Zobacz pełną wersję : D80 i jego NEF
D80 skierowany jest do zaawansowanych amatorów i profesjonalistów. W tej grupie użytkowników podstawowym formatem jest RAW, zaś najpopularniejszym programem do jego obróbki jest RawShooter, wykupionej niedawno przez Adobe firmy Pixmantec. Firma Nikon reklamując swój nowy produkt, z taką samą matrycą jak nowy D200, zapomniała w ulotkach informacyjnych ostrzec, że NEF D80 nie ma nic wspólnego z NEF-em D70 czy D200 i jest całkowicie niezrozumiały dla dotychczas używanych bardzo dobrych programów edycyjnych RAW-ów. Gdybym to wiedział wcześniej, gdyby ta informacja znalazła się gdziekolwiek w informacjach reklamujących nowy produkt, nigdy nie zdecydowałbym się na pozornie tańszego D80 a kupiłbym pozornie droższy D200. Przypomina mi to próbę Canona wprowadzenia 300D z ograniczonymi możliwościami w stosunku do droższych modeli i gdyby nie piracka wersja oprogramowania - stworzonego w Rosji, odblokowującego zablokowane funkcje, to zapewne nie pojawiłby się zupełnie zgrabny Canon 350D. Zatem oczekuję, że Firma Nikon w najbliższym czasie swoim zawiedzionym klientom zapewni darmową wymianę wewnętrznego oprogramowania aparatu, by kodowanie NEF-a było zgodne z wcześniejszym protokołem albo, również darmowo (to znaczy w cenie zakupionego już aparatu) dostarczy oprogramowanie do PEŁNEJ edycji nowego NEFA albo też programik (działający w każdym systemie operacyjnym bez konieczności ściągania dodatkowych uzupełnień) dokonujący konwersji plików NEF nowego typu na typ NEF wcześniejszy. Dołączony do D80 na płycie program jest skierowany do amatorów, dla mnie jest jedynie nieprzydatnym gadżetem.
Dotychczas fotgrafowałem Nikonem D70 (blisko 70 000 fotek) i byłem z niego BARDZO zadowolony, zaś rozmiar matrycy był jego jedynym poważnym mankamentem. To co pojawiło się wraz z D80 jest dla mnie bardzo przykrym doświadczeniem.
Do D8-dziesiątkowego rawa polecam Adobe Photoshop CS2,Capture One 3.7.6,Nikon Capture NX i amatorski IrfanView 3.99 Pozdrawiam
Adam Trzcionka
13-01-2007, 15:45
aktualizowałes sobie programy? kiedy wchodzą nowe modele, firmy wypuszczają apgrejdy. nie wydaje mi się, żeby to była zła wola nikona.
Czy naprawde z kazdym nowym korpusem musimy prowadzic nowa dyskusje na ten sam temat? Dlaczego to niby Nikon musi sie dopasowac do "dotychczas używanych bardzo dobrych programów edycyjnych RAW-ów" i ograniczac nowe funkcje tego formatu? Czemu zmieniac polityke, skoro to do producentow oprogramowania nalezy czuwac by byc na czasie i trafiac do uzytkownika ktory to wlasnie ich oprogramowanie zastosuje? Nie chcesz podstawowej obrobki, kupujesz produkt bardziej zaawansowany z Nikona lub niezaleznego producenta, ktoremu w takim wypadku nabijasz tzw. "kabze" (niech sie wykaze i opracuje plugin ;) ). Mozna podniesc cene aparatu o 350 zlotych i zalaczyc NX'a do kazdego egzemplarza, tylko jak mi sie wydaje, lamentow byloby wiecej. Przy okazji, pewnie kupiles D70 po pewnym czasie, bo na poczatku tez nie bylo czym otworzyc NEF'a...
I zeby nie bylo ze na sile bronie Nikona, tez nie podobalo mi sie podjecie decyzji o kodowaniu balansu (bodaj) w ktoryms z korpusow.
Firma Nikon reklamując swój nowy produkt, z taką samą matrycą jak nowy D200, zapomniała w ulotkach informacyjnych ostrzec, że NEF D80 nie ma nic wspólnego z NEF-em D70 czy D200 i jest całkowicie niezrozumiały dla dotychczas używanych bardzo dobrych programów edycyjnych RAW-ów.
czy mógłbyś rozwinąć tę myśl, bo na poziomie takich ogólników, trudno zrozumieć jak się przejawia w praktyce ta inność?
Dla "chcącego" problem nowych puszek i softu nie istnieje (moim skomnym zdaniem). A najwżej sprowddza się
do 2-3 tygodni oczekiwania.
Janton - jestes mocno niezorientowany. Każdy kolejny model Nikona (i canona i innych też!!!) wymaga nowszych wtyczek do dekodowania RAW. I taka firma jak Adobe do swojego Photoshopa sukcesywnie takie nowe wtyczki wypuszcza, inni producenci oprogramowania też po pewnym czasie, od wprowadzenia nowego body liczącego sie producenta wypuszczaja nowsza wesję softu. Trzeba na to najczęsciej jakieś 2 miesiące (róznie).
