Zobacz pełną wersję : Skradziono mi Nikona D90 i obiektyw
Wczoraj skradziono mój sprzęt foto w EMPiKu przy Marszałkowskiej, o 21.30.
Podaję numery seryjne:
Aparat/korpus: NIKON D90 nr.seryjny: 7435803
Obiektyw: NIKON model AF-S DX 18-105/3.5-5.6G ED VR Nr seryjny: 32395730
Aparat jest charakterystyczny w tym iż posiada obluzowanie na obiektywie.
okradziono mnie podczas imprezy która powinna była być zabezpieczona a
niestety nie była i muszę przyznać że zachowanie obsługi sklepu EMPiK w zaistniałej sytuacji było żenujące wręcz..
Aparat został skradziony 10go Stycznia w Salonie EMPIK przy Marszałkowskiej w Warszawie o godzinie 21.30 podczas podpisywania płyty przez zespół KULT.
Aparat został wyciągnięty z torby przez osobę która weszła beztrosko na zaplecze. Posiadał obiektyw i kartę pamięci... Na karcie znajdowało się mnóstwo zdjęć prywatnych których nie zdążyłam zgrać
i tym bardziej jest mi przykro bo strata owych boli mnie chyba najbardziej...
Proszę o pomoc...
(i jeżeli jest specjalny tu wątek o kradzieżach proszę moderatora o przeniesienie)
Szczerze współczuję, jeżeli ktoś go zwinął z zaplecza to po mojemu wysoce prawdopodobne jest ze to ktoś z obsługi. Na forum niestety nie ma specjalnego działu o skradzionym sprzęcie. Ostatnio był3a podobna sytuacja i sprzęt się znalazł http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2212738 Myślę ze jak zwykle forumowicze pomogą i wszystko zakończy się szczęśliwie. A sprawę zgłosiłaś na policje może, wiem że różnie ona działa ale myślę że trzeba.
koniecznie trzeba zgłosić!
Witajcie
Tak, sprawa jest zgłoszona na Policji..ale wiemy jak to bywa.
Liczę również na monitoring EMPiKu ale przyznam żę i ich zachowanie i reakcja wczoraj
była nie profesjonalne...tymbardziej że była to impreza zamknięta...a wpuścili człowieka
który nie miał prawa tam być...
(Mój numer tel: 501 101 211)
Dziękuję za pomoc...
Ciekawe czy finał sprawy w Warszawie będzie równie szczęśliwy jak w Krakowie. Na razie wyrazy wspólczucia a na przyszłość więcej ostrożności naszej kochanej Stolicy.
marszull
11-01-2011, 13:12
Moim zdaniem to wiecej ostroznosci wszedzie i jak sie robi zdjecia to nie ma co sie ze sprzetem rozstawac. Ja kiedys na koncercie odlozylem na chwile monopod i tyle go widzialem ;(
A w sparwie wspolczuje, na empik bym nie liczyl, jedynie policja, moze przy okazji trafi, no i samemu trzeba sprawdzac serwisy z ogloszeniami i aukcyjne.
Witajcie
Tak, sprawa jest zgłoszona na Policji..ale wiemy jak to bywa.
Liczę również na monitoring EMPiKu ale przyznam żę i ich zachowanie i reakcja wczoraj
była nie profesjonalne...tymbardziej że była to impreza zamknięta...a wpuścili człowieka
który nie miał prawa tam być...
(Mój numer tel: 501 101 211)
Dziękuję za pomoc...
Wyślij oficjalne pisma do kierownictwa sklepu i do centali firmy! Polecone z potwierdzeniem odbioru. Co nie jest udokumentowane to nie istnieje w takich przypadkach. Naciskaj na nich jak najmocniej w połączeniu z nieodpuszczaniem sprawy na policji. Bo skoro jest monitoring to policja powinna sprawę potraktować poważniej niż kradzież słoika z ogórkami z piwnicy.
Jeżeli impreza zamknięta to moim zdaniem ktoś z obsługi się połakomił na dobry sprzęcik. Jak wiadomo okazja czyni złodzieja. Swoje działania motywuj tym ze IMPREZA ZAMKNIĘTA i to jest niedopatrzenie organizatora i ich pośrednia wina. Myślę ze sprzęt wypłynie, tylko może to trochę potrwać pewnie złodziej/e odczekają trochę żeby zrobiło się spokojniej. Jest taka baza sprzętu zaginionego i skradzionego niestety nie znam adresu www.
Ciekawe czy finał sprawy w Warszawie będzie równie szczęśliwy jak w Krakowie.
A jaki był finał w Krakowie?
marciing
11-01-2011, 18:40
A jaki był finał w Krakowie?
tu masz ten wątek o Krakowie ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=168104
Nic o wtereynarzach nie wiem:)
Ale Policja jak to Policja - spisali opisali i narazie tyle. Natomiast rozumiem że chodzi tutaj o wszechobecną znieczulicę w naszym kraju. Muszę jednak przyznać że ta bardziej dotyczyła tu sklepu i 'ochrony' niż Policji w tym przypadku...
