Zobacz pełną wersję : Manfrotto / Bogen Magic Arm
panoramix
10-01-2011, 10:38
Mam pytanie do używających powyższego akcesorium o opinię w kwestii wykonania, używalności, trwałości i co tam jeszcze za kategorie wymyślicie. Dokładnie interesuje mnie model MN 143RC. W Europie znany i dostępny pod marką Manfrotto, zaś w USA pod marką Bogen Imaging.
Tak to wygląda (dla ciekawskich). Pierwszy z prawej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Sprzet/Statywy_i_glowice/Manfrotto_Superramiona/IMG_7999_to_m.jpg)
Warte to zawracania gitary, czy może lepiej, szczególnie w zderzeniu z ceną, pokusić się o własny patent w kwestii "magicznego ramienia"/"trzeciej ręki" etc.
panoramix
12-01-2011, 20:11
Ktoś, coś? Nikt, nic? Anybody ?
u mnie w studio wisza kamery telewizyjne na tym manfrotto i kontry na prowadzacego dziala niesamowicie a z wygladu tak nie pozornie
Art Erie
12-01-2011, 20:51
Poszukaj opini w tematach dotyczących rig shot's, jak na wiosnę zrobię swój, to planuję zakup tego ustrojstwa.
panoramix
12-01-2011, 21:08
Po zderzeniu cenowym, myślę nad własnym patentem tego ustrojstwa. Mam już nawet niektóre elementy. Jedyne czego się obawiam to zawieszenie głowicy kulowej na jednym z końców. Obecny zestaw części to: solidny przegub statywowy, przyssawka metalowa podwójna do przenoszenia szyb (udźwig ok 50kg), głowica kulowa Camrock H020 (ze względu na gabaryty). Pozostają do zdobycia jakieś ciekawe rurki (lekkie i wytrzymałe) oraz łącznik 3/8 cala. No i mocowanie do przyssawki. Bogen/ Manfrotto - dobrze ponad 500 złotych. Własny patent - bezcenne.
Art Erie
12-01-2011, 21:14
MZ to bezcenna jest wygoda unieruchamiania całości jedną wajchą, no ale wiadomo $$ :(
mstanczyk
12-01-2011, 21:15
Ja posiadam ML244N (czyli w zasadzie to samo tylko ramię jest blokowane pokrętłem) bo tą wajchę można przypadkowo przekręcić łokciem/paskiem/kablem/czymś innym i wszystko poleci a pokrętło trudniej ... więc ja zdecydowałbym się jednak na taką wersję.
Używam tego głównie jako uchwytu do aparatu/lampy błyskowej umieszczonej w niedostępnym miejscu oświetlającej np, salę balową :)
Co do aparatu to głównie mocuję go super clampem w miejscu niedostępnym dla fotografa (np w trakcie zawodów żużlowych w parku maszyn) i wyzwalam pocket wizardami :)
Wykonanie - bez problemu wytrzymywało komplet D700 + 70-200 VR (I) / d200 + 14-24 + lampa i nic się nie ruszało. Moim zdaniem Warte swojej ceny naprawdę może pracować w ciężkich warunkach i wytrzymuje duże obciążenia.
Trwałość - nie używam bardzo często ale sądzę, że prędzej mnie złamie się ręka niż ten magic arm :D
tej wajchy tak łatwo się nie przekręca...zapewniam - chyba ze jest wyrobiona/mocno używana
własne patenty - bezcenne o ile są równie sprawne
no tak ale w manfrotto calos blokujesz jednym fixem dwa przeguby nie sadze zebys byl w stanie odtworzyc taki patent...
panoramix
12-01-2011, 22:39
Oj, nareszcie ruszyła się dyskusja - bardzo mnie to cieszy :D Po kolei jednak. W projekcie są zdjęcia z nietypowych perspektyw. Zachęciła mnie do tego fotografia Bryana Petersona z perspektywy miotły omiatającej ulicę, a opętała kompletnie tym tematem fota Joe McNallego "pędzącego" wozu strażackiego. W obu przypadkach użyto "Magic Arm" - miotła z super clamp`em, zaś fireman`y ze ssawką. Potrzeba uzyskania naprawdę dziwnych perspektyw oraz zastosowania na obiektach różnej wielkości - tak jak to było z miotłą Petersona, podpowiada znaczną kompaktowość i lekkość rozwiązania. Stąd przegub pochodzi ze statywu oświetleniowego i jest wykonany z lekkiego tworzywa, zaś w kwestii wystarczająco mocnych lecz lekkich rurek, zastanawiam się nad włóknem szklanym. Ramiona nie będą raczej zbyt długie (ok. 1m). Testy będę przeprowadzał dla obciążenia ok 5kg, przy całkowitej max długości ramion w pozycji wyprostowanej (rozwartej) 2 metry. Rzeczywiste zastosowanie widzę jednak na ramionach zgiętych, stąd najważniejsze połączenie znajdzie się w podstawie owego "dyngsa".
Oczywiście mógłbym zakupić oryginał i pewnie tak zrobię - jeśli projekt zakończy się fiaskiem. Chciałbym jednak spróbować, by kasę przeznaczyć na szkła, aparat i inne rzeczy, których samemu z drewna, rurek i kawałka blachy zrobić się nie da... :P
marszull
12-01-2011, 22:55
bardzo doceniam jesli ktos chce sam cos zrobic (bo sam albo nie umiem albo mi sie nie chce)
ale czesto jednak lepiej zaplacic ta kase i miec naprawde dobre i sprawne rozwiazanie
a czas poswiecony na robote przeznaczyc na zdjecia albo na wypoczynek po tych zdjeciach ;)
Ja trzymam kciuki za powodzenie w eksperymencie. Fajne to ustrojstwo ale drogie.