PDA

Zobacz pełną wersję : Zostałem oszukany

photoaction
14-01-2011, 14:10
Kupiłem na tej aukcji http://allegro.pl/lampa-blyskowa-yongnuo-yn-460-ii-dyfuzor-wa-wa-i1398024916.html lampkę yongnuo.
Lampka doszła, włączała się ale nie błyskała. W żadnym trybie.
Zadzwoniłem do sprzedającego, opowiedziałem jak wygląda usterka, zastanowił się chwile, poczym kazał odesłać lampę, dogadaliśmy się, że zwróci mi pieniążki.
Jak potanowiliśmy, nastepnego dnia roboczego wysłałem lampke.
Lampa doszła, po czym otrzymałem od sprzedającego wiadomość :

"Lampa doszła i oświadczam że to... NIE moja lampa, ja sprzedaje lampy z
podstawką plastikową, dostałem w zwrocie z metalową. Prosze o wyjasnienie"

Problem w tym, że odesłalem dokładnie tą lampkę którą dostałem, bo innej nie posiadam.
Lampa miała metalową stopkę.
Od kilku dni próbuję sie skontaktować ze sprzedającym. Nie odpisuje na maile, nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy.
Nie mam ani pieniedzy ani lampy.. a jeszcze mnie nazwał oszustem.

Co mogę zrobić?
Widzę ze ma juz kilka negatywnych komentarzy..
Zgłosić do allegro? Na policję?

Rycerz
14-01-2011, 14:17
no oczywiście, na co czekasz?

photoaction
14-01-2011, 14:20
podejrzewam, ze policja ma multum takich zgłoszeń a w sprawie lampy za 200 zł chyba dużo nie zrobią..

nowart
14-01-2011, 14:23
Pewnie, że nie zrobią. Poza tym jak udowodnisz, że odesłałeś to co otrzymałeś? MZ bagno...

photoaction
14-01-2011, 14:27
Nie no bez jaj.
Po co miałbym zamawiać a odsyłać coś innego..

Problem w tym ze nie mam ani lampy ani pieniedzy ;|

Sapphiron
14-01-2011, 14:28
Zgłaszaj... nie ma sensu pobłażać hołocie...

nowart
14-01-2011, 14:31
Nie no bez jaj.
Po co miałbym zamawiać a odsyłać coś innego..

Problem w tym ze nie mam ani lampy ani pieniedzy ;|

Pohandluj trochę z ludźmi ... przestaniesz zadawać takie pytania :)

Problem oczywiście jak najbardziej rozumiem i współczuję - oczywiście również zgłosiłbym wszędzie, gdzie tylko sięj da, żeby narobić mataczowi smrodu ale oceniam to realnie, bez emocji patrząc z boku. A szanse na wzajemne udowodnienie sobie winy są raczej zerowe...

Rafał_Sz
14-01-2011, 14:36
podejrzewam, ze policja ma multum takich zgłoszeń a w sprawie lampy za 200 zł chyba dużo nie zrobią..

Pewnie, że nie zrobią. Poza tym jak udowodnisz, że odesłałeś to co otrzymałeś? MZ bagno...
Wydział przestępstw gospodarczych policji bierze nawet "tematy" na 20 zł. Nie raz miałem podobną sprawę i zawsze niebiescy załatwili wszystko perfekcyjnie. Nie generalizujcie policjantów, są krawężniki i są fachowcy.

<| MICHAŁ |>
14-01-2011, 14:39
problem w tym, ze tu jest slowo przeciw slowu i bez dowodow nic sprzedawcy nie udowodnisz.
moim zdaniem - nawet na policje nie ma co chodzic - przynajmniej oszczedzisz na butach.
nawet (o ile) jesli sie tym zajma... to sprzedawca im powie dokladnie co i Tobie - otrzymalem inna lampe niz ta, ktora wyslalem.
umorzone...

