Zobacz pełną wersję : Magda Meblowo v2.0
Sapphiron
08-01-2011, 18:54
Witajcie.
Z ostatniego tematu parę porad wziąłem do serca i przerobiłem fotę w ten sposób:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/4995/dsf4842a.jpg)
Jak się teraz wam widzi?
Konkretne uwagi mile widziane :)
teraz mi się podoba. Oczywiście nie mam bladego pojęcia o tej dziedzinie fotografii, jednak jak na meblowe zdjęcie zabrakło mi faktury materiału. Lewa poduszka jest pognieciona, ja bym widział idealnie ułożoną, podobne doczucie mam co do prawej poduszki. Natomiast samo drewno ładnie wyszło.
Mając na uwadze twój podpis "Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC. Mi może pomóc w dalszym rozwoju" delikatnie zapytam: dlaczego taka modelka? O ile sobie dobrze przypominam, to napisales, ze musi byc, bo tak uparl sie zleceniodawca. Jesli tak, to sory :(
A tak poza tym, to czy zdjecie lekko nie leci na prawo?
Sapphiron
08-01-2011, 19:46
Teraz zauważyłem że naprawde leci trochę na prawo...
A modelka niestety została narzucona przez zleceniodawcę. Dlaczego? Bo była za darmo, a na lepsiejsze modelki trzeba by było wydać od 200zł wzwyż...
A co do mojego podpisu to chyba ten temat jest najlepszym przykładem że biorę do serca to co jest konstruktywnie napisane :)
Co do faktury materiału to niech cholera weźmie producenta bo to jest taki ni misiek ni alcantra ni niewiadomo co... CO do poduszek to naprawdę te trzy poduszki to jest zestaw... Pytałem parę razy czy jest pewna czy to zestaw to "szefowa" odpowiadała że tak... No to tak fociłem...
A modelka niestety została narzucona przez zleceniodawcę. Dlaczego? Bo była za darmo, a na lepsiejsze modelki trzeba by było wydać od 200zł wzwyż...
Sory, ale przy takim podejsciu gosc sprzeda na pewno kilka kanap mniej.
Sapphiron
09-01-2011, 15:48
Ktoś jeszcze się wypowie?
Dużo lepiej niż pierwsza wersja ale:
- na drugim od lewej oknie (u góry) są jakieś mazaje
- podobnie na środkowej ścianie pomiędzy oknami.
Wiem że przy tego typu zleceniach czasem jest naprawdę ciężko coś własnego przemycić... ale to co mi tu najbardziej nie pasuje to takie równe oświetlenie. Tło jest na tyle podobnie zaświecone, że robi konkurencje dla kanapy, także swoimi elementami.
całość jest nijaka :(
Co do zdjęcia to trochę zbyt ciepło jak dla mnie. Jeżeli chodzi o wartośc promocyjną mebli to niestety ale to chyba bez obrażania nikogo bardziej nadaje sie do folderu VIP night clubu
Sapphiron
09-01-2011, 18:05
cóż, każdemu kojarzy sie z czym innym...
Prosiłbym jednak o konstruktywną krytykę ;)
Nie znam się zbytnio na fotografii reklamowej, jednak z pozycji potencjalnego oglądacza katalogu mogę napisać, że takie katalogowe zdjęcie potraktowałbym w dwojaki sposób. Pierwszy to prezentacja samego mebla "as is". To znaczy na jednolitym tle, bez modelki, tak żeby widoczny był każdy detal, co jest ważne zwłaszcza w przypadku mebli stylizowanych. Drugi, to pokazać mebel w kompozycji z otoczeniem, czyli prawie jak u Ciebie z tą różnicą, że dałbym jakieś nastrojowe światło, trochę cienia, może jeszcze jakieś inne meble żeby wyglądało to naturalnie i żeby było widać jak wszystko komponuje się razem (tym samym producent pokazuje co jeszcze klient "powinien" sobie dokupić do kompletu). Ewentualnie wyrównałbym ekspozycję sofy, czy innego szezlonga z ekspozycją tła, bo tak to trochę wygląda jakby kanapę UFO porywało ;) No może trochę przesadzam, ale dla mnie tło lekko za ciemne. No i zdjęcie leci lekko w prawo.
Sapphiron
10-01-2011, 15:38
Dziękuję :)
Zapamiętam żeby pamiętać o klimacie :)
To było moje pierwsze zlecenie, więc chyba nie jest tak źle, prawda?
de Fresz
10-01-2011, 15:50
– Jest krzywo.
– plamiaste niedoróbki pomiędzy oknami.
– modelka kostropata – każda część jej ciała ma inny odcień.
– Twarz modelki wygląda jak porcelanowa maska
– Płaska szarość wklejona w okna wygląda... płasko.
– Za jasno – IMHO na poprzedniej wersji było znacznie lepiej, był jakiś klimat wnętrza, teraz scena jest płaska.
– O sztuczności pozy modelki szkoda nawet wspominać, ale to już było wyjaśnione.
– Jak miąchałeś kwiatkiem, to trzeba było przy okazji wywaliź jego cień.
Sapphiron
10-01-2011, 16:30
Dzięki :)
lukaszD1x
10-01-2011, 18:00
Naprawde Fajne :)
Pokusiłem się o osobistą interpretację.[/URL] Mam nadzieję, że autor się nie obrazi :)
Sprostowane, overlay na 30% + kontrast + levels... Bardzo delikatnie kilka innych suwaków.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/4995/dsf4842a.jpg)
Pozdrawiam