PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Żurawie na zlotowisku c.d.

tomek61
13-01-2007, 18:35
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img112.imageshack.us/img112/981/02nfvs1.jpg)

Kolejna fotka ze zlotowiska Żurawii w PN Bory Tucholskie.Wrzesień 2006.
Nikon D200,Sigma 100-300/4.Zdjecie z ukrycia.

robert16
13-01-2007, 19:02
Witaj !,znam to zdjecie!,mam nadzieje ze zaprosisz nastepnym razem!?

swiatlo
13-01-2007, 19:14
Moim skromnym zdaniem byłoby przefajne zdjęcie gdyby: 1) tło było bardziej wyizolowane, czyli mniejsza GO,
2) przynajmniej jeden żuraw był ostry.
A tak to niestety nie ma ani jednego obiektu na zdjęciu na którym można by oprzeć wzrok.

tomek61
13-01-2007, 19:21
Moim skromnym zdaniem byłoby przefajne zdjęcie gdyby: 1) tło było bardziej wyizolowane, czyli mniejsza GO,
2) przynajmniej jeden żuraw był ostry.
A tak to niestety nie ma ani jednego obiektu na zdjęciu na którym można by oprzeć wzrok.

Z założenia Żurawie miały nie być ostre i o taki efekt mi chodziło.
Chciałem pokazac ruch nie "zamrożony".
Dzięki za komentarz.

tomek61
13-01-2007, 19:22
Witaj !,znam to zdjecie!,mam nadzieje ze zaprosisz nastepnym razem!?

Robercie pamietam i jak nadaży sie okazja ....
Pozdrawiam

sea21
13-01-2007, 21:10
chyba troszke za dlugi czas naswietlania ale ujecie jak najbardziej ok.

Sławek
14-01-2007, 00:20
Jak dla mnie takie poruszenie jest jeszcze do przyjęcia. Natomiast ja bym przyciął conajmniej z 3 cm dołu.

swiatlo
14-01-2007, 03:25
Z założenia Żurawie miały nie być ostre i o taki efekt mi chodziło.
Chciałem pokazac ruch nie "zamrożony".
Dzięki za komentarz.

Efekt jest bardzo dobrze zaprojektowany, niestety problem jest z wykonaniem taki, że ruszone i nieostre są nie tylko żurawie w ruchu, co jest zresztą oczywiste i zamierzone, ale także żurawie w zupełnym bezruchu, jak te trzy stojące po lewej. Dla nich zupełnie nie ma żadnego powodu aby wyszły nieostre. Nieostrość jest atrybutem ruchu, a one się nie wykazują żadnym ruchem. A mimo to są zupełnie nieostre, co zupełnie z kolei niszczy efekt nieostrości tych które są w ruchu.
Czyli wniosek z tego jest taki że nieostrość musi być wynikiem źle ustawionego aparatu a nie ruchu.

tomek61
14-01-2007, 11:41
Efekt jest bardzo dobrze zaprojektowany, niestety problem jest z wykonaniem taki, że ruszone i nieostre są nie tylko żurawie w ruchu, co jest zresztą oczywiste i zamierzone, ale także żurawie w zupełnym bezruchu, jak te trzy stojące po lewej. Dla nich zupełnie nie ma żadnego powodu aby wyszły nieostre. Nieostrość jest atrybutem ruchu, a one się nie wykazują żadnym ruchem. A mimo to są zupełnie nieostre, co zupełnie z kolei niszczy efekt nieostrości tych które są w ruchu.
Czyli wniosek z tego jest taki że nieostrość musi być wynikiem źle ustawionego aparatu a nie ruchu.

Tak tutaj jednak muszę przyznać rację że nie całkiem udało mi sie uzyskac zamierzony efekt.
Dzięki za komentarze