Zobacz pełną wersję : Zestaw oświetleniowy do produktów: komplety skórzane
Witam,
Mam konkretne pytanie dotyczące zestawu oświetleniowego jaki chce wykorzystać przy fotografii produktowej a dokładnie: komplety wypoczynkowe.
Produkty wyglądają tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.meble-wanat.pl/images/stories/oferta/alfa.jpg)
będą fotografowane na dwa sposoby oddzielnie jako produkty i jako kompozycja.
Mają około 100 cm wysokości, 195 szerokości najszerszy mebel (trójka) ...całość kompozycji ma 430 cm
Pomieszczenie ma 4x4 m i wysokie jest na 2m.
Jak wiadomo skóra to problem blików...przepaleń etc..
Zaczynam dopiero pracę ze światłem studyjnym dlatego prosiłbym o informację jaki zestaw warto skompletować.
1. Myślałem nad lampami błyskowymi 2x300 ? Czy wystarczy czy nie będzie za słabe oświetlenie ?Jakiej firmy myślałem o http://www.akcesoriafoto.com/lampa-studyjna-quantuum-pt300-od-reki-p-655.html
2. Co do rozproszenia czy softboxy czy parasolki do tego typu produktów ? http://www.akcesoriafoto.com/softbox-oktagonalny-osmiokatny-95cm-phottix-mocowaniem-bowens-p-640.html
Czy coś innego ?
3. Wyzwalanie drogą radiową. Jakiej firmy przekaźnik radiowy ?
Dodam że posiadam dwie lampy systemowe Canon 580 EXII jak i nikona SB600 chciałbym je również wykorzystać..
Budżet to max 2000 pln.
Z góry dziękuje za pomoc.
Michał Jędrak
10-01-2011, 00:02
Odpowiem enigmatycznie... Nie ważne czym świecisz, lecz ważne jak to robisz... Lampy 2x300Ws wystarczą i to z wielkim luzem. Pokoju zapewne nie starczy na całą trójkę mebli razem, ale to też zależy jak je się da ustawić.
Przy dużych softboxach ja bym się blikami nie martwił. Ja bym użył raczej softboxy niż parasolki, bo ma się większą kontrolę nad światłem. Można lepiej wydobyć fakturę niż parasolką, która nawala gdzie popadnie.
Wyzwalanie drogą radiową jest najwygodniejsze i taki wyzwalacz kosztuje coś około 60zł. Ewentualnie możesz lampę błyskową dać na najmniejszą moc (np. 1/64) i gdzieś walnąć w sufit, żeby lampy studyjne wyłapały błysk. No i w sumie tylko na tyle się przydadzą te 580EXII i SB600.
No wiadomo, że teoretycznie można takimi lampami z aparatu coś zrobić w studio. Baaaa, nawet dwiema świeczkami można, ale dłużej będziesz ustawiał światło niż robił zdjęcia.
... Lampy 2x300Ws wystarczą i to z wielkim luzem.
Jestem w lekkim szoku. Chodzi o to by zrobić zdjęcie, czy też żeby ono jednak jakoś wyglądało?
Możesz pokazać jakieś dobre zdjęcie dużego zestawu meblowego zrobionego 2 lampami?
Michał Jędrak
10-01-2011, 10:22
No pomyśl, że te meble mają zaledwie 4-5 metrów jak je się ułoży razem. Dwie lampy z metrowymi softboxami spokojnie pokryją taką powierzchnię równomiernym światłem. Z pewnością wyjdzie lepiej niż to zdjęcie powyżej... zrobione na podwórku, na słońcu a potem wyszparowane...
Sapphiron
10-01-2011, 11:27
Jacku ja robiłem ostatnią sesję meblową też własnie z dwoma 300Ws i wyszło bardzo dobrze :) w takim pomieszczeniu to mocy będzie aż aż...
No pomyśl, że te meble mają zaledwie 4-5 metrów jak je się ułoży razem. Dwie lampy z metrowymi softboxami spokojnie pokryją taką powierzchnię równomiernym światłem. ..
Jacku ja robiłem ostatnią sesję meblową też własnie z dwoma 300Ws i wyszło bardzo dobrze :) w takim pomieszczeniu to mocy będzie aż aż...
Ja napisałem, że zdjęcie można zrobić. Pokryć światłem. Ale co to za światło?
Mogę zrobić bezcieniówkę, walnąć lampami w sufit, zrobić ekspozycje 8x i zyskam 3EV jeśli chodzi o przysłonę. Dalej jakieś obrabianie PS.
Ale to będzie wyglądało do d ..... jeśli chodzi o pokazanie mebli. No chyba, że się światło w PS domaluje.
2 lampami to sobie można czasami bardzo fajnie pofotografować ludzi. Ale nie zestaw mebli.
2 lampami to sobie można czasami bardzo fajnie pofotografować ludzi. Ale nie zestaw mebli.
Szczególnie, jeśli chciałoby się jakoś rozsądnie zaświecić tło.
No chyba, że w tym przypadku to nie gra roli (wycinanka później w PS).
Jeśli piszesz o MagdzieMeblowo2, to niestety potwierdasz to, co napisał Jacek_Z. Zresztą trafnie w Twoim wątku skomentował światło fafniak. Zalać światłem taki pokój to możemy nawet jedną sb900, ale chyba nie o to chodzi.
