Zobacz pełną wersję : Win XP admin vs. gość
bialogardzianin
10-01-2011, 20:29
Żona namieszała mi na domowym komputerze nieświadomie, skutkiem czego Windows (XP Pro SP3) startuje na profilu gość. Problem w tym, że nie mogę zainstalować ani odinstalować żadnego programu, gdyż otrzymuję monity o uprawnienia administratora. Przy instalowaniu Win określiłem, że domyślny jest profil admina, ale to zostało nieświadomie zmienione, nawet nie wiem jak. Kiedy próbuję wylogować się z Gościa i zalogować na admina, otrzymuję okno monitu o hasło, niestety- wszystkie zawodzą.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
(zdjęcie zrobione komórką)
Wyczytałem w internecie, że jedyną najprostszą drogą jest ponowna reinstalacja windows, ale zaprawdę wolałbym tego uniknąć, bo ponowna reinstalacja wszystkiego co mam zajmie mi dużo czasu, a na to pozwolić sobie nie mogę. Istnieją tez sposoby z jakąś dyskietką startową plus jakieś hakerskie metody na wyczyszczenie hasła, których nie znam i wolałbym sam ich nie wypróbowywać. Bardzo proszę o wsparcie.
mibartek
10-01-2011, 20:38
a to konto miało kiedykolwiek hasło ?
bo dziwne żeby samo znikąd się ustawiło
Słyszałem o gówienku o nazwie: "Ophcrack XP LiveCD", ale nic więcej nie dodam, bo to jakby nie to forum.
Zresztą jeśli poszukasz, to na pewno znajdziesz, trop już masz.
A tak swoją drogą, to bardzo nieroztropnie jest, nie pamiętać hasła do konta admina.
z dyskietką tylko wtedy ,gdy takową poczynisz... przy ustawianiu haseł i admina..( z tego co mi wiadomo.) Jak poprzednik, może tam nie ma żadnego hasła, daj enter i zobacz co dalej...
mibartek
10-01-2011, 20:44
albo hasło typu "admin" lub "administrator". no ale pewnie już takich próbowałeś
bialogardzianin
10-01-2011, 20:44
a to konto miało kiedykolwiek hasło ?
bo dziwne żeby samo znikąd się ustawiło
Ani na adminie ani na gościu nie było haseł. Nigdy nie miałem przy starcie Win monitu, które konto/ profil wybrać. Ot, włączałem kompa, wszystko startowało, instalowałem/ odinstalowywałem co chciałem. Pewnego dnia, żona cosik namieszała (w Panel sterowania nie wchodziła), że teraz jak chcę coś zainstalować (ot, choćby najświeższy ffdshow, dostaję windowsowy monit "Aby przeprowadzić instalację tego programu, Użytkownik musi być zalogowany z uprawnieniami administratora". :(
EDIT: daję "enter" na pustym polu i nic. Wolałbym nie używać warezowego/ hakowego softu, ściągać czegokolwiek z nie wiadomo jakiego źródła. Może jest jakiś program pod WinXP co wyciąga hasło z pliku SAM?
P.S.: haseł admin itd. nigdy bym nie użył. ;)
mibartek
10-01-2011, 20:47
no ale z tego co widzę na screenie to nie masz konta gość - to jak Ty w ogóle do Windowsa się dostajesz ?
edit : czy to jest tak że jak się wpisuje hasło to zostaje tylko 1 ikonka od tego co się wpisuje ? zawsze miałem tylko jedno konto więc nie wiem jak to jest ;-)
bialogardzianin
10-01-2011, 20:54
no ale z tego co widzę na screenie to nie masz konta gość - to jak Ty w ogóle do Windowsa się dostajesz ?
edit : czy to jest tak że jak się wpisuje hasło to zostaje tylko 1 ikonka od tego co się wpisuje ? zawsze miałem tylko jedno konto więc nie wiem jak to jest ;-)
Też mam jedno konto, jak włączam kompa, startuje normalnie bez tego screena, ładuje się i jest Ok, dopóki nie chcę czegoś zainstalować. Ten screen pojawia się, jak daję polecenie "Wyloguj" klikając na "Start".
