PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zaklęty...

JaroPienza
09-01-2011, 21:30
...robiłem te zdjęcie ...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img155.imageshack.us/i/dsc0053web.jpg/)

RobertSoul
09-01-2011, 21:38
ładne ;) z klimatem...
kurcze zazdroszcze miejscówki :D

sebb
09-01-2011, 22:13
ogólnie fota na tak.
w szczególe: czy mgiełka na tym ujęciu i wcześniejszym nie jest prześwietlona?
leci trochę wszystko w prawo, jeśli dobrze widzę.
pozdr.

JaroPienza
09-01-2011, 22:24
ogólnie fota na tak.
w szczególe: czy mgiełka na tym ujęciu i wcześniejszym nie jest prześwietlona?
leci trochę wszystko w prawo, jeśli dobrze widzę.
pozdr.

Prześwietlone na pewno nie jest.Sprawdź czy monitor nie masz rozjaśniony za bardzo.Jest z górki i sprawia takie wrażenie

sebb
09-01-2011, 22:32
Mój stary dobry crt daje radę.

Duder
09-01-2011, 22:57
Czy "zaklęty" miało oznaczać urzeczony, zachwycony coś takiego? Coś nie bardzo łapię Twoje tytuły. :-) Jakoś mnie ta fota nie urzeka, ale być może na miejscu byłeś pod wrażeniem i stąd taka emfaza.
Mgła jest OK, ale przechył jest i to spory - popatrz na budynki i drzewa.Ciemny trójkącik w LD niepotrzebny, za to nad górkami odrobinę więcej nieba by się przydało mimo, że nieciekawe.We mgle i na niebie jakieś plamki wyszły, pewnie na matrycy masz syfki.

raddeli
09-01-2011, 23:00
Piękne...

drosik
09-01-2011, 23:01
Rewelka.

harb
09-01-2011, 23:05
Czy "zaklęty" miało oznaczać urzeczony, zachwycony coś takiego? Coś nie bardzo łapię Twoje tytuły. :-) Jakoś mnie ta fota nie urzeka, ale być może na miejscu byłeś pod wrażeniem i stąd taka emfaza.
Mgła jest OK, ale przechył jest i to spory - popatrz na budynki i drzewa.Ciemny trójkącik w LD niepotrzebny, za to nad górkami odrobinę więcej nieba by się przydało mimo, że nieciekawe.

podpisze się pod ta bardzo mz. trafną recenzją , jeżeli mogę coś doradzić, zwróć uwagę na WB bo ostatnio masz fotografie w bardzo chłodnej tonacji, miejsce w którym robisz te fotografie raczej we wszystkich albumach, na różnych portalach, widuje się w dużo cieplejszej tonacji, ja dopatruję się raczej drobnego błędu obróbkowego - chyba że to jest Twój styl ? miejsca zazdroszczę :)

pozdrawiam :)

JaroPienza
09-01-2011, 23:12
podpisze się pod ta bardzo mz. trafną recenzją , jeżeli mogę coś doradzić, zwróć uwagę na WB bo ostatnio masz fotografie w bardzo chłodnej tonacji, miejsce w którym robisz te fotografie raczej we wszystkich albumach, na różnych portalach, widuje się w dużo cieplejszej tonacji, ja dopatruję się raczej drobnego błędu obróbkowego - chyba że to jest Twój styl ? miejsca zazdroszczę :)

pozdrawiam :)

Jak by ci to wytłumaczyć... ?? Zimę mamy to i chłodna tonacja.Zdjęcia które się widuje na innych portalach to zdjęcia z miesięcy cieplejszych, turystycznych miesięcy. Duder to recenzent i bardzo dobry obserwator. Więc przyznam do nie których rzeczy racje i na pewno poprawie.

harb
09-01-2011, 23:22
Jak by ci to wytłumaczyć... ?? Zimę mamy to i chłodna tonacja.Zdjęcia które się widuje na innych portalach to zdjęcia z miesięcy cieplejszych, turystycznych miesięcy. Duder to recenzent i bardzo dobry obserwator. Więc przyznam do nie których rzeczy racje i na pewno poprawie.