Wydział przestępstw gospodarczych policji bierze nawet "tematy" na 20 zł. Nie raz miałem podobną sprawę i zawsze niebiescy załatwili wszystko perfekcyjnie. Nie generalizujcie policjantów, są krawężniki i są fachowcy.
tu chodzi o brak dowodow... a nie o zla wole policji

nowart
14-01-2011, 14:42

chyba mnie nie zrozumiałeś. nie napisałem, że nie przyjmą zgłoszenia bo to chyba oczywiste, że przyjąć muszą. odniosłem się do stwierdzenia autora, który stwierdził, że niewiele w temacie zrobią bo to oczywiste.
Niby na jakiej podstawie i jakich dowodach mieliby załatwić tu wszystko perfekcyjnie?

photoaction
14-01-2011, 14:42
a czy dowodem nie jest transakcja poprzez allegro oraz dowod wysylki lampy przeze mnie? takowy posaiadam

Sapphiron
14-01-2011, 14:43
tia... żyjemy w pieknych czasach gdzie złodzieja nie można zatrzymać na włamaniu bo to naruszenie wolności człowieka, nie można się bronić przy napadzie bo jeszcze chuligan powie że to on był ofiarą i się tylko bronił, matacz wysyła gówno i potem się wyprawdza że to klient zepsuł albo że to w ogóle nie jego produkt...

A wszystko dzięki przyzwoleniu społecznemu...

<| MICHAŁ |>
14-01-2011, 14:45
a czy dowodem nie jest transakcja poprzez allegro oraz dowod wysylki lampy przeze mnie? takowy posaiadam
jak wiec chcesz udowodnic, ze odeslales DOKLADNIE ta sama lampe, ktora otrzymales, bo nikt nie neguje, ze odeslales lampe....
to jest pierwsze pytanie zktorym sie musisz zmierzyc.

BTW
nie kwestionuje Twojej uczciwosci, ale na takie pytanie bedziesz musial odpowiedziec na komendzie...

marszull
14-01-2011, 14:51
Dajcie spokoj, a jak koles by mu wyslal wczesniej cegle zamiast lampy to jak by udowodnil ze tej lampy nie dostal? Tez slowo przeciwko slowu.
Policja ma swoje metody na szukanie dowodow i bardzo czesto te metody skutkuja.
Tak czy inaczej zglaszaj sprawe na Policje i na allegro.

I jeszcze jedno a jak sprzedawca udowodni ze to nie jego lampa? Tez slowo przeciwko slowu.
A w ostatecznosci odzyskasz lampe (choc to male pocieszenie)

photoaction
14-01-2011, 14:55
Boje się, że jak zgłoszę to mi gościu przyjedzie i szyby w aucie powbija..w sumie 200 zł nie pieniądze ale co ludzie potrafią zrobić w odwecie tego nawet najstarsi górale nie wiedzą. Chociaz moze nie będzie czarnego scenariusza.. ;)

rastula
14-01-2011, 14:56
Policja weźmie się

za 200 złotych w PL ścigają

jak ukradniesz z 2 miliony to już możesz spać spokojnie ;-)

no dobra , koniec żarcików

moim zdaniem zgłosić

zresztą zgłoszenie jest niezbędne aby dochodzić roszczeń w inny sposób (przez Allegro czy pozew cywilny)

HYPER
14-01-2011, 14:58
ja z kolei opowiem z drugiej strony. sprzedalem kiedys szklo w idealnym stanie. kupil je jakis skur tylko po to zeby sobie podmienic swoje zuzyte szklo. napisal mi milego maila, w ktorym stwierdzil, ze obiektyw, ktory otrzymal nie zgadza sie z opisem i, ze chce zwrotu pieniedzy. zgodzilem sie bo nie chcialo mi sie wyklocac a bylem pewiem stanu swojego szkla i wiedzialem, ze sprzedam je spokojnie ponownie. jakiez bylo moje zdziwienie, gdy dostalem spowrotem szklo o innym numerze seryjnym. gdyby nie on to bym byl w takiej samej sytuacji w jakiej Ty sie znlazles - permanentny pat z powodu braku dowodow na poparcie swojej wersji. moglem ciagac kolesia na policje i takie tam za probe wyludzenia, ale wolalem odpuscic. zostala tylko nauczka na przyszlosc.