Wolałbym nie używać warezowego/ hakowego softu, ściągać czegokolwiek z nie wiadomo jakiego źródła. Może jest jakiś program pod WinXP co wyciąga hasło z pliku SAM?
legalny oficjalny program do łamania haseł?
nie uważasz, że byłoby to nieco....
hmm...
nie wiem jak nazwać....
powiedzmy...
niekonsekwentne...?
mibartek
10-01-2011, 21:03
a jak wejdziesz w panelu sterowania w "konta użytkowników" i dasz na administratora (z nazwy) to ma on status administratora komputera czy limitowany ?
może jak klikniesz na niego i dasz zmień typ konta to będzie tam gdzieś opcja administrator ?
kolejny raz opcja której pewnie już próbowałeś ale stwierdziłem że napisać nie zaszkodzi
[Mariusz]
10-01-2011, 21:04
Spróbuj odpalić komputer w trybie awaryjnym, z tego co pamiętam wtedy można bez problemu usunąć hasło...
edit:
Jednak może być problem, bo to konto administratora, a nie zwykłego usera.
bialogardzianin
10-01-2011, 21:05
legalny oficjalny program do łamania haseł?
nie uważasz, że byłoby to nieco....
hmm...
nie wiem jak nazwać....
powiedzmy...
niekonsekwentne...?
No nie wiem, miałem na myśli jakiś darmowy soft do wyciągania hasła z Win.
Uwaga! Nieoczekiwany zwrot w akcji, dostałem przed chwilą maila od znajomego Pana od spraw telekomunikacyjnych z mojej roboty. Przeczytajcie proszę i potwierdźcie, że to się trzyma kupy. Bajer cały polega na tym, że nie chcę instalować wszystkiego od początku, więc moze to brzmi rozsądnie, co?
"...moja rada jest następująca: należy zrobić z płyty windowsa nową instalkę jako naprawę bez formatowania. Wtedy zostaną skasowane dane admina oraz klucz windowsa i sterowniki, które należy zainstalować. Dane oraz programy pozostaną...". Wiem, jak nie spróbuję, to nie przekonam się, ale strach jest. ;)
bialogardzianin
10-01-2011, 21:08
Spróbuj odpalić komputer w trybie awaryjnym, z tego co pamiętam wtedy można bez problemu usunąć hasło...
Próbowałem, w czasie restartu wciskałem F8, ale pojawiło mi się tylko "nibydosowe" okienko wyboru dysku na start, więc dałem c:/... i win wystartował w normalnym trybie. Jak przechodzi się więc do tego trybu i gdzie to się potem kasuje (czytałem na forach, że pod awaryjnym jak gdzieś jest coś założone, to nawet w tym trybie nie usunę (nie pytajcie o co chodzi, bo już nie pamiętam)? ;)
mibartek
10-01-2011, 21:12
no z tym że awaryjnego się nie da włączyć to dziwne...
a jak "wymusisz" awaryjny ? mi się zawszę włącza sam jak dam reset z obudowy w trakcie tego jak idzie ten zielony paseczek pod logiem XP. Tylko nie wiem na ile bezpieczna jest taka próba żeby coś się nie posypało ;-)
lepiej sobie przypomnij co odpowiedziałeś żonie jak ostatnio spytała czy ładnie wygląda;)
nie jestem na 100% pewien, ale rozwiązanie z naprawą systemu może uniemożliwić późniejszy dostęp do plików byłego admina, także zacznij od backupu.
chomiczkus
10-01-2011, 21:24
Żona namieszała mi na domowym komputerze nieświadomie, skutkiem czego Windows (XP Pro SP3) startuje na profilu gość. Problem w tym, że nie mogę zainstalować ani odinstalować żadnego programu, gdyż otrzymuję monity o uprawnienia administratora. Przy instalowaniu Win określiłem, że domyślny jest profil admina, ale to zostało nieświadomie zmienione, nawet nie wiem jak. Kiedy próbuję wylogować się z Gościa i zalogować na admina, otrzymuję okno monitu o hasło, niestety- wszystkie zawodzą.
(zdjęcie zrobione komórką)
Wyczytałem w internecie, że jedyną najprostszą drogą jest ponowna reinstalacja windows, ale zaprawdę wolałbym tego uniknąć, bo ponowna reinstalacja wszystkiego co mam zajmie mi dużo czasu, a na to pozwolić sobie nie mogę. Istnieją tez sposoby z jakąś dyskietką startową plus jakieś hakerskie metody na wyczyszczenie hasła, których nie znam i wolałbym sam ich nie wypróbowywać. Bardzo proszę o wsparcie.
nie wiem na ile Ci to pomoze ale.
Swojego czasu ( gdzies mam taka cd z tym ) zassalem z netu obraz narzedzia do resetowania ( usuwania ) hasla administratora w Windows XP/Vista i nie wiem czy tez nie dziala z Win7.
Wiem ze dziala bo resetowalem pare razy hasla znajomym co namieszali.