Cenzurą tu jest to kiedy wypuszczono tę nastepną puszkę, a absolutnie nie to, czy jest to model z półki amatorskiej czy zawodowej!!!
Tu chodzi nie o Firma Nikon i inne nie spełnia twoich oczekiwań co do softu. Spróbuj otworzyć starym konwerterem nefy z D40 albo canona 400D.
Oprogramowanie Nikon NX jest produktem który dba o zawodowców - potrzebna jest (i zawsze niestety będzie - zmartwie cię) najnowsza wersja do najnowszego body.
Władca Pixeli
13-01-2007, 21:33
Janton - jestes mocno niezorientowany. Każdy kolejny model Nikona (i canona i innych też!!!) wymaga nowszych wtyczek do dekodowania RAW.
Problem w tym, że Nikon Capture 4.4 może spokojnie czytać D40 czy D80. Kilka minut pracy programistów i program będzie to czytał. Nikon jednak w zwykły sposób zablokował i zmusza użytkowników do zakupienia noweszej (dla większości dużo gorszej) droższej wersji programu.
Dla ogłupienia użytkowników zmienia się wygląd graficzny dodaje kilka funkcji i "trzepie kasę".
Robi to wiele firm, nie tylko Nikon. Prawda jest taka, że jest to jawne naciąganie.
a co będzie z nikonem dajmy na to d90? wtyczka do dekodowania będzie tylko na PS CS3 i trzeba będzie kupic nowy program. Niestety taka robi się norma. Mi też sie to nie podoba, ale tak jest.
Jak to dobrze, ze małoobrazkowe filmy każdego producenta i kazdej czułości pasowały do wszystkich modeli aparatów i wszystkich labów :) To se newrati :)
BugsBunny
13-01-2007, 21:45
Janton, niestety nie D80 dla RawShootera tylko RawShooter dla D80. A właściwie teraz Adobe Photoshop Lightroom dla D80. I jeszcze kilka innych do wyboru - Silkypix, CaptureOne, NX itd...
Do D70/D70s Nikon też nie dodawał zadnych profi programów do edycji NEF - NC był w wersji trial, podobnie jak NX dodawany do D80. PictureProject 1.7 otwiera NEFy z D80 i konwertuje do TIFF lub JPG, a jak to komuś nie wystarcza to niestety trzeba zapłacić. Tak było, jest i będzie pewnie jeszcze gorzej.
Władca Pixeli
13-01-2007, 21:47
Niestety taka robi się norma.
I tu jest problem. Jak jakaś firma robi podobny program dużo taniej lub za darmo to się wykupuje firmę i problem jest rozwiązany. Czy Adobe nie potrafił napisać dobrego konwertera do RAW? Potrafi. Ale jak zniknie konkurencja z rynku to wtedy trzeba sięgnąc po ich drogi program.
Trzeba jeszcze dodać, że Nikon robi to z premedytacją, bez możliwości uaktualnienia zakupionego wcześniej NC (oczywiście za sensowną kasę). Jest to typowy przejaw działalności monopolistycznej, bo z jednej strony posiadanie i używanie legalnie zakupionego NC nie jest związane z konkreną puszką Nikona, tylko z jednym stanowiskiem komputerowym, a z drugiej strony jednak jest związane z konkretną puszką, bo z nowszymi puszkami nie działa. Ale jak zauważył Władca Pikseli, nie oni pierwsi. To jest typowy przykład działania globalnych koncernów.
Władca Pixeli
13-01-2007, 22:03
Trzeba jeszcze dodać, że Nikon robi to z premedytacją, bez możliwości uaktualnienia zakupionego wcześniej NC (oczywiście za sensowną kasę).
Nie trzeba uaktualniać, tylko zaprzestać blokować. W nowszych Nikonach nie wprowadzono rewolucyjnych zmian w zapisie RAW. Programy strasze bez problemu mogłyby je czytać, gdyby nie blokady. Tak jak "jpg" czy "gif" jest standardem i stary program bez aktualiacji potrafi je przeczytać tak samo jest z NEF'ami.
Jak ktoś chce dodatkowe funkcjie to może kupić wersję NX za dodatkową opłatą. Ale jak ktoś kupił rok temu program 4.4 a teraz zmienił aparat na nowszy i dowiaduje się, że musi róznież zmienić oprogramowanie bo kilka bajtów w zbiorze NEF nie pozwala tego otworzyć to nie jest fo fair.
BugsBunny
13-01-2007, 22:06
" biznes is biznes " - jak powiedzieli posłowie...
No własnie o tym napisałem. To jest zwykły rabunek. A oni już nowych wersji NC nie bedą sprzedawać, czyli nie ma czego odblokowywać i koniec. Jak kto chce zmienić puszkę, to musi zmienić soft.
