Zobacz pełną wersję : Akumulatorki AA - jakie są najlepsze?
DamianKul
10-01-2011, 23:53
Pytanie jak w tytule:) chciałbym się dowiedzieć jakie byście polecili akumulatorki do lampy?
jackrabbit
10-01-2011, 23:57
eneloop i nie ma co kombinowac
DamianKul
11-01-2011, 00:13
a które enloopy 2000 czy 2500?
zdecydowanie te 2500, im więcej tym lepiej :) ja korzystałem wielokrotnie z akumulatorków Varty i szczerze mówiąc są naprawde ok. tym bardziej że spokojnie można dostać 2700
Kundzior
11-01-2011, 00:49
zdecydowanie te 2500, im więcej tym lepiej :) ja korzystałem wielokrotnie z akumulatorków Varty i szczerze mówiąc są naprawde ok. tym bardziej że spokojnie można dostać 2700
Tak ok 2700 ale nie w tej technologii co Eneloopki. Stanowczo Eneloop.
co to za super technologia? trochę czytałem o tych akku ale nic super się nie dowiedziałem (jako człowiek, który ładuje akku w ten sam dzień co je zużywa) można nimi więcej zdjęć zrobić w czasie jednej sesji?
Kundzior
11-01-2011, 07:57
To taka super technologia, iż nie trzeba ładować aku, w ten sam dzień co się je używa. Można naładować tydzień wcześniej. A co do żywotności, żyją i żyją w lampce i umrzeć nie bardzo chcą, w przeciwieństwie do standardowych akumulatorów. A tak na poważnie, to super technologia :) Kupisz raz nawet te o mniejszej pojemności i ciężko będzie Ci sie przestawić na jakieś innsze.
potwierdzam. w lampie żyją dłużej isą o niebo lepsze od np. gp czy energizerów
Sapphiron
11-01-2011, 10:49
Ajtam ajtam... Ja używam i Eneloopów i GP Recyko oraz soniaczy. Każde aku są dobre, każde ma swoje wady. Eneloopy bardziej nadają się do body niż do lampy bo się bardziej grzeją. GP lepsze są do lampy bo mniej się grzeją. Soniacze i tu i tu dają radę jakoś nie zauważyłem problemów.
ja jestem przed zakupem enelopkow, w lutym jade do Polszy i kupie jakis zestawik, pytanko tylko mam, jak z ladowarka bo mam ladowarke energizera taka (http://www.amazon.com/Energizer-CH15MNCP4-15-Minute-Battery-Charger/dp/B0000DIIAS) i nie wiem czy moge tym ladowac enelopy:)
Stradivarius
11-01-2011, 20:41
Myślę że z powodzeniem ta ładowarka da radę , aczkolwiek polecał bym ładowarkę procesorową.
Np. TechnolLine BC-700 http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/ladowarki/2009/05/test-ladowarki-technoline-bc-700.aspxNa forum o Enelopach i ładowarkach było dosyć już dużo pisane (szukarka :wink:)
Mam Eneloop 2000 i nie chcę innych.
lukpiecz
11-01-2011, 21:55
te 2500 mają 500 cykli żywotności
2000 (w nowej wersji UTGA) mają 1500 cykli ładowania :)
Sapphiron
11-01-2011, 22:32
i ile z tych cykli zużyjesz?
Nawet ładując raz dziennie masz 365 cykli ładowania przez rok... a raczej rzadko kto tak ładuje...