Jak chcesz to poszukam tego i gdzies wystawie.
EDIT: To jest male narzedzie - zajmuje jakies niecale 2 mb - mam to w wersji na cd ale wiem ze jest tez wersja na fdd.
Tu z rozpedu zle podalem informacje.
Mialem jedna wersje ktora zajmowala 2MB. W tej chwili mam wersje zajmujaca jakies 360MB.
Daj znac czy chcialbys tego sprobowac.
Pozdrawiam
Michal
W tym białym polu mryga kursor i da się coś wpisać czy jak piszesz o nic się nie pojawia ?
Jak nie da się pisać to spróbuj 2x ctrl+alt+del i w polu użytkownik wpisać administrator (hasło puste)
Możesz jeszcze użyć innego menedżera do obsługi uzytkowników, bo w panelu sterowania nie zawsze wszystko widać.
start/uruchom/control userpasswords2
wyświetli Ci się lista użytkowników i może jest jeszcze jakiś bez hasła z administracyjnymi uprawnieniami
Na przyszłość radzę nie pracować na administratorze :-)
bialogardzianin
10-01-2011, 22:16
W tym białym polu mryga kursor i da się coś wpisać czy jak piszesz o nic się nie pojawia ?
Jak nie da się pisać to spróbuj 2x ctrl+alt+del i w polu użytkownik wpisać administrator (hasło puste)
Próbowałem pisać, wpisuję co chcę, ale żadne hasło nie pasuje, o ile kiedykolwiek ustanowiłem hasło na adminie, a raczej tego nie robiłem
Możesz jeszcze użyć innego menedżera do obsługi uzytkowników, bo w panelu sterowania nie zawsze wszystko widać. start/uruchom/control userpasswords2
Zrobiłem jak piszesz, wyświetliło mi się
Innych kont nie ma do wyboru
wyświetli Ci się lista użytkowników i może jest jeszcze jakiś bez hasła z administracyjnymi uprawnieniami Na przyszłość radzę nie pracować na administratorze :-)
j.w., a w panelu sterowania tylko to mam
Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło. Żona, zamiast zawołać mnie już przy pierwszym sygnale, że coś jest nie tak, poklikała i wyszło to co wyszło. :(
A może opcja z naprawą windows nie jest głupia? Na wszelki wypadek skopiuję zawartość Moich dokumentów na partycję niesystemową.
Dlaczego w przyszłości mam niepracować na administratorze? Czy wówczas będę mógł cokolwiek zainstalować?
michalus
10-01-2011, 22:23
Jeżeli czujesz się na siłach proponuje wykonać prosty ruch:
http://mhaker.pl/pages-view-126.html
Podmiana jednego pliku pozwoli na dostęp do konsoli z prawami administratora, a tam można zmienić hasło dowolnego użytkownika. Trzeba by mieć pod ręką tylko jakiś LiveCD. Mniej zachodu niż z reinstalacją systemu zapewne.
Czasem jak czytam niektóre wątki to ... mam dość.
Rozwiązanie zostało podane, w dodatku najprostsze, więc o co właściwie chodzi, o to żeby sobie popierniczyć na n stronach, żeby Milecki miał za co płacić?
Do tego polecam Hiren's Boot CD (http://www.hiren.info/pages/bootcd)v.13 wersje do pobrania musisz wygooglować :)
chomiczkus
10-01-2011, 23:10
Do tego polecam Hiren's Boot CD (http://www.hiren.info/pages/bootcd)v.13 wersje do pobrania musisz wygooglować :)
Juz kolega zasysa obraz.
Pozdrawiam
Michal
bialogardzianin
11-01-2011, 02:53
Czasem jak czytam niektóre wątki to ... mam dość.
Rozwiązanie zostało podane, w dodatku najprostsze, więc o co właściwie chodzi, o to żeby sobie popierniczyć na n stronach, żeby Milecki miał za co płacić?
Luzik, chłopie. :)
stachmuszel
11-01-2011, 09:01
Ja kiedyś też tak miałem. Głowiłem się kilka dni, aż przez przypadek nacisnąłem "ENTER" i ... poszło. Poprostu konto administatora było bez hasła, a okno dialogowe pytające o hasło zgłasza się zawsze.
Pozdr.
http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/ - po kłopocie. Za darmo. Każdy system. ISO wielkosci kilkuset KB. Mozna wypalic na plytke lub nagrac na dyskietke jezeli ktos ma naped.
