Zobacz pełną wersję : komplet ślubny - wrześniowy
shadowArt
10-01-2011, 15:35
jedno z moich ulubionych zdjęć młodych:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://oborscy.com/)
Całość można oglądać na przygotowanej dla młodych galerii ślubnej >> (http://oborscy.com/)
Aż się prosi o większe nasycenie kolorów - niebo, zieleń, żółć.
Zdecydowanie więcej kolorów prosimy :)
jfalatowicz
10-01-2011, 16:28
Podpisuję się pod przedmówcami.
shadowArt
10-01-2011, 17:28
Uuuuu... a ja celowo zdejmowałem nieco kolorków na rzecz kontrastu :P, żeby nie było nazbyt cukierkowo.
Zresztą żeby pasowało do pozostałych zdjęć w galerii :)
RomanZWrocławia
10-01-2011, 17:50
Zaprezentowane zdjęcie jest najlepsze z tego co obejrzałem w galerii. O kolorach już napisano.
A cały materiał .... zoomy powinieneś zaspawać tak, by nie dało się rozjechać szerzej niż około 50 mm. Nie panujesz nad stosowaniem szerokiego kąta, nadużywasz go. Stosujesz w chwilach gdy jest zbędny. Na ewentualny plus w miarę równomierna obróbka całego materiału.
Robiąc taniznę z takim poziomem technicznym i merytorycznym powinieneś znaleźć klientów i powodzenie w biznesie.
We Wrocławiu, mieście dużym, jest kilku łapaczy wesel po fakcie zastanawiających się "czym młodych obrobić" - dali by za taki nieobrobiony materiał około 300zł.
Bez złośliwości z moje strony.
Pozdrawiam
Tomek Konopka
10-01-2011, 17:51
krzaka z prawej bym wywalił bo mierzi
shadowArt
10-01-2011, 18:50
Zaprezentowane zdjęcie jest najlepsze z tego co obejrzałem w galerii. O kolorach już napisano.
A cały materiał .... zoomy powinieneś zaspawać tak, by nie dało się rozjechać szerzej niż około 50 mm. Nie panujesz nad stosowaniem szerokiego kąta, nadużywasz go. Stosujesz w chwilach gdy jest zbędny. Na ewentualny plus w miarę równomierna obróbka całego materiału.
Robiąc taniznę z takim poziomem technicznym i merytorycznym powinieneś znaleźć klientów i powodzenie w biznesie.
We Wrocławiu, mieście dużym, jest kilku łapaczy wesel po fakcie zastanawiających się "czym młodych obrobić" - dali by za taki nieobrobiony materiał około 300zł.
Bez złośliwości z moje strony.
Pozdrawiam
Czy mógłbyś wskazać kilka przykładowych zdjęć gdzie zoomy są zbyt duże oraz kąty zbyt szerokie?
Każda nauka się przyda :)
Co do tanizny - nie zajmuję się tym profesjonalnie, tylko raczej "z doskoku" i tylko i wyłącznie hobbystycznie (nie wiem czy to dobrze czy źle, ale to taki prezencik dla młodych, znajomych).
Nie mam ambicji porównywania się z obecnymi nawet na naszym forum "średniakami", którzy jak dla mnie i tak są niedoścignionym wzorem.
Z rzeczone 300 zł nie ma szans, żebym kiedykolwiek komukolwiek zrobił taką pracę - nie opłacałoby mi się :)
Zwłaszcza, że materiał z mojego niezbyt "mocnego" i niezbyt liczebnego sprzętu, wymaga sporej obróbki, żeby jakoś się nadawał do pokazania :P
Martines
10-01-2011, 19:18
trochę Roman przesadziłeś...:-)
proponuje zerknąć np. na ceremonię drugiego fotografa z tej listy:
http://www.fpfs.pl/users_list/
Jak dla mnie dużo za ciasnych kadrów. Obróbka konsekwentna, to na plus.
