Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Żurawie na zlotowisku c.d.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img112.imageshack.us/img112/981/02nfvs1.jpg)
Kolejna fotka ze zlotowiska Żurawii w PN Bory Tucholskie.Wrzesień 2006.
Nikon D200,Sigma 100-300/4.Zdjecie z ukrycia.
robert16
13-01-2007, 19:02
Witaj !,znam to zdjecie!,mam nadzieje ze zaprosisz nastepnym razem!?
Moim skromnym zdaniem byłoby przefajne zdjęcie gdyby: 1) tło było bardziej wyizolowane, czyli mniejsza GO,
2) przynajmniej jeden żuraw był ostry.
A tak to niestety nie ma ani jednego obiektu na zdjęciu na którym można by oprzeć wzrok.
Moim skromnym zdaniem byłoby przefajne zdjęcie gdyby: 1) tło było bardziej wyizolowane, czyli mniejsza GO,
2) przynajmniej jeden żuraw był ostry.
A tak to niestety nie ma ani jednego obiektu na zdjęciu na którym można by oprzeć wzrok.
Z założenia Żurawie miały nie być ostre i o taki efekt mi chodziło.
Chciałem pokazac ruch nie "zamrożony".
Dzięki za komentarz.
Witaj !,znam to zdjecie!,mam nadzieje ze zaprosisz nastepnym razem!?
Robercie pamietam i jak nadaży sie okazja ....
Pozdrawiam
chyba troszke za dlugi czas naswietlania ale ujecie jak najbardziej ok.
Jak dla mnie takie poruszenie jest jeszcze do przyjęcia. Natomiast ja bym przyciął conajmniej z 3 cm dołu.
Z założenia Żurawie miały nie być ostre i o taki efekt mi chodziło.
Chciałem pokazac ruch nie "zamrożony".
Dzięki za komentarz.
Efekt jest bardzo dobrze zaprojektowany, niestety problem jest z wykonaniem taki, że ruszone i nieostre są nie tylko żurawie w ruchu, co jest zresztą oczywiste i zamierzone, ale także żurawie w zupełnym bezruchu, jak te trzy stojące po lewej. Dla nich zupełnie nie ma żadnego powodu aby wyszły nieostre. Nieostrość jest atrybutem ruchu, a one się nie wykazują żadnym ruchem. A mimo to są zupełnie nieostre, co zupełnie z kolei niszczy efekt nieostrości tych które są w ruchu.
Czyli wniosek z tego jest taki że nieostrość musi być wynikiem źle ustawionego aparatu a nie ruchu.
Efekt jest bardzo dobrze zaprojektowany, niestety problem jest z wykonaniem taki, że ruszone i nieostre są nie tylko żurawie w ruchu, co jest zresztą oczywiste i zamierzone, ale także żurawie w zupełnym bezruchu, jak te trzy stojące po lewej. Dla nich zupełnie nie ma żadnego powodu aby wyszły nieostre. Nieostrość jest atrybutem ruchu, a one się nie wykazują żadnym ruchem. A mimo to są zupełnie nieostre, co zupełnie z kolei niszczy efekt nieostrości tych które są w ruchu.
Czyli wniosek z tego jest taki że nieostrość musi być wynikiem źle ustawionego aparatu a nie ruchu.
Tak tutaj jednak muszę przyznać rację że nie całkiem udało mi sie uzyskac zamierzony efekt.
Dzięki za komentarze