Luzik, chłopie. :)
"O, przepraszam, ja nie jestem żaden chłop, tylko szlachcic ... choć ubogi". :D
Miałem tak samo - puste okno :)
A co do innych kont - oprócz Administratora możesz też utworzyć kilka innych, również posiadających uprawnienia admina (ja tak mam np. :) )
(...)
A co do innych kont - oprócz Administratora możesz też utworzyć kilka innych, również posiadających uprawnienia admina (ja tak mam np. :) )
Z konta użytkownika nie utworzysz konta admina.
a może takie coś pomoże: edytor rejestru -> gałąź
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
i ustaw
"AutoAdminLogon"="0"
mi kiedyś pomogło w podobnym problemie
bialogardzianin
14-01-2011, 10:18
W ten weekend zamierzam zająć się problemem. Wybiorę metodę Hiren's Boot, dzejmsa albo znajomego, który radzi przeinstalować system z opcją "Napraw", która ponoć gwarantuje zachowanie Moich dokumentów (to akurat nie problem) i powiązań z zainstalowanymi aplikacjami (pozostanie dogranie sterowników). Plusem tego trzeciego rozwiązania może być odświeżony Win. Dziękuję Wam za zaangażowanie.
velaskez
14-01-2011, 18:14
Nieee rób tego tak;) Hirens Boot to strasznie dużo ściągania. Sam miałem taki problem ostatnio.
http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/ wchodzisz tu, ściągasz, nagrywasz na płytę. I startujesz system z tej płyty. A potem wystarczy iść po instrukcjach ze strony. Całość zajmuję może 10min. Płyta pozwala na tworzenie kont, zmianę haseł, zmianę uprawnień i takie tam;) Jak coś to priv. Program działa na wszystkich systemach opartych na NT, z Win7 włącznie.
Jak patrzyłem to ktoś już to polecał;)
A jak coś zawsze można to zrobić...na czarno:twisted: Reinstalacja systemu to tylko zawracanie d***.
chomiczkus
14-01-2011, 20:50
Nieee rób tego tak;) Hirens Boot to strasznie dużo ściągania. Sam miałem taki problem ostatnio.
http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/ wchodzisz tu, ściągasz, nagrywasz na płytę. I startujesz system z tej płyty. A potem wystarczy iść po instrukcjach ze strony. Całość zajmuję może 10min. Płyta pozwala na tworzenie kont, zmianę haseł, zmianę uprawnień i takie tam;) Jak coś to priv. Program działa na wszystkich systemach opartych na NT, z Win7 włącznie.
Jak patrzyłem to ktoś już to polecał;)
A jak coś zawsze można to zrobić...na czarno:twisted: Reinstalacja systemu to tylko zawracanie d***.
Jakie duzo ?
Obraz zajmuje jakies 360 MB.
Z tego co wiem to kolega juz zassal ten soft w calosci ;-)
Pozdrawiam
Michal
velaskez
14-01-2011, 21:11
360MB vs ~2MB...no po co zaśmiecać dysk? I tracić czas :-P
chomiczkus
15-01-2011, 00:56
360MB vs ~2MB...no po co zaśmiecać dysk? I tracić czas :-P
Mozna to tak rozpatrywac.
Zwroc uwage ze w obecnej dobie wiekszosc komputerow nie ma stacji dyskietek a napedy optyczne.
Tak wiec wypalenie 2MB czy 360 MB to tylko jedna plyta CD.
Mozna takze patrzac w przyszlosc.
I ten wiekszy pakiet wypalic i miec na tak zwana czarna godzine.
pozdrawiam
Michal
... Wybiorę metodę Hiren's Boot, dzejmsa albo znajomego, który radzi przeinstalować system z opcją "Napraw", ....
Hiren's Boot to ja polecałem :)
Na pewno w przyszłości Ci się przyda ta płytka nie tylko do odzyskiwania/kasowania hasła. Ja tą wersję przerobiłem z CD na pendrive i nosze w kieszeni przy kluczach. Wiele razy komuś ot tak z czapki, "życie" uratowałem.
Nieee rób tego tak:wink: Hirens Boot to strasznie dużo ściągania. ...
Aleś mnie teraz Kolego rozbawił, czy 31 zdjęć w NEF to tak dużo. Bez konta na RS Lub HF ściąga się to 15 min, jak ktoś ma konto to może 3 ale raczej 2,5 min.
michalus
15-01-2011, 12:43
Rzeczywiście doszło do hobbystycznego delektowania się problemem. Mamy już z pięć sposobów jego obejścia, a dalej prowadzone są rozważania teoretyczne niczym w jakimś instytucie badawczym. To tylko Windows, a nie rakieta kosmiczna. ;)))