marszull
14-01-2011, 15:00
Boje się, że jak zgłoszę to mi gościu przyjedzie i szyby w aucie powbija..w sumie 200 zł nie pieniądze ale co ludzie potrafią zrobić w odwecie tego nawet najstarsi górale nie wiedzą. Chociaz moze nie będzie czarnego scenariusza.. ;)

Do Krakowa z Warszawy? raczej nie
Na poczatku wyslij mu maila ze jesli nie dostaniesz zwrotu kasy to w ciagu xx dni
zglaszasz na policje (i do allegro) sprawe o oszustwo
i zobacz co odpowie
aha i cala korespondencje trzymaj w razie zgloszenie sprawy

HYPER - ja jednak w takim wypadku bym nie odpuscil, tym bardziej ze na szkle masz numery seryjne (niestety na chinskich lampach tego nie ma)

photoaction
14-01-2011, 15:03
Do Krakowa z Warszawy? raczej nie
Na poczatku wyslij mu maila ze jesli nie dostaniesz zwrotu kasy to w ciagu xx dni
zglaszasz na policje (i do allegro) sprawe o oszustwo
i zobacz co odpowie
aha i cala korespondencje trzymaj w razie zgloszenie sprawy

HYPER - ja jednak w takim wypadku bym nie odpuscil, tym bardziej ze na szkle masz numery seryjne (niestety na chinskich lampach tego nie ma)

dokladnie tam zrobilem, ale niestety zero odzewu, czekam jeszcze 2 dni. Do allegro dziś zgłosilem

joker333
14-01-2011, 15:13
napiosz do innych co od niego kupili ta lampe z jaka stopka dostali ;) po komentarzach znajdziesz ich sprzedal juz widze kilka lamp

photoaction
14-01-2011, 15:19
na zdjęciach jest z plastikową, 1:0 dla niego.
nie rozumiem dlaczego dostalem z metalową, nawet by mi to nie przeszkadzało jakby lampa działała.

Tom_Killer
14-01-2011, 15:57
ja zgłaszam na Allegro i zawsze mi pomagają w walce z oszustami a na kilku już trafiłem

nowart
14-01-2011, 17:41
Dajcie spokoj, a jak koles by mu wyslal wczesniej cegle zamiast lampy to jak by udowodnil ze tej lampy nie dostal? Tez slowo przeciwko slowu.

i właśnie w celu unikania takich sytuacji korzysta się z opcji sprawdzenia zawartości przesyłki przed zapłatą lub sprawdza zawartość przy kurierze po uiszczeniu płatności. w razie czego spisuje się stosowny protokół lub po prostu nie przyjmuje przesyłki i nie płacę za nią. Po zamknięciu drzwi możemy sobie potem udowadniać co tylko przyjdzie nam do głowy - tylko jeszcze trzeba znaleźć kogoś, kto w to uwierzy...

wrrum
14-01-2011, 20:06
Po pierwsze: NIE DAJ SIĘ!

miałem bardzo podobną sytuację do Twojej, może nawet gorszą. Kilka lat temu Kupiłem kartę SD 4GB. Wówczas to było 300zł. Karta doszła, tylko źle działała. Były problemy ze zgrywaniem zdjęć. Odesłałem do sprzedającego i po kilku mailach ponaglających kontakt się urwał. Wówczas byłem jeszcze "mniej doświadczony życiowo" i dopiero po 3 m-cach pisania maili zgłosiłem sprawę na policji. Dostałem reprymendę, że tak późno! Równocześnie na Alledrogo lawinowo zaczęły pojawiać się negatywne komentarze i konto zostało zablokowane.

2 osoby zostały zatrzymane za oszustwa. Odbyła się sprawa sądowa, wyrok 2 lata w zawiasach pod warunkiem zwrotu wyłudzonej kwoty!

I dostałem swoje 3 stówy z powrotem. Co prawda po 3 latach, ale dostałem! Po drodze jeszcze było pismo z sądu z pytaniem czy skazani zwrócili mi pieniądze. Wówczas jeszcze nie i tak odpisałem sądowi. Pieniądze miałem na koncie po 2 tygodniach od mojej odpowiedzi.