Chłyt marketingowy nic więcej...
marszull
12-01-2011, 13:36
te 2500 mają 500 cykli żywotności
2000 (w nowej wersji UTGA) mają 1500 cykli ładowania :)
Najwazniejsze ze te 2500 to nie sa eneloopy
i jednak w najmniej spodziewanym momencie okaze sie ze sa rozladowane
mam jeszcze pare sztuk takich, ale sukcesywnie wymieniam na eneloopy i gp recyko
zeby miec komplet i zapas do wszystkich sprzetow ;)
DamianKul
12-01-2011, 16:17
dzieki za doradzenie:) wiec zakupie sobie enloopy:)
Dante_85
12-01-2011, 21:05
Enelopy 2000mAh i Ładowarkę Firmy Technoline BC-700 lub BC-900 super nie nie rozwalisz ogniw
dzelus92
12-01-2011, 22:43
A ja ostatnio na allegro widziałam nawe 4900 tylko nie znam firmy i niewiem jak z zywotnoscia. Ja do swojej hybrydy nie mam akumulatora, wiec mam akumulatorki z MaxCell 2800, i powiem, ze tez są dobre. Do aparatu mialam je naprawde długo.
Ja właśnie czekam na nowe aku PowerGenix 1.6v NiZn (Niklowo-Cynkowe), podobno nie grzeją się a dzięki większej mocy 1.6V (naj)szybciej ładują kondensator lampy. Zamówiłem na amazonie przez znajomego i czekam na przesyłkę. Sporo się naczytałem o nich na necie, dużo osób je bardzo chwali. Jak tylko wytestuję to dam znać na forum jak się sprawują. Minusem jest to że wymagają innej ładowarki niż NiMh czy NiCd, więc ładowarę też zamówiłem.
Póki co polecam linki:
www.powergenix.com (http://www.powergenix.com/?q=introduction-to-nizn)
opis na blogu strobist.blogspot.com (http://strobist.blogspot.com/2010/01/new-nizn-batteries-offer-lightning-fast.html)
trochę do poczytania o PowerGenix (http://www.engadget.com/2009/11/09/powergenix-nizn-rechargeable-aa-batteries-finally-some-cells-w/)
aukcja na amazon.com (http://www.amazon.com/PowerGenix-ZR-PGX1HRAA-4B-Charger-Rechargeable-Batteries/dp/B0029NZVZ0)
Do tej pory używałem Energizerów 2650 mAh (starsze były lepsze, nowe modele mają tak naprawdę około 2400-2500 mAh, starsze modele sprzed 2006 roku miały zwykle nieco ponad 2650 mAh co sprawdzałem miernikami) i trzymały moc naprawdę długo.
Mam też jeden komplet Sanyo 2700mAh i mimo że je ludzie często wychwalali to ja ich nie polecam, miałem z nimi dziwne przejścia, a do tego mimo że mają niecały rok i nie były bardzo często używane to w rzeczywistości mają ledwo ponad 2200mAh.
Tylko proszę niech mi nikt nie tłumaczy że należy dobrze sformatować baterie itp. Znam się na tym i z tych akumulatorków Sanyo nie jestem zadowolony.
Eneloop to są ogniwa Sanyo i nie dziwię się że nie chwalą się tym na etykiecie, marketingowcy uznali że nowy produkt jest lepszy i nie przyczyni mu się na korzyść etykieta starych ogniw Sanyo. A propos, na starych Sanyo pisało że to Nr1 na świecie.
Nie miałem Eneloopów ale sporo o nich słyszałem dobrego, dużo osób je poleca. Jednak naczytałem się o nich równie sporo i dowiedziałem się że trzymają dłuuugo moc ale są słabsze więc sprawdzą się dobrze na wyjazdach i w przypadku gdy ktoś nie ma nawyku ładowania akumulatorków tuż przed dniem focenia. Czytałem to kiey były dostępne tylko moce 2000mAh, nie wiedziałem że są już 2500mAh.
Chciałem je sobie kupić ale do użytku domowego tj. do zegarów i pilotów gdzie ważniejsze jest dłuższe trzymanie niż moc. No ale skoro są już 2500mAh to może się skuszę na własne doświadczenie.
...takie moje skromne zdanie.