A już szczytem jest to, że NC NX praktycznie do niczego się nie nadaje. Odnoszę niepokojące wrażenie że nikt z osób, które wymyśliły ten program nie zadał sobie trudu wywołania za jego pomocą kilkuset plików NEF na raz. Nie rozumiem jak firma, która projektując swoje korpusy zdaje się doskonale rozumieć potrzeby fotografujących może wypuszczać takie curiosum.
czemu piszesz tylko o nikonach? to chyba nie tylko blokowanie. także fizyczna zmiana matrycy w kolejnym modelu body - inna ilośc pikseli itd. Przecież nowsze modele canona i innych producentów tez wymagają nowszych konwerterów. Canon 400D też chodzi dopiero na ACR 3.6
DNG Adobe nie wymaga nowszych wersji - gdyby tylko inni (nikon, canon) chcieli go wprowadzic. Ale nie mają w tym interesu jak widać.
BugsBunny
13-01-2007, 22:19
A już szczytem jest to, że NC NX praktycznie do niczego się nie nadaje. Odnoszę niepokojące wrażenie że nikt z osób, które wymyśliły ten program nie zadał sobie trudu wywołania za jego pomocą kilkuset plików NEF na raz. Nie rozumiem jak firma, która projektując swoje korpusy zdaje się doskonale rozumieć potrzeby fotografujących może wypuszczać takie curiosum.
widać Nikon Software ma się tak do Nikon Cameras jak Nikon Polska do Nikon USA
czemu piszesz tylko o nikonach? to chyba nie tylko blokowanie. także fizyczna zmiana matrycy w kolejnym modelu body - inna ilośc pikseli itd. ........
A co to są za różnice? Głębia koloru ta sama (12 bitów), matryca w D200 i D80 ta sama. Co tu się zmieniło? JPEGi, i TIFFy też możesz robić różnej wielkości, ale różnica jest taka, że JPEG, TIFF, BMP i większość innych cywilizowanych formatów, mają w nagłówku pliku zapisane rozmiary obrazu, ilość bitów na piksel, rodzaj kompresji i kilka innych drobiazgów. Do tego służą nagłówki plików, żeby tam zapisywać takie informacje. Nie można tego zrobić w NEFie? Trzeba tylko chcieć. Ale oni nie chcą. Oni chcą dodatkowej kasy.
Władca Pixeli
13-01-2007, 22:43
Na potwierdzenie mojej tezy.
Kilka minut (dużej zajęło szukanie przykładowego zbioru na internecie :mrgreen:) zajęło mnie złamanie blokady aby owierać RAW D40 w Nikon Capture 4.4!!!
Trzeba tylko chcieć. Ale oni nie chcą. Oni chcą dodatkowej kasy.
tak, niestety.
d200 i d80 to prawie ta sama matryca, oznaczenie kodowe ma jednak inne, - nie wiem czy i jakie to ma znaczenie dla pliku RAW, że jedna czyta dane w 4 kanałach kolorów osobno, a druga (d80) w 2+2
I może tu jest właśnie furtka. Nie wiem, czy coś się nie zmieniło w naszym prawie autorskim, w części dotyczącej oprogramowania, ale kiedyś był tam zapis o tzw. dozwolonym użytku, obejmujący możliwość modyfikacji zakupionego oprogramowania w celu przystosowania go do współpracy ze sprzętem oraz innym oprogramowaniem użytkowanym przez nabywcę. Być może tak da się to legalnie odblokowywać, a nawet opublikować metodę zdejmowania takich blokad, tym bardziej, że Nikon, jako producent i sprzedawca NC, nie udostępnia wymaganych modyfikacji. Może warto to jakoś sprawdzić.
Władca Pixeli
13-01-2007, 23:01
Przykładowa strona
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d40-review/gallery.shtml
"D40 JPG"
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d40-review/DSC_0031-pp.JPG
"D40 NEF"
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d40-review/DSC_0031.NEF
I Nef z D40 otworzony w ver 4.4 8-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/D40_nef.jpg)
Przypuszczam, że moja metoda nie łamie prawa, bo ja nie dotykam programu!!!
BugsBunny
13-01-2007, 23:08
O żeby ich... Z D80 też się da otworzyć i edytować? Rozumiem że modyfikacja dotyczy NEFa?
Władca Pixeli
13-01-2007, 23:19
O żeby ich... Z D80 też się da otworzyć i edytować? Rozumiem że modyfikacja dotyczy NEFa?
Nie mogę znaleść NEF'a z D80 na Internecie.
BugsBunny
13-01-2007, 23:21
mogę wysłać mailem
Władca Pixeli
13-01-2007, 23:23
mogę wysłać mailem
Wstaw gdzieś na internet i daj link.
Test zrobie pózniej. Zaraz wychodzę.
BugsBunny
13-01-2007, 23:39
http://rapidshare.com/files/11574032/DSC_0014.NEF.html
JK soft mozesz zmienić na własne potrzeby - nie mozesz tylko publikować tej zmienionej wersji. Władco piszesz "Przypuszczam, że moja metoda nie łamie prawa, bo ja nie dotykam programu!!!" niepotrzebnie w związku z powyższym :).
Ale mogę napisać własny kawałek softu który zrobi co trzeba.
No więc wnioski są takie. Jak pisał Władca Pixeli, NEF z D40 można otworzyć w NC bez najmniejszych problemów. Wszystko otwiera się prawidłowo i wszystko działa prawidłowo. Wystarczy mały programik i może być po kłopocie. Gorzej jest z NEFami z D80, ale może uda się coś wykombinować.