Teraz Twoja sprawa.
1. Sprawdź wszystkie aukcje tego sprzedającego. Jeśli choć na 1 jest metalowa stopka, to jesteś w domu.
2. Nawet jeśli nigdzie nie ma metalowej stopki, to niczego nie zmienia. Jesteś konsumentem. otrzymałeś towar, niesprawny, zwróciłeś. Nie masz ani towaru ani pieniędzy. To nie Ty masz problem, tylko Sprzedający.
3. Natychmiastowe pomówienie o oszustwo świadczy tylko o jednym - chce Cię zbić z tropu i zastraszyć. Normalny sprzedawca wysłałby krótką informację "Proszę Pana, to nie towar od nas, my takiego nie posiadamy w sprzedaży".
4. Jeśli urwał się kontakt, a nie dostałeś lampy to jest to wyłudzenie. Nie czekaj tylko idź na policję. Jak temu Panu policja zastuka do drzwi, to mu rura zmięknie. Inaczej się rozmawia z klientem przez e-maila, inaczej z policją twarzą w twarz.
5. Nie daruj tych 200 zł. Nie daruj nawet 20 zł. Jak mu darujesz, to oszuka jeszcze kolejnych 10-20 takich jak Ty. Będzie 2000-4000 zł do przodu. Jak Ci się to będzie podobało?

Trzymam kciuki!

The Structorr
14-01-2011, 20:22
na zdjęciach jest z plastikową, 1:0 dla niego.
nie rozumiem dlaczego dostalem z metalową, nawet by mi to nie przeszkadzało jakby lampa działała.

Yongnuo niedawno zmienił stopki w YN-460-II i YN-560 na metalowe i takie teraz sprzedaje. Lampy z plastikową stopką to stare składy magazynowe, wszystkie nowe dostawy mają metalową stopkę. Jeśli koleś handluje tymi lampami to teraz wszystkie nowe będzie miał z metalową. To że na fotkach jest z plastikową o niczym nie świadczy, nie fotografuje przecież każdej sprzedawanej lampy osobno.

Powodzenia

marszull
14-01-2011, 20:49
A tak przy okazji dostales fakture lub paragon na ta lampe? Bo widze ze pan z allegro troche ich sprzedaje, wiec jakis dokument sprzedazy powinien wystawic ;)
I zgadzam sie z tym co pisze wrrum

gcw
14-01-2011, 20:59
Jeśli nie dostałeś paragonu to napisz do niego, że zgłosisz sprawę do urzędu skarbowego. Moim zdaniem to na oszusta zadziała lepiej niż policja. Jak wiadomo policja może by mu udowodniła oszustwo, ale to trochę potrwa. Natomiast US z pewnością zajmie się tym dogłębnie tym bardziej, że teraz zwracają baczną uwagę na handlujących na aukcjach

photoaction
14-01-2011, 23:56
nie otrzymalem ani paragonu ani faktury.
sprawe zglosilem do allegro, napisalem do goscia,
czekam na odpowiedz i dam znac.
dzieki

Kundzior
15-01-2011, 12:08
weź się chłopie w garść, zgłoś do allegro, na policję, i do US że nie dostałeś paragonu. Im dłużej będziesz się iskał z tym oszustem tym gorzej Tobie. I nic Ci nie powybija....

Boryszuk
15-01-2011, 14:41
Przepraszam, że nie czytam całego wątku i zadam być może głupie pytanie... Czy te lampy nie mają numerów seryjnych?

arek-hs
15-01-2011, 16:40
Nie mają.

photoaction
15-01-2011, 18:44
Dziś otrzymałem wiadomość
jaka dziwna zmiana decyzji....
zażądałem zwrotu przesyłki w obie strony
wystawię mu po przelewie negatywa, a później pewnie dostanę zwrotnego :D

Witam,
ciężko się ze mną skontaktować bo pracuje po 12h dziennie.
Czekam na Panski numer konta. i przelewam kase spowrotem.

