Zobacz pełną wersję : D40 - Pierwsze Wrażenia
Wlasnie dotarl do mnie prywatny import zza Wielkiej Wody.
Pierwsze wrazenia - zestaw jest fantastyczny. Taka mala perelka. Mama zachwycona :)
Lekki, zgrabny. Kitowy obiektyw zoomuje sie przyjemniej niz 18-70.
Rozgryzienie Menu i funkcji zajmuje 5 min. Wszystko intuicyjne.
Zero szumow przy ISO 1600. (Porownuje z moim D70). Zdjecia sliczne. Niby ta sama matryca, ale trzy lata rozwoju robi swoje :) Krotko mowiac, bierze sie go do reki i wszystko jest tak jak trzeba.
Nie jestem zwolennikiem pstrykania na zielonym kwadraciku :), ale warto nadmienic, ze w trybie Auto zdjecia wychodza fantastyczne (w przciwienstwie do D70). Dla lubiacych dopieszczac parametry ekspozycji (przyzwyczajenia z d70 :) ) latwo dostepne sa WB, ISO, QUAL, SIZE itp., jednoczesnie poczatkujacy foto-entuzjasta otrzyma doskonale rezultaty w trybie Auto. Cena - 1800zl (RitzCamera). Congratulations, Nikon!
sprocket
14-01-2007, 01:28
Taki wlasnie jest cel Nikona - zadowolony klient :)
Powodzenia i udanych zdjec - pokazuj na forum
No to mi teraz zamotaliście całkowicie ;)
Początkowo chciałem kupić D40 kit za jakieś 2100pln.
Potem czytałem i czytałem i czytałem ...
W końcu stanęło na D70s body + Nikkor 50 F1.8 całość za ok 2200pln.
Nadmieniam, że jestem totalnym amatorem, który chce robiś ładne szybkie fotki dzieciakom w domku (przy gorszym świetle) oraz na dworze.
Ważne jest też to, że nie zamierzam za bardzo bawić się w obróbkę RAWów na kompie, więc raczej ważne jest dla mnie jakość jpgów bezpośrednio z aparatu.
A do tego wszystkiego potem jeszcze okazało się, że za podobne pieniądze można mieć D50 kit.
Jak bardzo różnią się jpgi z D40 od tych z D70s?
Pozdrawiam
WPK
Mam nadzieję że nie żałujesz iż masz D70s zamiast D50 albo nie daj Boże D40....
Gdyby tak było, delikatnie mówiąc za bardzo nie przystoi używać lustra. A dlaczego ? A dlatego,że idea lustrzanki polega na jego elastyczności kombinacji ustawień w manualu oraz tego co wyciśniesz właśnie z RAW + wymienne szkła.
Z tego co widzę ta idea jest pogwałcona przez spadek cen, gdzie nie raz czytam że "w tej cenie jest hybryda która robi takie same dobre zdjęcia w jpg, albo że mój D70s jest do 4**** liter bo nie mam czasu na obróbkę RAW".
Ludzie jak macie zamiar krytykować serię D70 w stosunku do D40 i jeszcze mniejszych gażdzetów to nie wypisujcie takich bzdur, bo każdy laik na forum stwierdzi że te aparaty są do 4 liter. I tu nie postęp zmienia klasę sprzętu, tylko to co daje Wam korpus i własna wiedza na temat robienia zdjęć.
A założe się że tutaj na tym polu D70 nadal jest liderem porównując obydwa te korpusy.....
Pozdrawiam
Moshica
Mam okazje porownac d70 i d40.
Jesli ktos nie ma zamiaru (i poniekad slusznie) bawic sie w RAW, dostrajanie parametrow espozycji itp., to d40 dostarczy 200% lepsze JPEGi. Kropka. Bardzo prosze osoby, ktore nigdy w zyciu tego korpusu w rekach nie mialy o wstrzymanie sie z autorytrnymi sądami. Każdy amator nie mający ambicji zglębiać tajników ekspozycji, korekty EV, WB itp. będzie na pewno niezadowolony z d70. Uprzedzając zarzuty: nie, nie ma nic zlego w uzywaniu zielonego trybu w lustrzance. A zielonym trybie d40 zostawia d70 daleko w tyle.
Tom Vein
14-01-2007, 15:20
Tak naprawdę jeśli d40 wsklepie kosztowałby te 1500-1800 pln to była by właściwa cena za ten aprat i nikt by się nie czepiał tego aparatu
Ale biorąc pod uwagę końcowy wynik (max jakość) do uzyskania + funkcjonalność chyba nie powiesz że D40 przebija D70, bo z poprzednich postów troszkę w tę stronę szła dyskusja!
Jeśli mowa o samym jpg to może jest jak piszesz ale z resztą się nie zgodzę....Pewnie w jpg ma takie algorytmy jak "małpki" aby nie tracić czas na obróbkę, ale to nie znaczy że końcowo D70 jest słabszy, bo byłby to absurd w ramach tej samej firmy.
Pozdrawiam
Moshica
Oj fanatycy... a moze by tak kazdemu wedlug potrzeb? ;)
I latwiej i przyjemniej.
No to mi teraz zamotaliście całkowicie ;)
Początkowo chciałem kupić D40 kit za jakieś 2100pln.
Potem czytałem i czytałem i czytałem ...
W końcu stanęło na D70s body + Nikkor 50 F1.8 całość za ok 2200pln.
Nadmieniam, że jestem totalnym amatorem, który chce robiś ładne szybkie fotki dzieciakom w domku (przy gorszym świetle) oraz na dworze.
Ważne jest też to, że nie zamierzam za bardzo bawić się w obróbkę RAWów na kompie, więc raczej ważne jest dla mnie jakość jpgów bezpośrednio z aparatu.
A do tego wszystkiego potem jeszcze okazało się, że za podobne pieniądze można mieć D50 kit.
Jak bardzo różnią się jpgi z D40 od tych z D70s?