-over-
cervandes
13-01-2011, 10:53
niby wiesz wiele a akumulatorach a piszesz jak blondynka, moc... moc... moc... Dowiedz się znawco, że moc wyrażamy np w Watach W, V to nie moc tylko napięcie a mAh to nie moc tylko pojemność.
a Eneloopy mają ponad 2200 mimo 2000 opisu na opakowaniu, niektóre nawet mają 2300. Mam ich w domu już ze 40 i żaden nie wykazuje jakiegokolwiek zużycia mimo upływu 3 lat bo od takiego czasu mam pierwsze komplety. Sanyo 2700 to zwykłe akku z efektem samorozładowywania i nie produkowane w nowej technologii jak Eneloopy. A wszyscy polecają i używają właśnie Eneloopów a nie Sanyo czy czegokolwiek innego.
Co do tych Powergenixów na które czekasz z utęsknieniem bo mają większy "pała" w sensie moc - to jak dla mnie kupiłeś niezłego kota w worku i ciekawe co z tego wyniknie, póki co dla mnie to jest tandeta. A dlaczego? Bo na stronie producenta nie znalazłem ani słowa wzmianki na temat pojemności tych nowiuteńkich cudeniek. To, że mają 1,6V i 30% more "pała" to widać na opakowaniu wyraźnie, ale zapomnieli umieścić na swojej stronie ich pojemności. Przypadek? Żeby się nie okazało, że wyższe napięcie okupione jest o połowę niższą pojemnością niż zwykłych, ogólnodostępnych ogniw...
No i jeszcze jedno: 1.6V... co to za oznaczenie? Kolejny chłit marketingowy. Każdy akumulator ma oznaczenie 1,2V co oznacza najniższe napięcie takiej baterii w stanie rozładowania. W pełni naładowane AA ma około 1,45V i prawie niczym nie ustępuje klasycznej baterii nieładowalnej. Co więc oznacza te 1,6V na Powergejzerach? W stanie rozładowania tyle mają (to ile mają naładowane, 2V?!) Czy też producent chwyta się taniego chwytu i podaje niczym chińczycy wartość z kosmosu byle naiwniak się dał złapać np na baterie do komórki mające 5000mAh które nie są fizycznie większe (a muszą!) od np 1200mAh...
marszull
13-01-2011, 11:18
z 1,6v chyba nawet Bonzo sprzedawal takie baterio-aku (pisze baterio bo wlasnie zwykle baterie maja 1,6)
mnie zniechecilo do testowania ze potrzebna jest nastepna ladowarka
a eneloopow 2500 nie ma, wiec prosze nie wprowadzac ludzi w blad (to do niektorych piszacych)
robin102
13-01-2011, 12:05
W moim salonie FJ są do kupienia ENELOP 2500mAh
oraz na tej aukcji
http://allegro.pl/akumulatorki-sanyo-eneloop-xx-aa-r6-2500mah-4szt-i1408489932.html
Zamierzam się na zakup celem testów :)
marszull
13-01-2011, 12:14
oraz na tej aukcji
http://allegro.pl/akumulatorki-sanyo-eneloop-xx-aa-r6-2500mah-4szt-i1408489932.html
Ale to nie sa eneloopy tylko nowe ogniwa XX
juz je widzialem wczesniej i sie zastanawialem nad testami
ale w takim razie poczekam na Ciebie ;)
edit Rzeczywiscie doczytalem o "technologii eneloop", wiec chyba nie mialem racji
edit 2 i cena prawie identyczna jak eneloopy 2000, moze warto sprawdzic?
To zdecydowanie są eneloopy:
http://www.eneloop.info/products/batteries/xx-powered-by-eneloop-technology.html
Ja używam wersji HR-3UTGA-2000 mAh i jestem bardzo bardzo zadowolony.
Polecam kupować u dystrybutora : https://www.hurt.com.pl/ - chyba najtaniej.