Pawel Pawlak
14-01-2007, 01:00
Gorzej jest z NEFami z D80, ale może uda się coś wykombinować.
Dlaczego ? Skoro NC4.4 otwiera pliki z D200, to myslisz że D80 bedzie znaczaco różne (analogia d50/70/70s i d40 ?)
Ja nie myślę. Ja sprawdzam. NEF z D80 się otwiera, ale po pierwsze w rozmiarze 3008x2000, a po drugie ze skopaną strukturą dla filtra Bayera. Być może trzeba tylko zmienić rozmiary tego NEFa, ale struktura pliku jest prawie taka sama jak z D70/D50. Jestem prawie pewien, że rozmiar matrycy zapisany jest gdzieś w kodzie NC, a nie w pliku NEF. Dlatego NEF z D40 się otwiera prawidłowo, a NEF z D80 nie. Trzeba by poszukać tych rozmiarów i je zmienić na właściwe. Reszta chyba powinna działać.
Gawronnek
14-01-2007, 01:20
kurcze to może w końcu kupię Nikon Capture bo NX mi nie odpowiada, ciekawe czy uda się Wam coś osiągnąć w tej sprawie, trzymam kciuki
Pawel Pawlak
14-01-2007, 01:37
Ja nie myślę. Ja sprawdzam.
Ops... Mam nadzieję, ze nie uraziłem ?
Nie uraziłeś.
Udało mi się otworzyć tego NEFa z D80, ale nie całego i ze zniekształconymi proporcjami wysokości do szerokości pikseli, ale za to kolorki są takie jak trzeba i można wszystko edytować. Wynika z tego, że cała robota z tym D80 w NC musi polegać na zmianie trzech parametrów: liczby pikseli w pionie i w poziomie i proporcji wysokości do szerokości piksela (lub rozmiarów piksela). Tylko że Nikonowi się nie chce. Woli zarabiać na NXie.
No to już wiem dużo więcej. NEF z D80 się otwiera, ale tak jak pisałem - z drobnymi felerami. Prawidłowo rozpoznaje wszystkie dane z body, pozwala na wszystkie edycje i teraz uwaga: prawidłowo zapisuje całe zdjęcie w TIFFie lub JPEGu. Tak więc jedyny kłopot, że nie widać całego zdjęcia na ekranie. Wyświetlony jest tylko obszar 3008x1960 z lewego górnego rogu zdjęcia. Ten durny Nikon jednak zapisuje rozmiar matrycy w pliku, ale nie wykorzystuje go do wyświetlania zdjęcia na ekranie - ma to niestety zapisane bezpośrednio w programie.
Witam,
Co prawda moj poziom zaawansowania jest co najmniej niski ale uzywam tego programu http://www.rawtherapee.com/
Otwiera NEF'y z D80 bez problemu, jak dla mnie ma nawet za duzo opcji - przynajmniej na razie, jest za darmo :).
pozdrawiam
Gawronnek
14-01-2007, 02:52
za darmo to może on i jest, ale jest na moim kompie wolniejszy od Nikon Capture nie wspominając już o C1 LE, za to jest wersja pod Linuxa, ciekawe jak tam chodzi
Witam,
Fakt - demon predkosci to nie jest, ale moze w nastepnej wersji :)
Z drugiej strony - u mnie chodzi sprawniej niz np Photoshop CS2 z ta wtyczka do obslugi RAW (a nawet bez niej :)), capture NX (powiedzmy ze od kolegi ;)) u mnie w ogole nie chcial nic otwierac (tak szukalem na googlach - znalazlem ten sam problem ale rozwiazanie u mnie nie zadzialalo wiec dalem sobie spokoj :)). Przydalby sie jeszcze tryb wsadowy - chyba ze go po prostu nie znalazlem ;)
pozdrawiam
Władca Pixeli
14-01-2007, 08:23
Ten durny Nikon jednak zapisuje rozmiar matrycy w pliku, ale nie wykorzystuje go do wyświetlania zdjęcia na ekranie - ma to niestety zapisane bezpośrednio w programie.
Ma to w zbiorze "NControl.exe"
Też to znalazłem, ale to niestety nie jest to o co chodzi. Te informacje wykorzystują tylko w Camera Control. Można usunąć cały katalog CONTROL, a NC działa nadal. Trzeba szukać w innym miejscu i to raczej jako wartości binarne, a nie tekstowe.
Podsumowując. Legalne przetworzenie NEFa z D40 tak, żeby się prawidłowo otwierał i edytował w NC jest banalnie proste i nikt nie może się do tego przyczepić - nawet NIkon. Można napisać mały programik i po sprawie. Z D80 też mozna to zrobić całkowicie legalnie, ale NC wyświetla wtedy tylko obszar o rozmiarach 3008x1960 w lewym górnym rogu, czyli około 57% całego zdjęcia. Można przeprowadzić pełną edycję i zapisać całe zdęcie do TIFFa lub JPEGa. Niedogodnością jest tylko to, że nie widać całego zdjęcia i to że zdjęcie jest trochę rozciągnięte w pionie. Można próbować znaleźć w kodzie NC odpowiednie wartości i je podmienic, ale to już niestety będzie naruszać prawa Nikona.
