do lampy na górze (bliski plan sobie oświetlić z automatu, tło z radia, może na weselu czy imprezach być atrakcyjne),
No ale tak teraz jest w przypadku 602 który z body trzeba połączyć kablem PC i umocować na pasku.
603 prawdopodobnie ma przelotkę na pełny sygnał iTTL do lampy na górze (bliski plan sobie oświetlić z automatu, tło z radia, może na weselu czy imprezach być atrakcyjne),
To jest ciekawe rozwiązanie, jeśli będzie działać z CLSem na zasadzie:
- Master CLS na statyw + nadajnik
- Slave po CLS
- Manulane lampy po radiu
Jeśli tylko to będzie zsynchronizowane, to zwiększy elastyczność wykorzystania CLSa (np. ustawienie lamp poza widzialnością przedbłysków)
To jest ciekawe rozwiązanie, jeśli będzie działać z CLSem na zasadzie:
- Master CLS na statyw + nadajnik
- Slave po CLS
- Manulane lampy po radiu
Jeśli tylko to będzie zsynchronizowane, to zwiększy elastyczność wykorzystania CLSa (np. ustawienie lamp poza widzialnością przedbłysków)
Dokładanie takiej możliwości brakowało mi w RF-602. Ciekawe kiedy trafią do polski.....
To już drugi produkt YN na który czekam :)
zotornik
15-01-2011, 19:47
Tu / http://www.lightingrumours.com/yongnuo-rf-603-wireless-transceiver-system-858 / macie informację na temat RF-603.
Zrezygnowano z nadajnika, teraz może nim być każdy odbiornik który zostanie aktywowany do tej roli.
Na forach anglojęzycznych, narzekają na to że niestety wyłącznik został nadal w "niedostępnym" miejscu gdy RF jest na aparacie.
Nadal nie ma blokady RF-a w sankach.
I co najważniejsze dla posiadaczy 602-jek - nie ma kompatybilności pomiędzy starą i nową wersją.
ThomasVoland
15-01-2011, 19:54
Jak dla mnie jest potrzeba bo wyłącznikiem tym mogę wyłączyć nadajnik i szybko fotografować w zastanym.
Wystarczy w aparacie ustawić wyłączenie lampy pod przyciskiem, jest to dużo wygodniejsze niż sięganie do nadajnika z wyłącznikiem.
Próbowałeś? Bo mi się wydaje, że trzeba non stop ten wyłącznik trzymać tak więc nie wiem czy aż tak to jest wygodne.
ThomasVoland
15-01-2011, 20:06
To mam na myśli - wciśnięcie w trakcie robienia zdjęcia. Jeśli chodzi o wyłączenie na stałe to tak się nie da niestety. Pozostaje cofnięcie nadajnika o kilka milimetrów, ew. ściągnięcie go całkiem.
adolfik9501
15-01-2011, 20:08
Ale przepuszczalność TTL na nadajniku już phottix strato 4 in 1 (http://www.phottix.com/pl/phottix-strato-2-4ghz-wire-wireless-4-in-1-trigger.html) ma.
Pozostaje cofnięcie nadajnika o kilka milimetrów, ew. ściągnięcie go całkiem.
Chyba żartujesz, że to jest wygodniejsze niż przełącznik na nadajniku.
zotornik
15-01-2011, 20:16
Chyba żartujesz, że to jest wygodniejsze niż przełącznik na nadajniku.
A wystarczyło tylko dać go w innym miejscu. Dziwne jest to tym bardziej, że w 602 "od zawsze" narzekano na umiejscowienie wyłącznika, więc można było te głosy uwzględnić.
A wystarczyło tylko dać go w innym miejscu. Dziwne jest to tym bardziej, że w 602 "od zawsze" narzekano na umiejscowienie wyłącznika, więc można było te głosy uwzględnić.
Ale mówisz o odbiorniku tak? Bo w nadajniku to ja wyłącznika jakoś nie widzę.
I co najważniejsze dla posiadaczy 602-jek - nie ma kompatybilności pomiędzy starą i nową wersją.
To kicha. Bardziej mi się kalkuluje nabyć jeszcze jeden komplet 602, by uzupełnić zestaw, niż wymieniać cały szpej. Jakoś przeżyję brak sanek w nadajniku. Trzeba się przeprosić z kablem PC-PC.