Edit:
A nie, jednak na tej aukcji jest taniej :)
@cervandes: pisząc "moc" miałem na myśli ogólnikowe pojęcie czyli jak to określiłeś "pałę" :) Nie będę się rozwodził nad pojęciami naukowymi bo to nie wykład, tylko piszę potocznie i dla wszystkich zrozumiale. Sorry że nie trafiłem w Twój gust.
PowerGenixy mają 1.6V w stanie spoczynku a w pełni naładowane 1.85V co owszem jest kupowaniem kota w worku bo tak jak w linkach które Wam przesłałem wcześniej jest ostro krytykowane. Specjalnie wysłałem właśnie te linki bo piszą na nich informacyjnie i krytycznie zarazem. Nie ma tam wychwalania pod niebiosa a z takimi testami również się spotkałem na necie. Każdy może poczytać i wyciągnąć własne wnioski.
Mnie zachęciła wypowiedź niektórych fotografów którzy używają ich w lampach i sobie je chwalą. Chcę mieć swoje zdanie dlatego je zamówiłem na próbę żeby potem nie pisać farmazonów.
Eneloopy 2500mAh istnieją, nazywają się XX i mają trochę inną charakterystykę ale to ta sama technologia - strona producenta (http://www.eneloop.info/products/batteries/xx-powered-by-eneloop-technology.html)
marszull
13-01-2011, 14:20
jak ktos przetestuje te xx w porownaniu do bialych eneloopow, to niech sie podzieli na forum przemysleniami
beholder
13-01-2011, 14:28
ja jestem przed zakupem enelopkow, w lutym jade do Polszy i kupie jakis zestawik, pytanko tylko mam, jak z ladowarka bo mam ladowarke energizera taka (http://www.amazon.com/Energizer-CH15MNCP4-15-Minute-Battery-Charger/dp/B0000DIIAS) i nie wiem czy moge tym ladowac enelopy:)
No nie wiem czy taka właśnie ładowarka będzie dobra. Ja używam ładowarki Duracell 30 min. i po kilkunastu ładowaniach enelopów AAA dwa z nich już się nie ładują. Dlatego myślę, że Twój wybór 15 min. ładowarki może tym bardziej zaszkodzic ogniwom. Zamówiłem już BC700 i nowe AAA.
Sapphiron
15-01-2011, 19:42
Ja wczoraj testowałem aku dołączone do ładowarki bc900. 2700 +/- 20mhA wg testu ładowarki. Ostro rżnięte podczas imprezy w ciemnej dyskotece dawały radę, lampa szybko ładowana i zero problemów. Nadal jest energia w nich więc jeszcze jutro je będę próbował dożynać :)
A co do ładowania aku "wysokim prądem" to znajomy co siedzi w elektronice (mgr inż elektroniki) twierdzi że można bez problemu ładować dużym prądem ale trzeba potem odczekać żeby w ładowarce aku wystygły, jak to on twierdzi "ostygły i uformowały się".
Ile w tym prawdy nie wiem, ja tam na to nie patrzę. Nawet jak wytrzymają 2-3 miesiące to nie jest taki koszt żeby kupić następny komplet...
dziś miałem okazję dokonać przypadkowego testu, po prostu lamy leżały nie używane przez ok 2 miesiące - wynik, czas doładowania enelopów ok 15-20 minut, czas doładowania panasonic o porównywalnej pojemności ok 1,5 godz, czyli widać po tym, że rzeczywiście enelopy podlegają mniejszemu samorozładowaniu
Kundzior
15-01-2011, 23:15
W sumie testów miernikowych nie ma co robić, wystarczy ich używać, wyraźnie widać przewagę nad standardowymi aku. ni-mh.
Dobrych kadrów życzę!!!
oraz na tej aukcji
A co HFR już poszły w odstawkę?
Cena nieadekwatna do pojemności. Za 4 szt mocniejszych można kupić 1,5 kompletu normalnych.
