Zobacz pełną wersję : Sigma 18-55 2.8 czy Tamaron 17-50 2.8 . Proszę o pomoc.
Witam, ma taka prośbę dla forumowiczów o poradę który obiektyw mam zakupić.
Chcę do mojego D5000 kupić zooma ze światłem 2.8. Chcę zakupić obiektyw do zdjęć w kościele i na sali weselnej. Nie dysponuje dużą kwotą do 1700 zł. Mój 18-105 VR jest za ciemny na wnętrza i poszukałem troszkę na forach i dużo pozytywnych opinii jest na temat obiektywów:
- Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
- Tamaron SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF)
- Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
- Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC
Który byście mi polecili , lub wymienili konkretne wady i zalety takie jak : obudowa, na jakich ogniskowych spada jakość obrazu, czy AF będzie się gubił w ciemnym kościele lub sali weselnej, jaki rozmycie tła przy jakiś portreciku itp.
marciing
11-01-2011, 16:09
Tamron 17-35 odpada z powodu braku silnika
Na Twoim miejscu brałbym dobrą sztukę Tamiego 17-50 2,8. Tylko trzeba pamiętać że jest duży rozrzut jakościowy między nimi ;)
Co masz na myśli rozrzut jakościowy ? Chodzi o AF, jakośś zdjęć, ogólne wykonanie ...
marciing
11-01-2011, 18:33
Co masz na myśli rozrzut jakościowy ? Chodzi o AF, jakośś zdjęć, ogólne wykonanie ...
Możesz trafić dobrą sztukę a równie dobrze mydlaną lub z wadą typu BF/FF
ps. Sprawdź PW ;)
Miałem ten sam dylemat. Wybrałem Tokine 16-50
Przeszukaj grupe, bylo o takich dylematach pare postów
marciing
11-01-2011, 19:01
Miałem ten sam dylemat. Wybrałem Tokine 16-50
Przeszukaj grupe, bylo o takich dylematach pare postów
Tokina 16-50 chyba nie ma silnika a tu kolega chce do podpiąć do D5000
W moim przypadku tylko z wbudowanym silnikiem .
cervandes
11-01-2011, 20:23
i niech kolega poprawi to 18-55 w tytule bo takiego nie ma.
Kolega ma 18-50 wersję bez makro i taką bym wybrał oczywiście przebierając. Niestety mało ich jest, przez co łatwiej i szybciej można kupić tamiego.
marciing
12-01-2011, 00:24
W moim przypadku tylko z wbudowanym silnikiem .
Zostaje Ci Sigma 17-50 HSM, Sigma 18-50 HSM i Tamron 17-50 ;)
Chyba że tokina 16-50 ma silnik ale tego nie wiem
Jeśli można to chciał bym chociaż dwie konkretne cechy lub przyczyny , dzięki którymi zdecyduję się na zakup.
Jeszcze jedno pytanie, łatwiej mi będzie znaleść dobrą sigme czy tamiego, chodzi mi o rozbieżności w jakości.
marciing
12-01-2011, 11:40
Heh i w Sigmach i w Tamronach jest rozrzut jakościowy ;)
Tamron 17-50 - bardzo fajna optyka ale silnik wolny
Sigma 18-50 - optyka gorsza od Tamiego ale zdecydowanie szybsza od Tamiego. Do tego dochodzi lepsza budowa Sigmy.
Sigma 17-50 - jest to nowa wersja, nie miałem w ręku więc się nie wypowiem.
wasilewk
12-01-2011, 11:41
...Jeszcze jedno pytanie, łatwiej mi będzie znaleść dobrą sigme czy tamiego, chodzi mi o rozbieżności w jakości.
Tamrona możesz kupić wysyłkowo u Cichego - wtedy jakość gwarantowana (może Ci mailem przesłać fotki do porównania i wyboru obiektywu) - ja tak zrobiłem, szkłem można się ogolić. Poza tym lekkie, ładne.
Pzdr.
Polecam Sigmę 18-50mm F2.8 EX DC MACRO HSM.
Jakość wykonania świetna a i na ostrość zdjęć nie można narzekać.
Dla fotoamatora różnica pod względem ostrości w stosunku do Tamrona jest znikoma,
za to różnica pod kątem wykonania spora...Weź oba w ręce i gwarantuję że wybór będzie szybki.
Jeśli można to chciał bym chociaż dwie konkretne cechy lub przyczyny , dzięki którymi zdecyduję się na zakup.
Jeszcze jedno pytanie, łatwiej mi będzie znaleść dobrą sigme czy tamiego, chodzi mi o rozbieżności w jakości.
Tak sie nie da.