Tomek Konopka
10-01-2011, 21:00
Nie panujesz nad stosowaniem szerokiego kąta, nadużywasz go.
Jak dla mnie dużo za ciasnych kadrów
?
RomanZWrocławia
10-01-2011, 23:46
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img510.imageshack.us/img510/7223/contactsheet1.jpg)
Ciasnota w kadrze i nadmiar szerokiego kąta to pozorna sprzeczność. Tu przykłady na szybko tylko z kościelnego, na zabawie jest podobnie. na plenerze takież kwiatki się znajdą.
Tłumaczenie się np. małą iloscią miejsca w kościele do mnie nie przemawia - nikt nikogo nie zmusza do robienia całych sylwtek jeśli warunki na to nie pozwalają
Autorze - jeśli zażyczysz sobie bym stykówkę z Twoimi zdjęciami usunął daj znać.
shadowArt
11-01-2011, 02:36
Wszystko w porządku - każda opinia może być ważna i jest warta pomyślenia.
Co do kadrów to muszę z Tobą się zgodzić. Mało wyraźnych momentów, mocnych emocji, silnego przekazu. Sam widziałem, że nie wszystkie ciekawe momenty udało się złapać (teraz wiem po co czasem pracuje się w parze :P) - niestety taka fotografia nie pozwala na powtórki :)
RomanZWrocławia
11-01-2011, 11:59
A widzisz to nie tak. "Kajasz" się za nie te błędy co trzeba: "Mało wyraźnych momentów, mocnych emocji, silnego przekazu" to wyższa już szkoła jazdy, kiedy przestajesz myśleć o sprzęcie, a zaczynasz myśleć o fotografii. A na tych zdjęciach od tej strony nie jest tak tragicznie. Jesteś z aparatem tam ,gdzie dzieje się coś wartego uwagi , ludzie są naturalni, a nie spięci pod fotografa. Uważam, że sposób w jaki to pokazujesz, zastosowane elementy techniki fotograficznej psują te zdjęcia. Wydaje mi się ze można u Ciebie zdiagnozować Syndrom Bez ... refleksyjnego :) Zoomowania . Zamiast odejść - np. na plenerze żeby pokazać więcej drugiego planu łatwiej pokręcić pierścieniem. Kończy się to karykaturalnym oddaniem proporcji ludzi na zdjęciu. Niektórzy jako antidotum na SBZ zalecają stosowanie obiektywów stało-ogniskowych. Nie, nie musisz kupować legendarnej, kultowej wszystkieinnepodsobąmającej 50/1.8 . Zaklej taśmą zooma np. w okolicach 85 i jazda na plener. Uaktywnione w ten sposób myślenie zaowocuje lepszymi zdjęciami. Ok. jeśli nie lepszymi to choć poprawniejszymi.
Nie toczę świętej wojny przeciw zoomom, ale takie jak na tych Twoich zdjęciach ich stosowanie powinno być karane.
Co do propozycji pracy w biznessssie łedingowym to była raczej gorzka ironia nie wobec Ciebie tylko średniego poziomu usług na Wrocławskim ryneczku.
Piotrek 77
11-01-2011, 12:43
Zdjęcie pierwsze fajne, ale najlepsze jest wyjaśnienie Romana. Nie tylko autor sie czegoś nauczył, ja również coś łyknołem. Aco do rynku weselnego. Tu zapewne nie kasa mówi o poziomie zdjęć - niekiedy te za 300zł są lepsze niż za 3000
Oglądałem fotki na Twojej stronie. Muszę Ci powiedzieć, że bardzo mi się podobają.
Może faktycznie jest parę trochę ciasnych ale sporo fajnych ująć również tam złapałeś.
Najmniej chyba z tej galerii nie podoba mi się plener (ale to moje zdanie). Fajnie
wyszły zdjęcia na sali podczas zabaw!
Pozdr.
Fakt zdjęcie ładne, ale tak jak piszą koledzy, aż się prosi żeby podkręcić kolorki :)