Zobacz pełną wersję : Jaki abonament w jakiej sieci?
Witam, odkąd pamiętam zawsze miałem telefon w orange, czy to abonament czy na kartę. Generalnie zawsze byłem zadowolony ponieważ głownie dzwoniłem i esemesowałem we własnej sieci co wiadomo jest najtańsze. Jednak w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy trochę się pozmieniało i coraz więcej dzwonie niestety po różnych sieciach Orange, Era, Plus, Play i huk wie co jeszcze... no i karta w orange staje trochę nie opłacalna.
Łaziłem w grudniu trochę po sieciach i w zasadzie jedynie oferta Play mi się spodobała, mianowicie:
Abonament 49,40 zł umowa na 12mc (Bez telefonu, 50% taniej)
- Abonament przez cały okres umowy 24,70 zł
- Maksymalna liczba minut do wszystkich sieci 240 min (wymieniane na sms)
- Efektywny koszt minuty do wszystkich sieci 21 gr/min
- Liczba SMS/MMS 272 szt
- Cena minuty do wszystkich sieci (poza abonamentem) 29 gr
- Cena SMS/MMS 18 gr
- Cena transferu danych (za 100kB) 12 gr
+ dodatkowo wykupuje pakiet internetowy za 5 zł i płace miesięcznie 29,70 zł
Moim zdaniem się opłaca a jak Wy uważacie? Może ktoś z Was pracuje w jakiejś sieci i wie coś więcej lub potrafi coś doradzić? Może jeszcze coś innego?
We wrześniu kończy mi się umowa z Plusem na internet, w Playu już jako stały klient będę mógł wziąć abonament za 35 zł 5GB (umowa 18mc) dwa pierwsze mc za 1 zł
Rafał_Sz
11-01-2011, 15:25
Żeby jeszcze minuty przechodziły na następny okres rozliczeniowy...
Mam abonament w Play od dwóch lat, przedłużyłem umowę w listopadzie i od grudnia nie mam telefonu. Wygląda na to, że przez przypadek zniknąłem z listy abonentów. Niby fajnie bo telefon gratis ale miałem dobrą umowę (można z nimi w salonie negocjować, ja siedziałem godzinę, po wszystkim dostałem gratis ładowarkę samochodową) i straciłem numer przez co na swojej stronie muszę powiesić nieciekawą informację ;)
Btw. pakiet internetowy można bezpośrednio wykupić na kartę ze zwykłym abonamentem, wychodzi tak samo tanio i nie masz dwóch kart.
Żeby jeszcze minuty przechodziły na następny okres rozliczeniowy...
Tak to tylko w Erze... :razz:
Mam abonament w Play od dwóch lat, przedłużyłem umowę w listopadzie i od grudnia nie mam telefonu. Wygląda na to, że przez przypadek zniknąłem z listy abonentów. Niby fajnie bo telefon gratis ale miałem dobrą umowę (można z nimi w salonie negocjować, ja siedziałem godzinę, po wszystkim dostałem gratis ładowarkę samochodową) i straciłem numer przez co na swojej stronie muszę powiesić nieciekawą informację ;)
Btw. pakiet internetowy można bezpośrednio wykupić na kartę ze zwykłym abonamentem, wychodzi tak samo tanio i nie masz dwóch kart.
W sumie to nie rozumiem co napisałeś. :) Czyli teraz nie masz tam abonamentu bo w ich systemie wkradł się błąd, tobie zabrali numer a tel masz za free? :)
A co do karty to muszę mieć drugą bo ona siedzi w lapku.
ja mam LongPlay 69 i jestem zadowolony. Szkoda, że tak mało ludzi których znam ma w Playu :P a za smsy do Plusa szybko kasę ciągnie :(
gdyby złotówki przelatywały na następne miesiące, to byłoby super.
Witam, odkąd pamiętam zawsze miałem telefon w orange
rozumiem doskonale , też byłem kiedyś taki gł... znaczy się byłem w identycznej sytuacji :D
co do reszty - od niespełna roku mam taryfę 69zl bez telefonu, czyli za pół ceny 35zł mam ok 350minut, do tego aktywacja e-faktury i przez kolejne pół roku 30 min co miesiąc do wszystkich.