Chyba, że jednak się zlitują i zrobią update do 4.4 umożliwiający korzystanie z D80, tak jak to miało miejsce w przypadku D2Xs. Na miejscu użytkowników D80 wysłałbym w tej sprawie kilka obelżywych e-maili do Nikona, może stanie się cud...
Gawronnek
14-01-2007, 15:01
wysłałem maila z zapytaniem, odpowiedzieli, że nic nie wiedzą o planowych poprawkach, dlatego przesiadłem się na razie na C1 LE
Chyba, że jednak się zlitują i zrobią update do 4.4 umożliwiający korzystanie z D80, tak jak to miało miejsce w przypadku D2Xs. Na miejscu użytkowników D80 wysłałbym w tej sprawie kilka obelżywych e-maili do Nikona, może stanie się cud...
To raczej nie jest problem zlitowania się, bo wprawnemu programiście, który dysponuje kodem źródłowym NC, poprawienie tego nie powinno zająć więcej niż godzinę, może dwie (a jeśli jest autorem tego programu, to co najwyżej 15 minut). To jest celowa i świadoma decyzja zarządu Nikona. Postanowili na nowo wyciągnąć kasę od klientów, którzy będą zmieniali puszki na nowsze modele. Jedyna nadzieja, że sprzedaż NXa będzie tak mała, że pójdą po rozum do głowy i wrócą do starego dobrego NC. Wszystko w rękach (i kieszeniach) klientów.
To raczej nie jest problem zlitowania się, bo wprawnemu programiście, który dysponuje kodem źródłowym NC, poprawienie tego nie powinno zająć więcej niż godzinę, może dwie (a jeśli jest autorem tego programu, to co najwyżej 15 minut). To jest celowa i świadoma decyzja zarządu Nikona. Postanowili na nowo wyciągnąć kasę od klientów, którzy będą zmieniali puszki na nowsze modele.
JK, to oczywiste. Jednakowoż - jak wspomniałem - już po fakcie szybciutko wypuścili update umożliwiający korzystanie z NC 4.4 posiadaczom nowych D2Xs. Sądzę, że mogło się to wiązać z częstymi napadami szału użytkowników D2Xs-ów, którzy początkowo również byli przez Nikona delikatnie "nakłaniani" do korzystania z NX-a. Liczę też na to, że poroniony interface tego programu szybko wyląduje na śmietniku historii, a przy tworzeniu nowego wezmą udział nie tylko informatycy, ale również fotografowie.
Takie samo update jak do D2Xs, dla D40 może wypuścić każdy, kto umie napisać najprostszy program.
czyli ugięli sie przed zawodowcami, a amatorów z d80 olali. A ja już sądziłem, że profesjonalny rynek Nikona w ogóle nie obchodzi.
A może to własnie oznaka, że ich ta część rynku nie obchodzi - bo uzytkowników tak mało, że mozna dac gratisa???
Jacku, jakiego gratisa. Przygotowanie takiego update nie kosztuje więcej niż kilkadziesiąt dolarów. Po rozdzieleniu kosztów na potencjalnych nabywców uczciwa cena byłaby dużo niższa niż 1 cent.
myślałem o tym co dali - upgrade dla D2Xs.
Władca Pixeli
14-01-2007, 19:17
Niestety podobna sytuacja jest z Adobe.
Najpierw wmawia się, że trzeba kupić CS2, bo wtyczka do czytania NEF nie może pracować pod 7. Teraz wmawia się, że trzeba kupić CS3, bo nie będzie poprawek do wtyczek CS2. (specjalnie zmieniono format)
Nie chce mnie się wczytywać CS2 ale ostatnio gość na dpreview opisywał dokładnie, że w ten sam sposób można otwierać nef'y z nowych aparatów pod CS2.
Takie samo nabijanie kasy.
Pytanie tylko, dlaczego "Jak Kali kraść klientów to jest to robienie biznesu, a jak Kalemu kraść programy to jest to kradzież i łamanie prawa"
Bo jak do Polski przyjeżdża Bill G. to wita go premier albo prezydent, a jak do Polski przyjżdza klient Billa G. to wita go celnik.
BTW. Niektore z czynnosci przez Was wykonywane i opisywane w tym watku
moga zostac za jakis czas zdelegalizowane. Pozwole sobie przypomniec:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6341
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6341 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6341)
Ciekawe, czy kiedyś zdelegalizują wielkie korporacje, z uwagi na psychopatyczny charakter ich działań...
Władca Pixeli
15-01-2007, 01:56
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6341
Po pierwsze my nie modyfikujemy programu tylko NEF'a a to jest moja własność. (Nic nie słyszałem, że zdjęcia wykonane aparatem marki Nikon są własnością firmy Nikon). O ile mnie wiadomo to jeszcze nie ma ustawy, która zabrania otwierania mojego zdjęcia i modyfikowania go, choć kto wie?
