PDA

Zobacz pełną wersję : Pusta bateria z gripa MB-D10 nie przełącza się na pełną w body

tomys
08-01-2011, 21:20
Pytanie jak w temacie, grip alpha. Po wyładowaniu baterii w gripie aparat przestaje działać mimo, że w body jest pełna oryginalna bateria, sprzęt jest nowy. Muszę wyjąć baterię z body i włożyć do gripa, żeby dalej korzystać z aparatu. Czy ktoś miał taki przypadek? A może trzeba coś ustawić, chociaż przewertowałem instrujcję i menu i nic nie znalazłem.
Proszę o pomoc i pozdrawiam

tomys
08-01-2011, 23:55
Może to głupie pytanie, ale jeśli ktoś zna odpowiedź, to podpowiedzcie, bo nie wiem, czy oddać ten grip, czy wystarczy coś przestawić.

Grand.
09-01-2011, 00:55
Spróbuj przestawic kolejnosć baterii (jezeli w gripie i w body są TE SAME baterie (En-EL3e) a nie w bodu aku a w gripie paluszki)

tomys
09-01-2011, 01:13
Baterie są te same 3e, kolejność też zmieniałem. W momencie, kiedy przełączyłem na body, w którym była pusta bateria, aparat przestał działać i żeby go włączyć musiałem albo zamienić baterie z gripa do body i odwrotnie, albo doładować baterię.

tomys
11-01-2011, 20:03
Dzisiaj sprawdziłem ten grip i 3 inne, w każdym jest to samo, a po podłączeniu go do innego body jest ok. Wynika z tego, że grip jest dobry i że to aparat nie przełącza baterii. Czy reset ustawień wystarczy, bo zajęło mi trochę czasu, żeby sobie wszystko poustawiać? A może jest jednak jakiś prosty zabieg, który uchroni mnie przed wysłaniem go na postępu. Wiecie dobrze, że to nie takie proste, bo ponad tydzień jesteśmy pozbawieni sprzętu, no i wysyłka to najmniej 120zł, bo nie odważyłbym się wysłać go nieubezpieczonego.
Pomóżcie proszę.

tomys
12-01-2011, 14:25
Dla zainteresowanych napiszę, że sprawa sie wyjaśniła.
Pomógł twardy reset oprogramowania (1.01).

tomys
24-01-2011, 16:02
Obawiam się, że reset jednak nie pomógł, praktyka okazała się brutalna, po wyczerpaniu baterii w body, pojawił sie na wyświetlaczu napis error i znów nie nastąpiło przełączenie baterii. Przekładanie baterii nic nie dało, właściwie nie wiem jak mi się udało uruchomić aparat, następnego dnia stało się to samo, więc prawdopodobnie pozostaje serwis

burz
24-01-2011, 17:26
z ciekawości - a jak się robi hard reset w d300s?

Art Erie
24-01-2011, 18:05
Wysyłka do serwisu raczej odpada, co im powiesz? Że Twój Nikon nie działa z chińskim zamiennikiem?
Próbowałeś czyścić styki w body i gripie benzyną do zapalniczek?

tomys
24-01-2011, 19:28
Jakbyś przeczytał wcześniej, to bys wiedział, że próbowałem tego z innymi gripami alpha, z oryginałem też i dzieje się to samo. Ten grip za to przełącza baterie z innym D300, więc ewidentnie jest to wina body, natomiast jeśli chodzi o "twardy reset", to pewnie się źle wyraziłem, bo serwis mnie pokierował, żebym nacisnął jednocześnie 2 przyciski, przy których jest zielona kropka patrząc na body z góry. To pomogło, ale przy następnym wyczerpaniu baterii znów było to samo i wtedy już nawet to nie pomogło.

Art Erie
24-01-2011, 19:36
Jakbyś przeczytał wcześniej, to bys wiedział, że próbowałem tego z innymi gripami alpha, z oryginałem też i dzieje się to samo. [...]

Wcześniej napisałeś:

Dzisiaj sprawdziłem ten grip i 3 inne, w każdym jest to samo, a po podłączeniu go do innego body jest ok. [...]

Nie ma tam nic o „oryginale”, ale mniejsza o to.

tomys
24-01-2011, 21:09
Faktycznie, sorry, ale oryginał podłączałem i było to samo, w serwisie nie chcą słyszeć o zamiennikach, ale skoro z oryginałem jest tak samo, a grip alpha chodzi prawidłowo z innym D300, to chyba o czymś świadczy, kazali przysłać body, czekam na jakąś okazję transportową, bo ta opcja, żeby płacić za wysyłkę sprzętu na gwarancji mnie nie przekonuje.

J51
25-01-2011, 09:32
Mam również alphe,wczoraj sprawdziłem u mnie jak jest,okazuje się że jest wszystko w porządku,po wyczerpaniu baterii w gripie płynnie przełącza sie na baterię w body,rozumię że masz ustawione jako pierwszą baterię w gripie,jeśli tak,to ja bym stawiał na wadę gripa.

tomys
25-01-2011, 12:40
to nie ma znaczenia, przecież to body przełącza baterie, a nie grip, zresztą ustawiałem i tak i tak i za każdym razem jest błąd

J51
25-01-2011, 15:39
To ma znaczenie,bo ustawiasz w body która bateria ma być użyta jako pierwsza.

panoramix
01-02-2011, 21:58
tomys, pozwól że spytam. Masz 1 x oryginał i 1 x zamiennik En-el3e ?

Andrzejf
01-02-2011, 22:18
Miałem podobny problem z zamiennikiem MB-D80 i dwoma oryginalnymi EN-EL3e. Po wyczerpaniu jednej baterii zasilanie nie przełączało się na drugą. Okazało się, że wina leży po stronie gripa. Wymiana gripa w ramach gwarancji usunęła problem.

tomys
02-02-2011, 07:29
tak, 1 oryginał 3e i 1 zamiennik 3e,
trochę mi się wierzyć nie chce, że to wina gripa, bo ten sam grip podłączony był do innego body d300 i problemu nie było.

panoramix
02-02-2011, 09:36
Bo to nie jest wina gripa, tylko wina zamiennika baterii, który nie informuje body o niskim stanie naładowania w odpowiednim momencie.
Załóż 2 oryginał i zobaczysz, że skończy się problem.

Pienia
02-02-2011, 09:38
też mam Alphe i 300s, u mnie wszystko działa jak należy, ale u znajomego było tak jak u autora wątku...pomógł reset puszki, czyszczenie styków i zamiennik baterii w puszce, oryginał w gripie, ustawiona najpierw bateria w gripie, potem w body... i działa jak trzeba!

tomys
02-02-2011, 17:43
ok, sprawdzę z 2 oryginałem przy najbliższej okazji, ale zraziłem się do oryginałów, bo dostałem kiedyś z D80 i za tydzień był już szmelc, po prostu robił coraz mniej zdjęć i po pełnym naładowaniu miał 7%, nikon mi tego nie zamienił, bo gwarancja nie obejmuje baterii jak sie kupuje z body, od tego czasu jadę na zamiennikach i po 3 latach są jak nowe, ale sprawdze gripa na tej resztce oryginału.
Tylko jeśli to faktycznie wina baterii zamiennika, to dlaczego mi o tym nie powiedział serwisant nikona, tylko kazał przysłać sprzęt czyli wydać kupę kasy na ubezpieczenie paczki.