Natomiast zwróć uwagę na jedną sprawę bo coś mnie zastanawia, mianowicie:
gdy wygadam te parę godzin to naliczają mi standardowe 0,29zl za minutę. A w dostępnych pakietach mam np 200 minut za 15zł co daje nam 7.5gr/minutę (są też tańsze, minuta minimalnie droższa). chodzi mi o to, że czasem nie wygaduje się wszystkich minut dostępnych w abo, bierze się abo na wyrost a one nie przechodzą na pozostały okres. warto wtedy wykupić niższy abo - żeby nie tracić notorycznie niewygadanych a opłaconych minut - a w razie ich wykorzystania dokupywać sobie pakiety w których minuta i tak wychodzi niesamowicie tanio - taniej niż w abonamencie, co bardzo mnie zastanawia... Tylko kwestia następująca - czy w niższych abo te pakiety też są tak tanie, tego nie wiem, nie sprawdzałem. Sprawa warta pochylenia się nad nią bo oszczędności są spore.
edit - uważaj na te pakiety internetowe. też wykupiłem kiedyś ten za 5zł najtańszy do Smart Routes w AutoMapie. Nie zwróciłem uwagi, że to pakiet int. w Play - a jak wiadomo przełączają się między swoimi nadajnikami a Plusem co następuje (bez odpowiedniej konfiguracji) bez naszej wiedzy. W tym pakiecie za transfer przez siec plusa płaci się osobno. No i tym sposobem mamy rachunek sporo wyższy. Jeśli nie umiesz skonfigurować telefonu aby korzystał wyłącznie z Play lub chcesz korzystać z int. również tam, gdzie zasięg ma już tylko plus, wtedy kupuj te droższe pakiety internetowe.
rozumiem doskonale , też byłem kiedyś taki gł... znaczy się byłem w identycznej sytuacji :D
co do reszty - od niespełna roku mam taryfę 69zl bez telefonu, czyli za pół ceny 35zł mam ok 350minut, do tego aktywacja e-faktury i przez kolejne pół roku 30 min co miesiąc do wszystkich.
Natomiast zwróć uwagę na jedną sprawę bo coś mnie zastanawia, mianowicie:
gdy wygadam te parę godzin to naliczają mi standardowe 0,29zl za minutę. A w dostępnych pakietach mam np 200 minut za 15zł co daje nam 7.5gr/minutę (są też tańsze, minuta minimalnie droższa). chodzi mi o to, że czasem nie wygaduje się wszystkich minut dostępnych w abo, bierze się abo na wyrost a one nie przechodzą na pozostały okres. warto wtedy wykupić niższy abo - żeby nie tracić notorycznie niewygadanych a opłaconych minut - a w razie ich wykorzystania dokupywać sobie pakiety w których minuta i tak wychodzi niesamowicie tanio - taniej niż w abonamencie, co bardzo mnie zastanawia... Tylko kwestia następująca - czy w niższych abo te pakiety też są tak tanie, tego nie wiem, nie sprawdzałem. Sprawa warta pochylenia się nad nią bo oszczędności są spore.
edit - uważaj na te pakiety internetowe. też wykupiłem kiedyś ten za 5zł najtańszy do Smart Routes w AutoMapie. Nie zwróciłem uwagi, że to pakiet int. w Play - a jak wiadomo przełączają się między swoimi nadajnikami a Plusem co następuje (bez odpowiedniej konfiguracji) bez naszej wiedzy. W tym pakiecie za transfer przez siec plusa płaci się osobno. No i tym sposobem mamy rachunek sporo wyższy. Jeśli nie umiesz skonfigurować telefonu aby korzystał wyłącznie z Play lub chcesz korzystać z int. również tam, gdzie zasięg ma już tylko plus, wtedy kupuj te droższe pakiety internetowe.
tak jak obliczałem to ten abonament LongPlay 49 powinien mi starczyć bez problemu.
Co do pakietów na rozmowy to pakiet 100 i 200 minut dostępny jest jedynie w abonamentach LongPlay 69 i wyższych, odpowiednio kosztuje 9 i 15 zł. W LongPlay 49 mogę wykupić jedynie pakiet 50 minut za 5 zł więc teoretycznie jeśli bym widział, że będę zdecydowanie więcej rozmawiał w kolejnych miesiącach to już bardziej opłaca się przejść na wyższy abonament LP 69 płacąc dodatkowo 10 zł więcej co miesiąc, wtedy zamiast 240 min mam 350. ;)
Co do pakietów internetowych też już chyba wszystko wiem. Są dwa rodzaje "Internet w telefonie" i "PlayOnline w telefonie".
"Internet w telefonie" działa na terenie całej polski bez żadnych ograniczeń, natomiast "PlayOnline w telefonie" wyłącznie w dużych miastach w zasięgu ich nadajników, w momencie kiedy znajdziesz się poza zasięgiem ich nadajników płacisz dodatkowe 12 gr/100kb co i tak jest tanio gdyż w orange jest 50gr/100kb...
tak jak obliczałem to ten abonament LongPlay 49 powinien mi starczyć bez problemu.