Mariusz888
12-01-2011, 14:05
Przykra sprawa - ale uczy żeby jednak nie zostawiać takich rzeczy bez opieki. Niemniej czy Empik nie jest monitorowany kamerami na tyle żeby ustalić kto wchodził i wychodził z zaplecza? Mam nadzieję że się odnajdzie...
Przykra sprawa - ale uczy żeby jednak nie zostawiać takich rzeczy bez opieki. Niemniej czy Empik nie jest monitorowany kamerami na tyle żeby ustalić kto wchodził i wychodził z zaplecza? Mam nadzieję że się odnajdzie...
Proszę uwieżyć mi że nie przejmowałabym się może tak bardzo, jeżeli EMPIK zareagowałby stosownie i profesjonalnie. Niemniej to ich reakcja i zachowanie budzi tutaj największe podejrzenia i
o to mam glównie pretensje. Do tej pory nie dopuszczono mnie do monitoringu i podczas całej akcji, najpierw nie było nikogo odpowiedzialnego na sali a potem każdemu się spieszyło do domu...
Impreza była bardzo źle zorganizowana pod względem bezpieczeństwa poprostu i nie pilnowano by osoby z zewnątrz nie znajdywały się przy scenie, to po pierwsze.
Po drugie ich reakcja lub jej brak a potem chamstwo o którym pisałam, to jest dla mnie rzecz nie do zaakceptowania. Nie zależy im by cokolwiek wyjaśnić i uprawiają spychologię i tu uważam jest sedno sprawy.
Sprzęt jest tylko narzędziem, rzeczą martwą... Mam numery seryjne więc może się odnajdzie.
Natomiast tu o wiele większą rolę grały zdjęcia które na aparacie były.
Powoli wszystko układa się w jedną całość... więc trzymajcie kciuki.
Zwróć uwagę na tę aukcję,
Zwróć uwagę na tę aukcję, http://ale.gratka.pl/ogloszenie/10591955_nikon_d90_af_s_dx_18_105mm_vr.h1
O - o taką pomoc mi chodzi! :)
Ale niestety już usunięte :/
Nie jest usunięty,wejdz na strone główna,kliknij na fotografia,potem na aparaty foto,jeszcze na lustrzanki i wyjdzie tobie ten sprzęt,warto to sprawdzić,bo cena jest dziwnie atrakcyjna,może to twój :-P
marszull
12-01-2011, 17:01
rycerz - pozwole sie nie zgodzic,
wnosza tyle ze nastepna osoba ktora bedzie gdzies robila zdjecia na imprezie, bedzie bardziej uwazala na sprzet,
aha i doswiadczenie w robieniu zdjec na imprezach, koncertach, rautach i konferencjach mam naprawde bardzo duze
zreszta ze znikaniem rzeczy tez jakies doswiadczenie mam (pisalem juz o tym wyzej)
a link na gratce TUTAJ (http://ale.gratka.pl/ogloszenie/10591955_nikon_d90_af_s_dx_18_105mm_vr.html)
sprzedaje Wiesław szymanski
Zgadzam się z Tobą. Natomiast tematem przewodnim mojej wypowiedzi było pytanie 'dlaczego doszło do kradzieży?'.
Widzisz, wydaje mi się, że jest różnica pomiędzy kradzieżą sprzętu do której doszło poprzez wyciągnięcie sprzętu z torby którą mamy przy sobie, a kradzieżą sprzętu z torby którą zostawiliśmy beztrosko 'gdzieś-tam'.
Ale jak to DLACZEGO?? Nie rozumiesz?? bo był tam ZŁODZIEJ i nikt go nie upilnował! Mimo że były ku temu narzędzia.
Upilnować powinien był sklep, i osoby odpowiedzialne za organizację tej imprezy. Rozumiesz?
Od tego jest osoba w EMPikU ktora się tym zajmuje. Od tego jest ochrona by reagować. Ja sobie nie położyłam tego gdzieś na odwal się i poszłam.
Czy ty wogóle coś takiego kiedyś przeszedłeś czy tylko filozofujesz na ten temat?
Zgadzam się z Tobą. Natomiast tematem przewodnim mojej wypowiedzi było pytanie 'dlaczego doszło do kradzieży?'.
Do kradzieży doszło bo jakiś sq... połakomił się na cudzą własność. Nie popadajmy w paranoję oskarżając właścicielkę o jakąkolwiek winę! Idąc Twoim tokiem rozumowania w takiej Szwecji na przykład właściciele sklepików z pmiątkami proszą się o kradzież i w wypadku jej zajścia są oczywiście winni bo zostawiają te sklepiki otwarte na oścież i bez dozoru, a na należności za pamiątki które ktoś chce nabyć stawiają pojemniczek.
