Zobacz pełną wersję : zdjęcie na fototapetę
jacoslavgth
13-01-2011, 09:47
ponieważ w slubniakach nastał okres mniej intensywny a człowiek życ musi, projektuje wnętrze dosyc dużej chaty i na jednej z wizualizacj - ponieważ zdecydowaliśmy sie na fototapetę - wrzuciłem jedno ze swoich zdjęc krajobrazu i klientce bardzo ale to bardzo się spodobało, nie brałem tego ppod uwage ponieważ ściana jest spora 4,85 m x 2,55 m,
a zdjęcie 24 x 36 cm, z czystej ciekawości zmieniłem na format, który nas interesuje i okazało się że źle to nie wygląda, wiadomo że fototapety nie ogląda się z 10 cm, czy macie jakieś doświadczenia z tego typu formatami i jak wyglądają one w rzeczywistości a nie na monitorze, jak wygląda dpi przy takich drukach, z tego wiem, dpi oscyluje w granicach 100 albo coś takiego. Nie chce zeby klient wydał tysiaka i okarze się że kicha.
Do drukarni wysyłasz 1:1 najlepiej. Ew, fotę źródłową i prosisz o powiększenie. Ew, sam możesz. Są filtry do PS o nazwie (chyba taka) FRACTAL RESIZE. Powodują powiększenie foty do zadanego wymiaru, obliczając piksele nie przez dzielenie jak PS ale tzw. fraktalowo.
Ja z 10 x 10 cm robiłem wydruk na 2x2 m. i nieźle to wyszło. Myślę, iż Twoja fotka w tym przypadku co opisujesz jest niezła. Nie masz się czym stresować. Kwestia RIPa do wydruku. Najlepiej daj na UV, wtedy wszelkie błędy zatuszuje raster.
nie wiem czy napisałem zrozumiale :) Jak co to pisz. Ew, daj 1:1 na maila i druknę Ci próbkę - niech klient zatwierdzi i po sprawie.
Spokojnie można dawać 70-100 dpi jeśli to fototapeta w domu. Więcej chyba nie ma sensu, bo przy takim rozmiarze plik będzie ważył pierdylion GB. Na billboardy (4x2 m) dają nawet poniżej 40, ale na to się patrzy z dość dużej odległości. Kiedyś jeden drukarz wydrukował mi kilkumetrowy baner z poglądowego jpg. Niezły ubaw wszyscy mieli w firmie z tego.
jacoslavgth
14-01-2011, 16:46
generalnie jpg takiego rozmiaru ma ok 5 giga, przy 72 dpi, dzięki za rady :)
marszull
14-01-2011, 17:17
ja jak ostatnio drukowalem do knajpy (jakies 3na5 metry) to dawalem do drukarni w 150dpi
ale powiedzieli mi ze moze byc mniej (72-100)
jakosc wyszla naparwde zaj....a ale tam akurat zdjecie bylo robione pod druk tapety i skladalo sie z 30 zdjec ;)
ale kiedys powiekszalem znajomemu z jpg z d70 do 2,8 na 3,40 i tez jest naprawde dobrze
aha i drukuj lepiej na tapecie winylowej niz na papierze lateksowym (drozsza opcja ale zdecydowanie lepsza jakosciowo)
Napiszcie gdzie oddawaliście do druku, jakieś linki, ceny
marszull
14-01-2011, 17:53
ja w krainabarw a znajomy w jakiejs zaprzyjaznionej drukarni ale juz nie drukuja na tapecie :(
tu wyzej tez masz kolege ktory drukuje, mozesz do niego truknac na PW