Pozdrawiam
WPK
kup d50. na d40 nie bedzie ci chodził 50/1.8 - a chciałeś go kupić bo jasny. d70(s) da ci jpg do obrabiania. najlepsze wyjscie - d50.
Kupukjac d70s dla zielonego kwadracika mija sie troche z celem.
Jacek Wrzesińsk
14-01-2007, 19:02
Kupukjac d70s dla zielonego kwadracika mija sie troche z celem. No raczej tak!:)
Rafał_Sz
15-01-2007, 00:17
A ja troszkę nie na temat.
Siadłem sobie dzisiaj ze swoją 80 i wybrałem opcję menu użytkownika, wywalając wszystko co nie jest potrzebne przy foceniu. Rewelacyjny jest to bajer. W 50 zanim przegrzebałem się przez opcje, często zapominałem co tak właściwie miałem zrobić. A tu cyk-myk-fyk i się leci. Jak mi nie wiele do szczęścia potrzeba...:)
pozdrawiam Rafał
Witam Wszystkich - jestem tu nowy, pisze po raz pierwszy...
Chcialbym wiedzieć, czy ogólny najazd (chyba na wszystkich forach o foceniu w polsce) na DeCzterdziestkę jest podyktowany tym, że aparata jest tani i reklamowany jako "dla amatorów"?
Przecież tak naprawdę foty z niego wychodzą lepsze niż z D50 i D70s, jest łatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze, szybszy, ma lepszy wizjer i LCD, nawet 3 polowy AF daje sobie świetnie radę z szybo ruszającymi się obiektami... (ja to sprawdziłem i wiem, podobnie wychodzi w testach). Podobnie ludzie wypowiadają się na świecie - D40 jest genialnym aparatem, a jedyne wady to brak silnika AF w body, 6.1 Mpx w porównaniu do 10,5 Mpx w D80 i kitowy obiektyw, który zaniża jakośc fotek. Kto nie robi duzych formatów bedzie zadowolony - gwarantuję
Wiadmomo, że D80 i D200 są duzo lepsze, ale mam wrażenie, że wielu osobom znającym się na fotgrafi i sprzecie przeszkadza przede wszystkim to, że teraz lusterko (i to dobre) jest w stanie kupić wujek Heniek albo ciocia Zosia... I będą robić niezłe, poprawne foty...
Ja nastawiam się na zakup D40 i wymianę szkła kitowego na AF-S 18-200 VRII + AF-S 80-200/ 2,8 VR (pstrykam na imprezach motorowych). Sprawdzi sie idelanie na bank...
No tak, tylko w jakim celu musi to byc wlasnie lustro?!NIKON dla nazwy i szpanu?-moze dla amatora lepszy jest "wypasiony" kompakt??OK powiedzmy jestem amatorem i pstrykam automatem w jpegach; mam do wyboru szeroki wachlarz kompaktow a biore lustro?Pytam:po co?IHMO przerost formy nad trescia . . .
Probowales kiedys wyzwolic migawke na szybkich zawodach sportowych nawet najszybszym kompaktem? Udalo Ci sie podpiac do niego jakies inne szklo,bo akurat byla taka potrzeba? Zaakceptujesz glebie ostrosci jaka oferuje wiekszosc (99%) kompaktow? Odpowiedz gotowa :)
cosnek - aż mnie zdziwiło, że admin na tak bzdurny komentarz odpisał. pozdrawiam
Nigdy nie mialem kompaktu:( Nie wiem jaka GO oferuje. . Lubie miec manualny dostep do wszystkiego.Sorrki jezeli sie nieprecyzyjnie wyrazam.Pzdr
No tak, tylko w jakim celu musi to byc wlasnie lustro?!NIKON dla nazwy i szpanu?-moze dla amatora lepszy jest "wypasiony" kompakt??OK powiedzmy jestem amatorem i pstrykam automatem w jpegach; mam do wyboru szeroki wachlarz kompaktow a biore lustro?Pytam:po co?IHMO przerost formy nad trescia . . .
Nie wiem co masz na mysli mówiąc (pisząc) "amator". Czy chodzi Ci o kogoś, kto pstryka tylko z okazji większych uroczystości rodzinnych albo na wakacyjnych wyjazdach? Albo o kogoś, kto kupuje sprzęt bo go stać, dla szpanu i nazwy, tak jak piszesz? Może o kogoś, kto dopiero zaczyna i wchodzi w świat fotografi, a może o kogoś, kto znajduje przyjemność w robieniu dobrych zdjęć dla samego siebie, nie zamierza tym zarabiac na chleb (ot, takie hobby :-) ). Ja należę, do ostatniej grupy, lubię robić zdjęcia. Lepsze, gorsze, bardzo różne. Do tej pory używałem Minolty Dynax 500Si i było fajnie. Na lusterko cyfrowe stać mnie nie było, niestety. I dopiero teraz NIKON wypuscił sprzęt dostosowany do potrzeb tej grupy userów, do której ja należę. Być może są ludzie którzy to kupują dla szpanu i nazwy, ale idąc Twoim tokiem rozumowania tak samo mógłbyś powiedzieć o D80, D200, Canonach 30D, 400D, gdybyś mieszkał np. w USA - sporo klientów z zasobnym portfelem, którzy kupią lepszą puszkę, bo ich na to stać. Czy z tego powodu ktos objeżdża te aparaty?
P.S. Nie ulega wątpliwości, że są na rynku aparaty o duzo lepszych parametrach. Ja poprostu nie rozumiem skąd tyle jadu i złych słów w kierunku naprawdę udanej konstrukcji, pozwalającej robić extra zdjęcia, na ktorą moga sobie pozwolić ludzie z mniej zasobnym portfelem... :-/
Mysle, ze nie chodzi tu o jad, tylko o to, ze w tej chwili D40 wcale nie jest najtansza lustrzanka...Z racji wyzbywania sie nieprodukowanych D50 i D70s, mozna je kupic o wiele taniej, a dla osoby fotografujacej imprezy motorowe, to bardziej sprawdzi sie D70s ze swoimi 3 kl./s...No i nie zapominajmy o szybkiej zmianie parametrow. Ale to wszystko niewazne, jak ktos uzywa trybu "auto".
