Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitor "LED" - czy już czas, czy jeszcze zwykłe LCD...?

Sindbad
10-01-2011, 18:13
Nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki czy wątków dłuższych od hinduskiej Mahabharaty... Próbowałem, przeglądałem, ale nie wiem nadal. Interesuje mnie monitor domowy, ze wskazaniem na niezawodową, choć nazwijmy to bardziej ambitną obróbkę zdjęć (sam też je drukuję).
Pytanie brzmi jak w temacie, a uszczegółowiając chodzi o swego rodzaju antynomię w postaci jak z jednej strony najlepszego monitora do powyższych zastosowań a z drugiej barierę cenową dajmy na to 700 zł i 22 cale.
Czyli coś w stylu Epsona R285 w świecie drukarek, jeśli rozumiecie o co mi chodzi.

Pojawiają się wynalazki LED, z AdobeRGB i zacząłem się zastanawiać, czy to ma sens, czy nie. Czy to zwykły pic (zwłaszcza w tej cenie), czy może już jest "nowe, lepsze". Bo zwykły LCD to sobie wybiorę (w tej cenie to żaden kłopot :-)) ALe skoro planuję nowy i pewnie znowu na parę lat, to może LED, skoro już ludzie sobie np tv chwalą.
Czy z tym LED będzie bardziej naturalnie (RAWy też mam w tym profilu), łatwiej z kalibracją itp, itd, i w ogóle?

Akceptuję odpowiedzi jednosłowne, byleby pochodziły od osób uznanych za kompetentne ;-)
Dzięki z góry

Czornyj
10-01-2011, 18:18
RGB LED kryjący AdobeRGB z hakiem kosztuje fortunę i jest dość dyskusyjnej jakości. Tanie monitory podświetlane pseudobiałymi PowerLEDami nie mają nic wspólnego z Adobe, mają za to najbadziewniejsze matryce TN i nadają się do Worda i Excela.

Sindbad
10-01-2011, 18:53
RGB LED kryjący AdobeRGB z hakiem kosztuje fortunę i jest dość dyskusyjnej jakości. Tanie monitory podświetlane pseudobiałymi PowerLEDami nie mają nic wspólnego z Adobe, mają za to najbadziewniejsze matryce TN i nadają się do Worda i Excela.

No i właśnie o taki konkret mi chodziło. Dzięki wielkie.
Więc nie zawracam sobie głowy "LEDami". Może za lat parę sytuacja się zmieni...

Tom01
10-01-2011, 18:56
Może za lat parę sytuacja się zmieni...

Zapewne się zmieni, bo podświetlenie LED wydaje się naturalną drogą rozwoju LCD. Póki co jednak, żaden z liczących się producentów nie pcha się w to, bo podświetlenie CCFL jest znane, opanowane i daje niezłe rezultaty, a LED wprowadza masę nowych problemów technicznych i technologicznych.

raptor88
11-01-2011, 12:17
A jakie dodatkowe problemy to są? Tematu podświetlenia LED nie zagłębiałem, bo wiem że na razie lipton jest w tym względzie, ale poczytać coś nowego zawsze warto. :)

Czornyj
11-01-2011, 12:33
Problemem jest np. uzyskanie stabilnej jaskrawości świecenia LED w czasie i w zmieniających się warunkach temperaturowych. NEC robiąc swój Reference 21 RGB LED kupował najlepsze z najlepszych LED-ów, następnie selekcjonował je wybierając może 1% a resztę odrzucając, następnie robił z nich podświetlenie edge-owe zaopatrzone w tonę miedziowych radiatorów i kierowa światło na matrycę za pośrednictwem zwariowanego systemu luster, a dodatkowo uzupełniał o elektroniczną kompensację homogeniczności. Samsung czy HP do swoich paneli pakują bezpośrednio za matrycę power LED-y i sru! Powstają zatem poważne obawy o stabilność działania tego typu podświetlenia, w głupich iMaczach na pseudo-białych power LED nie ma z tym szału.

