Zobacz pełną wersję : BF w D90 z kitem - gdzie skalibrować i za ile
Herr Mec
11-01-2011, 00:53
Witam!
Zaniepokojony problemem z ostrością zdjęć postanowiłem wykonać test ogniskowania mojego zestawu D90 + KIT na ogniskowych: 24, 35, 50, 70 i 105, robiąc wpierw zdjęcie AF ustawionym na punkt centralny, a następnie w to samo miejsce, ale przy pomocy LV. Test potwierdził moje obawy - występuje BF na wszystkich ogniskowych.
Pech chciał, że 3 miesiące temu minęła mi roczna gwarancja Nkona.
Zastanawiam się obecnie, gdzie dokonać kalibracji zestawu, czy na Postępu, czy w serwisie niezależnym. Jeśli w niezależnym - jaki byście polecali (szczególnie interesuje mnie dobry serwis w Łodzi - mógłbym dostarczyć im sprzęt osobiście).
Ile kosztuje przeciętnie taka kalibracja?
Ja bym obstawiał, że to wina obiektywu. Też mam BF w obiektywie 18-105mm - ten typ tak ma. Sprawdz BF z lepszym obiektywem.
Jak się nie boisz to imbus w rękę i sam wykalibruj. Na forum jest juz o tym. Dziwi mnie to że po piętnastu miesiącach dopiero sią nad tym zastanawiasz. Sam miałem taki problem. W Warszawie powiedzieli że nie ma problemu i odesłali aparat. Obstawiam, że inny serwis lepiej to zrobi. Jeżeli chcesz sam to zrobić to rób to na najdłuższych ogniskowych.
Pozdrawiam
Dokladnie tak jak napisal MalyPL. Kalibracja kluczykiem to naprawde nic trudnego.... U mnie to zajelo kilkanascie minut i kilkanascie prób. Oczekiwany efekt osiagnięty.
Herr Mec
13-01-2011, 02:45
Jak się nie boisz to imbus w rękę i sam wykalibruj.
Jednak się boję, wolałbym w swojej puszce niczego nie spierdzielić. Zresztą to może być również wina obiektywu. Tak czy siak, zestaw poszedł na Postępu. Według informacji telefonicznej - koszt usługi to 90 lub 180 zł, w zależności od tego, czy kalibracji wymaga jeden czy oba elementy zestawu.
Dziwi mnie to że po piętnastu miesiącach dopiero sią nad tym zastanawiasz.
Ten back focus nie jest jakiś olbrzymi, dlatego zdjęcia przy przysłonie przymkniętej o 2 EV były zwykle ok (a rzadko kto strzela na pełnej dziurze z uwagi na wychodzące przy tym wszystkie wady obiektywu). Jak rzeczywiście dostrzegłem nieprawidłowo wyostrzone zdjęcie, to do tej pory zrzucałem to na karb niecelnego AF. Dopiero teraz, gdy podszedłem w sposób planowy do testów i sprawdziłem działanie zestawu na całym zakresie ogniskowych i na 3 punktach ostrzenia (skrajny lewy, centralny krzyżowy, skrajny prawy), dostrzegłem że zestaw jest jednak obarczony BF.
wymień kit na coś innego albo taki sam ale najpierw sprawdz z kilkoma szklami czy przypadkiem body nie ma małego defektu:P
Pragnę zauważyć, że wielu kolegów w postach tyczących kalibracji skarżyło się, że po tym skutecznym zabiegu dla danego obiektywu nagle inne obiektywy zaczęły im nieostrzyć.
:???:
Dlatego zanim zabierzemy sie za kalibrowanie trzeba wiedziec co i po co sie robi... (ostrzenie na LV, sprawdzanie na innych obiektywach, obiektywy na innych body)
Herr Mec
16-01-2011, 02:47
Pragnę zauważyć, że wielu kolegów w postach tyczących kalibracji skarżyło się, że po tym skutecznym zabiegu dla danego obiektywu nagle inne obiektywy zaczęły im nieostrzyć.
:???:
Trudno, na razie mam tylko kit, więc niech chociaż z nim dobrze body współpracuje. Nie położę lachy na BF przy tym obiektywie, tylko dlatego, że kiedyś w przyszłości potencjalnie przez to z innymi obiektywami może źle współpracować. Najwyżej teraz będę w błyskograty inwestował a w szkło po przesiadce na D7000 (czy następcę D300s), który ma elektroniczną korektę BF/FF.
Dlatego zanim zabierzemy sie za kalibrowanie trzeba wiedziec co i po co sie robi... (ostrzenie na LV, sprawdzanie na innych obiektywach, obiektywy na innych body)
Sprawdziłem AF vs. LV i na LV zawsze było w punkt. Teraz niech więc NPS zarobi na swoją zapłatę kalibrując body lub szkło, żeby i AF w punkt trafiał.
