PDA

Zobacz pełną wersję : Petycja w sprawie kary dla bandziorów...

Gio
09-01-2011, 00:23
... którzy w Lipnicy urwali psu głowę.
http://zakatowanypies.blogspot.com/

Serwer petycje.pl jest z tej okazji mocno przeciążony, ale da się wbić. Jesli ktoś zechciałby podpisać to zapraszam.

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6148

lub

http://www.petycjeonline.pl/petycja/petycja-w-sprawie-orzeczenia-bezwzglednej-kary-pozbawienia-wolnosci/66

darkmajin
09-01-2011, 11:02
to teraz już petycje muszą być żeby karali za takie coś? madafaka...

Rafał_Sz
09-01-2011, 11:23
Że nikt jeszcze nie zorganizował "wycieczki" do Lipnicy... Takie np. zjednoczona ustawka ponad podziałami.

to teraz już petycje muszą być żeby karali za takie coś? madafaka...

Prawda? :(

fushiro
09-01-2011, 12:05
Petycja jest napisana niespójnie, zawiera błędy merytoryczne i jest nacechowana emocjonalnie.

MR
09-01-2011, 12:32
Że nikt jeszcze nie zorganizował "wycieczki" do Lipnicy... Takie np. zjednoczona ustawka ponad podziałami.

Prawda? :(

"bo to Polska, system- samowolka"

ogladalem reportaż o tym, straszne.

Gio
09-01-2011, 18:21
Petycja jest napisana niespójnie, zawiera błędy merytoryczne i jest nacechowana emocjonalnie.

To jej nie podpisuj. Wolna wola. Ja jej też nie pisałem, podlinkowałem sprawę która mnie zbulwersowała.

fIlek
09-01-2011, 18:57
A od kiedy to petycje mają wpływ na orzeczenie sądu??? Sprawa, jakkolwiek bulwersująca, jak dla mnie w ten sposób nie do załatwienia.

Gio
09-01-2011, 21:59
A od kiedy to petycje mają wpływ na orzeczenie sądu??? Sprawa, jakkolwiek bulwersująca, jak dla mnie w ten sposób nie do załatwienia.

Każdy lepszy sposób będzie zapewne chętnie wykorzystany przez wiele osób. Dawaj zatem...

fIlek
09-01-2011, 22:08
Każdy lepszy sposób będzie zapewne chętnie wykorzystany przez wiele osób. Dawaj zatem...

To nie jest żaden sposób. Lepiej poświęcić tę energię na wywarcie nacisku i stworzenie policji dla zwierząt na wzór RSPCA, bo w tej chwili zdaje się tylko zwykła policja i straż miejsca mają uprawnienia do zatrzymywania takich zwyrodnialców, a Straż Dla Zwierząt może co najwyżej wnioski pisać.

freefly
09-01-2011, 22:17
To nie jest żaden sposób. Lepiej poświęcić tę energię na wywarcie nacisku i stworzenie policji dla zwierząt na wzór RSPCA,

Brytyjska organizacja RSPCA (Królewskie Towarzystwo Zapobiegania Okrucieństwu Wobec Zwierząt ) szkoli strażników dla zwierząt i dyrektorów schronisk jak zabijać bezdomne zwierzęta. Dla RSPCA zbyt duża liczba bezdomnych zwierząt jest wystarczającym argumentem, by psy i koty potraktować przedmiotowo.........itp.

fIlek
09-01-2011, 23:57
Brytyjska organizacja RSPCA (Królewskie Towarzystwo Zapobiegania Okrucieństwu Wobec Zwierząt ) szkoli strażników dla zwierząt i dyrektorów schronisk jak zabijać bezdomne zwierzęta. Dla RSPCA zbyt duża liczba bezdomnych zwierząt jest wystarczającym argumentem, by psy i koty potraktować przedmiotowo.........itp.

Miałem tu na myśli amerykańskie służby, przynajmniej w niektórych stanach mają dosyć duże uprawnienia. W przypadku angoli akurat sprawa ma się inaczej.

fushiro
10-01-2011, 00:20
Miałem tu na myśli amerykańskie służby, przynajmniej w niektórych stanach mają dosyć duże uprawnienia. W przypadku angoli akurat sprawa ma się inaczej.

W UK jest bardzo podobnie. Jest porządek - to o co chodziło Urzędom Miejskim. Nie ma wielu bezpańskich zwierząt, wiadomo do czyich kuropatw można strzelać, jak męczysz zwierzaki, to mogą ci je zabrać, jak nie męczysz też, czyli - jest porządek ;)

KaleidoStar
10-01-2011, 00:46
Nie pamiętam jak jest w stanach, ale przeraża mnie to, że w UK w schroniskach tak szybko usypia się zwierzęta, które nie znajdują domu. Zdrowe, często młode. Od kiedy u nas tak aktywnie działam i walczę o kocie życia, jeszcze bardziej mnie to smuci..

fushiro
10-01-2011, 10:45
Nie pamiętam jak jest w stanach, ale przeraża mnie to, że w UK w schroniskach tak szybko usypia się zwierzęta, które nie znajdują domu. Zdrowe, często młode. Od kiedy u nas tak aktywnie działam i walczę o kocie życia, jeszcze bardziej mnie to smuci..

