Zobacz pełną wersję : lampa blyskowa w d 80 -dzialanie
marcin1979
13-01-2007, 23:53
Witam wszystkich.
Nie doszukałem sie postu na temat działania lampy błyskowej w do 80 ,a mam następujące spostrzeżenia i chciałbym sie nimi podzielić i dowiedzieć czy to jest tylko to mój przypadek czy ogólny??
Otóż korzystając z funkcji slow lub rear lampa wysyła błysk 2 raz przy pierwszym przebiegu migawki jak i drugim skutecznie irytując mnie:twisted:. Wyczaiłem ze jeśli lampę błyskową przestawię na manual działa tak jak w f80 dając mi takie efekty jaki chce tylko ze musze za każdym razem ustawić sile błysku do każdego zdjęcia!!!:?
Spotkal sie juz ktos z tym??
chodzi ci o jakis przedblysk pomiarowy?
marcin1979
14-01-2007, 01:12
Trudno mi to stwierdzić ,może i to jest taki błysk ale psuje on wszystkie zdjęcia.
Czy mam się zaopatrz w zewnętrzna lampę błyskową??:???:
Jeśli tak to to ciekawy sposób na zmuszenie użytkownika na zakup dodatkowej lampy.:-|
zewnetrzna dedykowana działa tak samo, tyle, że mocniej.
Co znaczy, że ci psuje zdjęcia?
jest tylko jeden przebieg migawki. Chodzi ci o kurtyny? masz 2x naeksponowane błyskiem? - pokaż tu jakieś zdjęcie.
marcin1979
14-01-2007, 01:20
Jestem po rozmowie z kuzynem i w jego d50 tez tak działa lampa!!
Moze te lampy tak mają??
Jest to bez sensowne jak dla mnie bo równie dobrze mogło by jej tam nie być , bo takie działanie lampy wyklucza ja z pewnego używania w niektórych przypadkach.:???:
co ci przeszkadza przedbłysk? odnieś sie do tego co napisałem powyżej
marcin1979
14-01-2007, 01:26
Skasowałem :( . Tak właśnie mam 2x na eksponowane zdjęcia.
przedbłysk jest bardzo słaby. Sęk w tym, że czasami błysk właściwy tez jest słaby. I wtedy może być widać oba. Bo to kwestia proporcji.
marcin1979
14-01-2007, 01:36
Czyli jestem na to skazany?? I jeśli nawet bym kupił SB 600 to także będzie ona tak działać??
- Nie można jakoś tego wyłączyć?? :-|
pracując na manualu nie ma przedbłysków - bo nie ma potrzeby pomiaru
W TTL będą. Jesteś na to skazany :(
jest taka nadzieja, że w mocniejszej lampie błysk właściwy będzie wiele silniejszy od pomiarowego. I może wtedy ten pomiarowy nie będzie widoczny.
To zalezy jednak od parametrów zdjęcia. Przymkniete przysłony beda wymuszały silniejszy błysk główny.
no wlasnie, czytajac wiele postow o lampie blyskowej w nikonie dochodze do wniosku ze to lipa. A kiedys czytalem ze nikon ma najlepsze dzialanie z lampami.
ale jednak tak nie jest. tez mnie wnerwia ten "przedblysk", to niby taka outsidowa minolta a nie ma takich bzdur. Mam nadzeje ze jak wkoncu dozbieram do sb-800 to sie nie okaze ze sa kolejne jeakies mega walki. W minolcie bez zadnego gadania kazdy aparat potrafi bezprzewodowo wyzwolic minoltowskie lampy blyskowe nawet z 20m z dowolnej strony (nie ma wbudowanych fotocel), ale i tak portafi wyzwalac kilka blyskowek i wszystko na fale radiowe.
D80 ma in plus to ze ma mozliwosc na rear i slow dzialanie oraz stroboskopik, ale ten przedblysk to porazka, no a to prymitywne urzadzanko co zaslania lampe to smiech na sali.
no sorry ale nikon sie nie popisuje, cale szczescie ze i tak jest lepszy od canona.
Możesz wykonać blokadę mocy błysku (ustaw sobie tą funkcje pod dodatkowym przyciskiem) i wtedy aparat nie będzie wysyłał przedbłysków.
tak, to jet obejście problemu "sposobem"