PDA

Zobacz pełną wersję : Sześciolatki w Vogue...

prz3mo
10-01-2011, 14:51
http://www.swiatobrazu.pl/zdjecia-6-letnich-dziewczynek-w-vogue-reklamodawcy-wycofuja-sie-22502.html

mswilk
10-01-2011, 15:08
:shock: nie akceptuję tego

wilk325
10-01-2011, 15:09
dla mnie to jest już "choroba":( - zdecydowanie na nie.

lukaszD1x
10-01-2011, 15:14
Troche przegieli ;/

erber
10-01-2011, 15:17
oj nie, wręcz niesmaczne.

Andy_O
10-01-2011, 15:18
Nie widzę niczego złego w fotografowaniu dzieci, bo wszyscy wiedzą że są piękniejsze niż my.
Z łatwością mogę sobie wyobrazić pełne przepychu, modowe zdjęcia z udziałem dzieci w dowolnym wieku.
W przypadku pokazanym tutaj widzę jednak karykaturę. Dzieci udajace dorosłych wyglądają tak samo dziwnie jak dorośli udajacy dzieci. I o ile w przypadku ponurych, zimnych twarzy dorosłych modelek można jakoś przejsć do porządku dziennego, to zimne twarze dzieci są nienaturalne i straszne. Każdy kto ma dzieci wie, że świech jest dla dziecka czymś naturalnym, a gdy go brakuje należy sie zainteresować i zapytać "co się stało?"
I tych dzieci też należałoby zapytać "co się Wam drogie dzieci stało?"

tbogdanowicz
10-01-2011, 15:20
Jeśli dla kogoś 6 letnią dziewczynkę powinno się tak pokazywać, to znaczy że jest zagrożeniem dla dzieci i należy go co najmniej odseparować od społeczeństwa.

akustyk
10-01-2011, 15:30
zrobione po to, zeby ludzie gadali i robili szum.

wiec najprostsza metoda pokazania niesmaku jest zignorowanie tematu.

!AGresT
10-01-2011, 15:30
Nie widzę niczego złego w fotografowaniu dzieci, bo wszyscy wiedzą że są piękniejsze niż my.
Z łatwością mogę sobie wyobrazić pełne przepychu, modowe zdjęcia z udziałem dzieci w dowolnym wieku.
W przypadku pokazanym tutaj widzę jednak karykaturę. Dzieci udajace dorosłych wyglądają tak samo dziwnie jak dorośli udajacy dzieci. I o ile w przypadku ponurych, zimnych twarzy dorosłych modelek można jakoś przejsć do porządku dziennego, to zimne twarze dzieci są nienaturalne i straszne. Każdy kto ma dzieci wie, że świech jest dla dziecka czymś naturalnym, a gdy go brakuje należy sie zainteresować i zapytać "co się stało?"

Bardzo dobrze napisane.
Aż chce się rozszerzyć pytanie na: "Ludzie, co się z Wami dzieje?"

wesu
10-01-2011, 15:31
"Założeniu przyświecała idea "wiecznie młodej kobiety, która na zawsze pozostaje dziewczynką" - dla mnie ma to sens. Jeśli autorowi zdjęć nie chodziło o pokazanie malych dziewczynek jako dorosłe kobiety ale o pewna karykature to nie widzę w tym nic złego. Nie widzę tutaj golizny czy wyzywających póz.
Co za czasy, że wszędzie doszukują się na pedofilii?

Sapphiron
10-01-2011, 15:34
Wybaczcie ale taka karykatura mi się kojarzy raczej z pedofilią... Upodobanie do dziewczynek ale połączone z kobiecymi kreacjami...

Najpierw Vogue dla onanistów, teraz dla pedofili...

!AGresT
10-01-2011, 15:35
Nie doszukujemy się pedofilii. Naprawdę sądzisz, że te zdjęcia przedstawiają wiecznie młodą kobietę, która na zawsze pozostała dziewczynką? Te zdjęcia są po prostu smutne.

tbogdanowicz
10-01-2011, 15:37
"Założeniu przyświecała idea "wiecznie młodej kobiety, która na zawsze pozostaje dziewczynką" - dla mnie ma to sens. Jeśli autorowi zdjęć nie chodziło o pokazanie malych dziewczynek jako dorosłe kobiety ale o pewna karykature to nie widzę w tym nic złego. Nie widzę tutaj golizny czy wyzywających póz.
Co za czasy, że wszędzie doszukują się na pedofilii?