Pozdrawiam
Nie wiem co bierzesz ale bierz połowę.
Ja kupiłem właśnie D40 dlatego że dobrze leży w ręce, jest mniejszy niż D50 i tymbardziej niż D70s.
Nie mam wora szkieł i nie zamierzam kupować innych niż 18-55 i 55-200, więc brak silnika AF mam tam gdzie nie dochodzi światło. Mam inne hobby, też motoryzacyjne - jak niektórzy, dużo robie zdjęć przy małym świetle ze statywu (Olek sobie nie radził).
JPGi wychodzą super, dużo lepsze niż z mojego kompaktu Olka. Szybkość działania (fotografowanie dziecka), zdjęcia seryjne i możliwość wpływania na A lub S. Nie robie zdjęć w trybie "zielonego auto".
I co? to ja też kupiłem lustro dla szpanu wg Ciebie, puknij się w swój łeb zanim coś napiszesz.
NIe kupiłem dla szpanu D40 i nie jestem sprzętowym onanistą, który się podnieca ilością pól AF i mnóstwem innych funkcji których nie użyje w D70 czy D80.
Ja poprostu nie rozumiem skąd tyle jadu i złych słów w kierunku naprawdę udanej konstrukcji, pozwalającej robić extra zdjęcia, na ktorą moga sobie pozwolić ludzie z mniej zasobnym portfelem... :-/
ten jad - jak chyba go przesadnie jednak określasz, jest przeciwko ukochanej firmie, która okraja swoje aparaty coraz bardziej, ze względów oszczędnosciowych zapewne. Nie jest on przecież skierowany przeciw użytkownikom tego body.
Chcielibyśmy wszyscy, by aparty potrafiły coraz więcej. A tu firma wyrzuca silnik z body i praktycznie wyklucza zdecydowaną większość! obiektywów do używania z nim. To wskazuje w którą stronę to będzie szło - i to się nam nie podoba.
Z racji wyzbywania sie nieprodukowanych D50 i D70s, mozna je kupic o wiele taniej
Wskażcie mi gdzie i za ile można kupić D70s z obiektywem taniej niż D40. Chodzi mi o sprzęt nowy i na gwarancji...
ja Jeszcze nie kupiłem...
dla osoby fotografujacej imprezy motorowe, to bardziej sprawdzi sie D70s ze swoimi 3 kl./s...No i nie zapominajmy o szybkiej zmianie parametrow
0,5 klatki / sec robi aż taka różnicę?
Ale to wszystko niewazne, jak ktos uzywa trybu "auto".
Nie fotografuje w trybie auto... :--/
Pozdrawiam Wszystkich.
...A tu firma wyrzuca silnik z body i praktycznie wyklucza zdecydowaną większość! obiektywów do używania z nim. To wskazuje w którą stronę to będzie szło - i to się nam nie podoba...
A tu masz Pan rację... Tyle, że według mnie D40 jest pierwszym body bez silnika AF, a niedługo NIKON wypuści inne modele o podobnej konstrukcji. Bo logicznie rzecz biorąc, jaki sens ma pakowanie silnika w body, kiedy jest nowa technologia (SWM i VR) dla obiektywów - jest rozwijana (VR II) i szkła te są coraz lepsze (np. AF-S 70-200 /2.8 VR niż "stary" 70-200 / 2.8). Gdzieś czytałem, że silnik w szkle jest lepszym rozwiązaniem, bo może być lepiej dobrany do gabarytów i parametrów danego obiektywu. Byc może tą drogą idzie NIKON.
To co napisałem to tylko moje rozważania, połączone z wiedzą jaką posiadam nt. NIKONA i jego produktów. Nie znam systemu zbyt dobrze (jeszcze :-) ), tak więc jesli sie mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
Wskażcie mi gdzie i za ile można kupić D70s z obiektywem taniej niż D40. Chodzi mi o sprzęt nowy i na gwarancji...
ja Jeszcze nie kupiłem...
0,5 klatki / sec robi aż taka różnicę?
Nie fotografuje w trybie auto... :--/
Pozdrawiam Wszystkich.
Jedna wielka bzdura...
Nikon D40 KIT - 2169,00 zł (http://www.agito.pl/product/36039?bid=40)
Nikon D70s BODY - 1664,00 zł (http://www.agito.pl/product/12075?bid=40)
Do tego D70s dokupujesz nawet najtańszy obiektyw 18-55 DX (na Alledrogo ok.300 zł)
Jak na moje oko 1964 zł to raczej mniej niż 2169 zł...A masz znacznie lepszego Nikon D70s z obiektywem...
FINGeeR - Nie jesteśmy tu na pan. Jestem Jacek.
Sęk w tym, że dobrze przewidujesz. Tylko ty zapewne zaczynasz swoje fotografowanie i będziesz kupował obiektywy AF-S. A zdecydowana większość do tej pory wypuszczonych szkieł silnika nie ma. Co maja począć ci, którzy maja kolekcje takich szkieł - śrubokrętów? Posprzedawać, przewidując to co ty? :( Czym szybciej, tym lepiej, bo za jakiś czas beda te szkła tanie jak teraz manuale? :twisted:
Przesadzam oczywiście, to tak z 10 latek zajmie, ale jednak.
PS - brałbym D70s jak w podobnej cenie (lub d50). To zakup na lata i nawet 100 czy 200 zł wiecej bym wydawał. A jak mniej - to nie ma nad czym sie zastanawiać.
Jedna wielka bzdura...