... pamiętam jak mówiłem podobnie... "po co mi większy telewizor niż 42cale ", "po co mi więcej niż 350 minut" :)
Dziś nawet nie wiem kiedy się kończą, ktoś musi mi je chyba podbierać ... :D
Warto sobie przeliczyć wszystko dokładnie bo oszczędności mimo pozornie małych kwot mogą być spore. Jak sobie pomyślę ile - przy obecnej ilości rozmów/trensferu - płaciłbym w Orange to już mnie głowa boli ;)
"Internet w telefonie" działa na terenie całej polski bez żadnych ograniczeń, natomiast "PlayOnline w telefonie" wyłącznie w dużych miastach w zasięgu ich nadajników, w momencie kiedy znajdziesz się poza zasięgiem ich nadajników płacisz dodatkowe 12 gr/100kb co i tak jest tanio gdyż w orange jest 50gr/100kb...
w play24 można bez problemu wyłączyć transmisję danych poza zasięgiem nadajników play.
Ja w starym abonamencie Orange (który mi na szczęście przedłużyli) mam 4GB za 30 zł, ale po wykorzystaniu spada co najwyżej szybkość transferu, więc nie ma bulby, że nagle przyjdzie mi rachunek, jak za zboże. W tym samym abonamencie mam roaming odliczany z abonamentu a nie doliczany ponad to. Niestety nowe taryfy Orange są dla mnie nieciekawe. Dodatkowo płacę 25 zł za 100 min. I mam 180 min z wybraną osobą w Orange lub stacjonarnym.
W nowym Orange jest jedna fajna rzecz - 1200 min (lub więcej w zależności od abonamentu) do wybranej osoby z Orange czy na stacjonarne. Tylko Orange ma na stacjonarne. Jeśli często dzwonisz do np. rodziców, którzy mają stacjonarny to jest to.
W Play odstrasza mnie kwestia korzystania z internetu, bo nie mam gwarancji, że ten lepszy będę miał akurat tam gdzie będę.
Tak to tylko w Erze... :razz:
W sumie to nie rozumiem co napisałeś. :) Czyli teraz nie masz tam abonamentu bo w ich systemie wkradł się błąd, tobie zabrali numer a tel masz za free? :)
Dobrze rozumiesz, z tym, że chcę to naprostować, chcę mój numer :)
Po prostu stało się tak jakbym zrezygnował z abonamentu po dwóch latach, z tym, że ja podpisałem umowę i wziąłem od nich telefon za 1 zł ;)
Ja osobiście w Orange i sobie chwale.
W swoim (starym) abonamencie za 75 PLN posiadam:
- 150 min do wszystkich (wymienne na SMS)
- dodatkowo 380 min na wybrany numer w orange lub stacjonarny
- w kazdy weekend po 380 min do orange + stacjonarne,
- co miesiąc po 400 SMS i MMS
- i coś odnośnie neta (smigam po nim i nic poza abonamentem nie dopłacam)
I co mi bardzo odpowiada ze niewykorzystane minuty i SMS przechodzą na następny miesiąc i sa w 1wszej kolejności wykorzystywane (wiec ich nie tracę, i nie tracę kasiory którą na nie wydałem płacąc abonament).
Nie polecam abonamentu :)
Odkąd przeszedłem na Prepaid w mBank Mobile (19gr do wszystkich, prosta banalna stawka bez kombinacji) moje rachunki spadły o ponad połowę :)
Zasadniczo operatorzy bardziej dbają o klientów Prepaid niż tych na abonament.
Odkąd przeszedłem na Prepaid w mBank Mobile (19gr do wszystkich, prosta banalna stawka bez kombinacji) moje rachunki spadły o ponad połowę :)
A z jakich nadajników korzysta mBank Mobile?
A z jakich nadajników korzysta mBank Mobile?
Plus.
A co jak najmniej odpowiednim momencie zabraknie pieniędzy na koncie prepaida? W mBank chyba kiepsko z internetem?
A co jak najmniej odpowiednim momencie zabraknie pieniędzy na koncie prepaida?
SMS na numer 3388 a w treści kwota doładowania (jeśli masz konto w mBank).
W mBank chyba kiepsko z internetem?
Każdy może znaleźć ofertę dla siebie, nie koniecznie w mBank Mobile (tu jest 50MB miesięcznie za darmo a reszta jak w cenniku). Reguła z Prepaid tyczy się nie tylko mBank Mobile ale i innych sieci.
A czy jest możliwość przeniesienia nr do mBank Mobile
A czy jest możliwość przeniesienia nr do mBank Mobile
Ja tak zrobiłem, wypełniasz formularz na stronie i następnego dnia przychodzi do ciebie (ja tak miałem) kurier z umową i kartą SIM. Dłużej czeka się na aktywację karty (proces przeniesienia z operatorem).
To też jest "najpiękniejsze" w Prepaid. Operator przestał mi odpowiadać, to parę kliknięć myszką i już jestem u innego.
PS. nic nie łączy mnie (poza tym, że mam u nich telefon "na kartę") z mBank. Ba, pracuję dla zupełnie innej grupy telekomunikacyjnej w której oferta pracownicza jest gorsza jak w mBank Mobile ;)