Co do tematu - zdjęcie można zrobić nawet bez lamp, przy zastanym i będzie jakieś. Na forum fotograficznym możemy jednak wychodzić z założenia, ze nie chodzi o "jakoś" a o "jakość" - tej dwiema 300Ws nie osiągniemy. Co innego, kiedy świecimy niewielkie przedmioty, jednak przy dużych odległościach (powyżej 2m powiedzmy) dwiema 300 już nie mamy co modelować - za duże spadki mocy na odległość. Sęk w tym (jest mebel-drewniany-deska-sek :) ) że bardzo łatwo jest zrobić jakoś zaświecone zdjęcie - 90% pań z Pomorza nie widzi różnicy - schody zaczynają się, kiedy chcemy zrobić to naprawdę dobrze.
matyjasz
10-01-2011, 14:28
A jakis przyklad swiecenia na 1 duzy fotel ktos podrzuci? Jasnoczerwona nibyskora, bez drewna ;)
Zdjęcia do tej pory były robione z użyciem SB600 + światło zastane ( podwórko też się zdarzyło)
Niestety nadają się jako miniaturka w druku, obecni jest to 4 cm wysokość.
Zamierzamy zrobić katalog w przyszłości.
I tu będzie potrzeba detali, pokazania np przeszyć.struktury, lampa systemowa nie wyciągnie tego ani żadne zabiegi PS ...
Zatem mam konkretne pytanie skoro pojawili się zwolennicy jak i przeciwnicy 300...
Jaka moc lamp jak i jakie rozproszenie (softbox czy parasol) najlepiej się sprawdzi...
Chętnie zobaczę też od kolegi Sapphiron ostatnią sesję meblową na 300 ...
dzięki
Tu nie chodzi o 300 WS ale o potrzebną ilość lamp i modyfikatorów (softboxy itp)
Detal zrobisz, to nie problem. Mocy - jak podciągniesz ISO - to starczy (choć to takie niezalecane rozwiązanie).
Ale do dużego zestawu potrzeba więcej lamp no i potrzeba dużego lokalu/studia.
I tu będzie potrzeba detali, pokazania np przeszyć.struktury, lampa systemowa nie wyciągnie tego ani żadne zabiegi PS ...
jakie rozproszenie (softbox czy parasol) najlepiej się sprawdzi...
No widzisz, to nieco bardziej skomplikowane - do wydobycia przeszyć/struktury to już twarde a nie miękkie światło jest potrzebne - najlepiej jakiś dobry fresnel.
Po raz kolejny pojawia się temat nie do ogarnięcia. Nie dość, że jest wiele sposobów na dobre/ciekawe fotografowanie mebli, to jeszcze można to osiągnąć na wiele sposobów. Oczywiście jest wiele ciekawych metod oświetlenia jednym/dwoma źródłami, jednak przy większych obiektach o różnorodnej formie/fakturze potrzeba i wiecej sprzętu i zdecydowanie więcej umiejętności. Naprawdę fachowcy z jakiegoś powodu gromadzą wiele lamp o różnej mocy ze sporą ilością modyfikatorów.
Nie ma możliwości odpowiedzi: fotel oświetlamy tak i tak, takimi lampami o takiej mocy i z takimi modyfikatorami. Często "w praniu" okazuje się, ze dotychczas opracowane metody zawodzą i trzeba szukać czegoś nowego.
Kończąc ten zdecydowanie przydługi wykład napiszę jeszcze, że kluczem "do sukcesu" jest zrozumienie światła. Jeżeli naprawdę zrozumiemy jakie światło/modyfikator jaki efekt pozwalają uzyskać, będziemy potrafili odpowiednio oświetlić każdy obiekt. To nie jest wiedza tajemna - czysta fizyka - wymaga jednak nauczenia się/poznania podstaw, z których każdy, nawet najbardziej skomplikowany układ jest zbudowany. Dochodzi do tego jeszcze praktyka, ale to chyba oczywiste.
Ja dodam że odróżniłbym jednak zdjęcia katalogowe i "imidżowe" ;)
Do katalogu w którym jest białe tło czasem lepiej jest poświecić "nieciekawie" - mniej pytań od klienta "dlaczego,po co" itp ;D
Michał Jędrak
11-01-2011, 00:21
No właśnie wszystko rozbija się o to jakie zdjęcia chcemy. Te powyżej to takie katalogowe, żeby pokazać wzór, kolory i inne właściwości produktu. Powinny to być zdjęcia estetycznie neutralne. I podtrzymuję, że spokojnie da się to oświetlić dwiema lampami. Jednak zdjęcia typowo reklamowe nadal nie wymagałyby więcej lamp, gdyż:
- trzeba skombinować jakiś elegancki lokal z ładną podłogą, ścianami itd...
- trzeba wykorzystać na maksa światło zastane (eleganckie lampy, żyrandole, okna)
- dopiero na trzecim miejscu jest doświetlanie lampą, a czasami nawet i to już jest za dużo i wystarczy blenda, żeby było subtelnie.
Nadal więc nie ma co szaleć z lampami. Ja bym na początek zaczął jednak od dwóch lamp, zwłaszcza, że @hantsha nie wygląda na dobrze zorientowanego póki co w fotografii studyjnej.