No i jeszcze jedno: 1.6V... co to za oznaczenie? Kolejny chłit marketingowy. Każdy akumulator ma oznaczenie 1,2V co oznacza najniższe napięcie takiej baterii w stanie rozładowania. W pełni naładowane AA ma około 1,45V i prawie niczym nie ustępuje klasycznej baterii nieładowalnej. Co więc oznacza te 1,6V na Powergejzerach? W stanie rozładowania tyle mają (to ile mają naładowane, 2V?!) Czy też producent chwyta się taniego chwytu i podaje niczym chińczycy wartość z kosmosu byle naiwniak się dał złapać np na baterie do komórki mające 5000mAh które nie są fizycznie większe (a muszą!) od np 1200mAh...
[...]
1,2 to nie napięcie rozładowania tylko napięcie nominalne. Rozładowane mają około 1V (tj. napięcie bezpieczne rozłądowania).
Technologia NiZn była wcześniej zarezerwowana dla baterii, a dopiero później zaadoptowano ją do produkcji akumulatorów. Naładowany aku NiZn ma od 1,73 do 1,85 V (tj. 1,4-1,45 V NiMh) i nominalne napięcie 1,6-1,65 V (tj. 1,2-1,25 w NiMh). Różnica jest ewidentna. Kol. Hosaka podał link gdzie jest filmik z tymi aku - zobaczysz że SB-900 z nimi DZIAŁA aż miło.
Cały pic w tym wszystkim jest taki, czy aparat / lampa ma jakąś tolerancję prądową. Na forach jest dużo przypadków zacięć lustra, migawki m.in. na forum pentaxian. Natomiast SB 900/800 mają tolerancję do 12 V (10 aku po 1,2 V) i mają "pałera". Podobnie Nikony De z gripem (poprzez wybór rodzaju zasilania z menu). 4 NiZn'y to odpowiednik dobrych 5 NiMh'ów. Wymaga innej ładowarki, podobnie jak aku w technologii RAM - napięcie odcinające ciut ponad 1,7.
Aku NiZn można potraktować jako wysokoprądowe akumulatory.
Zbigniew
12-02-2011, 21:11
Koledzy - chciałem zapytać. Od dawna używam akumulatorów Eneloop, ale chciałem dokupić z 8 i tak sobie patrzę - są powiedzmy te HR3-UTGA, przy czym, jak spoglądam dokładniej, to nie są one w przekroju okrągłe, ale jakby kwadratowe (rogi oczywiście zaokrąglone). Pytanie jest następujące - czy ktoś ich używa z lampami SB-600? W tych lampach miejsce na baterie jest idealnie okrągłe - wchodzą tam ?
Chciałem się tylko upewnić przed zakupem.
National
12-02-2011, 21:56
Ja przetestowałem masę AA na te chwilę bezkonkurencyjnie ENELOP!!!
Zbigniew, ja widzę okrągłe na zdjęciach w sklepach, np. https://www.hurt.com.pl/prods/bat/eneloop_r6_1bulk_gal/eneloop_r6_1bulk_3.jpg. Możesz wkleić zdjęcie, na którym są kwadratowe?
@cervandes: pisząc "moc" miałem na myśli ogólnikowe pojęcie czyli jak to określiłeś "pałę" :) Nie będę się rozwodził nad pojęciami naukowymi bo to nie wykład, tylko piszę potocznie i dla wszystkich zrozumiale. Sorry że nie trafiłem w Twój gust.
Cervandes ma rację. "Ogólnikowe pojęcie" to posiadasz n/t źródeł energii - sprawdź co oznacza ten termin. Jeśli dla Ciebie prawidłowe użycie pojęcia "mocy", "napięcia" czy "pojemności" jest już "wykładem" i trąca "pojęciami naukowymi" to może pisz o czymś co da się opisać mniej precyzyjnymi terminami. Prawdłowe użycie właściwych pojęć to nie jest kwestia gustu, ale rzetelności przekazu. Nie musisz wysilać się na pisanie "potoczne", ten temat akurat tego nie wymaga.