Pozdrawiam
Rafał

Rycerz
15-01-2011, 18:49
czyta pewnie forum

ThomasVoland
15-01-2011, 18:52
Albo maila, którego autor mu wysłał.

photoaction
15-01-2011, 18:54
nie kasujcie wątku, będe informował co i jak.

marszull
15-01-2011, 19:12
Ciekawe co go bardziej przekonalo Policja czu US :)

photoaction
15-01-2011, 22:27
nie zdążyłem jeszcze postraszyc go us.
natomiast martwi mnie allegro, bo wyslalem im wiadomosc (dostałem od nich maila ze odpowiedzą w ciagu 24h) i nic. Moze w weekend nie pracują?

ku6i
16-01-2011, 00:29
nie zdarzylem jeszcze postraszyc go us.
natomiast martwi mnie allegro, bo wyslalem im wiadomosc (dostałem od nich maila ze odpowiedzą w ciagu 24h) i nic. Moze w weekend nie pracują?

Bingo. A jak Ci zwróci kasę to skarbówkę i tak na niego naślij, oduczy się przekrętów.

Kundzior
16-01-2011, 00:37
Bingo. A jak Ci zwróci kasę to skarbówkę i tak na niego naślij, oduczy się przekrętów.

To da dużo dobrego, następnym jego wierzycielom.

photoaction
16-01-2011, 12:45
Kosztów wysyłki nie zwroce napewno bo niby dlaczego. Lampe wysłałem
sprawną. Wiec popsuta została NIE z mojej winy.

o dzizajs.. jak dziecko.

Sapphiron
16-01-2011, 13:02
ech... zgłaszaj gdzie się da tak jak mówili... trzeba kolesia chyba nauczyć paru rzeczy bo widać że idiota totalny...

photoaction
17-01-2011, 16:45
otrzymałem zwrot pieniedzy - ale tylko za lampę. za przesyłkę ani w jedną ani w drugą stronę nie. A wysylka byla kurierem wiec troche mnie kosztowała.
Co najdziwniejsze allegro w ogóle nie odpisało na moją wiadomośc.

grzehuu
17-01-2011, 21:35
ważne że chociaż za lapme Ci oddal

tobi
17-01-2011, 21:36
Za przesyłkę nie ma obowiązku oddawać. Ani Ty jemu;)

photoaction
17-01-2011, 21:57
Wystawiłem mu negatywny komentarz, bo na inny ABSOLUTNIE nie zaslużył.

Nie polecam transakcji z
Rafałem Tkaczykiem
użytkownik: r_tkaczyk

http://allegro.pl/show_user.php?uid=1245407

amen.
wątek przykleić ku przestrodze innym.

nowart
17-01-2011, 22:06
to chyba jakiś niewidzialny komentarz bo ostatni jest z 20 lutego ubiegłego roku :)

Shreku
17-01-2011, 22:24
to chyba jakiś niewidzialny komentarz bo ostatni jest z 20 lutego ubiegłego roku :)
Czeka na autoryzację:D

ku6i
18-01-2011, 05:40
photoaction, to zaprosisz w końcu US do gościa, czy nadal będziesz nam się żalił na forum?

co4en
18-01-2011, 08:11
Allegro nic Ci nie pomoze bo nie jest strona w sporze. Moze co najwyzej potwierdzic dane goscia dla Policji.
Allegro zajmuje sie tylko zbijaniem mamony ma handlujacych, ot taka ich rola.

Kiedys poplynalem 600PLN a moglem w sklepie to nabyc za ok.2,2k. Od tamtej pory unikam takich okazji.
Pieniadzy dalej nie mam, sprawa umorzona a gosciu dalej handluje na Allegro.

Toma
18-01-2011, 13:15
allegro faktycznie wypnie się, natomiast złego słowa nie powiem o policji

miałem chyba ze 4 przypadki z oszustami na allegro
w tym 1 sprawa poza allegro (dla policji oczywiście to nie ma znaczenia - przestępstwo to przestępstwo)
za każdym razem kasa odzyskana (3x z ubezpieczenia allegro, 1 raz poprzez wstrzymanie pobrania i zwrot po 10 dniach)

dlatego nie mam wątpliwości że autor wątku powinien podjąć odpowiednie kroki

photoaction
19-01-2011, 10:52
ROzumiem, ze problemmem jest to ze gosc nie odprowadza podatku do US. Jednak czy sprzedając na allegro - w cenie prowizji nie zalicza się podatek? Przeciez allegro odprowadza podatek.?
od ilu minimum sztuk musi odprowadzic podatek?