Wybacz, ale dla mnie jest to pokazanie dziewczynek, które mają być traktowane jako dorosłe kobiety.

Gdyby na zdjęciach były dorosłe modelki bawiące się zabawkami dla 6 letnich dziewczynek, wtedy bym to odbierał tak jak napisałeś - pomimo wieku, pozostały dziećmi.

Rycerz
10-01-2011, 15:44
ja bym się nie doszukiwał jakiegoś podtekstu, te zdjecia są nieciekawe z jednego powodu dla mnie: dzieci w wieku 6 lat powinny wyglądac jak...dzieci w wieku 6 lat, bo bedą miały jeszcze czas wyglądać poważniej a więc niech się bawią teraz lalkami...

credka
10-01-2011, 15:49
:shock::x stanowcze NIE! A fuj! Nie widzę w tym nic, poza dziecinną zabawą, same zdjęcia dla mnie sensu nie mają. Ot taka może staroświecka jestem...

donkiszot
10-01-2011, 15:58
Paradoksalnie, przez to, że te zdjęcia są kiepskie i nudne, są dobre -- całkiem nieźle pokazują jak marne może być dzieciństwo pomimo, wydawałoby się, korzystnych warunków.

Temat "wiecznie młodej kobiety" pokazałbym zupełnie inaczej. Poszedłbym w parafrazę powiedzenia o dorastaniu chłopców, które mówi, że tylko zabawki drożeją.

Me_how
10-01-2011, 16:46
Niestety nie oni pierwsi i jedyni. Kiedyś trafiłem bodajże na kanale NG na film dokumentalny o konkursach piękności dla dzieci. Dzieciaki "zrobione" mniej więcej tak samo jak na zdjęciach. A najgorsze według mnie, to chore ambicje rodziców, którzy wystawali dzieci na pokaz. Pewnie do nich adresowane są załączone zdjęcia. Jest popyt, jest i podaż.

korsarz
10-01-2011, 17:03

Również nie rozumiem, dlaczego te zdjęcia budzą w kimś niesmak.
Warto podkreślić dwie rzeczy: po pierwsze, dzieciństwo w swym pięknym znaczeniu zostało już dawno zniszczone przez społeczne przyzwolenie dla cywilizacji gdzie wszystko jest na sprzedaż. Więc nie rozumiem niekonsekwencji.
Druga sprawa to to, że jeszcze 50 lat temu budziło w ludziach niesmak to, co dziś nikogo nie dziwi. I taka jest konstrukcja tej cywilizacji.

Zaś z psychologicznego punktu widzenia zdjęcia z Vogue nie są wcale gorsze niż np. taki modny program w tym kraju: "Od przedszkola do Opola".

sznuras
10-01-2011, 17:19
Wybaczcie ale taka karykatura mi się kojarzy raczej z pedofilią... Upodobanie do dziewczynek ale połączone z kobiecymi kreacjami...
Najpierw Vogue dla onanistów, teraz dla pedofili...

Vogue pismem dla pedofilów? Nie wydaje mi się. Sieć pełna jest materiałów dla zboczeńców.
Idea "wiecznie młodej kobiety, która na zawsze pozostaje dziewczynką" też jakoś mnie nie przekonuje.
Raczej upatrywałbym próby wywołania hałasu wokół tytułu który najlepsze lata ma już za sobą, a nie ma lepszej reklamy jak skandal.

A same zdjęcia, jak ktoś już napisał smutne. Może mają potwierdzić tezę że nawet ekskluzywne "ciuchy" szczęścia nie dają.

witold68
10-01-2011, 17:41
Juz nie wiedza co maja wymyslec debile.....zeby tylko przyciagnac ogladalnosc...

freefly
10-01-2011, 18:02
Juz nie wiedza co maja wymyslec debile.....zeby tylko przyciagnac ogladalnosc...

A jak określisz mamuśki, które wysyłają dziewczynki na wybory małych miss , a dzieciaki wyglądają jak stare malutkie.

amirez
10-01-2011, 18:11
No, i efekt został osiągnięty. Nieważne co gadają, ważne aby gadali.
I gadają...
Zdjęcia jak zdjęcia. Nie sądzę, aby były adresowane na nasz rynek.

korsarz
10-01-2011, 19:10
W końcu ileż można patrzeć na praktycznie te same poprawne, nieporuszające, feszynowe zdjęcia. Musieli przeca coś wykombinować by poruszyć widza.
Aż dziwne że poruszyli bo dzisiaj to nihil novi, wszystko już było.