Nikon D40 KIT - 2169,00 zł (http://www.agito.pl/product/36039?bid=40)
Nikon D70s BODY - 1664,00 zł (http://www.agito.pl/product/12075?bid=40)
Do tego D70s dokupujesz nawet najtańszy obiektyw 18-55 DX (na Alledrogo ok.300 zł)
Jak na moje oko 1964 zł to raczej mniej niż 2169 zł...A masz znacznie lepszego Nikon D70s z obiektywem...
I szczeka mi opadła... Do tej pory najtańsze widziałm body D70s za 2099... Do tego dochodzi moj własny problem - ja wezmę sprzęt na raty, w systemie LukasBanku, bo tam mam najlepsze "chody" i jest to dla mnie najtańsze i najwygodniejsze... Ale dzieki za info, chwilkę się jeszcze wstrzymam i poszukam...
...tylko ty zapewne zaczynasz swoje fotografowanie i będziesz kupował obiektywy AF-S...
Powiedzmy, że dopiero wchodzę w lusterka cyfrowe w systemie Nikona (do tej pory rolkowa Minolta była). Ale powoli zaczynam rozumieć o co tyle szumu. Dobrze, że się wygadałem, bo dostałem kilka ciekawych odpowiedzi i jeszcze chwilę pomyslę nad tym co mam kupić...
Pozdrawiam Wszystkich
Motyla noga... tak sobie myślę...
Aha, na poczatek przepraszam wszystkich, że produkuję te posty z predkością światła i ludzie juz nie nadążają (albo nie chcą) na nie odpowiadać.
Myślę i myślę i zastanawaim się... Jestem nowy w cyfrowych lustrach, podejmują decyzję o zakupie. O co chodzi z tymi RAWami? Co takiego z nimi robicie, że są takie ważne? Dlaczego obrabiacie zdjęcia (RAW) w PS (Photoshop, dobrze mylślę?)? Dlaczego (tak wynika z dyskusji) RAW z D70s jest lepszy niż z D40 i co ja z nim mogę zrobic? Czy ktoś może zamieścić fotki bez obróbki w PS i po obróbce? Chodzi mi o jakieś fajny widoczek i portret. Bo być może ja zrobiłem błędne założenie, że w cyfrowce (tak jak w 35mm) ważne jest zrobić dobre foto z poziomu aparatu, a potem się je ogląda (wywołuje). Być może nie wiem, o tym, że żeby zdjęcia były fajne i dobre należy je poprawić w PS. Wychodzi na to, że jestem zielony. Ale jestem głodny wiedzy i chcę robić fajne i przyjemne foty, tak jak to robiłem z moją stara Minoltą. Proszę przyjazne dusze o kilka podpowiedzi i wyjaśnien, bo być może D40 żeczywiście mi nie wystarczy... :-/
I przepraszam, jeżeli ten post jest w niewłaściwym miejscu - jak trzeba to skopiować to gdzieś czy coś :-)
Pozdrawiam i czekam na jakieś informacje i wyjaśnienia.
Dlaczego (tak wynika z dyskusji) RAW z D70s jest lepszy niż z D40
Pierwsze slysze ;) watpie zeby tak bylo.
Chodzi tylko o to ze w d40 masz mozliwosc zrobienia dobrego JPEGa czyli masz dobra fote prosto z aparatu, oczywiscie mozesz tez bawic sie w RAWie ale nie jest to juz koniecznoscia natomiast w d70s jestes zmuszony do poprawy parametrow w RAWie bo inaczej moze byc kiepsko.
Roznie to bywa jak ktos jest PS'owym wymiataczem to potrafi zrobic niesamowite rzeczy z RAW'em, ja natomiast nie lubie zanadto ingerowac w zdjecia po czesci tez pewnie dlatego ze nie musze.
Pierwsze slysze ;) ...chodzi tylko o to ze w d40 masz mozliwosc zrobienia dobrego JPEGa czyli masz dobra fote prosto z aparatu, oczywiscie mozesz tez bawic sie w RAWie ale nie jest to juz koniecznoscia natomiast w d70s jestes zmuszony do poprawy parametrow w RAWie bo inaczej moze byc kiepsko....
No więc dlaczego D70s jest uważany jako ten lepszy, mimo, że w D40 również można wszystko ustawiać manualnie (czas otwracia migawki, przesłona, iso, balans bieli, ekspozycja, tryb pracy lampy błyskowej, moc błysku, pomiar swiatła, tryb pola AF). Czy D70s ma cos więcej?
P.S. Podobno w D40 jest tak, że podają szybkość zdjęć seryjnych 2,5 kl/s do 100 zdjęć JPEG (FINE L), natomiast aparat robi 3 kl/s jak się uzywa RAW, ale tylko 3 zdjęcia w serii, potem zwalnia. To prawda jest?
Ludzie, nie płaczcie tak nad tym brakiem silnika w d40. Pragne przypomniec, ze kitowy d70 kosztowal na poczatku 6kpln... Teraz dostajemy zestaw na starcie za 2200zl... To chyba lekki postep, prawda? :)
Ja myślę (a może już to gdzieś napisałem, a może tylko chciałem napisać...?), że D40 to jest aparat dla tych, których nie interesuje zbytnia ingerencja w zdjęcie/ ustawienia aparatu, tylko dla tych, którzy chcą mieć lustrzankę. W którymś hipermarkiecie widziałem na etykietce: lustrzanka Coolpix 8700.....
Do ludzi dotarło, że lustrzanka = super foty. I tak sobie Nikon wymyślił.
Idźcie robić zdjęcia.
Paweł
No więc dlaczego D70s jest uważany jako ten lepszy, mimo, że w D40 również można wszystko ustawiać manualnie (czas otwracia migawki, przesłona, iso, balans bieli, ekspozycja, tryb pracy lampy błyskowej, moc błysku, pomiar swiatła, tryb pola AF). Czy D70s ma cos więcej?
P.S. Podobno w D40 jest tak, że podają szybkość zdjęć seryjnych 2,5 kl/s do 100 zdjęć JPEG (FINE L), natomiast aparat robi 3 kl/s jak się uzywa RAW, ale tylko 3 zdjęcia w serii, potem zwalnia. To prawda jest?