ThomasVoland
15-01-2011, 20:20
Ale mówisz o odbiorniku tak? Bo w nadajniku to ja wyłącznika jakoś nie widzę.Nie pisałem że to wygodniejsze. Pisałem że to pozostaje (jeśli nie ma wyłącznika). A czy wygodniejsze czy nie to już zależy jak by to było zrobione, jeśli ten sam przycisk co do wyłączania odbiornika to ok. W skyporcie wygodniej było mi cofnąć, niż przełączać.
Ja mam zrobiony wyłącznik taki jak od zabawek chińskich z boku i zaprawdę powiadam Ci świetny patent. Aż dziwie się że te małe ludziki na to nie wpadły. Ale mi to jest potrzebne w specyficznej sytuacji na sali weselnej raz sobie błyskam a raz korzystam z dobrodziejstw światła zastanego.
http://www.youtube.com/watch?v=au_NZ2vD-aY
Znalazłem taki oto filmik z możliwościami cactusa v5. Przyznam szczerze, że zaskoczyła mnie możliwość synchronizacji do 1/1000s. Czytałem coś o D70s, że ma bodajże inna migawke czy coś w tym stylu i to umożliwia synchronizacje z krótszymi czasami. Domyślam się, że z większością aparatów nie da się uzyskać takich czasów ?? Czy mając 50D (proszę nie rzucać kamieniami :P ) z czasem synch 1/250 uda mi się zdjść niżej ?? Z tego co doczytałem o kaktusie to nie jest żaden HSS czy jak to się u N nazywa, ale być może się mylę ?
Pozdrawiam
zotornik
15-01-2011, 22:39
Ale mówisz o odbiorniku tak? Bo w nadajniku to ja wyłącznika jakoś nie widzę.
Oczywiście :)
Jak napisałem i co widać na zdjęciach, teraz "nie ma" osobnego nadajnika.
???? Gdzie w 602 jest wyłącznik w nadajniku?
zotornik
15-01-2011, 23:08
Coś się nie możemy dogadać ;)
Odpowiadając wyżej twierdząco, przyznawałem Ci rację że mówimy o wyłączniku w odbiorniku.
Chyba tak ale wszystko jasne :-).
adolfik9501
15-01-2011, 23:46
A co powiecie na to: Pixel Bishop (http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157625667234479/)
Jeśli komuś potrzeba wyzwalać aż z 200 metrów to może jest to idealne rozwiązanie. Wada brak zabezpieczenia lampy w sankach przed wysunięciem.
adolfik9501
15-01-2011, 23:56
Jeśli komuś potrzeba wyzwalać aż z 200 metrów to może jest to idealne rozwiązanie. Wada brak zabezpieczenia lampy w sankach przed wysunięciem.
Wydaje mi się, że nie przyjrzałeś się zdjęciom. Zresztą kółko w odbiornikach to w Pixelach nie nowość, choć trochę upierdliwe bo małe.
The Structorr
16-01-2011, 00:09
A co powiecie na to: Pixel Bishop (http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157625667234479/)
Ja czekam na nie od jakiegoś czasu, wreszcie mógłbym wymienić moje skyporty bo już mnie irytuje ciągłe podpinanie kabelków PC i odbiorniki na nich dyndające. Z opcji grupowania lamp jednak nie zrezygnuję...
adolfik9501
16-01-2011, 00:17
Ja czekam na nie od jakiegoś czasu, wreszcie mógłbym wymienić moje skyporty bo już mnie irytuje ciągłe podpinanie kabelków PC i odbiorniki na nich dyndające.Z opcji grupowania lamp jednak nie zrezygnuję...
To na dzień dzisiejszy chyba tylko Soldiery (http://www.lightingrumours.com/pixel-soldier-tf-371-groups-as-easy-as-abc-509).
EDIT: Odbiorniki nie mają złącz synchro, więc nie będzie Cię korcić ;)
The Structorr
16-01-2011, 00:23
Odbiorniki nie mają złącz synchro, więc nie będzie Cię korcić ;)
To mnie powstrzymało przed zakupem.
To na dzień dzisiejszy chyba tylko Soldiery (http://www.lightingrumours.com/pixel-soldier-tf-371-groups-as-easy-as-abc-509).