Pocieszające ogromnie jest to, że deficytowym towarem staje się piękna normalność, urocza zwyczajność, zdrowy heteroseksualizm. :D To napawa optymizmem.

Sapphiron
10-01-2011, 20:08
więc ciekawe czemu reklamodawcy się wycofują skoro to nie jest takie złe jak to twierdzą tutaj niektórzy?

freefly
10-01-2011, 20:16
więc ciekawe czemu reklamodawcy się wycofują skoro to nie jest takie złe jak to twierdzą tutaj niektórzy?

Bo jest nagonka. Gdyby nie pojawiły się głosy krytyczne, to nikt by się wycofał.

talpini
10-01-2011, 20:37
A wystarczyło, żeby pozwolić na to, by te dzieci miały naturalne miny - niekoniecznie (choć wskazane) uśmiechnięte - założę się, że wydźwięk byłby pozytywny (przy założeniu tego samego hasła reklamowego)

Sapphiron
10-01-2011, 20:46
talpini owszem... Jak to moja dziewczyna stwierdziła te dzieci zostały zmuszone do robienia "dziwkarskich" min...

Wszytko byłoby w porządku tak jak mówisz, jakby się zachowywały się jak dzieci, jakby to była zabawa że ot córeczka włozyła buty mamusi to byłoby wsio ok... Wtedy byłoby zdrowo-śmiesznie...

A tak jest to chore...

Bielik
10-01-2011, 20:59
fajne macie napinki :D a przy zdjęciu ze szczoteczką padłem.

rewddd
10-01-2011, 22:24
dzieci sobie pozowały w ubraniach, sesja jak wiadomo długa i męcząca ale nic złego się z nimi nie dzieje i jeśli ktoś widzi coś erotycznego w tym powinien się leczyć i tyle;)
dziewczynki będą miały pamiątkę na resztę życia a rodzice pieniążki na zabawki ;)

conik
10-01-2011, 22:29
Nic specjalnie kontrowersyjnego w tych zdjeciach nie widze...ot marketingowy zabieg majacy na celu podniesienie sprzedazy.
Wychodzac z zalozenia ze pedofile, ze niemoralne etc.... wiecie co ....dla mnie takie gadanie jest o kant...czysta hipokryzja i tyle....utnijmy wszystkim facetom fiuty bo to potencjalni pedofile a kobietom zaszyjmy waginy zeby nie prowokowaly gwalcicieli i po problemie

teh_14m3
10-01-2011, 22:56
....utnijmy wszystkim facetom fiuty bo to potencjalni pedofile a kobietom zaszyjmy waginy zeby nie prowokowaly gwalcicieli i po problemie

GDZIE JEST KRZYŻ!!! :twisted: (sorry musiałem, a to był najdelikatniejszy komentarz jaki mi się na usta cisnął)

Co do zdjęć, moje pierwsze odczucia też były takie same jak większości z was. Po chwili jednak zderzyły się pozostałości układu nerwowego w czaszce i zacząłem kojarzyć fakty. Po pierwsze jest to Vogue francuski, czyli ten który raczej kolan złączonych nigdy nie trzymał i zawsze zaskakiwał swoimi sesjami. Po drugie konkursy typu "little miss sunshine" (specjalnie nawiązuje do filmu). Po trzecie ostatnio głośno było o dwunasto - trzynastolatkach pracujących (może wcale nie tak dawno ale mam ostatnio problemy z pamięcią), więc jak to już wcześniej w tym wątku zostało wspomniane jest to karykatura. Nawet śmiem stwierdzić, iż bardzo ciekawie pokazana i to na dodatek w najlepszej gazecie jakiej mogłaby się pokazać. Oczywiście ja to tak odbieram dla pozostałych może być to zagrożenie demoralizacją społeczeństwa. Wtedy mogę wskazać drogę gdzie stoi k... :D

wesu
10-01-2011, 23:14
dzieci sobie pozowały w ubraniach, sesja jak wiadomo długa i męcząca ale nic złego się z nimi nie dzieje i jeśli ktoś widzi coś erotycznego w tym powinien się leczyć i tyle;)