"Kto wytwarza urządzenia, ich komponenty lub programy komputerowe przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem lub zwielokrotnianiem utworów lub przedmiotów praw pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urządzeniami, ich komponentami lub programami komputerowymi albo reklamuje je w celu sprzedaży lub najmu, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3"
O ile mnie wiadomo to posłowie, członkowie wszystkich poziomów władz kupują komputery (czyli dokonują obrotu) z nagrywarkami CD czy DVD a więc urządzeniami do powielania muzyki czy programów, a więc podlegają grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
Mam nadzieją, że tym razem władza zacznie egzekwowanie prawa zaczynając od siebie. :mrgreen:
(...)O ile mnie wiadomo to posłowie, członkowie wszystkich poziomów władz kupują komputery (czyli dokonują obrotu) z nagrywarkami CD czy DVD a więc urządzeniami do powielania muzyki czy programów, a więc podlegają grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
Mam nadzieją, że tym razem władza zacznie egzekwowanie prawa zaczynając od siebie. :mrgreen:
Witam,
No coz - jakis czas temu wplynal projekt takiej ustawy aby od wszystkich posiadaczy, dystrybutorow i producentow - choc nie wiem jak tych ostatnich ;) - nagrywarek CD/DVD - zaczac egzekwowac to prawo. Czyli za posiadanie nagrywarki 3 lata. Autorzy zaslaniali sie wytycznymi UE - na szczescie nie skutecznie. Rownie dobrze mozna zamknac wszystkich kierowcow bo autem mozna przejechac albo lekarzy bo moga wziac lapowke! Dynamit tez mial miec inne zastosowanie niz to najpowszedniejsze - Pan Nobel powinien byc skazany tak "na oko" co najmniej na 1000000000000000 lat, o krzesle el. na koniec kary nie wspomne? Poza tym dlaczego jak kupie takiego dajmy na to Nikona i go rozbiore na czesci, cos zpie...e nawet jak go zloze to tylko w sumie moj problem. Wiec czemu to ze pogrzebie sobie w programie to nie moj problem - tak jakbym go nie kupil tylko wynajal? Przeciez konstruktorzy naszego przykladowego Nikona tez wlozyli kupe pracy w projekt. Jest tam troche ich patentow a nikt sie nie martwi ze ktos tam moze zagladnac i sobie oderwac jakas blokadke robiac z D40 D2Xs'a.
No nic coraz czesciej widac ze zyjemy w panstwie wyjetym z Latajacego Cyrku Monty Pythona :)
pozdrawiam
update zeby dzialal d2xs byl pewnie z tego powodu ze po upgradzie firmware w d2x nefy sie nie otwieraly. d40 i d80 maja funkcje jakich nie posiadaja d50/70. sprawdz co sie stanie jak otworzysz w NC nefa z d80 czy d40 zrobionym jako B/W albo jakies d-lightningi.
kiedys update softu trzeba zrobic i podobne dyskusje pewnie byly przy przejsciu z capture 3 na 4. jak ktos kupuje nowy soft to moze od razu kupic nx, jest tanszy niz byl capture 4. jak ktos ma d50/70 to styka mu capture 4 ktory mozna dosc tanio kupic chocby na ebayu. a jak ktos chce przejsc na nx z capture 4 to byla a moze nawet jeszcze jest akcja ze znizka przy zakupie.
Valwit gdyby jeszcze ten NX był szybszy, a nie tak jak teraz - duzo wolniejszy od klasycznego capture'a :(
fotograf62
16-01-2007, 09:14
Witam, też miałem problem z otwarciem NEF-ów z D80, ale po to jest to forum i ludzie mi pomogli. Kapturek zwany NX bardzo się sprawdza polecam.
Valwit gdyby jeszcze ten NX był szybszy, a nie tak jak teraz - duzo wolniejszy od klasycznego capture'a :(
ano nieststy. na obrone nikona ozna jedynie powiedziec ze nx pisza kolesie z nik software, ci co filtry do starego cpatura robili. ja mam wielka nadzieje ze nastepny update poprawi cos pod wzgledem szybkosci. puszczenie batcha na 5000 fotek w nx to moje niespelnione marzenie.
ja mam pytanie do JK:
a nie daloby sie skopiowac czesc naglowka rawa z d200 i przekleic do go rawa z d80?
z tego co widze to NC na sile stara sie 10mpix(d200/d80) rawa otworzyc jako 6mpix(d40/50/70).
moze tu lezy problem? oczywiscie teoretyzuje bo nie mialem w rekach rawa z zadnego z tych
aparatow. NC tez nie posiadam.
moze po prostu uda sie raw d80 przerobic na raw z d200 :) (przynajmniej zeby tak sadzil NC).
pozdrawiam
wain
Dyskusja ciekawa, chciałbym się dołączyć z obserwacją następującego faktu:
Programem UFRAW (opensource, używający kodu dcraw do czytania nef), nawet starą wersją da się otworzyć nef'a z d80 - prawidłowo (z tego co zaobserwowałem). Zatem myślę, że jeśli się "chce" to "można" - i struktufra raw/nef jest taka sama jak innych aparatów - co nie wyklucza faktu że zawartość różnych nef'ów może posiadać "smaczki" które dla lepszego efektu powinny być inaczej zinterpretowane.