Wszystkich boli tylko jedna rzecz: brak silnika w body i nie potrafia zrozumiec ze DA SIE Z TYM ZYC
Ludzie, nie płaczcie tak nad tym brakiem silnika w d40. Pragne przypomniec, ze kitowy d70 kosztowal na poczatku 6kpln... Teraz dostajemy zestaw na starcie za 2200zl... To chyba lekki postep, prawda? :)
to weż d40 i podłącz swoje obiektywy 70-210 oraz 50/1.8. Zobaczysz postęp :(
Ja myślę (...) D40 to jest aparat dla tych, których nie interesuje zbytnia ingerencja w zdjęcie/ ustawienia aparatu, tylko dla tych, którzy chcą mieć lustrzankę.
Paweł
Stwierdzasz to na podstawie tego, że D40 robi ładne zdjęcia w trybie AUTO, tak? Czy z tego samego powodu nie nadaje się dla ludzi, których interesuje ingerencja w zdjęcie/ustawienie aparatu?
Troche to dziwne...
Jeśli chodzi o prędkość to te 3kl/s d70s vs 2,5kl/s d50 to chyba przesada!!
Można znaleść inne przesady!!
http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page5.asp
to weż d40 i podłącz swoje obiektywy 70-210 oraz 50/1.8. Zobaczysz postęp :(
Jacku, grupa docelowa dla D40 to ludzie którzy chcą robić dobre zdjęcia niedrogim i porządnym aparatem. Nie wyjdą oni poza kitowego 18-55 plus ewentualnie 55-200 i brak silniczka im nigdy nie będzie doskwierał.
Trzeba zdać sobie sprawę że tacy użytkownicy nie kupią D70s czy D50 żeby podłączyć 70-210 oraz 50/1.8 bo to nie ma dla nich sensu.
To grupa ludzi która nie ma kolekcji szkieł i pewnie wcale nie ma ambicji się takich dorobić.
Co by nie pisać, D40 to stosunkowo tani i bardzo porządny aparat który robi bardzo dobre zdjęcia.
Jeśli ktoś będzie taki aparat potrzebował - można go z czystym sumieniem polecić.
Zgoda że w Polsce nie jest to tanie urządzenie - ale dotyczy to również innych hybrydowych zabawek czy lepszych kompaktów. Nie można patrzeć przez pryzmat polskiego rynku - uważam że Nikon zrobił doskonały krok.
Pozdrawiam
Jacku, grupa docelowa dla D40 to ludzie którzy chcą robić dobre zdjęcia niedrogim i porządnym aparatem. Nie wyjdą oni poza kitowego 18-55 plus ewentualnie 55-200 i brak silniczka im nigdy nie będzie doskwierał.
zobaczymy na forum za pół roku. Ta grupa docelowa (w bogatszych krajach) jest taka jak piszesz. Ale u nas ci co nie mają kasy chca pracować nawet na manualach. Za kilka miesięcy napotkasz na posty ludzi zaskoczonych i z pretensjami ża to "nie działa".
...grupa docelowa dla D40 to ludzie którzy chcą robić dobre zdjęcia niedrogim i porządnym aparatem. Nie wyjdą oni poza kitowego 18-55 plus ewentualnie 55-200 i brak silniczka im nigdy nie będzie doskwierał.
Trzeba zdać sobie sprawę że tacy użytkownicy nie kupią D70s czy D50 żeby podłączyć 70-210 oraz 50/1.8 bo to nie ma dla nich sensu...
Pozdrawiam
Do tej pory nauczono mnie (i sam to stwierdziłem), że w przypadu lusterek najważniejsze jest szkło...
Pomyślałem, że skoro D40 jako body mi wystarcza to warto to kupic, a reszte kasy zainwestować w te dwa szkiełka:
- AF-S DX 18-200/3,5-5,6 VR ED IF
- Nikkor AF-S 70-200/2.8 VR ED lub Sigma 70-200 f/2.8 EX APO (HSM) (raczej to drugie)
Głupi pomysł?
Pozdrawiam Wszystkich
Stwierdzasz to na podstawie tego...
Troche to dziwne...
Stwierdzam to tylko i wyłącznie na podstawie własnych domysłów. Nie napisałem, że się nie nadaje dla grzebaczy w ustawieniach, czy dla zaawansowanych fotografów.
Z tego co widzę/ słyszę, hasło "lustrzanka" kojarzy się z "jakością".
MSZ, D40 jest przeznaczony dla osób, które coś tam chcą pokombinować, ale których odstraszają gabaryty np. D70.
Paweł
Bardzo dziwny.
jeśli jest w tej samej cenie d70s - to bym brał to body.
po co ci 18-200 i 70-200? weż kita 18-70 zamiast 18-200, zaoszczędzisz 1,5 tys a jakościwo będziesz miał na pewno nie gorzej. VR jest przydatniejszy przy dłuższej ogniskowej, a masz go w N 70-200.
Na moje szkła nie patrz. Mój "komplet" jest w tej chwili bez sensu i będzie zmieniany.
a ja czytajac te wszytkie posty - mam jedno wrazenie.
Jest jedna grupa - ktora chce za wszelka cene pokazac ze d40 jest super (co wcale nie oznacza ze sie z nimi nie zgodze)
oraz druga - ktorzy chca pokazac tej pierwszej - wady 40....