Dobrze powiedziane. Chyba z kimś jest nie halo jeśli widzi tu podtekst seksualny.
Ktoś powiedział, że to były dziwkarskie miny. Nosz ludzie, dziwkarska mina to pokazanie lubieżnie języka czy przygryzienie warg a tutaj mamy do czynienia ze zwykłą powagą na zdjęciach. Dzieci przebrane, udają dorosłych to i miny mają poważne :roll:

Rycerz
10-01-2011, 23:18
przesadzacie z tym szukaniem dziury w całym!!
te zdjecia są po prostu nudne i nie-dziecięce, ale nie szukajcie tam drugiego dna!

stef
10-01-2011, 23:24
Popieram Rycerza. Przypominają mi się niektóre komentarze pod zdjęciem mojej córeczki http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124540,
np. post nr 7.

Rycerz
10-01-2011, 23:36
Popieram Rycerza. Przypominają mi się niektóre komentarze pod zdjęciem mojej córeczki http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124540,
np. post nr 7.

pamiętam twój wątek ;-) to naprawdę sympatyczne zdjęcie było ;-)
i ciągle ogarnia mnie wielkie zdziwienie gdy ludzie pisza takie bzdury jak te tutaj...

NBA
10-01-2011, 23:47
Nic specjalnie kontrowersyjnego w tych zdjeciach nie widze...ot marketingowy zabieg majacy na celu podniesienie sprzedazy.

Zgoda...

Poza tym zdjęcia - fotografie - sztuka - mają jeden cel - wywołanie emocji... dyskusji, pokłonienia się nad tematem... zatrzymania, pomyślenia i to się udało... Wszędzie głośno o tym projekcie...

teh_14m3
11-01-2011, 00:03
przesadzacie z tym szukaniem dziury w całym!!
te zdjecia są po prostu nudne i nie-dziecięce, ale nie szukajcie tam drugiego dna!

dobrze ale dlaczego te zdjęcia zostały zrobione jako nudne i nie dziecięce oraz zamieszczone w najlepszym piśmie modowym? Bo tak?! Nie spłaszczaj tematu!

(specjalnie napisałem to w twoim tonie, jedynej słusznej wypowiedzi)

np. post nr 7.

tego nie widziałem wcześniej :D Przepraszam, że się śmieje ale tutaj ewidentnie są widoczne drobne skrzywienia poglądowe ;)
Natomiast do zdjęć z Vogue to się ma imo nijak.

elanek
11-01-2011, 00:11
I po co tyle szumu?

Rycerz
11-01-2011, 00:16
dobrze ale dlaczego te zdjęcia zostały zrobione jako nudne i nie dziecięce oraz zamieszczone w najlepszym piśmie modowym? Bo tak?! Nie spłaszczaj tematu!

(specjalnie napisałem to w twoim tonie, jedynej słusznej wypowiedzi)

bo mi wolno ? ;-) ;-)
jedyna słuszna wypowiedź? bez żartów ;-) każdy ma prawo do własnych opinii
więcej luzu koledzy...to wszystko to gra żeby nas poruszyć i skłonic do gadania o sesji

teh_14m3
11-01-2011, 00:24
bo mi wolno ? ;-) ;-)

moje pytanie nie dotyczyło ciebie ale przynajmniej potwierdziłeś moją poprzednią wypowiedź. Dziękuję i w tej kwestii dla mnie EOT

Rycerz
11-01-2011, 00:30
ale tobie też wolno ;-)
przecież napisałem wyraźnie: każdy ma prawo do własnych opinii
mi sie nie podoba a komus sie może podobac, jego sprawa
tez kończę bo szkoda na to literek...

bialogardzianin
11-01-2011, 03:09
Niestety nie oni pierwsi i jedyni. Kiedyś trafiłem bodajże na kanale NG na film dokumentalny o konkursach piękności dla dzieci. Dzieciaki "zrobione" mniej więcej tak samo jak na zdjęciach. A najgorsze według mnie, to chore ambicje rodziców, którzy wystawali dzieci na pokaz. Pewnie do nich adresowane są załączone zdjęcia. Jest popyt, jest i podaż.