Johanan
11-01-2011, 12:40
Przede wszystkim równomierność podświetlenia jest zwyczajnie do dupy.

ku6i
15-01-2011, 02:27
Tanie monitory podświetlane pseudobiałymi PowerLEDami nie mają nic wspólnego z Adobe, mają za to najbadziewniejsze matryce TN i nadają się do Worda i Excela.

To już jest jawne nadużycie, populizm i granie na nerwach milionom sekretarek i innych pracowników biurowych. Do Worda i Excela, tam gdzie mamy spore płaszczyzny w jednym kolorze też się nie nadają. A to, że ludzie ich do tego używają to inna sprawa, muchy nie mogą się mylić ;)

hydra_nt
15-01-2011, 13:31
Skoro już tak się dyskusja rozwinęła. Ma ktoś może więcej informacji na temat OLED ? Gdzieś wyczytałem , że to przyszłość wyświetlaczy tylko jest jakiś problem techniczny. Jakość obrazu powala - tak przynajmniej mówią osoby które oglądały jeden z pierwszych na targach.

coś znalazłem - dla zainteresowanych http://www.inotebook.pl/artykuly/10-rzeczy-ktore-powinienes-wiedziec-o-technologii-oled.html

Czornyj
15-01-2011, 13:41
W OLED są problemy z trwałością - dioda organiczna jest trochę jak roślina doniczkowa.

hydra_nt
15-01-2011, 14:03
No tak , podają żywotność na poziomie 5-7 tyś h. To mniej więcej ok 4 lata - oczywiście zależy od użytkownika. Ale gdyby były tanie poszedłbym w takie coś pod warunkiem , że jakość faktycznie jest taka super.

Do zalet telewizorów/ekranów OLED możemy zaliczyć również szeroki kąt widzenia (180 stopni), dostępność wszystkich barw z pełnego widzialnego spektrum, uzyskanie wysokiej jasności przy niskim poborze prądu

Johanan
15-01-2011, 14:48
W OLED są problemy z trwałością - dioda organiczna jest trochę jak roślina doniczkowa.

Praktycznie trwałość jest coraz to większa, bo problemem jak dotąd było zapewnienie szczelności tym wyświetlaczom, szkoda tylko że korporacje kierują się tu jedynie zyskiem, a nie postępem i zanim zobaczymy OLED, będziemy jeszcze niezwykle długo wpatrywać się w tradycyjne LCD, obojętnie z jakim podświetleniem, aż do zupełnego wyzyskania tej technologii.

Świat w ogóle jest dosyć p o p i e p r z o n y, ale cóż poradzić, skoro to korporacje rządzą światem, a nie rozum.

Czornyj
15-01-2011, 15:19
Do zalet telewizorów/ekranów OLED możemy zaliczyć również szeroki kąt widzenia (180 stopni), dostępność wszystkich barw z pełnego widzialnego spektrum, uzyskanie wysokiej jasności przy niskim poborze prądu
To są bzdury.

Praktycznie trwałość jest coraz to większa, bo problemem jak dotąd było zapewnienie szczelności tym wyświetlaczom, szkoda tylko że korporacje kierują się tu jedynie zyskiem, a nie postępem i zanim zobaczymy OLED, będziemy jeszcze niezwykle długo wpatrywać się w tradycyjne LCD, obojętnie z jakim podświetleniem, aż do zupełnego wyzyskania tej technologii.

Świat w ogóle jest dosyć p o p i e p r z o n y, ale cóż poradzić, skoro to korporacje rządzą światem, a nie rozum.
Sami też sobie jesteśmy winni kupując byle g..., byle tanie.

hydra_nt
15-01-2011, 16:24
To są bzdury.

Możliwe. Tak wyczytałem na jakiejś stronie o tej technologii i podałem cytat.
A mógłbyś rozwinąć ? Pytam bo te informacje pojawiają się w różnych źródłach.
Np. tu http://telewizor.eu/oled.html

Czornyj
15-01-2011, 16:48
Nie ma takiej fizycznej możliwości, by urządzenie RGB wyświetliło wszystkie barwy z pełnego spektrum widzialnego.
Nie ma takiej fizycznej możliwości, by wyświetlacz zapewniał kąt widzenia 180 stopni (chyba, że byłby wypukły).