Moim zdaniem d40 - to calkiem fajna sprawa dla kogos - kto naparawde chce miec ladne rodzinne fotki. Nie kazdy chce od razu byc zawodowym fotografem... Tryb auto w 40 dziala jak nalezy... natomiast d70s to bardziej profesionalny aparat - ktory wymaga wiekszego wkladu pracy od fotografa. Jesli ktos umie/chce obrabiac zdjecia w PS, lubi sie bawic, spedzac godziny - robiac tysiace fotek... az dojdzie do wprawy (czytaj perfekcji) - wtedy d70 i wyzsze modele maja sens
Jezelki ktos chce czegos wiecej od kompaktu (czyli chociazby mozliwosc ustawiania przyslony, czasu, balansu bieli) to taki d40 jest idealny ;)
mysle ze tak niska cena body 70 robi duze zamieszanie. Bo dla wiekszosci fotografow (ktorzy juz focą dlugi czas) d40 to kiepski sprzet. A dla nowej grupy ludzi - prostych fotografow - to wg mnie bardzo dobry sprzet
i nie mozna dyskutowac co jest lepsze -d70 czy d40. Bo Kazdy ma swoje wady i zalety. Brak silnika to rzeczywiscie wada - ale taki "zwykly" fotograf bedzie mial moze 2szkla i tyle.
tego typu ludzie (ci "zwykli" fotograowie) wolą zamiast miec trzy dobre szkla - kupic sobie super mega zooma 18-200 i beda z niego napewno zadowoleni. A kazdy stary pryk;);) wolalby miec 3 dobre szkla - zeby osiagnac bdb jakos + miec jasne szkielka. (Np.: tokina 10-20, jakis tamronik np 28-75 + stalka 50 - lub 85 a do tego 80-200 f2.8 )
Ja oczywiscie wolalbym d70s... ale uwazam ze d40 to tez dobry aparat:)
i przestancie w koncu bez sensu sie klocic co jest lepsze ... bo trzeba to rozpatrzyc z roznego punktu widzenia...
/No to napisalem... ciekawe ile osob teraz mnie skrytykuje =]
Bardzo dziwny.
jeśli jest w tej samej cenie d70s - to bym brał to body.
po co ci 18-200 i 70-200? weż kita 18-70 zamiast 18-200, zaoszczędzisz 1,5 tys a jakościwo będziesz miał na pewno nie gorzej. VR jest przydatniejszy przy dłuższej ogniskowej, a masz go w N 70-200.
Na moje szkła nie patrz. Mój "komplet" jest w tej chwili bez sensu i będzie zmieniany.
Ja wcale nie sugeruję się Twoim, albo innym kompletem, poprostu wiem co mi jest potrzebne (przynajmniej tak mi się wydaje).
Zanim tu cokolwiek napisałem (wczoraj) zgłebiałem moją wiedzę nt. Nikonów od kilku tygodni...
18-200 mi potrzebne (albo raczej chciałbym mieć, mozna bez niego żyć), bo ja uwielbiam szkła uniwerslane, a o tym zdażyłem przeczytać dużo dobrego. Napewno ma wady, ale jego uniwersalnośc i jakość mi się podoba. Sprawdza się w wielu sytuacjach, jak np. jakieś wakacje, foty z imprezy, uroczystości, wypad na narty...
70-200 ze stałym światłem jest mi potrzebne, bo lubie focić na imprezach sportowych, motoryzacyjnych (rajdy przedewszystkim). Wydaje mi się, że ten obiektyw jest do tego dobry. 18-200 mi takiej jakości zdjęć nie zaoferuje. Natomiast 18-70 ma trochę dla mnie za krótki długi koniec.... IMHO: szkoda, że Nikon nie ma w ofercie czegość w stylu 15-120/140 z lepszym światłem niż 18-135...
Pozdrawiam...
(...)ciekawe ile osob teraz mnie skrytykuje =]
Podejżewam, że o kłuceniu się to było do miie - przepraszam, jeżeli kogos wkurzyłem, albo obrazilem. Nie taki mialem zamiar. Jestem na etapie zakupu aparatu i chce się dowiedzieć więcej niż wiem obecnie...(jakoś to dziwnie napisałem chyba :-) )Jednocześnie nie bardzo się orientuję w świecie cyfrowej fotografi, bo dla mnie to nowość...
I przepraszam PaSkala, jeżeli się na mnie wkurzył za głupie dyskusje. Poprostu pytam ludzi bardziej obeznanych i doświadczonych w foceniu cyfrowymi Nikonami niż ja (czyli kogokolwiek, kto juz coś nimi robił :-p )
Pozdrawiam...
zobaczymy na forum za pół roku. Ta grupa docelowa (w bogatszych krajach) jest taka jak piszesz. Ale u nas ci co nie mają kasy chca pracować nawet na manualach. Za kilka miesięcy napotkasz na posty ludzi zaskoczonych i z pretensjami ża to "nie działa".
To jest gdybanie ;) podobnie za pol roku ktos moze sobie uswiadomic ze jednak nie wyszedl z kita i zamiast tego silnika w body wolalby duzy lcd i ladne JPG nad ktorymi nie musialby sie zanadto "znecac". Trudno przewidziec co bedzie za jakis czas.
GTM
i ty tak dalej bedziesz ciagnol w swoja strone... a wogole to masz jakis aprat? czy tak sie klucisz bo lubisz? Bo jesli mialbys d40 i d70s naraz (np twoje 2 body w domu) to wtedy twoje wypowiedzi mialyby 100% sens. A jesli nie kupiles zadnego z wymieninych wyzej korpusów... to ... to nie ma sensu
FINGeeR jesli nie wiesz co zrobic - pogadaj z paroma DOSWIADCZONYMI fotografami. Oni najlepiej ci doradza, powiedza wady i zalety (jesli oczywiscie sa obiektywni) a ty sam bedziesz musial podjac decyzje. Bo twoje podstawowe pytanie powinno brzmiec - "co ja chce robic tym apratem!?" a w zaleznosci jak odpowiesz... taki sobie sprzet wybierzesz :)
a tak nawiasem... canon 350d tez fajny, tani sprzet... moze bardzo plastikowy i delikatny... ale jest...
ps. A planujesz (czyli czy stac cie) na wymiene drozszego obiektywu? bo takie pytania trzeba sobie zadac na starcie... chociazby taki bardzo uniwersalny zoom 18-200 kosztuje calkiem sporo...
ps2. bawiles sie juz kiedys lustrzanka?
ps3. znajdz kogos kto mieszka w twojej okolicy - spotkaj sie z nim i pobaw sie aparatem (najlepiej jakbys mial 2 rozne modele do wybru) wtedy bys wiedzial napewno co wybrac
ps4. Wada d70s jest ciemny maly wizier (to moze troche przeszkadzac) chociaz... nie wiem jaki jest w 40... ale chyba jasniejszy
/Pozdrawiam
Ja myślę (a może już to gdzieś napisałem, a może tylko chciałem napisać...?), że D40 to jest aparat dla tych, których nie interesuje zbytnia ingerencja w zdjęcie/ ustawienia aparatu, tylko dla tych, którzy chcą mieć lustrzankę. W którymś hipermarkiecie widziałem na etykietce: lustrzanka Coolpix 8700.....