Widzisz, wydaje mi się, że jest różnica pomiędzy kradzieżą sprzętu do której doszło poprzez wyciągnięcie sprzętu z torby którą mamy przy sobie, a kradzieżą sprzętu z torby którą zostawiliśmy beztrosko 'gdzieś-tam'.
Tak, jest różnica polegająca na innym poziomie zuchwałości sprawcy tejże kradzieży. Sprawcy, który jako jedyny jest tej kradzieży jest winny. I kolejna konkluzja z Twoich wywodów - wina sprawcy przekłada się w części na okradzionego właściciela jeśli ten nie przyspawa się do swojej własności i nie broni jej własną piersią. Proszę Cię...
wnosza tyle ze nastepna osoba ktora bedzie gdzies robila zdjecia na imprezie, bedzie bardziej uwazala na sprzet,
tu się z tobą zgadzam ;-)
ale mi chodziło raczej o ten zaczepny ton ;-) sprzyjający raczej zaognianiu niż rzeczowej i spokojnej dyskusji...
Mimo wszystko,warto sie tym zainteresować.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img718.imageshack.us/img718/9680/20110112154713.jpg)
Życzę szczęścia.
Uważasz, że był zbyt zaczepny? ;)
Tak jak pisałem wcześniej. Wyraziłem swoje zdanie i wszelkie zaczepki będą ignorowane :)
Twoje zdanie było nie mertyoryczną odpowiedzią lub chęcią pomocy, lecz zaczepką właśnie.
Napisałeś także EOT więc chyba już zakończyłeś to opiniowanie swoje?
Nie przyszłam tutaj po to żeby usłyszeć że jestem tak samo winna jak złodziej który mnie okradł (!)
Ani po to żeby usłyszeć że sklep za nic nie odpowiada, mimo ze organizował spotkanie i miał
wszelakie narzędzia by zapobiec temu co się wydarzyło, w postaci ochrony oraz kamer. (Nie wspominając koljeny raz o tym, że nie było reakcji czy chęci pomocy od ich obsługi.)
A tymbardziej sprawdzać kto w jakim rodzaju fotografowania ma doświadczenie i wie lepiej kiedy można nie można rozstawiać się ze sprzętem.
Tylko po to by wpisać numery swojego aparatu i licząc właśnie na wskazówki i pomoc -
taką jak od uprzejmej osoby która wkleiła link o ogłoszeniu.
Więc proszę nie rozmywaj tematu albo staraj się chociaż wypowiadać logicznie
a nie osądzać sytuacji w której nie ty się znalazłeś.
Proponuję następne informację o aukcjach/ciekawych ofertach tego samego sprzętu, z którego autor wątku został okradziony kierować tylko do niego na priv.
fotograf58
13-01-2011, 09:28
Warto sprawdzić Pana Wiesław Szymanski , to inna aukcja na gratce : http://ale.gratka.pl/ogloszenie/10592403_canon_eos_7d_ef_s_18_135_mm_is.html
marszull
13-01-2011, 11:29
Warto sprawdzić Pana Wiesław Szymanski , to inna aukcja na gratce : http://ale.gratka.pl/ogloszenie/10592403_canon_eos_7d_ef_s_18_135_mm_is.html
O, cena poszla w gore.
fotograf58
13-01-2011, 12:04
O, cena poszla w gore.
nie poszła w górę tylko, inna aukcja
marszull
13-01-2011, 12:07
nie poszła w górę tylko, inna aukcja
Wiem przeciez ze nie ta sama bo wklejalem do niej link ;)
ale jak sprzedaje ta sama osoba i ten sam sprzet za wyzsza cene, to chyba cena poszla w gore?
O, cena poszla w gore.
to ogłoszenie o Canonie...
marszull
13-01-2011, 13:22
to ogłoszenie o Canonie...
fotograf58
Rzeczywiscie, przepraszam moj blad, jakos tylko spojrzalem na nazwisko i cene ;)
mam propozycje, żeby wszelkie rady dotyczące łapania złodzieja, linki do podejrzanych w tej sprawie aukcji kierować bezpośrednio na pw zainteresowanej osoby, żeby nie pomóc niechcący złodziejowi, który może przeczytać wątek. Ten lekko poczysciłem, prosze się trzymac tematu
Napisz na forum KULTu http://kazik.pl/forum/viewforum.php?id=2. Były osoby z tego forum na tym wydarzeniu. Nawet zdjęcia jakieś wrzucili, przejrzyj, może coś zobaczysz: http://picasaweb.google.com/kazan.retto/PodpisywaniePYtyKultUnplugged#.
Powodzenia
fotograf58
13-01-2011, 18:59
fotograf58
Rzeczywiscie, przepraszam moj blad, jakos tylko spojrzalem na nazwisko i cene ;)
Dzięki , że to zauważyłeś :)