Kyle
15-01-2011, 17:42
Nie ma takiej fizycznej możliwości, by urządzenie RGB wyświetliło wszystkie barwy z pełnego spektrum widzialnego.Nawet jak na "szczytach trójkąta" będzie poza przestrzenią widzialną? (vide pro photo RGB)

Czornyj
15-01-2011, 17:55
Nawet jak na "szczytach trójkąta" będzie poza przestrzenią widzialną? (vide pro photo RGB)

Mimo tego, że ProPhoto jest syntetyczną przestrzeń edycyjną z koordynatami kolorantów wychodzącymi poza CIE XYZ (tzw. science-fiction colors), nie kryje owej przestrzeni w 100%. Skoro zaś nawet teoretycznie ciężko pokryć CIE XYZ najdzikszymi przestrzeniami RGB, będącymi tworami czysto matematycznymi, to jak fizycznie skonstruować coś o jeszcze większym gamucie?

L0st
16-01-2011, 09:33
podobno rgb led jest w monitorze hp "dreamcolor".
aktualnie posiadam taki monitor i musze uczciwie powiedziec ze zupelnie nie nadaje sie on do profesjonalnej pracy dluzszej niz 5 minut. obraz wyswietla "dobrze", kolory pewnie tez, nie mam porownania do tn czy pva, ale ten monitor jak kazdy na ips ma wrodzona wade tj tzw "spark effect".

a dlaczego ten monitorek nie nadaje sie wogole do pracy ?
bo jest glosny. ciagly szum tego monitora sprawil ze juz nigdy w zyciu nie kupie produktu "made by HP" i wam tez to radze, omijajcie szerokim lukiem przede wszytkim monitory wyprodukowane przez HP. bo co z tego ze ma rgb led i inne cuda, kiedy ergonomia pracy tego monitora nie jest nawet na 0, ona po prostu jest ujemna. ciagly szum obniza efektywnosc pracy.

na monitory oled nie ma co czekac, technologia jest nowa, wiec pewnie pierwsze monitory 24-30" zobaczymy gdzies za 10 lat.

Czornyj
16-01-2011, 14:21
"sparkling" i "clouding" nie są efektami wynikającymi z konkretnej technologii matryc, tylko z rodzaju dyfuzora na jej powierzchni.

A Hapek jest głośny, bo do chłodzenia powerLEDów bodaj zastosowano tam wentylatory.

L0st
16-01-2011, 19:31
Czornyj, dyfuzor nie dyfuzor. prawda jest taka ze monitory z ips maja "spark effect" a inne nie maja lub minimalny.
co z tego ze gdyby uzyto lepszy dyfuzor czy cokolwiek innego (jezeli sama matryca ips nie jest temu winna) to obraz bylby niczym krysztal. ale na rynku takiego monitora nie ma, producenci ida w zaparte i laduja dyfuzor najgorszej jakosci bo tak jest taniej.

a ten hapek jest glosny i nie polecam, zreszta zwyklych monitorow HP tez nie polecam, lepiej brac sprawdzone marki eizo czy nec. swoja droga ciekawe ze posrod "plusow" w opisie dream color'a nie bylo wzmianki jak glosne sa te wentylatory/wentylator. a najsmiesniejsze jest to ze w pececie kiedy jakis wentylator halasuje to rozkerca sie bude i ewentualnie wymienia wentylator na lepszy/cichszy. natomiast w przypadku monitora HP nie mozna tego zrobic bo automatycznie po rozkreceniu budy palimy sobie 3letnia gwarancje. a jezeli chcemy reklamowac, to zamiennik i tak bedzie mniej wiecej tak samo glosny.

czyli sprawa mniej wiecje podobna jak z tym dyfuzorem i efektem spark, niby matryca jest ips led, ale wszystko inne jest ponizej jakiejkolwiek jakosci. zaloze sie ze te wentylatorki czy wentylator to jest jakis najtanszy noname ale z nalepka HP, co by swiadczylo jaki szrot to jest.