jeżeli tak do tego podchodzisz, oczywiście każdy ma swój sposób na fotografię, jak przy okazji znajdę kadry z m-cy zimowych to postaram się Ci podlinkować, widziałem również te zimowe były sporo cieplejsze, ale tak jak pisze masz prawo do swojego punktu widzenia, robisz spore postępy to widać, lecz drobne błędy tez Ci się zdarzaja więc, dobrze ze sa tacy którzy w formie dobrych rad o tym Ci piszą, bo możesz się edukować, sadzę ze juz niedługo bedziesz nas czarował dobrymi fotami :)

JaroPienza
10-01-2011, 00:11
jeżeli tak do tego podchodzisz, oczywiście każdy ma swój sposób na fotografię, jak przy okazji znajdę kadry z m-cy zimowych to postaram się Ci podlinkować, widziałem również te zimowe były sporo cieplejsze, ale tak jak pisze masz prawo do swojego punktu widzenia, robisz spore postępy to widać, lecz drobne błędy tez Ci się zdarzaja więc, dobrze ze sa tacy którzy w formie dobrych rad o tym Ci piszą, bo możesz się edukować, sadzę ze juz niedługo bedziesz nas czarował dobrymi fotami :)

Też tak sądzę

Duder
10-01-2011, 03:07
A ja sądzę, że już całkiem nieźle czaruje, może nie zawsze, ale jednak.

Seeker
10-01-2011, 05:07
Wykonanie jeszcze nie te, ale tematyka bardzo ladna.

avenarius
10-01-2011, 09:06
Czy taka skokowa różnica nasycenia między ostatnim planem (LG), a dominującą w linii horyzontu zielononiebieską krawędzią zbocza, to efekt obróbki czy też tak było rzeczywiście? To nie jest pytanie retoryczne, bo być może mgła i odległość faktycznie daje taki efekt.

JaroPienza
10-01-2011, 10:17
Trudno mi teraz powiedziec co jest efektem natury ,a obróbka .Na nef-ie było jeszcze bardziej niebiesko. Próbowałem ściągnąć jak najwiecej niebieskiego z dalszego planu.

MarianS
10-01-2011, 10:40
Bardzo dobry z klimatem kadr.Pozdrawiam

harb
10-01-2011, 11:33
Trudno mi teraz powiedziec co jest efektem natury ,a obróbka .Na nef-ie było jeszcze bardziej niebiesko. Próbowałem ściągnąć jak najwiecej niebieskiego z dalszego planu.

czyli jednak dobrze myślę to jednak wina WB, zaniebieszczenia z reguły powstają kiedy jest mało światła i jest lekkie niedoświetlenie lub kiedy jest żle dobrany WB, przynajmniej mz. tak to wygląda

JaroPienza
10-01-2011, 14:36
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/i/dsc0053web.jpg/)

Żeby nie było ,że się rad nie słucham ;)

borregaard
10-01-2011, 20:51
Drugie już lepsze,ale i tu i tam szukam koloru(właściwego,ofc) światła i ostrości.

Mariusz_007
13-07-2011, 12:04
Jak dla mnie świetne.
No i tak jak harb zazdroszczę miejscówki :)

jacekz40
13-07-2011, 12:19
czyli jednak dobrze myślę to jednak wina WB, zaniebieszczenia z reguły powstają kiedy jest mało światła i jest lekkie niedoświetlenie lub kiedy jest żle dobrany WB, przynajmniej mz. tak to wygląda

Oj tak :)
Jarku w drugiej wersji o ile na pierwszym planie jest w miarę ciepło tak w głębi strasznie nieprzyjemny ten kolor aż zimno się robi od patrzenia :wink:
Powiem szczerze, że nie podoba mi się to co w głębi :( ale tylko za sprawą koloru.
Proponowałbym ocieplić ale nie tak małymi kroczkami tylko bardzo zdecydowanie :)

geralttt
13-07-2011, 17:20
B. fajna fota, jeszcze przechył poprawić mz... Ale to pikuś jest...

Greg77
13-07-2011, 17:29
Drugie już lepsze,ale i tu i tam szukam koloru(właściwego,ofc) światła i ostrości.

Tu sie podpisze i dodatkowo leci w prawo...