[...] nie są one w przekroju okrągłe, ale jakby kwadratowe (rogi oczywiście zaokrąglone). [..]
W którym miejscu są one kwadratowe?
The Structorr
18-02-2011, 08:57
Jeśli dla Ciebie prawidłowe użycie pojęcia "mocy"
A co z "użyj mocy, Luke" i "niech moc będzie z tobą"? :twisted::mrgreen:
edit:
Żeby off-topa nie robić. Też polecam eneloop (technologię), mam kilka kompletów różnych firm dla porównania i wielkich różnic nie widzę. Sanyo XX też kupiłem parę miesięcy temu ale jeszcze nie miałem okazji użyć, leża w torbie w kolejce
robin102
18-02-2011, 10:20
A co HFR już poszły w odstawkę?
Niestety poszły na śmietnik bo ostatnio produkowane sztuki to loteria jakościowa była. Używam 3 kompletów Enelopów i są nie do zajechania. Cieszy, że pojawiły się czarne Enelopy o pojemności 2500mAh
Archangel
18-02-2011, 13:25
Ktoś kupował ostatnio na Allegro eneloopy ?
Muszę kupić 4 sztuki ale nie chciałbym się naciąć na jakieś podróby więc jak ktoś ma sprawdzone to poproszę o nazwę sprzedawcy albo link do aukcji może być tu na forum albo na PW (nie wiem jak moderatorzy na to zareagują)
z góry dzięki
robin102
18-02-2011, 14:58
Kup w salonie FJ tam sprzedają na sztuki i możesz sobie przy zakupie woltomierzem obmierzyć co by na zgniłkę nie trafić, bo wiadomo bateria ogniw jest na tyle mocna na ile jest mocne jej najsłabsze ogniwo. Często w kompletach 4 ogniw trafi się jakieś kulawe i cały komplet idzie do kosza. Na allegro niestety sporo mocno zleżałych i podrabianych enelopów jest :(
eneloop i nie ma co kombinowac
cervandes
18-02-2011, 17:24
na allegro kup od qbok - czyli hurt.com.pl, oni taki przerób mają, że o leżakach mowy nie ma. Mój ulubiony sklep jeżeli chodzi o akku / baterie / ładowarki czy inne duperele.
huston11
21-02-2011, 13:12
Kupiłem na hurt.com.pl (najtaniej i przysyłają w 2 dni) 16 eneloopów (pojemność 2000) do sb-900 i oświetlenia taktycznego. Wcześniej używałem gp, sony, energizer i panasonic. Po kilku cyklach mogę powiedzieć jedno- lepszych aku na rynku nie ma! Na 1 zestawie eneloopów zrobiłem na ślubie i weselisku 427 zdjęć (w większości na 80% mocy). Nawet sony 2700 nie dotrzymywały do 400 zdjęć, a pojemnością teoretyczną są o wiele większe (w praktyce mają pojemność 2300 :) ). Ale sprawdzenie aku na lampie nie jest zbyt wiarygodne, ponieważ każdy robi z innymi ustawieniami itp. Prawdziwy test zrobiłem na oświetleniu taktycznym. Podczas cało nocnego użytkowania latarki taktycznej na karabinie (4 eneloopy) i hełmie (2 eneloopy), podczas szkolenia, eneloopki nie wyładowały się. Normalnie to na ćwiczenia musiałem brać 2 zestawy aku. Eneloopki 2000 czy 2500 to bezapelacyjnie najlepsze akumulatorki na rynku, więc przestańcie pytań "jakie aku wybrać?" od razu brać eneloopy!!!
I jeszcze jedno- uważajcie na podróbki eneloopów- szukałem jakiś baterii (nie koniecznie aku) R20 i natknąłem się na eneloopy o takim rozmiarze, całe białe firmy sanyo- tylko że pisane przez 1 o :).
