Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Drzewa
tbogdanowicz
10-01-2011, 21:06
Witam,
pomimo mało zachęcającej pogody wziąłem aparat i wyszedłem na spacer. Zrobiłem kilka zdjęć i oto jedno z nich.
Proszę o opinie.
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
borregaard
10-01-2011, 21:18
Smoliste,jakieś takie "rozmazane" wyszły..?
tbogdanowicz
10-01-2011, 21:26
Miałem problem jak je pokazać.
Zdjęcie robiłem przez rozwiewającą się mgłę, którą widać w tle, co spowodowało "rozmazanie". Smoliste, hmmm..., gdy próbowałem rozjaśniać znikał kontrast.
Może jakieś propozycje obróbki?
Klimat jest... ale kadr i ten zielono/niebieski śnieg (WB się kłania) nie rozpieszcza... Poza tym drzewa, to czarne plamy...
Nastrojowy kadr, ale do powtórnej obróbki, no i przyciąłeś nieszczęśliwie w pół drzewa... można BW spróbować :-)
tbogdanowicz
10-01-2011, 21:57
Bardzo dziękuję.
Lubię takie klimaty, wiem co chciałbym osiągnąć, ale nie potrafię tego zrobić. Ciągle się uczę.
Wiem że ciachnąłem pień, ale nie mogłem zrobisz szerzej (budynek z pustaków wchodził w kadr) i równocześnie nie chciałem obciąć gałęzi drzewa które jest całe widoczne. Wydawało mi się że tak w miarę dobrze zamykam kadr.
Miałem problem jak je pokazać.
Zdjęcie robiłem przez rozwiewającą się mgłę, którą widać w tle, co spowodowało "rozmazanie". Smoliste, hmmm..., gdy próbowałem rozjaśniać znikał kontrast.
Może jakieś propozycje obróbki?
we mgle to naturalne że fotografie mają o wiele mniej kontrastu, własnie wówczas powstaje charakterystyczny klimat - niestety ale obróbka połozyła te pracę, spróbuj raz jeszcze i nie bój sie tej mgły :)
rafalg78
11-01-2011, 11:47
Klimat jest niesamowity na tym zdjęciu, gratuluje.
Ja bym przyciął z lewej żeby usunąć to drzewo przycięte w pół.
Smoliste,jakieś takie "rozmazane" wyszły..?
Zrobione pod słońce więc to normalne. Wg mnie to dodaje też klimatu na zdjęciu.