PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 i zbyt wczesne wskazanie rozładowania akumulatorów

pawulon
10-01-2011, 16:00
Albo mi się wydaje, albo moja SB-900 trochę szwankuje. Zbyt szybko stwierdza że akumulatory są rozładowane.
Jest także tak, że po samoistnym wyłączeniu (i komunikacie o rozładowanych akumulatorach) można ją ponownie włączyć i jeszcze przez jakiś czas błyskać aż znowu pojawia się komunikat o rozładowaniu i ponownie tak samo.

Po włożeniu Akumulatorów do innej lampy działa ok. Po do ładowaniu akumulatorów była tak, że od razu po włączeniu pojawia się znaczek rozładowania. Bywa też tak, że po włożeniu zimnych baterii naładowanych od początku do końca od razu jest znaczek o rozładowaniu. Nigdy wcześniej tak nie było.

Jak lampa była na gwarancji to działała na tych samych akumulatorach prawidłowo.
Akumulatory to SANYO 2700 i ładowarka BC-700. Lampa jest jeszcze na gwarancji.

Spotkał się ktoś z takim problemem?

pozdrawiam

lukaszD1x
10-01-2011, 16:10
Miałem SB 900 w weekend na imprezie i na akumulatorkach 2100 zrobiłem ok 350 fotek tylko zoom w lampie strasznie głośny był i to mnie zdziwiło ile fotek zrobiłeś na akumulatorkach?

pawulon
10-01-2011, 16:20
Zoom to jest głośny standardowo. Ale bywają głośniejsze w innych lampach.
Ja ostatnio na studniówce zrobiłem 90 zdjęć na manualu 1/32 i jakieś 250 w niski sufit. Ale jak lampa była nowa to robiłem nią na jednym komplecie całe wesela (ponad 600 zdjeć z lightspherem w sufit) i jeszcze starczało.

lukaszD1x
10-01-2011, 16:39
To fakt jakiś problem jest bo ja zrobiłem ok 350 fotek na 1/2 ISO 500 zadzwoń do serisu może oni powiedzą o co chodzi.

zotornik
10-01-2011, 19:29
W sytuacji gdy lampa zachowuje się tak jak piszesz. Bez różnicy czy to na naładowanych, czy też na innym komplecie akumulatorów wróży niestety jakiś poważniejszy problem.
U nas na forum modelarskim zadałbym ci takie pytania
- styki czyste ?
- blaszki nie wygięte, maja dobry kontakt z akumulatorami ?
- sprawdzałeś zachowanie lampy na zwykłych bateriach ?
- może szwankuje ładowarka i masz niedoładowane akumulatory ?

Hosaka
10-01-2011, 22:46
A być może tylko jeden akumulator nawala w tym zestawie. Dobry zwyczaj (który praktykuję od niedawna) to ponumerowanie akumulatorów pisakiem i zmienianie ich kolejności w lampie po każdym cyklu ładowania, i oczywiście analizowanie ich co ok 10 cykli ładowarką. Format (Break-In) akumulatorków co ok 30 cykli. Sprawdź jak lampa sprawuje się z innym zestawem. A potem sprawdź akumulatorki, być może format im potrzebny.

zotornik
10-01-2011, 23:14
Hosaka - co do oznaczenia akusów, to w pełni się zgadzam też komplety mam inaczej poznaczone i ponumerowane

Ale pawulon używa ładowarki BC-700 / http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/ladowarki/2009/05/test-ladowarki-technoline-bc-700.aspx /
sam też miałem taką, teraz mam nowszy model i jest to sprzęcik, który wykrywa uszkodzona akusy, podaje informację ile mAh weszło w każde aku oddzielnie.
Dlatego wg mnie, to nie kwestia akusa, tym bardziej że były testowane różne komplety.

Hosaka
11-01-2011, 15:20
U mnie był podobny problem, dwa akumulatorki były niepoprawnie sformatowane i po około roku czasu dały znać o sobie, wcześniej padały. Formatowałem je jakąś tandetną ładowarką, dopiero po kilku cyklach kupiłem procesorową ładowarkę Powerex i przy analizie wyszło szydło z wora które akumulatorki były wadliwe. Pawulon nic nie pisał czy robił analizę akumulatorków więc zaproponowałem najpierw takie rozwiązanie.

Rew
10-02-2011, 00:31
Odświeżę może trochę temat. Mam dokładnie ten sam problem. Lampę mam od 1,5 roku, może 2 lata, nie wiem i właśnie jest taki problem. Osobiście używam zwykłych baterii, nie akumulatorów. Jakieś rady przed oddaniem do naprawy? Jakieś doświadczenia w tej materii?

pawulon
10-02-2011, 00:49
Powiem tak, ja wsadziłem te same akumulatory do innego SB-900 i tam problem był ten sam. Czyli to nie był problem lampy tylko problem dwóch kompletów akumulatorów SANYO 2700.

dominicus
10-02-2011, 01:02
Tak to jest jak ludzie napalają się na akumulatorki dużej pojemności ;-) Ładowarka BC-700 zacna, ale kupujmy lepsze akumulatorki (Sanyo Eneloop, GP ReCyko +, Varta Ready2Use, Panasonic Infinium.)

adrian9627
10-02-2011, 11:02
Tak to jest jak ludzie napalają się na akumulatorki dużej pojemności ;-) Ładowarka BC-700 zacna, ale kupujmy lepsze akumulatorki (Sanyo Eneloop, GP ReCyko +, Varta Ready2Use, Panasonic Infinium.)

Zgadzam się z przedmówcą Sanyo albo Sanyo Eneloop tylko i wyłącznie ; ]

mam gripa z druga baterią w body a lampa z Enelopkami przetrwa te dwie aparatowe baterie i dalej będzie błyskać ; ]

Rew
10-02-2011, 14:08
Tylko, że ja używałem 3 zestawów baterii, nie akumlatorków i na wszystkich było to samo, więc raczej to samej lampy jest problem...