Przed zakupem d80, byłem w stanie klasycznego dylematu - co kupić, kiedy przeczytałem o tym jak nikon "szyfruje" pewne informacje w swoich raw'ach - pomyślałem że nikon to totalna porażka i wybiorę C. Jednak ściągnąłem nef'a jak tylko się pojawiły na sieci, otwarłem w kilku programach pod linux'em i wszystko było ok. Oczywiście można narzegać na szybkość i wybrzydzać w programach, ale faktem jest, że można bez problemu używać darmowych programów do nef'ów z d80 i każdego innego.
szyfr'owany jest balans biel'i
Valwit - a jak się to "szyfrowanie" objawia? Czy ktokolwiek zaobserwował jakiś efekt?
Tak jak pisałem, ufraw otwiera mi nef'y, balans bieli odczytuje bez problemu z nef.
Valwit - a jak się to "szyfrowanie" objawia? Czy ktokolwiek zaobserwował jakiś efekt?
Tak jak pisałem, ufraw otwiera mi nef'y, balans bieli odczytuje bez problemu z nef.
ufraw bazuje na dcraw. a coffin, autor dcraw-a, zaimplementowal odkodowywanie balansu bieli,
dlatego ladnie wszystko widzisz.
http://www.dpreview.com/news/0504/05041901nikon_encryptnef.asp
Władca Pixeli
23-01-2007, 20:12
Jak programista korzysta z bibliotek SDK Nikona to cały proces odszyfrowania jest robiony automatycznie, i programista nie ma pojęcia na czym to polega.
capture NX (powiedzmy ze od kolegi ;)) u mnie w ogole nie chcial nic otwierac
tja.
Witam,
tja.
Domyslam sie ze to tajemnicze stwierdzenie "tja" ktore od pewnego czasu coraz czesciej wdziera sie na fora, a nawet do mowy codziennej, oznacza zwatpienie - nie wiem tylko czy ze NX od kolegi czy ze nie otwiera? Przynajmniej sprawdzilem i wiem ze nie warto kupowac ;)
w tym wypadku oznacza cos w stylu "dobrze ci tak". bo niestety nie mam wspolczucia dla takich ja ty, uzywajacych oprogramowania "od kolegi".
dodac moge jeszcze ze soa#1 czyli: u mnie dziala.
Żeby CS2 otworzył nam NEFa potrzebujemy jakiegos plugina dodatkowego? Mój nie rozpoznaje niestety tego formatu :>
oczywiscie. do twojego body d80 wersja 3.6 - do pobrania ze strony adobe (darmowo i bez rejestracji)
w linkowni - w moim podpisie masz link
Żeby CS2 otworzył nam NEFa potrzebujemy jakiegos plugina dodatkowego? Mój nie rozpoznaje niestety tego formatu :>
Adobe Camera RAW 3.6 - www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
edit: ech Jacek mnie ubiegł - on chyba nie ma życia i siedzi na tym forum 24h na dobę ;)
w każdym razie zdecydowanie za dużo. Ale nie umiem sie ograniczyć. Nie mam silnej woli. Jestem uzależniony. To się jakoś już leczy, ale nie wiem gdzie.
w każdym razie zdecydowanie za dużo. Ale nie umiem sie ograniczyć. Nie mam silnej woli. Jestem uzależniony. To się jakoś już leczy, ale nie wiem gdzie.
wiem wiem - Żona mi tez to mówi
PS pamietasz PM z okresu pisania mgrki? :D
w tym wypadku oznacza cos w stylu "dobrze ci tak". bo niestety nie mam wspolczucia dla takich ja ty, uzywajacych oprogramowania "od kolegi".
dodac moge jeszcze ze soa#1 czyli: u mnie dziala.
Wiesz co ale Ty jestes :)
A tak na serio - to jedyny program "od kolegi" ktorego obecnie uzywam, a w zasadzie mialem zamiar wyprobowac - a tak nie dziala to nie kusi ;). A na moim ukochanym Slackware i FreeBSD i tak NX nie pojdzie wiec co mi tam :)
pozdrawiam
Israel, przeciez NXa mozesz testowac przez 30 dni legalnie :)
witam !! moze ja jeszcze zapytam odnosnie RAW-ow. mam PS-a 7.0 CE(2) wiem nie jest to hit sezonu ale mam pelna wersje nawet po polsku i na razie mi to wystarczy. problem w tym z nie czyta mi ow RAW-ow. jakie narzedzie musze i skad prosze o rade musze doinstalowac tak zeby bylo kompatybilne z mym PS-em. chodzi mi czy np. instalujac angielskie narzedzie bedzie prawidlowo dzialal polski PS?
