Zobacz pełną wersję : lampa do d5000
wiem ze moze było ale nie moge znalesc poradzcie jaka lampe kupic do d5000
marciing
13-01-2011, 20:53
no to się wysiliłeś...... Ja polecam zwykłą żarówkę, oprawkę i kawałek kabla
dzieki swietne ale musi byc energooszczedna czy jakas inna ;)
Rafał_Sz
13-01-2011, 21:05
wiem ze moze było ale nie moge znalesc poradzcie jaka lampe kupic do d5000
A do czego będziesz tą lampę wykorzystywać (głównie)?
Milion wątków w tym temacie . Masz kase bierz SB700 lub metz 50 nie masz bierz nissin
własnie zamierzam szwagrowi robic zdjecia na weselu myslałem o Metz zasowam cału miesiac po godzinach wiec zarobie na lepsza niz nissin
marciing
13-01-2011, 21:11
dzieki swietne ale musi byc energooszczedna czy jakas inna ;)
zależy od budżetu :P
Rafał_Sz
13-01-2011, 21:14
własnie zamierzam szwagrowi robic zdjecia na weselu myslałem o Metz zasowam cału miesiac po godzinach wiec zarobie na lepsza niz nissin
Porób jeszcze parę godzin i zarób na klawiaturę i słownik. :);)
marciing
13-01-2011, 21:17
Porób jeszcze parę godzin i zarób na klawiaturę i słownik. :);)
buhehehe dobre :D
A do autora wątku:
Jaki masz budżet?
A co do wesela to zrób szwagrowi prezent i zamów fotografa ;)
nie chce fotografa strasznie sie upiera zebym ja robił a budżet mysle ze 1000 moge dac
marciing
13-01-2011, 21:47
W tej cenie to tylko Nissin Di866 Pro, Metz 48 i 50 oraz Sb-600.
A co do zdjęć ślubnych..... to nie jest takie łatwe jak Ci się wydaje. Mimo wszystko powodzenia ;)
adolfik9501
13-01-2011, 22:28
Swoją drogą to o lampach jest osobny dział pełen tematów i odpowiedzi mniej lub bardziej sensownych. Nie dziwię się, że nie znalazłeś nic na temat lamp skoro szukałeś w dziale o amatorskich korpusach ;)
Lento Violento
13-01-2011, 23:33
to nie jest takie łatwe jak Ci się wydaje. )
No ale chyba nie jest to też jakaś wiedza tajemna ? W końcu każdy kiedyś od czegoś musiał zacząć ... Więc po co kolegę zniechęcać ...
marciing
13-01-2011, 23:42
No ale chyba nie jest to też jakaś wiedza tajemna ? W końcu każdy kiedyś od czegoś musiał zacząć ... Więc po co kolegę zniechęcać ...
Niech zaczyna... ale jako drugi fotograf. Wtedy będzie miał pewność że nikomu nie zepsuje pamiątki.
Ja miałem podobną sytuację. Kumpel po prostu nie chcial żadnego fotografa bo nie mial kasy, no wiec poszedłem mu zrobić cokolwiek z tego mialo wtedy wyjść. Wyszło tak sobie- bałem sie wysokich ISO i dawałem za długi czas, ale dało się z tego złożyc nawet niezły materiał, z tym, że zanim poszedłem sporo poćwiczyłem i poczytałem. Potem był slub koleżanki żony, gdzie fociłem jako gość, potem ślub kuzynki mojej żony, w końcu pierwszy za kaskę no i się ruszyło. Do teraz zestaw to Nikon D5000 + 18-105 i SB600. Wnet wymiana na D300 prawdopodobnie i jasne szkła.
Moja porada co do tego sprzętu (nie wiem jakie masz szkiełko ale by się przydało chociaż coś ze stałym światłem 2,8) Ustaw w kościele pełną dziurę, czas ok 1/80 i kręć ISO aż będzie ok. 2500 powinno starczyć, więcej już nie ma sensu. Lampą błyskaj nie bezpośrednio, tylko "w powietrze" ale jeśli nie musisz, to jej unikaj. No i kwestia tego czy ksiądz Cie wpuści bez licencji.
Bierz Metza 50 AF-1 lub Nikon SB-600 (do tego body to chyba lepsza 600tka bo mniejsza), jak masz kupować lampe przede wszystkim na wesele to kup coś z łatwą obsługą.