Zobacz pełną wersję : Ile trwa reklamacja na poczcie?
Najprawdopodobniej zostałem "wysadzony" na allegro. Połasiłem się kupić coś od kogoś, kto tylko miesiąc wcześniej założył konto i miał tylko 20 komentarzy.... Zrobiłem przelew i... echo... Minął już miesiąc, towaru nadal nie ma, delikwent ma widzę zawieszone konto (choc nie znam powodu), na moje maile odpisuje lakonicznie, że paczka pewnie zaginęła i musi to wyjaśnić na poczcie, dopiero wtedy niby odda mi kasę. Tyle tylko, że to wyjaśnianie zajmuje mu już ponad 2 tyg., i wydaje mi się, że po prostu "ściemnia".
Dlatego też pytanie moje brzmi - czy ktoś z Was zgłaszał kiedyś na poczcie problem zaginięcia przesyłki? Ile trwa taka reklamacja?
Poczta ma czas na doreczenie paczki do 14 dnich roboczych, nie dojdzie wraca do nadawcy. Jak zaginie to dopiero po 14dniach roboczych mozesz zglosic zaginiecie i rozpatrzenie tez chyba trwa 14 roboczych. Z tego co pamietam choc nie jestem pewien na 100%
rozpatrzenie reklamacji trwa do 1 miesiaca.
Poczta ma czas na doreczenie paczki do 14 dnich roboczych, nie dojdzie wraca do nadawcy. Jak zaginie to dopiero po 14dniach roboczych mozesz zglosic zaginiecie i rozpatrzenie tez chyba trwa 14 roboczych. Z tego co pamietam choc nie jestem pewien na 100%
Hmm... czyli dość długi to proces.
A może ktoś z forum pracuje na poczcie i mógłby jakimiś sposobami sprawdzić mi czy w ogóle od tego kogoś do mnie została nadana przesyłka? :)
Zgłosić możesz po 14 dniach,a nie roboczych!!.Rozpatrzenie trwa tyle ile będzie trwało:mrgreen:Ja zgłaszałem już kilka reklamacji na PP i trwało to około 2-3 tygodni,a raz zdarzyło się trochę dłużej.
A może ktoś z forum pracuje na poczcie i mógłby jakimiś sposobami sprawdzić mi czy w ogóle od tego kogoś do mnie została nadana przesyłka? :)
Przy liście poleconym nie ma takiej możliwości,chyba że gościu prześle Ci skan nadania.
Jedynie można sprawdzić co się dzieje z paczką wysłaną Pocztexem,po numerze nadania.
Przy liście poleconym nie ma takiej możliwości,chyba że gościu prześle Ci skan nadania.
To co robi pani klepiąc w klawiaturę, gdy nadaje się paczkę na poczcie? Myślałem, że jakiś ślad w systemie poczty (o ile jakikolwiek taki system ma) jest?
To co robi Pani klepiąc w klawiaturę, gdy nadaje się paczkę na poczcie? Myślałem, że jakiś ślad w systemie poczty ( o ile jakikolwiek taki system ma) jest ?
A znasz numer nadania???.Jeżeli znasz,to idziesz na swoją placówkę Poczty i pytasz uśmiechniętej pani z okienka, czy może leży przesyłka o takim numerze...............
Natomiast jeżeli przesyłka została nadana Pocztexem, to możesz ją monitorować na stronie Poczty Polskiej, gdzie dokładnie się ona znajduje.
A znasz numer nadania???.Jeżeli znasz,to idziesz na swoją placówkę Poczty i pytasz uśmiechniętej Pani z okienka czy może leży przesyłka o takim numerze...............
Natomiast jeżeli przesyłka została nadana Pocztexem,to możesz ją monitorować na stronie Poczty Polskiej,gdzie dokładnie się ona znajduje.
Nie znam numeru nadania, nie podał mi go
Z tego co widzę zaczynają się pojawiać na koncie sprzedawcy negatywne komentarze, że także zapłacili przelewem za towar, którego nie otrzymali.... Czyli 100% oszust.
Jutro zgłaszam sprawę do allegro i na policję.
Nie znam numeru nadania, nie podał mi go
Z tego co widzę zaczynają się pojawiać na koncie sprzedawcy negatywne komentarze, że także zapłacili przelewem za towar, którego nie otrzymali.... Czyli 100% oszust.
Jutro zgłaszam sprawę do allegro i na policję.