poprosze o rade... do polskiego PS-a 7.0 CE(2) cos kompatybilnego najlepiej polskiego do RAW-ow
witam !! moze ja jeszcze zapytam odnosnie RAW-ow. mam PS-a 7.0 CE(2) wiem nie jest to hit sezonu ale mam pelna wersje nawet po polsku i na razie mi to wystarczy. problem w tym z nie czyta mi ow RAW-ow. jakie narzedzie musze i skad prosze o rade musze doinstalowac tak zeby bylo kompatybilne z mym PS-em. chodzi mi czy np. instalujac angielskie narzedzie bedzie prawidlowo dzialal polski PS?
poprosze o rade... do polskiego PS-a 7.0 CE(2) cos kompatybilnego najlepiej polskiego do RAW-ow
niestety do dekodowania z d80 musisz miec PS od wersji CS2, wersja językowa nieistotna. z 7.0 nie da rady.
w dziale oprogramowanie na tym forum bys znalazł odpowiedź.
niestety do dekodowania z d80 musisz miec PS od wersji CS2, wersja językowa nieistotna. z 7.0 nie da rady.
w dziale oprogramowanie na tym forum bys znalazł odpowiedź.
drazylem troche temat byc moze sie rozminalem wiec pomyslalem ze zagaje tutaj i teraz... juz wszystko wiem za co dzjenkunja
dla starszego PSa jedyna opcja jest zewnetrzna konwersja do TIFF np w ufraw
dla starszego PSa jedyna opcja jest zewnetrzna konwersja do TIFF np w ufraw
a-ha !
m-zylinski
29-01-2007, 10:51
A co z czytaniem NEFów przez AFS Elements?
Na stronie Adobe znalazłem wtyczkę 3.6 zarówno do FS Elements 4.0 jak i 5.0. Ktoś już próbował?
Dzięki z góry za pomoc!
działa z PS Elements 4 i 5.
Dlaczego tak bardzo różni się NEF wywołany NX i ACR?
W jaki sposób wyzerować ustawienia początkowe w obu programach (wyeliminowanie wpływu ustawień w body)?
bo mają inne algorytmy począwszy od interpolacji kolorów z mozaiki bayera, a na innych kolejnych etapach kończąc, jak wyostrzanie
to podobnie jak film (negatyw) wywołany w różnych chemiach ;) - w jednej jest super, w drugiej kicha (chyba że wywołuje Erie to kicha jest zawsze i ojciec ręce załamuje :D)
Pozdrawiam
Erie
Ponowie więc pytanie:
W jaki sposób wyzerować ustawienia początkowe w obu programach (wyeliminowanie wpływu ustawień w body)?
m-zylinski
29-01-2007, 23:35
działa z PS Elements 4 i 5.
Dzięki! Znajdę chwilę to zainstaluję i przetestuję.
Czy jest jakiś program, za pomocą którego mógłbym skorygować balans bieli dla całej grupy zdjęć jednolicie. Idzie o to, że automatyka WB mojego D80 (mimo korekty nastawy na -1) nie jest najlepsza. Bez tego "-1" fotki były z dominantą niebieskiego i purpury. Po korekcie wychodzą cieplejsze, ale z nadmiarem czerwieni. Na studniówce strzeliem ponad 800 zdjęć i chciałbym WB na nich skorygować jednolicie. Może jest jakiś sofcik, w którym korektę balansu zrobi się na jednaj fotce ręcznie, a resztę program obrobi wg tego wzorca automatycznie? Aha, nie chodzi w tym przypadku o raw-y, a o jpgi.
Czy jest jakiś program, za pomocą którego mógłbym skorygować balans bieli dla całej grupy zdjęć jednolicie. Idzie o to, że automatyka WB mojego D80 (mimo korekty nastawy na -1) nie jest najlepsza. Bez tego "-1" fotki były z dominantą niebieskiego i purpury. Po korekcie wychodzą cieplejsze, ale z nadmiarem czerwieni. Na studniówce strzeliem ponad 800 zdjęć i chciałbym WB na nich skorygować jednolicie. Może jest jakiś sofcik, w którym korektę balansu zrobi się na jednaj fotce ręcznie, a resztę program obrobi wg tego wzorca automatycznie? Aha, nie chodzi w tym przypadku o raw-y, a o jpgi.
Ponoć mają taki program. W Erze.
jak chcesz się bawić w zmiany WB to trzeba pracować w RAW. Zapuściłbyś coś z wsadem - np PS i program by zrobił wszystko sam. jpg - nie, bo program nie ma info o wb. Musisz sam korygowac kolorki - kazdy osobno i niestety każdy wyjdzie trochę inaczej. Gdyby jednak korekcje były takie same - to tez możesz użyć coś z możliwością obróbki seryjnej. Zmany kolorów na jpg powodują dalszą degradację jakości zdjęcia.
Jak się robi jpg to WB trzeba miec ustawiony w body idealnie. Szczególnie na seriach zdjęć. Będziesz miał nauczkę. Trzeba kontrolowac w trakcie robienia takich ilości zdjęć to co wychodzi.
Gawronnek
30-01-2007, 20:37
balansu bieli w jpg nie zmienisz, ale w PS możesz na podstawie jednego zdjęcia zrobić akcje i poprawić kolorystykę, a później zapuścić batchem cały katalog
ps. heh Jacek był minimalnie szybszy