Zobacz pełną wersję : Czy ja mam sim-locka?
Michał Jędrak
11-01-2011, 01:12
Coś ostatnio na cafe sporo tematów telefonowych...
Mam drobny problem... W związku z otwarciem firmy w UK, muszę się wybrać tam na dokończenie formalności. Te sprawy zajmą mi tam jedną dobę, ale skoro się wybiorę, to pewnie zostanę jakieś 3 tygodnie albo i więcej na robieniu zdjęć, spacerach itd...
No i zaczynają się schody... Będzie mi potrzebny telefon z dostępem do internetu. Obecnie mam iphona 3G w Orange i często go sobie podłączam do komputera. Domyślam się na 99%, że ma sim-locka z Orange, więc nie będzie działał z Erą czy Plusem. Jak jednak będzie z siecią Orange UK? Podobno to ta sama firma, więc nie wiem... No i słyszałem, że podobno niektórzy operatorzy blokują tethering, czyli możliwość podłączenia telefonu do komputera.
Idealnie by było pójść do salonu Orange w UK, kupić sobie SIM i cieszyć się internetem w telefonie (i komputerze). Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Sprawdzałem kiedyś odwrotną sytuacje i telefon z lockiem z oranżady UK nie działał z kartą Polskiego operatora.
Zdjęcie simlocka w salonie orange z iphona 3G kosztuje 50 zeta netto i może potrwać od 1-3 dni (tyle mają czasu). Sprawdzone jakieś 3 dni temu.
Orange UK a Orange PL to dwie rozne sieci i procz nazwy.. i pewnie jakis glebszych powiazac nie maja, dla zwyklego usera, nic wspolnego
jednymi slowy, bedziesz potrzebowal innego telefonu
Michał Jędrak
11-01-2011, 01:26
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Respect :-)
Jeśli faktycznie zdjęcie blokady legalnie to 50zł, to ja się nie zastanawiam...
50 zeta netto, czyli chyba 61 brutto. Legalnie, musisz iść do salonu własnego Oange, nie franszyzowego - sprawdź, który to. Wziąć ze sobą fakturę zakupu telefonu oraz dokument na którym jest jego numer IMEI (oni nie mają tej informacji w systemie). Jeśli naprawiałeś iphona to masz inny aparat z innym IMEI. Bez tych papierów nie załatwisz. Cała rzecz odbywa się przez iTunsy, od nich dostajesz informację, że już możesz go odblokować i instrukcję emailem.
A nie taniej będzie zakupić w UK tani telefon i osobno modem pre-paid HSDPA? Po powrocie idziesz z tym do komisu i część kosztów się zwróci.
jackrabbit
12-01-2011, 00:43
A nie taniej będzie zakupić w UK tani telefon i osobno modem pre-paid HSDPA? Po powrocie idziesz z tym do komisu i część kosztów się zwróci.
chyba najtaniej bedzie, da sie nawet telefon za funta dostac :mrgreen:
a internet prepaid to polecam w sieci three (jesli potrzebujesz)
No i słyszałem, że podobno niektórzy operatorzy blokują tethering, czyli możliwość podłączenia telefonu do komputera.
To to można zablokować na poziomie oprogramowania telefonów sprzedawanych w danej sieci, ale nie sądzę, aby istniał sposób na odróżnienie ruchu generowanego przez typowy smartfon od tego generowanego przez komputer podłączony przez smartfon.
Orange UK a Orange PL to dwie rozne sieci i procz nazwy.. i pewnie jakis glebszych powiazac nie maja
Mają, mają. Ten sam właściciel :D
Michał, zawsze możesz sobie sam ominąć sim-locka a potem powrócić do blokady. Zajmuje to jakieś 5 minut. Sam tak robiłem na 3GS żonki jak lecieliśmy do PL. Przed wylotem blackra1n i po przylocie wystarczyło wyłączyć IPhone'a i wracał do ustawień z simem
Ja miałem telefon z UK z Orange i działał mi z polską kartą sim Orange ale nie działał z innymi sieciami.
Michał Jędrak
12-01-2011, 18:04
Da się taniej, ale w telefonie mam GPS, dostęp do wszystkich kont pocztowych, mini przeglądakę. Z takim kompletem łatwiej jest mi w ciągu dnia załatwiać różne sprawy na mieście, a wieczorem podłączam do kompa, sobie surfuję i robię rzeczy bardziej skomplikowane np odpisywanie na maile.
Sprawdzę tego blacka1n. Największą moją obawą jest, że mój iphone będzie 'bricked' jak coś pójdzie nie tak. Chociaż z drugiej strony za niecały miesiąc odbieram iphone4, więc może zaryzykuję.
Sprawdzę tego blacka1n. Największą moją obawą jest, że mój iphone będzie 'bricked' jak coś pójdzie nie tak. Chociaż z drugiej strony za niecały miesiąc odbieram iphone4, więc może zaryzykuję.
Ja robiłem w/g TEGO (http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/118304-3_1_2-2g-3g-3gs-windows-jailbreak-odblokowanie-blackra1n.html) ale żonka akurat miała 3.1.2. Do innych wersji nie wiem czy tak samo działa.