Do ludzi dotarło, że lustrzanka = super foty. I tak sobie Nikon wymyślił.
Idźcie robić zdjęcia.
Paweł
Nie masz racji. NIe będe się powtarzał po raz setny, przejrzyj moje posty dlaczego kupiłem D40. Nie każdy jest hobbystą fotografii i potrzebuje super wypasiony sprzęt z silnikiem Af w body. Wiem, wiem... to akurat forum Nikona ale zrozum jedno, nie dla wszystkich aparat to przedmiot kultu.
Choć przyznam że takie zachowania istnieją na każdym forum tematycznym. ;-)
MSZ, D40 jest przeznaczony dla osób, które coś tam chcą pokombinować, ale których odstraszają gabaryty np. D70.
Paweł
w końcu pojąłeś. :-)
W całym tym zamieszaniu jak czytam odydwoje macie racje : Miden i Jacek_Z
Coś dodam na koniec od siebie, bo chyba więcej czasu ślęczałem niż Fingeer zanim wybrałem D70 i jakoś do dziś jestem zadowolony.
Jedno jest pewne : trzeba określić własne potrzeby - ukłon Miden.
Bo jeśli Ty Fingeer zamierzasz chłonąć wiedzę całymi garściami to nie chciałbym się pomylić, ale za 3 miesiące możesz stwierdzić, że dokonałeś złego wyboru.
Są 2 szkoły : kupuj body na max jakie Cię stać, albo druga szkoła kupuj - szkła. Tyle że D40 w 2 przypadku cholernie Cię ogranicza, a 1 kwestia ograniczy po 3 miesiącach jak zacznie Ci brakować kółek sterujących, podświetlanego LCD, dostępnych przycisków, etc.
I co zrobisz wtedy sprzedasz swoje D40 za połowę ceny, wiedząc że na starcie D70 był w podobnej cenie ?
Zastanówcie się co chcecie tym sprzętem robić, jak imieniny u cioci to owszem D40 idealny wybór, ale jak Wasze zainteresowanie będzie wychodziło poza zielony kwadrat to może Was niebawem coś w tym sprzęcie wpieprzyć.
Chyba wątek powinien być niebawem zakończony przez Admina, bo zaczyna znów to przybierać formy dawnej wojny systemowej .
Pozdrawiam
Moshica
ale jak Wasze zainteresowanie będzie wychodziło poza zielony kwadrat to może Was niebawem coś w tym sprzęcie wpieprzyć.
Pozdrawiam
Moshica
a wytłumacz mi proszę co przeszkadza w D40 w robieniu zdjęć w trybie P/A/S/M ? Bo nie kumam? Serio.
a chociażby ergonomia, dostęp do knefli i tym podobne, nie mówiąc o gabarytach. Dla jednych na + a drugich na -. Z tego też powodu 350D przestał dla mnie istnieć jak wziąłem go do ręki. Ot proste i skuteczne a jakie przyjemne ;-)
Pozdrawiam
Moshica
Nie masz racji. NIe będe się powtarzał po raz setny, przejrzyj moje posty dlaczego kupiłem D40. Nie każdy jest hobbystą fotografii i potrzebuje super wypasiony sprzęt z silnikiem Af w body. Wiem, wiem... to akurat forum Nikona ale zrozum jedno, nie dla wszystkich aparat to przedmiot kultu.
Choć przyznam że takie zachowania istnieją na każdym forum tematycznym. ;-)
no i tutaj sie zgodze - nie kazdy jest hobbista i nie kazdy potrzebuje super sprzetu. Wiec jesli nie - to nie wmawiaj ludziom - ktorzy sie znaja na fotografii - ze dla kogos bedzie bardziej lepsze d40 niz d70 - a tym bardziej - ze do 40 jest lepsze od 70siastki...
i jeszcze raz napisze ze wg mnie 40 jest fajnym aparatem ale tylko dla osob - ktore naprawde wiele nie wymagaja od sprzetu. Dlatego kazda osoba ktora bedzie zadawala to pytanie
co lepsze/co wybrac d40 czy d70s powinna sama sobie zadac pytania - co chce fotografowac, w jaki sposob, czy chce inwestowac w sprzet foto, jesli tak to ile, czy ma czas i checi na fotografowanie, czy chce sie nauczyc obrabiania zdjec (np.: w PS)
kazdy ma inne preferencje, a dla wielu osob - niestety - okazac sie moze - ze po dluzszym (lub krotszym) czasie - owa czterdziestka okaze sie bardzo nie wystarczajaca... nie koniecznie tak musi byc... ale moze...
kupujac 70s - napewno to jest sprzet na dluzsza mete - oferuje wiecej mozliwosci + jest Tańszy! ale.. bardziej wymagajacy... i (podobno) duzo gorsze zdjecia wychodza na trybie zielonym 70 niz 40... (ciezko mi powiedziec bo sam mam d80 - ale wiem ze tryb zielony - jest ... takie sobie =] )
ja mysle ze naprawde nie ma sensu prowadzic niepotrzebnej dyskusji na ten temat - Mozna by stworzyc poradnik - pierwsze kroki kupujacego - moze to pomoglo by w podjeciu decyzji (oczywiscie poradniki obiektywne... i nie jedno stronne)
/ ehh ciezkie jest to zycie =]
FINGeeR kiedys mialem podobny dylemat miedzy eos'em 400d a d80... i wiesz co? jak sam nie podejmiesz decyzji to - nic nie kupisz. Czytaj duzo (opini - testow - tego w necie jest masa) zadaj sobie pare pytan - spojrz w portfel - i idz do sklepu ;) ale nie spiesz sie z zakupem! Czasem lepiej poczekac tydzien - a dowiedziec sie czegos wiecej;)
Do tej pory nauczono mnie (i sam to stwierdziłem), że w przypadu lusterek najważniejsze jest szkło...