Kup w salonie FJ tam sprzedają na sztuki i możesz sobie przy zakupie woltomierzem obmierzyć co by na zgniłkę nie trafić, bo wiadomo bateria ogniw jest na tyle mocna na ile jest mocne jej najsłabsze ogniwo. Często w kompletach 4 ogniw trafi się jakieś kulawe i cały komplet idzie do kosza. Na allegro niestety sporo mocno zleżałych i podrabianych enelopów jest :(
Kurde Robin, współczuje sprzedawcom, którzy sprzedają (próbują sprzedać) Ci jakikolwiek towar, masakra !:smile:
Co do podrób... rzeczywiście podrabiają już nawet takie akumulatory?
Sapphiron
22-02-2011, 00:22
Niestety podrabiają... i to masakrycznie (ogniwo coś koło 900mAh pokazuje bc900 )
A co do kompletowania zestawów, no cóż, po to się kupuje bc700/bc900 żeby mieć funkcję sprawdzenia "pojemności" ogniw i złożenia zestawów z ogniw o zbliżonej "pojemności"...
........A co do kompletowania zestawów, no cóż, po to się kupuje bc700/bc900 żeby mieć funkcję sprawdzenia "pojemności" ogniw i złożenia zestawów z ogniw o zbliżonej "pojemności"...
Ja bym tak ładowarce bezkrytycznie nie wierzył. Mam BC700 i przy akumulatorach, które mają pojemność 1000 mAh po naładowaniu pokazuje prawie 2000 mAh. Nie wiem co o tym sądzić. Ładowarka ma taki zakres błędu w pomiarze czy akumulatory są takie dobre ?
Raczej aku są dużo lepsze niż by wynikało z etykiety. Pomiar pojemności to nie jest skomplikowana sprawa, trudno ją aż tak spieprzyć, żeby błąd pomiaru sięgał 100% ;)
Jak duża jest praktyczna różnica między eneloopami XX a zwykłymi? Że XX lepiej się sprawują przy intensywnym użytkowaniu to się domyślam (w końcu po coś ta pojemność jest), a jak znoszą długotrwałe leżenie - lepiej/gorzej od zwykłych?
Tak trochę ot, ale: czy BC-900 różni się czymś od BC-700 poza opcją ładowania prądem 900mA?
........Tak trochę ot, ale: czy BC-900 różni się czymś od BC-700 poza opcją ładowania prądem 900mA?
W zestawie BC900 znajdują się:
"zestaw adapterów aa-r14 i aa-r20 po 4szt "
Ja bym tak ładowarce bezkrytycznie nie wierzył. Mam BC700 i przy akumulatorach, które mają pojemność 1000 mAh po naładowaniu pokazuje prawie 2000 mAh. Nie wiem co o tym sądzić. Ładowarka ma taki zakres błędu w pomiarze czy akumulatory są takie dobre ?
A to farcik z acu, ale ciekawe jak bedzie po 10-ciu cyklach. Mi czasami pokazuje, ze takie stare acu sa zepsute, potem je laduje, ale co najwyzej do swiatla wrowerze wkladam i padaja po paru przejazdzkach wieczorem.
To sprawdzona ladowarka, ale to ciagle ladowarka, a nie sprzet z laboratorium. Jak Cie mocno ich pojemnosc interesuje to zrob jak ja przetestuj te same acu 5 razy. Sanyo trzymaja sie ciagle tak samo jakies "no name" raz maja 2000 potem 700mAH potem 1500, ale przy intenesywnym uzywaniu w lampie to padaja po 50 blyskach (pelna moc)
Szakall1
22-02-2011, 19:16
Eneloopy są fantastyczne ładuje je bc-900 i dają radew każdych warunkach :)
A to farcik z acu, ale ciekawe jak bedzie po 10-ciu cyklach.....
