Zobacz pełną wersję : ktora lampe wybrac
Witam
stoje przed waznym momentem (wydatek wiekszej ilosci kasy)
ktora lampe wybrac do D70
Metz 54 MZ-4 Flash Unit czy SB800 a moze Sigma EF 500 SUPER DG
moze ktos ma wieksze doswiadczenie w praktyce z w/w lampami i moglby doradzic...
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=3299&highlight=sb+800
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=3676&highlight=sb+800
... i jeszcze dziesiątki innych wątków.
Ja brałbym Metza, ma dwa palniki.
Valdek_Tychy
12-05-2005, 09:17
Metz - zdecydowanie
Ponury_Kosiarz
12-05-2005, 09:36
SB800 :-)
3x600Ws itd. zdecydowanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jakie pytanie taka odpowiedź :) Ja dziś sobie zamówiłem SB-800 już mając w oddali zakup D70... Ej, no ale chyba niedługo powinien się pojawić nowy D100, no nie?
Tylko SB 800 :D
Też kupiłem najpierw lampę potem D70 bo na giełdzie kasy zabrakło
a swój sprzęt opchnąłem trochę za tanio :(
Jakie pytanie taka odpowiedź :)
Na takie pytania trzeba sobie samemu odpowiedzieć. Pytanie jest dobre, tylko jeśli nie ma się doświadczenia to trudno samemu o decyzję :)
Jeśli jest to pierwsza lampa to taki wybór jest tym bardziej trudny. Zanim kupiłem obecnego Metza przeszedłem kilka prostszych lamp ucząc się focenia przy światle z błysku.
Wolę lampy z dwoma palnikami, są bardziej plastyczne.
ja wybrałem SB800 i jestem zadowolony
pozdrawiam
Pytanie jest dobre, tylko jeśli nie ma się doświadczenia to trudno samemu o decyzję
oj doswiadczenia nie mam w tym temacie
czyli Metz bo dwa palniki i przewaga glosow :)
chociaz do sb800mozna dokupic FX-3 Kirk Flash Extender i latwo przerobic na lampe do macro fotografi a do metz musialbym sam zmajstrowac cos z dektury hmm
jednak metz
Drugi palnik Metza nie jest żadną rewelacją. Zarówno przy SB 800 jak i SIGMIE (pracując na manualu mozesz miec 2 palniki..jeden na lampie, drugi..z lampy wbudowanej) Zyskujesz możliwość współpracy bezprzewodowej(CLS, czego Metz nie oferuje). Ffekty będą lepsze niż z lampy na sztywno przykręconej do aparatu, nawet jeśli ma dwa palniki.
Zyskujesz możliwość współpracy bezprzewodowej
ale albo sie mysle ale Metz ma sterowanie bezprzewodowe-przynajmniej takie dane znalazlem w sieci,
Ma fotocele, ale nie pracuje w CLSie
jest jeszcze mecablitz 54 AF-1 digital i 54-4i
ktora, coraz trudniejszy wybor hmmm
nad projektem tego Metza 54 AF-1 to księgowy czuwał :( , moocno go odchudzili w porównaniu z serią 54 MZ
krzysztofisko
16-05-2005, 10:42
NIe mam doświadczenia z Metzem na D70 ale SB800 nie sposób zepsuć zdjęcia. Robiłem niedawno taką dużą konferencję. Nie było znaczenia czy waliłem od sufitu, ściany, czy prosto po oczach. każde zdjęcie było prawidłowo naświetlone.
SB jest poza tym dedykowana do tego aparatu
pozdrawiam