Wiesz nie raz ludzie wystawiają negatywne komentarze,ponieważ przesyłka nie doszła do nich na drugi dzień:mrgreen:
Bierz na to poprawkę,tylko faktycznie jak pisałeś gościu ma mało komentarzy.
Wyślij mu maila i poinformuj,że jeżeli do jutra nie zwróci Ci kasy sprawę kierujesz na Policję.
Tak z ciekawości, ile delikwentowi wpłaciłeś?
Tak z ciekawości, ile delikwentowi wpłaciłeś?
209 pln
Marian K
09-01-2011, 22:10
209 pln
Rozumiem że formy. "za pobraniem" nie było.
prz3mo, życzę Ci pozytywnego zakończenia sprawy, ale jeśli nic nie pomoże, śmigaj na policję!
Natomiast jeżeli przesyłka została nadana Pocztexem, to możesz ją monitorować na stronie Poczty Polskiej, gdzie dokładnie się ona znajduje.
Nie tylko Pocztexem, zwykłe paczki też można. Przemo napisz gościowi żeby Ci podał nr przesyłki. Jeśli składał reklamację to na 100% ma potwierdzenie nadania. Jak nie będzie chciał podać numeru to sprawa jest prosta.
Nie tylko Pocztexem, zwykłe paczki też można. Przemo napisz gościowi żeby Ci podał nr przesyłki. Jeśli składał reklamację to na 100% ma potwierdzenie nadania. Jak nie będzie chciał podać numeru to sprawa jest prosta.
Sprawa już jest prosta, bo więcej osób wpłaciło mu kasę, a towaru nikt nie dostał.
Ciekaw jestem tylko kiedy odzyskam kasę... Kiedyś było chyba coś takiego że allegro do jakiejś tam kwoty zwracało kasę, ale nie wiem czy to prawda. Jutro do nich napiszę.
Sprawa już jest prosta, bo więcej osób wpłaciło mu kasę, a towaru nikt nie dostał.
Ciekaw jestem tylko kiedy odzyskam kasę... Kiedyś było chyba coś takiego że allegro do jakiejś tam kwoty zwracało kasę, ale nie wiem czy to prawda. Jutro do nich napiszę.
O ile dobrze pamiętam, to zwracają, ale:
- musisz zgłosić na allegro oszustwo
- oczywiście allegro robi co może żeby maksymalnie utrudnić procedurę zwrotu kasy.
Poczytaj na forach.
Musisz zglosic do Allegro fakt oszustwa. Oni odpowiedza Ci ze trzeba skierowac sprawe na policje, ze beda udzielac wszelkich potrzebnych informacji o sprzedajacym do organow scigania. Wiec musisz zglosic na policje co potem niestety nie wiem kiedys probowalem odzyskac jakiesz niewielkie pieniadze myslac ze allegro je wraca bez zgloszenia o popepnieniu oszustwa, jednak trzeba bylo zglosic to sobie odpuscilem. Zycze powodzenie i pisz jak sprawa sie zakocznyla, inni beda wiedzieli jakby sie znalezli w podobnej sytuacji - oczywiscie nikomu tego nie zycze.
rainbowwarrior
10-01-2011, 00:19
Miałem podobną sytuację, w której z maili wynikało, że raczej nie otrzymam zamówionego towaru i opłaconego przez Płacę z Allegro. Bez wahania zgłosiłem sprawę na policję, a z Allegro dostałem zwrot pieniedzy. Zapoznaj się z regulaminem i terminami obowiązującymi przy korzystaniu z Programu Ochrony Kupujących, bo jak przegapisz sprawę to zostaniesz z niczym. U mnie kolejnosć była taka: spór, komentarz negatywny, zgłoszenie na policję, decyzja o wszczęciu śledztwa, wypłata z Allegro.
Miałem podobną sytuację, w której z maili wynikało, że raczej nie otrzymam zamówionego towaru i opłaconego przez Płacę z Allegro. Bez wahania zgłosiłem sprawę na policję, a z Allegro dostałem zwrot pieniedzy. Zapoznaj się z regulaminem i terminami obowiązującymi przy korzystaniu z Programu Ochrony Kupujących, bo jak przegapisz sprawę to zostaniesz z niczym. U mnie kolejnosć była taka: spór, komentarz negatywny, zgłoszenie na policję, decyzja o wszczęciu śledztwa, wypłata z Allegro.
Właśnie wysłałem wiadomość poprzez formularz Programu Ochrony Kupujących, do allegro.