Pomyślałem, że skoro D40 jako body mi wystarcza to warto to kupic, a reszte kasy zainwestować w te dwa szkiełka:
- AF-S DX 18-200/3,5-5,6 VR ED IF
- Nikkor AF-S 70-200/2.8 VR ED lub Sigma 70-200 f/2.8 EX APO (HSM) (raczej to drugie)
Głupi pomysł?
Chyba tak.. może powtórzę po poprzednikach, ale jeśli zamierzasz kupić 18-200 to daruj sobie kitowy obiektyw. Jak sobie darujesz kitowy obiektyw, to ... nie opłaca Ci się kupować D40 :) Jeśli chcesz być bardziej 'profi', to kup D70s, jeśli wolisz lepsze jpg bezpośrednio z aparatu, to kup D50. I do tego tego 18-200 VR.
człowiek się tu zastanawia na co wydać cięzko zarobione pieniądze a za wielką wodą:http://www.bestpricecameras.com/prodetails.asp?prodid=679296
aż szlag trafia :<
i ty tak dalej bedziesz ciagnol w swoja strone... a wogole to masz jakis aprat? czy tak sie klucisz bo lubisz? Bo jesli mialbys d40 i d70s naraz (np twoje 2 body w domu) to wtedy twoje wypowiedzi mialyby 100% sens. A jesli nie kupiles zadnego z wymieninych wyzej korpusów... to ... to nie ma sensu
nie ciagne w zadna strone ;) wyrazam tylko swoja opinie, nie ma dla mnie znaczenia jaka kto kupi lustrzanke, chcialbym tylko zeby ludzie obiektywnie oprocz zalet pisali tez o wadach danych korpusow, ja o wadach d40 pisal nie bede bo robi to za mnie polowa userow ktorzy sie tu wpisuja, FINGeeR ma swoj rozum i sam zdecyduje jaki aparat jest dla niego najlepszy, nie powinno sie nikogo mierzyc swoja miara dlatego nigdzie nie napisalem "bierz d40 bedziesz zadowolony" a sporo ludzi pisze podobne teksty ja wiem ze to brednie bo ja np z d70s zadowolony bym nie byl.
(...)a wogole to masz jakis aprat? (...)
ps. A planujesz (czyli czy stac cie) na wymiene drozszego obiektywu? (...)
ps2. bawiles sie juz kiedys lustrzanka?
Sugeruje ci czytac temat od poczatku bo zadajesz pytania na ktore juz raczej padla odpowiedz wiec po co robisz zamieszanie.
no i tutaj sie zgodze - nie kazdy jest hobbista i nie kazdy potrzebuje super sprzetu. Wiec jesli nie - to nie wmawiaj ludziom - ktorzy sie znaja na fotografii - ze dla kogos bedzie bardziej lepsze d40 niz d70 - a tym bardziej - ze do 40 jest lepsze od 70siastki...
może źle mnie zrozumiałeś. Ja nie próbuje wmówić że lepszy jest D40 niż D70s dla kogoś. On jest lepszy dla mnie
i próbuje cały czas przedstawić swój punkt widzenia, dlaczego kupiłem D40. Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem że to shit bo nie ma silnika AF, bo 3polowy AF i bo jest mniejszy bo patrz pkt1 - to zależy od indywidualnego podejścia do sprawy. Nie zgadzam się też z tym że D40 jest dla idiotów spod znaku zielonego auto bo trudno się foci wpływając na expozycję/przysłonę.
skoro kolejna osoba twierdzi, ze powinno sie wątek zamknąć - zamykam.
Każdy wybiera to co mu pasuje. Czytelnicy tego watku są juz dostatecznie uświadomieni w plusach i minusach d40 by wykonać ich zdaniem (w tej chwili - dodam od siebie) właściwego wyboru.
Ergonomia to nie najwazniejsza sprawa - przypomnę, że polecałem d80 zamiast d200, choc pewnie większośc za to uważa mnie za wariata :) , nie przejmuje sie tym.
Jak widac sporo osób jednak nawet lubi małe body (nie tylko kobiety)
Dla mnie nie jest to argument ani za, ani przeciw. Ważne są matryca i dostępne funkcje w body. Tu d40 ma jedno duze ograniczenie - brak silnika. Wszyscy to wiedzą. Niektórzy to akceptują - nikt nie zabrania kupna tego aparatu. Zdjęcia zrobione za jego pomoca mozna dawać do konkursu tygodniowego. Tak jak D2 i jak coolpixami. chodzi o zdjęcia, a nie o sprzęt.
minął tylko jeden dzień i juz są niektórzy mający lustrzanki zaskoczeni ..
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17171
a nie mówiłem :)
Ja nastawiam się na zakup D40 i wymianę szkła kitowego na AF-S 18-200 VRII + AF-S 80-200/ 2,8 VR (pstrykam na imprezach motorowych). Sprawdzi sie idelanie na bank...
Sprawdź gdzieś wczesniej ten zestaw. Body maciupkie, a szkło (80-200/2,8 ) już swoje gabaryty ma. Ciekawe jak się przedstawia wyważenie takiego zestawu i stabilność.
IHMO 3 klatki/s na motorki i te sprawy, to słabiutko bardzo.