Na początku roku pokazali wybory Miss w wielu grupach wiekowych, małe dziewczynki zrobione na lampucery. ;) Oglądaliśmy z żoną i córką, nikt nikogo nie nakręcał, nie komentował. Na koniec stwierdziliśmy, że to tania rozrywka, przy czym żałośnie wyglądały nakręcone mamuśki, realizujące swe ambicje. MZ, zdjęcia w Vogue pojawiły się dla podwyższenia sprzedaży i tyle, nie należy szukać drugiego dna, choć kto zechce, ten zawsze je znajdzie.

amirez
12-01-2011, 20:04
Bo, Polska to taki dziwnie dziki kraj jest.
Wystarczy wziąć pilota od TV. Codziennie dziesiątki morderstw, zabójstw, okrucieństwa - a w rogu ekranu: góra 12.
Jak już się pojawi fragment biustu, lub nie daj Boże pupy - to od razu 16, czerwone kółko i najwcześniej po 24, bo przed tą godziną to pocałować się mogą... w policzek.
Gimnazjalista, licealista/tka na wyrywki zna funkcje, ilość wydobycia miedzi i setkę innych "ważkich" rzeczy - ale nie wie jak działa ludzki organizm. Bo to nie należy do programu, jest wstydliwe, nie przystoi w tym wieku i w ogóle po ślubie.
Ktoś pstryknie zdjęcia dzieci - ubranych, uczesanych, aby podnieść nakład gazety to zaraz odzywają się głosy, że nie przystoi, że to pedofilia, że ble... i fe.
Bo do normalności to nam w tym kraju jeszcze dużo brakuje.

korsarz
12-01-2011, 20:46
i w ogóle po ślubie.
http://www.deon.pl/inteligentne-zycie/ona-i-on/art,157,warto-czekac-do-slubu-twierdza-naukowcy.html
:mrgreen:

[I]Bo do normalności to nam w tym kraju jeszcze dużo brakuje.

A co Twoim zdaniem jest normalnością?

jackrabbit
12-01-2011, 21:06

no napisal, dupy i cycki przed dobranocka ;)

tomitom
12-01-2011, 21:28
dupy i cycki są "joł" ;)

amirez
12-01-2011, 21:55
...również czytanie ze zrozumieniem czytanego tekstu ;)

rewddd
12-01-2011, 23:42
a wiecie że żwirek i muchomorek jak i chip i dale byli pe... znaczy się homo?:D precz z nimi jak i z innymi teletubisiami! chcemy BOBA BUDOWNICZEGO i gadające auta :P
teraz u nas nie można pokazać niczego bo się kojarzy tu jakieś pedofile, tam geje, gdzieś indziej piersi gdzie w latach 80 w większości filmów kobiety wietrzyły (futerka z bobra;P) nie mówiąc o reklamach piwa przed 22 bo to wszystko zło wcielone :D tylko kto o tym myślał 20-30 lat temu i dlaczego pozniej jak zaczęto tak widzieć te sprawy ludzie są coraz gorsi?

amirez
12-01-2011, 23:53
To pamiętają tylko najstarsi forumowicze:

- "czesc Ptys, czo robisz?" pyta Balbinka
- "szmaże jaja!" odpowiada Ptyś.
- "ależ Ptyś, to musi być bardzo boleszne!"

Dla małolatów z forum: kiedyś była taka rysowanka dobranocka w TV pt. "Przygody Gąski Balbinki" (http://www.youtube.com/watch?v=8FllPlF3wfE).
Dzisiaj już nie powtórzą, bo ktoś by powiedział, że zoofilia ;)

rewddd
13-01-2011, 01:55
To pamiętają tylko najstarsi forumowicze:

- "czesc Ptys, czo robisz?" pyta Balbinka
- "szmaże jaja!" odpowiada Ptyś.
- "ależ Ptyś, to musi być bardzo boleszne!"

Dla małolatów z forum: kiedyś była taka rysowanka dobranocka w TV pt. "Przygody Gąski Balbinki" (http://www.youtube.com/watch?v=8FllPlF3wfE).
Dzisiaj już nie powtórzą, bo ktoś by powiedział, że zoofilia ;)

hahaha przypomniałeś mi kawał o majtkach babci i niewidzialnej ręce;)
przepraszam za offtop ;) a kawału nie piszę bo chodziła też wersja z zakonnicą a pozatym jest na nim oznaczenie 50+
---
przy okazji warto przeczytać ;) link (http://film.onet.pl/wiadomosci/publikacje/wywiady/pan-niewidzialna-reka,6,3817916,wiadomosc.html)