A istnieje jakieś sensowne rozwiązanie? Nigdy nie miałem wiele wspólnego z ruchami na rzecz zwierząt, więc pytam z ciekawości. Co zrobić z maltretowanym psem, który rzuca się na pracownika jak ten chce zabrać miskę? Nie można go przecież oddać do ludzi. Poza tym, skoro hodujemy zwierzęta na pokarm, to dlaczego usypianie tych, których nie jemy jest takie straszne?

ekonet
10-01-2011, 11:19
dlaczego usypianie tych, których nie jemy jest takie straszne?
Dlatego, że jest to niepotrzebna śmierć.

freefly
10-01-2011, 11:27

W hameryce każde zwierze znalezione na ulicy, którego właściciel nie znajdzie się w ciągu kilku tygodni, lub ktoś nie przygarnie ze schroniska w tym czasie jest usypiane.

freefly
10-01-2011, 11:35
Dlatego, że jest to niepotrzebna śmierć.

A życie w klatce w schronisku jest takie fajne? Chciałbyś tak żyć?

ekonet
10-01-2011, 12:20
A życie w klatce w schronisku jest takie fajne? Chciałbyś tak żyć?
Jedno i drugie nie jest dobre.

fIlek
10-01-2011, 12:21
W hameryce każde zwierze znalezione na ulicy, którego właściciel nie znajdzie się w ciągu kilku tygodni, lub ktoś nie przygarnie ze schroniska w tym czasie jest usypiane.

Jesteś pewien? Bo kumpel pracuje na Florydzie w ośrodku adopcyjnym i mówi, że usypiane są zwierzęta agresywne, które nie mają szans na adopcję. A i one najpierw dostają szansę, bo są pod opieką specjalistów - spora część z nich jest na nowo oswajana i trafia do nowych domów.

darko
10-01-2011, 12:31
Na temat Straży Dla Zwierząt to z tego co czytałem to niezłe cwaniaczki są i lepiej na nich uważać

KaleidoStar
10-01-2011, 14:09
Jeśli zwierzę jest agresywne i "nie rokuje" to ok, rozumiem. Ale w przypadku innych?
Hodujemy na pokarm - ok, ale po co uśmiercać bez sensu?
Freefly, ale przynajmniej żyją i mają szansę na lepsze życie. A w każdym razie my się staramy o to z całych sił...

A w ogóle niech mnie ktoś obleje kublem zimnej wody albo co.. Bo jestem na granicy podjęcia decyzji o przygarnięciu drugiego kota... Ślepego Elviska. Od lipca szuka domku, ale ludzie się boją takiego kota brać.. A na naszym kocim forum od początku jestem z nim uczuciowo związana i chyba nie wytrzymam...
Yhh, ale kasy brak, nie no.. nie mogę.
Komuś kota? Cudny jest, umaszczenie krówka, trafia do kuwety bez problemu, charakter bardzo fajny....
Dobra, kończę z reklamą i offtopem... (co ja poradzę, że mi tak zależy na losie tego kocunka...)

credka
10-01-2011, 16:02
Ciekawa jestem, ile osób podpisze ostatecznie petycje i czy w przyszłości nasz odzew będzie miał wpływ na zmianę kar dla takich przestępców. Niestety też żyjemy w zbyt cywilizowanym kraju, by kary były nieco innego typu, a obecna najczęściej zasądzana kara grzywny to śmiech na sali...
KaleidoStar, męczę swojego lubego o jakieś zwierzaki w domu, bo wszyscy znajomi już zadbali o swoje towarzystwo. Oczywiście zgodził się, mogę mieć kota i psa i co tylko chcę, tylko jeden warunek - znajdę zwierzakowi i sobie bezpieczny dom ;) I tak to kasa i tylko kasa decyduje za nas...

freefly
10-01-2011, 16:35
Jesteś pewien? Bo kumpel pracuje na Florydzie w ośrodku adopcyjnym i mówi, że usypiane są zwierzęta agresywne, które nie mają szans na adopcję. A i one najpierw dostają szansę, bo są pod opieką specjalistów - spora część z nich jest na nowo oswajana i trafia do nowych domów.

W 21 stanach pies jest mieniem tak jak dom, lub samochód i nie można go sobie adoptować gdy nie znajdzie się właściciel.
Psy które władze (np. wyrok sądowy za znęcanie się ) odebrały właścicielom z powodu nieludzkiego traktowania idą do adopcji. Zagubione , których właściciel nie znajdzie się " idą spać" w tzw. schroniskach eutanazyjnych.

mpwt
10-01-2011, 16:50
Ciekawa jestem, ile osób podpisze ostatecznie petycje i czy w przyszłości nasz odzew będzie miał wpływ na zmianę kar dla takich przestępców.

Czy sądy w Polsce są niezawisłe?

freefly
10-01-2011, 16:58

Czasami są, czasami nie są.:wink:

miron19j
10-01-2011, 16:59
oj Marcin, takie pytania zadajesz

mpwt
10-01-2011, 17:06
No to ja wiem jak jest ale stwarzajmy chociaż pozory ;)

A nie tak wprost :D