Idz do sklepu (ale fotograficznego, a nie takiego MM gdzie sie nie robi scen), popros o Tamrona i Sigme, podepnij do puszki i porob zdjecia bawiac sie przeslona i zoomem. Sprawdz tez bf/ff. Jezeli ktorys obiektyw wyraznie nie bedzie ci lezal to mozesz poprosic o inny egzemplarz i wtedy sprawdz jeszcze raz. Mysle ze godzina ci starczy na porobienie zdjec. Jak mozesz to od razu wrzuc zdjecia do laptopa i porownaj zdjecia z tymi samymi parametrami z roznych szkiel i zobacz ktore lepsze. No a potem juz 'tylko' decyzja :)
Grygolas
12-01-2011, 12:12
Polecam Sigmę 18-50mm F2.8 EX DC MACRO HSM.
Jakość wykonania świetna a i na ostrość zdjęć nie można narzekać.
Dla fotoamatora różnica pod względem ostrości w stosunku do Tamrona jest znikoma,
za to różnica pod kątem wykonania spora...Weź oba w ręce i gwarantuję że wybór będzie szybki.
Podpisuję się pod tym.
Mnie przekonała jakość wykonania i jakieś takie moje subiektywne większe zaufanie do Sigmy jako firmy.
Kupiłem Tutaj (http://www.sigma-sklep.pl/) i przysłali mi kurierem b.ostrą sztukę.
Na początku użytkowania zauważyłem niby FF, pojechałem do Poznania, wypróbowałem jeszcze 4 sztuki w salonie, z czego mój był najostrzejszy (swoja drogą na dwóch mydło było, więc nigdy nic nie wiadomo).
Olałem ten niby FF i po kilku miesiącach użytkowania stwierdziłem że coś mi się przewidziało, bo szkło ostrzy świetnie:)
Siła perswazji? :)
Koniec końców szkiełko używalne od 2.8, na f/4 już wypasiona jakość mz.
Jutro się wybieram do fotojokera i zobaczymy co z tego wyniknie :) . Bo jeśli nie ma takiej dużej różnicy jakości zdjęć to jednak przemawia za mną sigma - trochę szybszy af i solidniejsza obudowa, ale to się okaże jak zobaczę fotki z jednego i drugiego.
Andrzej1976
12-01-2011, 13:46
Gdyby kolega zadłał sobie odrobine trudu i poczytał na forum - to by wiedział gdzie trzeba kupic Tamrona żeby nie mieć z nim kłopotu ...
Gdyby kolega zadłał sobie odrobine trudu i poczytał na forum - to by wiedział gdzie trzeba kupic Tamrona żeby nie mieć z nim kłopotu ...
kłopot to można mieć jak po roku ten obiektyw się rozklekocze i zasyfi od środka.
dobre wybieranie tu nie pomorze.
a sprawdzenie szkła przed zakupem jest zasadą którą powinno sie stosować przy każdym tego typu kupnie.
Andrzej1976
12-01-2011, 16:17
To wszystko do czego chce się takowe szkło używać , jak miałem Sigmę jak i tamrona , dla mnie tamron jest lepszy optycznie i o to mi chodzi - a jeśli się dba o sprzęt to na pewno się nie rozklekocze ... Pozdro dla ziomka z Wołomina
marciing
12-01-2011, 16:20
Jutro się wybieram do fotojokera i zobaczymy co z tego wyniknie :) .
W Fotojokerze chyba nie mają Tamronów więc zostanie Ci tylko Sigma do przetestowania ;)
Artur.Rakowicz
12-01-2011, 16:48
Ja jeszcze przez 3 ostatnie miesiące stałem przed podobnym dylematem i wybór padł na tamrona 17-50 ale z VC. Byłem zarowno w poznanskim salonie sigmy jak i tamrona. W przypadku sigmy... dla mnie mydło, widoczna aberacja na dwoch egzemplarzach. Co do AF - bez zarzutu. Natomiast Tamron optycznie rewelacja, do najwolniejszych też nie należy a co najważniejsze - TRAFIA w punkt. Jedyny minus to taki, że kupilem dopiero trzeci egzemplarz tamrona. Pierwszy miał FF, w drugim nie działała stabilizacja, brzęczał i cały ekran się trząsł. Trzeci <mój> to żyleta
Byłem w fotojokerze w Częstochowie i nic nie było dla mnie :( , muszę się wybrać gdzieś na śląsk, może ktoś wie gdzie bedzie duży wybór
slawson38
15-01-2011, 18:34
W tym tygodniu pozbyłem się nikkora 18-70 i zakupiłem na naszej giełdzie Tamrona 17-50 VC. Spodziewałem się że będzie lepszy od N 18-70, ale rzeczywistość przerosła moje oczekiwania. Wygląda solidnie, ostrzy w punkt, żadnego mydła i stabilizacja działa skutecznie. Sigmy nie znam więc na jej temat się nie wypowiadam.