PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebna pomocna dłoń w naprawie/wysyłce ruskiego obiektywu

igg
10-01-2011, 01:04
Hej, cześć!

Mam szkiełko w stanie słabowitym, ale sprawne w miarę i chciałbym poprawić jego stan.
Mieszkam z dala od wszelkich serwisów, dwukrotny wyjazd do najbliższego (czyli Wrocławia) po prostu mi się nie opłaca, bo szkło jest tanie, a i czasu nie mam na to...
Korespondencyjnie jakoś mi nie leży, wiadomo - lepiej podejść, pogadać i później odebrać i sprawdzić osobiście.

Wymyśliłem sobie, że może ktoś bywający w okolicach znanego sobie serwisu foto mógłby dla mnie to załatwić, to - czyli;
odebrać paczkę ode mnie, zanieść, opowiedzieć jaki zakres naprawy, odebrać i zapłacić, przestrzelić czy jest ok, no i wysłać go z powrotem do mnie... (uff, dużo roboty :-( )
Oczywiście pieniądze na naprawę i paczkę wysłałbym razem z obiektywem.

Ten obiektyw to Arsat 100/2.8, manualny, czyli taniocha, więc i na naprawę nie chciałbym wydać zbyt wiele.

Problem największy to nierównomierny (bardzo) opór na pierścieniu ostrości, bardzo kiepsko się nim ostrzy i to jest podstawowy cel naprawy.
Poza tym; pogięta osłona wbudowana - do zdemontowania - nie ma co prostować, bo to badziewna blaszka,
średnie zapylenie wewnątrz do usunięcia,
gwint filtra lekko wgięty (kiedyś tani filtr dał się wkręcić na chama) - do poprawy, ale niekoniecznie,
luz i chybotanie w osi wzdłużnej, do likwidacji, też niekoniecznie,
pierścień przesłony do kontroli, nie przymyka z 16 na 22 (to nie problem, ale może ma wpływ na to czy np. 5.6 to jest 5.6?),
listki i domykanie przesłony są super i trzeba ich nie zepsuć :-).

Czyli niby złom, ale robi dobre zdjęcia o dziwo i wart jest zachodu, ale komfort jest tak fatalny, że tragedia.

Nie chciałbym wydać na naprawę i paczkę więcej niż 100zł, bo takie chodzą po około 200zł (chociaż też pewnie rozhuśtane).

W ramach wdzięczności oferuję; dobre słowo, piwko lub soczek do wyboru, no i możliwość poużywania takiego wynalazku :-) (bagnet nikon).

CZY JEST KTOŚ, KTO MÓGŁBY TO ZAŁATWIĆ?

HELP!!!

ekonet
10-01-2011, 14:59
Zadzwoń do pana Andrzeja Wysockiego (602 243894), zreferuj sprawę i jeśli się dogadacie, mogę pomóc.

igg
10-01-2011, 15:44
Dzięki!

Rozmawiałem z Panem Andrzejem, zreferowałem temat i będziemy działać, tzn. ja dostarczę obiektyw pocztą, a Ciebie (piszę do ekoneta) prosiłbym o odbiór i wysyłkę do mnie.
Może szczegóły ustalimy na PW?

Dobrze, że napisałem poprawnie po polsku, w przeciwnym razie ekonet co najwyżej zrugałby mnie publicznie, a tak, proszę bardzo, coś z tego będzie. :-)
Ups, "Ciebie" czy "ciebie"? :-)

ekonet
10-01-2011, 15:46
Działaj. ;)

rewddd
10-01-2011, 21:46
jak by co mogę podwieźć plac grunwaldzki/bielany->głuchołazy ;) jeżdżę na studia więć do głuchołaz można podskoczyć w weekend a we wro jestem pon-pt

igg
10-01-2011, 22:11
O!
To już czas się poznać, rewddd, (a może już się znamy?) może mógłbyś podrzucić szkiełko, a ja zamiast zadawać się z pocztą piwko ci postawię?
Psie Budy to ta uliczka między KFC na Kazimierza a Ruską, takie kolorowe kamienice... Pewnie z raz w tygodniu bywasz gdzieś tam?
Gdybyś mógł i miał ochotę to załatwić, to podrzuć mi numer telefonu na PW, zadzwonię i w sobotę się spotkamy.
OK?

ekonet
10-01-2011, 22:29
Zdrajca!
(żartowałem)
:)

rewddd
10-01-2011, 22:42
tylko że na stanie szkieł się nie znam, jeszcze dostarczyć to nie będzie problem, gorzej jak naprawa nie bedzie obejmowała wszystkiego co chcesz;) raczej sie nie znamy bo jestem z Prudnika ;) tak że jak by Super Moderator sie zgodził żebym podzielił się obowiązkami i poprosił o oględziny naprawy był bym wdzięczny a i poznać miło

igg
10-01-2011, 23:34
Nie ma problemu, pan Andrzej jest godny zaufania i będę się z nim kontaktował na bieżąco, ustalimy tylko czy spotkamy się w Pru czy w Głu (mogę podjechać w ramach wycieczki z dziećmi :-) ). To trzeba się dwa razy spiknąć, zobaczymy... Ekonet spisał się świetnie jako "katalizator", ale pewnie mu się nie uśmiecha badać pierścienie i łazić na pocztę - fuj... :-)
Szkiełko jest manualne i w ostrości mu się raczej nie zaszkodzi a renoma firmy daje pewne gwarancje...
To jak? Sobota, niedziela? Pisz numer telefonu i do usłyszenia.

Ekonet, a może ty chcesz sobie "ruskiem" popstrykać? :-) To nie krępuj się, dam ci znać, kiedy. :-)

... z małej się pisze... z dużej to raczej w prywatnej, fizycznej - papierowej, osobistej korespondencji...

igg
15-02-2011, 21:06
No i dzięki wsparciu Panów ekonet i rewddd mam szkiełko z powrotem na aparacie.
Ale to już nie ten sam obiektyw!!!
Zniknęły luzy, pyłki, zagięcia na obudowie, pierścień ostrości "chodzi" z równomiernym, ciasnym w miarę oporem - ekstra!!!
Tak dobrego efektu się nie spodziewałem, tym bardziej, że chciałem tanio...

Pozwolę sobie na małą reklamę zakładu Pana Andrzeja, myślę, że modowie pozwolą;

http://www.fotonaprawa.ovh.org/

A szkiełko nie jest kopią 1:1 nikona e series 100/2.8 jak się powszechnie sądzi;
ma np. mniejszą minimalną odległość ostrzenia, nikon ma 1m a arsat 0,8m co daje dużą różnicę w tle.
Pan Andrzej mówił, że jest to bardzo dobra optyka, warta zainteresowania, a w moim przypadku naprawy,
sampli nie dam, bo nie mam cyfry i skanera, ale odezwę się w odpowiednim temacie, jak wywołam.

ekonet
16-02-2011, 00:38
... z małej się pisze... z dużej to raczej w prywatnej, fizycznej - papierowej, osobistej korespondencji...
Błądzisz, misiu. ;)

No i dzięki wsparciu Panów ekonet i rewddd mam szkiełko z powrotem na aparacie.
Ale to już nie ten sam obiektyw!!!
No i świetnie.
Czekamy na zdjęcia.
:)