Zobacz pełną wersję : Swierdłowsk 4
Kupiłem na Allegro światłomierz Swierdłowsk 4 nawet z bateriami. Wykonałem test zasilania z wynikiem pozytywnym. Pomiary rzeczywiste są powtarzalne co wskazuje na prawidlowe działanie. Wskazania są zgodne ze wskazaniami światlomierza OLYMPUs OM-40. W porównaniu ze światłomierzem NIKONA D-90 swiatłomierz prześwietla o jedną pełną działkę, nie jest to problem bo jest korekcja. W świałomierzu poprzedni użytkownik włożył 3 baterie o znamionowym napięciu 1,5V. W chwili obecnej to napięcie chyba na wskutek stopniowego zużycia spadło do 1,35V co daje prawidłowe napięcie zasilania ok.3,7V. Podmieniłem te baterie na zasilanie trzema aku serii AAA zasilając przyrząd napięciem ok. 3,7V, wyniki pomiarów światła jak poprzednio. Moje pytanie jest następujące: Czy ktoś zasilał nowymi pastylkami 1,5V ten światomierz i z jakim wentualnie wynikiem. Isnieje możliwość kupna baterii o potrzebnym napieciu ale to inny temat. Światłomierza będe używał do pomiarów przy korzystaniu z obiektywów manualnych w moich aparatach. Pomijam zagadnienie wykorzystania do pomiarów ekspozycji możliwości jakie wtym zakresie daje aparat.
Ja go używałem z trzema bateriami 1.5V. Z tego co pamiętam to ten model poprawnie działa z napięciem 3-4V, także jak dostanie 4.5V nie odczuje tego. Ja przy takim zasilaniu problemów nie miałem.
supply voltage 3-4v. u mnie siedzą od stu lat trzy px625a, do tego trzy jednogroszówki jako dystans.
do tego trzy jednogroszówki jako dystans.
O właśnie. Zapomniałem napisać o jednogroszówkach.
Dziękuję za odpowiedzi, w międzyczasie problem rozwiązałem. Ten post był podyktowany chęcią zasilania zalecanym napieciem. Faktycznie ten model można zasilać dowolnymi dostępnymi pastylkami 1,5V. W miarę używania napięcie pojedyczej pastylki spada do 1,35V i poniżej. Swierdłowsk pracuje też na dwu pastylkach do chwili spadku napięcia poniżej 3V. Dla uzyskania zalecanego napięcia jest możliwość umieszczenia w komorze bateri diod krzemowych obok 3 pastylków 1,5woltowych co obniży napięcie z 4,5V do napięcia poniżej 4V. Po spadku napięcia w bateriach (właczony w szereg placekz diodami usuwamy) i dalej korzystamy z pastylków do chwili ich wyczerpania. Uklad elektryczny swiatłomierza daje niezmienne wskazania w całym zakresie użytecznego napięcia zasilania. To co powyżej to moje niautoryzowane zdanie.
Kupiłem Swierdłowska 4 i jest pytanie, czy wasze egzemplarze pokazują te same wyniki pomiaru co aparat który posiadacie, ewentualnie dodają - odejmują jakąś stałą wartość? Mój np. mierząc światło na kartce z tekstem pokazuje +2EV więcej niż dwa aparaty z którymi go sprawdzałem, przy ciemniejszym motywie (aparatem kadruje oczywiście możliwie to samo co obejmuje ramka w wizjerze światłomierza) pokazywał prawie tak samo, około +1/3 EV, według mnie coś z nim nie tak. Druga sprawa to czy po wyjęciu baterii trzeba go kalibrować, tak twierdzi sprzedający.
Czekam na odpowiedź doświadczonych z tym wynalazkiem.
A jaki pomiar masz ustawiony w aparacie, matrycowy czy CW?
w tych sytuacjach w których mierzyłem to nie miało znaczenia jaki pomiar, nie było żadnych różnic bo kadry całe były równomiernie oświetlone, błąd wyboru rodzaju pomiaru odpada, zwracałem na to uwagę.
Swierdłowsk ma bardzo wąski kąt pomiaru, można przyjąć że jest to pomiar punktowy. Ta światlomiaka może oszukiwać w spośob nieliniowy. Sprawdź jasny i ciemny pomiar.