Semati
19-01-2011, 10:57

Właśnie w tym rzecz, że kilku sobie odpuści bo to tylko 200 zł ,a gość jedna lampą handluje i sprzedaje kilka razy ( normalnie łeb uciąć..))

ekonet
19-01-2011, 12:26
ROzumiem, ze problemmem jest to ze gosc nie odprowadza podatku do US. Jednak czy sprzedając na allegro - w cenie prowizji nie zalicza się podatek? Przeciez allegro odprowadza podatek?
Ciekawa ekonomia. :)

marszull
19-01-2011, 12:29
ROzumiem, ze problemmem jest to ze gosc nie odprowadza podatku do US. Jednak czy sprzedając na allegro - w cenie prowizji nie zalicza się podatek? Przeciez allegro odprowadza podatek.?
od ilu minimum sztuk musi odprowadzic podatek?

poczytaj sobie o kwocie wolnej od podatku
i jescze o czym takim jak sprzedaz ciagla, jesli ktos sprzedaje cos na allegro "ciagle" to US moze szybko mu udowodnic ze powinien zalozyc DG i odprowadzac podatki

photoaction
19-01-2011, 14:25
Dziękuję Panu za kontakt i przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.

Przykro mi z powodu sytuacji, jaka miała miejsce. Sprzedający otrzymał od nas oficjalną prośbę o jak najszybsze wyjaśnienie problemu. Jednocześnie warto podjąć kolejną próbę rozwiązania sprawy poprzez bezpośredni kontakt z Kontrahentem.

Równocześnie chciałbym zaznaczyć, że zakończona aukcja w świetle prawa jest umową cywilną pomiędzy Sprzedającym a Zwycięzcą aukcji. W przypadku naruszenia przez którąś ze stron warunków owej umowy osoba poszkodowana ma prawo zgłoszenia sprawy do organów odpowiednich do rozpatrywania takich skarg (sądów powszechnych lub wcześniej policji).

Mam nadzieję, że sprawa zostanie wkrótce pomyślnie zakończona. Polecam lekturę Centrum Bezpieczeństwa:

http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/sc/

Z poważaniem,

O, i pozamiatane. Oplacam wszystkie rachunki wobec allegro a oni dla mnie nawet nie mogą postraszyć, zablokować albo dać punkta karnego sprzedającemu.
Dżizajs coraz mniej chętnie korzystam z AlleSzita.

nowart
19-01-2011, 16:05
Ale chyba nie zrozumiałeś tu czegoś - za co niby mają go "straszyć, blokować, karnie punktować" ? Gdyby mieli w stosunku do każdej takiej sytuacji przeprowadzać wielkie śledztwo - czego nawet policja nie rozstrzygnie, bo i jak - to wyobraź sobie jak by to wszystko miało funkcjonować...
No i powiedz mi w końcu gdzie ten wystawiony negatyw bo patrzę, patrzę i dopatrzeć się nie mogę :)

co4en
19-01-2011, 16:27
O, i pozamiatane. Oplacam wszystkie rachunki wobec allegro a oni dla mnie nawet nie mogą postraszyć, zablokować albo dać punkta karnego sprzedającemu.
Dżizajs coraz mniej chętnie korzystam z AlleSzita.

- łaski im nie zrobiles oplacajac rachunki :)
- po drugie Allegro ma w tylku to, ze dales sie zrobic w balona :)

Sprzedawcy nie mogles udowodnic, ze stopka byla metalowa a Allegro mialo by Ci wierzyc, ze zostales oszukany? :) Nieźle kombinujesz...

marszull
19-01-2011, 16:46
Wystawiłem mu negatywny komentarz, bo na inny ABSOLUTNIE nie zaslużył.

Nie polecam transakcji z
Rafałem Tkaczykiem
użytkownik: r_tkaczyk

http://allegro.pl/show_user.php?uid=1245407

amen.
wątek przykleić ku przestrodze innym.

To w koncu wystawiles mu negatywy czy nie?