Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Panna Ola
http://wpk.eltrakon.pl/Img05-666%20Panna%20Ola.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/Img05-666%20Panna%20Ola.jpg)
Mi się podoba - fajny, nieco domowy, ale i "twórczy" klimat...
Strasznie czerwono modelka wyszła - jakoś nienaturalnie . Szkoda że nie odcina się z całości fotografii tylko uwagę przyciąga jasna książka i notatnik.
camaxtli85
09-01-2011, 23:25
jak kategoryzować to ujęcie jako portret spontaniczny to jeszcze jeszcze ok, ale jeśli miało to być ujęcie planowane, to już gorzej, poza tym obróbka/światło niestety mało ciekawie
Dziękuję za komentarze.
Małe uwagi: portret to portret, "kategoryzowanie" na "spontaniczny" w przeciwieństwie do "pozowanego" uważam za dorabianie niepotrzebnej teorii.
Poza tym, jeżeli zdjęcie zrobione zostało w naturalnych (w tym przypadku domowo-świątecznych) warunkach, z całą specyfiką zastanego oświetlenia, to od obrabiającego należy wymagać oddania tejże specyfiki a nie sprowadzania na siłę do nienaturalnej pseudostudyjności.
A modelka wcale nie wyszła czerwono. I to nie tylko na moim monitorze. ;)
...A modelka wcale nie wyszła czerwono. I to nie tylko na moim monitorze. ;)
Pora na nowy monitor.
Niestety na twarzy i rękach jest delikatny czerwony kolor.
Książka i kartka papieru jest żółta.
Pora na nowy monitor.
Niestety na twarzy i rękach jest delikatny czerwony kolor.
Książka i kartka papieru jest żółta.
Nie widzę przeszkód. A jaki zamierzasz kupić? :mrgreen:;)
WB leży i kwiczy :)
...ale ty pewnie będziesz miał inne zdanie lub było to zamierzone działanie autora... (pytanie tylko dlaczego)
:)
A jakby wyglądało BW? Z żółtym filtrem np. albo czerwonym?
DonArturo
11-01-2011, 10:14
A jakby wyglądało BW? Z żółtym filtrem np. albo czerwonym?
zapewnie wyglądałoby lepiej.
bo teraz zbyt czerwono, ale to pewnie od gwiazdy betlejemskiej na stole :)
remiksson
11-01-2011, 12:53
balans bieli zbyt mi wchodzi w czerwień :) Poza tym sympatyczne proste ujęcie.
Napisałem już coś powyżej, ale chyba muszę rozwinąć.
Czy zawsze obowiązkiem fotografującego jest przedstawienie sfotografowanego papieru jako zupełnie białego?
W Krajobrazie od czasu do czasu wybucha afera na temat koloru śniegu. ;)
Dom to niekoniecznie studio. Więc nie wszystkie wnętrza są oświetlone np. referencyjnymi Soluxami o temperaturze 4700k. Do tego dochodzą różne kolorowe przedmioty, ktore mogą użyczać zafarbu innym. W takich warunkach może występować dominanta i skoro ją widzimy (choć może nie zdajemy sobie czasem z tego sprawy), to czemu nie miałaby być również na zdjęciu? Następna kwestia to specyfika materiału, na którym się akurat fotografuje - tutaj akurat Portra 160VC, która podkreśla barwy bo do tego służy. Oczywiście dochodzi sprawa odpowiedniego monitora wraz z oprofilowaniem i kalibracją, oraz umiejętności fotografującego. Większość z Was upraszcza - skoro widzicie dominantę, oznacza to lamerstwo fotografującego, który nie umie sobie poradzić z WB.
Nie twierdzę, że umiem robić zdjęcia i że zrobiłem wszystko prawidłowo. Wszystko to moje subiektywne odczucia, wydawało mi się, że oddałem naturalny, domowy klimat. Jeśli nie, to trudno. Uczę się. A co do B&W to próbowałem ale nie podobało mi się zupełnie. ;)
Kolory do kitu, ale zdjęcie samo w sobie przyjemne.
niestety zgadzam się że strasznie czerwono modelka wyszła ;-)
Kadr jest fajny i bardzo przyjemny,a do tego ma swój klimacik, pomimo, być może nietrafionego WB :)
Widać lekko czerwoną dominatę na modelce, ale widać też zamyślenie i skupienie; widać że w tym momencie robi coś, co jest jej obowiązkiem.
To zdjęcie dla mnie przedstawia emocje modelki...
Myślę, że o to chodzi...
Mi się podoba, TAK TRZYMAJ :)
IMHO w fotografii chodzi o dwie rzeczy:
1. klimat;
2. emocje;
Więc jeszcze raz:
Mi się podoba, TAK TRZYMAJ :)
...Oczywiście dochodzi sprawa odpowiedniego monitora wraz z oprofilowaniem i kalibracją...
O to się teraz mniej boję ... Myślę że "zgrałem" mojego Mac-a i teraz zauważam błędy kolorystyczne popełniane wcześniej. Dlatego łatwiej mi zauważyć podobne gdzie indziej. Napisałem tylko swoje uwagi - to co widzę i co mi przeszkadza.
O to się teraz mniej boję ... Myślę że "zgrałem" mojego Mac-a i teraz zauważam błędy kolorystyczne popełniane wcześniej. Dlatego łatwiej mi zauważyć podobne gdzie indziej. Napisałem tylko swoje uwagi - to co widzę i co mi przeszkadza.
OK ;)
Ale tak się składa, że ja też mam "zgrane" "to coś", co mam, i to przez Głównego Forumowego Profesjonalistę. A przez - być może fałszywie odebraną przez niektórych - skromność nie będę pisał, co to. ;)
OK ;)
Ale tak się składa, że ja też mam "zgrane" "to coś", co mam, i to przez Głównego Forumowego Profesjonalistę. A przez - być może fałszywie odebraną przez niektórych - skromność nie będę pisał, co to. ;)
No to zgadujemy : EIZO ? :D
No to zgadujemy : EIZO ? :D
Nie... ;)