Najciekawsze jest to, że takie wskazania mam na aku Varta, które mają z 5 lat. Przeszły już wiele cykli ładowania i rozładowania na różnych ładowarkach. Po zakupieniu BC 700 zacząłem je ładować w tej ładowarce i takie mam wskazania. Aku nominalnie 1000 mAh a po naładowaniu prawie 2000 mAh. Przeprowadziłem już kilka ładowań tych i podobnych aku na BC700 i na niektórych sztukach pokazuje wzrost mAh. Po "gratisie" w postaci wzrostu mAh mam pewne wątpliwości co do wskazań ładowarki.
Najciekawsze jest to, że takie wskazania mam na aku Varta, które mają z 5 lat. Przeszły już wiele cykli ładowania i rozładowania na różnych ładowarkach. Po zakupieniu BC 700 zacząłem je ładować w tej ładowarce i takie mam wskazania. Aku nominalnie 1000 mAh a po naładowaniu prawie 2000 mAh. Przeprowadziłem już kilka ładowań tych i podobnych aku na BC700 i na niektórych sztukach pokazuje wzrost mAh. Po "gratisie" w postaci wzrostu mAh mam pewne wątpliwości co do wskazań ładowarki.
Mam takie stare Energizer-y 2500 mAh i juz mi niby pokazywalo, ze sa martwe tj maja null, potem jakos ozyly i mialy po 700mAh, a ostatnio tez w tescie pokazalo 2000 mAh.
Sapphiron
24-02-2011, 14:04
dziwny egzemplarz najwyraźniej sie trafił...
Ładowarka pokazuje dobrze, ale wartość pokazywana po naładowaniu nie jest pojemnością akumulatora! Jest to wartość energii, jaka została przekazana do akumulatora przez ładowarkę, czyli pojemność akumulatora plus straty procesu ładowania, minus początkowy stan naładowania. Żeby zmierzyć prawdziwą pojemność za pomocą BC-700/900 trzeba użyć funkcji test (pojemność jest wtedy mierzona tak jak się to powinno robić - przez rozładowanie).
Taka duża różnica pomiędzy znamionową pojemnością, a energią potrzebną do naładowania najprawdopodobniej oznacza duży stopień zużycia akumulatora (wysoka rezystancja wewnętrzna).
Ładowarka pokazuje dobrze, ale wartość pokazywana po naładowaniu nie jest pojemnością akumulatora! Jest to wartość energii, jaka została przekazana do akumulatora przez ładowarkę, czyli pojemność akumulatora plus straty procesu ładowania, minus początkowy stan naładowania. Żeby zmierzyć prawdziwą pojemność za pomocą BC-700/900 trzeba użyć funkcji test (pojemność jest wtedy mierzona tak jak się to powinno robić - przez rozładowanie).
Taka duża różnica pomiędzy znamionową pojemnością, a energią potrzebną do naładowania najprawdopodobniej oznacza duży stopień zużycia akumulatora (wysoka rezystancja wewnętrzna).
Wielkie dzięki za wyjaśnieni. To co piszesz idealnie pasuje do zachowania moich starych aku Varty.
Sapphiron
26-02-2011, 10:45
ożeszty... a ja myślałem że nie tylko ja sprawdzam pojemność aku na funkcji test... a tu patrzcie ludzie sprawdzają na normalnym naładowaniu...
cervandes
26-02-2011, 12:22
... szukałem jakiś baterii (nie koniecznie aku) R20 i natknąłem się na eneloopy o takim rozmiarze, całe białe firmy sanyo- tylko że pisane przez 1 o :).
a myślałeś że jak się pisze "SANYO", przez 3 o?
http://sanyo.com/
;)
a myślałeś że jak się pisze "SANYO", przez 3 o?
http://sanyo.com/
;)
chyba chodziło mu o słowo eneloop, pisane z jednym "o"