Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla Nikkora 70-300 VR
Witam mam lekki przypływ gotówki i chcialbym spytać czy w cenie 2-2,2k znajde obiektyw ktory bylby wyraznie lepszy od w/w nikkora w zakresie 250-300 ? ( pytam bo jest to najczęściej używany przeze mnie zakres a jednak jakość na 300 5.6 jest taka se )
Za 2 tysie to AF N300 f4.
Ew. używane Sigmy 100-300 F4, ale to będzie raczej troszkę drożej...
Za 2 tysie to AF N300 f4.
ale wlasnie nadal chce zooma - co do sigmy to wlasnie moj budzet juz nie podoła ale szkielko podobno dobre ...
Nie wiem co masz na mysli piszac, ze ma byc 'lepszy', ale ponoc Tamron 70-300 VC daje wyzsza rozdzielczosc w zakresie 200-300mm.
Ta sigme można było (nie wiem czy nadal) wyrwać gdzieś po 2700 nawet (tutaj na giełdzie, pamiętam te ogłoszenia - sporo się interesowałem tym szkłem).
sigmy to wlasnie moj budzet juz nie podoła ale szkielko podobno dobre ...
Powiedziałbym, że bardzo dobre, jeśli nie rewelacyjne.
Witam mam lekki przypływ gotówki i chcialbym spytać czy w cenie 2-2,2k znajde obiektyw ktory bylby wyraznie lepszy od w/w nikkora w zakresie 250-300 ? ( pytam bo jest to najczęściej używany przeze mnie zakres a jednak jakość na 300 5.6 jest taka se )
Myślę, że w zoomie nic wyraźnie lepszego nie kupisz w tej cenie. Więc radzę focić tym całkiem dobrym szkłem i dozbierać pieniądze na coś lepszego (np. wspomniana Sigma 100-300). :)
A czy kupienie tokiny 100-300/4 bedzie sporo gorszym wyborem od sigmy 100-300 ( za droga jednak jest, roznica w cenie to 1k)
Nie chcę zakładać nowego wątku, zatem zapytam tutaj: czy ktoś z Łodzi posiada 80-400VR i mógłby się podzielić wrażeniami lub umówić się na małe przestrzelenie?
pioter m
08-02-2011, 10:47
Ciezko bedzie. Ten obiektyw nie cieszy sie dobra opinia. Moze, gdyby byl tanszy. Pare razy mialem okazje uzywac. Centrum znośne, brzeg kiepski. W tych pieniadzach warto poszukac tego, co autor tego watku i tc x1.4.
Generalnie tele używam do fotografowania samolotów. Mam 70-300VR i bywa nieco krótko czasami.
Wątpię abyś kupił coś lepszego od 70-300 vr. Następny poziom wg mnie to już coś w granicach 6000 PLN czyli Sigma 50-500 na przykład. Mówię tu stricte o fotografii lotniczej.