Już jakiś czas temu zerkam na opis Soldierów. Fajna koncepcja grupy. Wydaje się że porządne wykonanie.
pewnego rodzaju grupy, ale chyba minimalnie gorsze ma Phottix Strato ("slicznie" opracowany cennik, zestaw startowy nie tak drogi, ale odkuwają się na dodatkowych odbiornikach). Strato ma "przelotke" na sygnały iTTL, spora zaleta, konkurencja dopiero w zapowiedziach, ale ta cena ...
Powszechna rynkowa akceptacja RF-602 powoduje, że w PL wcale nie jest takie tanie, zwłaszcza odbiorniki (zaczyna się robić coś jak chore ceny 'modnej' optyki m42).
Soldiery mi się podobają, w PL za porównywalną cenę jak 602. Ma tu ktoś Soldiery? Dobre to?
The Structorr
16-01-2011, 12:37
Ma tu ktoś Soldiery? Dobre to?
Masz porównanie (http://www.lightingrumours.com/bumper-xmas-budget-flash-trigger-review-691) tanich wyzwalaczy.
Nad Strato też się zastanawiałem ale przesadzona nieco cena i brak grupowania wykluczyły je z rywalizacji. Najgorsze że w tej chwili w każdych czegoś brakuje. Jak nie grupowania to brak złącza synchro itp. Dlatego czekam na Pixel Bishop (ciekawe jaka cena będzie?), na razie mam skyporty więc nie spieszy mi się...
dominicus
18-01-2011, 00:57
Strato ma "przelotke" na sygnały iTTL, spora zaleta, konkurencja dopiero w zapowiedziach, ale ta cena ...
Jeśli dobrze rozumiem, to z TTL mogę korzystać mocując lampę w sankach nadajnika, ale lampa zamocowana na odbiorniku tylko M, zgadza się :?:
tak, nie ma przeniesienia TTL po radiu, tylko po przelotce w nadajniku
EDIT: Odbiorniki nie mają złącz synchro, więc nie będzie Cię korcić ;)
Zdecydowałem się na Soldiery. Te nowe systemy jest sporo droższe będą. A tu nie ma tylko - z tego co myślę że potrzebuję - przelotki do stopki iTTL, ani żadnej innej.
Więc przyszedł sobie do mnie Żołnierz, jeszcze komuś rozkazy się spiep... bo przyszło Sony/Minolta w pudełku Nikon. Jak zamienią, pochwalę się testem.
Odbiornik Soldiera ma gniazdo małego jacka 2.5 jako interfejs do studyjnych/aparatu. Więc pytanie o PC-sync jest pytaniem o kabel. Kabelek mały jack 'mono' 3.5 - mały jack 'stereo' 2.5 jest w komplecie, jak więcej to trzeba zdobyć, podobnie nie ma w komplecie kabelka do sterowania aparatu, choć jest to przewidziane.
od paru dni mam zestaw dwóch odbiorników i nadajnika
jak ktoś chciałby cos wiedzieć..to sie podziele refleksjami
Fulpo to jak możesz to się nimi podziel na forum
zrobiłem juz pierewsze próby,
SB 900 jako główna
SB 800 i Vivitar550FD na odbiornikach
to co wcześniej czytałem to się sprawdza, ciężko sie wzbudza SB800 z uśpienia, bo vivvitar nie ma tej opcji więc błyska od razu
zobacze jak to będzie działało, przy 800 ustawionej bez uśpienia
jak na razie robiłem na krótkich odległościach do 15-20 m po południu w lesie i było ok
oczywiście lampy błyskają taką mocą na jaką je ustawimy.
------------------------
co mnie skłoniło mimo tej wady do kupienia, blokada zapiecia, mam pewność, że gdziekolwiek Bishopy założę nie wylecą, ponieważ zakładam je na różnego rodzaju sanki, które nie mają swojej blokady.
-------------------------------
ten zestaw dwa odbiorniki i nadajnik przyszły zapakowane w dwie torby-saszetki (nie wiem jak to nazwać) zapinane na zamek błyskawiczny, spokojnie 3szt mieszczą się w jednej torbie, ponieważ nie korzystam z kabelków więc zestaw mam w jednym opakowaniu, które mozna podpiąć do paska.
----------------------
jeśli ktoś miałby jakieś sugestie, moge potestować, pytania, odpowiem