Sprawdziłem AF vs. LV i na LV zawsze było w punkt. Teraz niech więc NPS zarobi na swoją zapłatę kalibrując body lub szkło, żeby i AF w punkt trafiał.
Witam. Mialem ten sam problem. Wina leży po stronie body. Takze samo body do kalibracji. Reszte znajdziesz w moich postach co NSP odpisał ;).
Pozdrawiam
Herr Mec
26-01-2011, 02:37
13.01 wysłałem kurierem body i słoik na Postępu.
25.01 kurier dostarczył powyższe po naprawie.
Kalibracja ograniczyła się do body - koszt kalibracji 90 zł + 30 zł za przesyłkę.
Po odebraniu przesyłki wykonałem kilkadziesiąt testowych zdjęć (nie karty do testu FF/BF lecz różnych obiektów usytuowanych wobec siebie w różnych odległościaciach, w tym tzw. test bateryjkowy), na różnych ogniskowych, na różnych punktach ostrzenia (centralny krzyżowy oraz boczne, górne i dolne), pod różnymi kątami wobec obiektywu (prostopadle oraz z ukosa zbliżonego do 45 st.) i mam nieodparte wrażenie, że problemu z BF już nie ma :)
Suma summarum jestem z NPS zadowolony, choć obaw trochę miałem po lekturze forum.
panoramix
26-01-2011, 14:22
Suma summarum jestem z NPS zadowolony, choć obaw trochę miałem po lekturze forum.
To dobrze, że koledze się poprawiło.
Trzeba tylko zauważyć, że chodzi o regularny Serwis Nikon Polska, a nie o NPS :)
NPS to skrót programu Nikon Professional Services, przeznaczony dla segmentu zawodowego. Więcej o zasadach, wymaganiach i liście sprzętu koniecznych do członkostwa w NPS - tutaj (http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/NPS_Aktualnosci.page). Na liście brak zestawu D90 + 18-105, który kolega posiada :D
darkmajin
26-01-2011, 14:32
czekamy na wątek "mam BF/FF z 50mm 1.4G z 18-105 działa dobrze :("
czekamy na wątek "mam BF/FF z 50mm 1.4G z 18-105 działa dobrze :("
Jeśli mu dobrze zrobili kalibrację to takiego wątku nie założy (jak będzie mieć dobrą sztukę 50mm). Z tego co dzwoniłem do serwisu kalibrację sprawdzają na 3 obiektywach , miedzy innymi na stałce 50mm. Potem podpiecie pod komp (pewnie jakas drobna korekcja uśredniająca) i do klienta.
Herr Mec
27-01-2011, 00:28
Jeśli mu dobrze zrobili kalibrację to takiego wątku nie założy (jak będzie mieć dobrą sztukę 50mm). Z tego co dzwoniłem do serwisu kalibrację sprawdzają na 3 obiektywach , miedzy innymi na stałce 50mm. Potem podpiecie pod komp (pewnie jakas drobna korekcja uśredniająca) i do klienta.
Heh, dzięki za informację; nie wiedziałem tego.
Trzeba tylko zauważyć, że chodzi o regularny Serwis Nikon Polska, a nie o NPS :)
NPS to skrót programu Nikon Professional Services, przeznaczony dla segmentu zawodowego. Więcej o zasadach, wymaganiach i liście sprzętu koniecznych do członkostwa w NPS - tutaj (http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/NPS_Aktualnosci.page). Na liście brak zestawu D90 + 18-105, który kolega posiada :D
Oj tam, oj tam :) Posłużyłem się NPS nawiązując do dawnej nazwy zoltyserwisfotograficzny.info (PolishNikonService), tylko konsekwentnie i nieświadomie przekrecałem go na skrótowiec od Nikon Professional Service ;)
13.01 wysłałem kurierem body i słoik na Postępu.
25.01 kurier dostarczył powyższe po naprawie.
Kalibracja ograniczyła się do body - koszt kalibracji 90 zł + 30 zł za przesyłkę.
Po odebraniu przesyłki wykonałem kilkadziesiąt testowych zdjęć (nie karty do testu FF/BF lecz różnych obiektów usytuowanych wobec siebie w różnych odległościaciach, w tym tzw. test bateryjkowy), na różnych ogniskowych, na różnych punktach ostrzenia (centralny krzyżowy oraz boczne, górne i dolne), pod różnymi kątami wobec obiektywu (prostopadle oraz z ukosa zbliżonego do 45 st.) i mam nieodparte wrażenie, że problemu z BF już nie ma :)
Nie wiem czy to przypadek czy nie (IMHO - nie), ja taki efekt uzyskałem po kilkunastu probach i troche wiekszej ilosci zdjec testowych.
Chce podkreslic jedynie to, ze po jednoznacznym stwierdzeniu czy wina za BF/FF jest po stronie body, kalibrcacja nie jest niczym szczegolnie trudnym.
Tak czy inaczej fajnie, ze w obu przypadkach jest zadowolenie z rezultatow.