Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw makro, proszę o podpowiedzi ?
Don_Sulco
08-01-2011, 18:42
Czołem!
Proszę o pomoc w wyborze obiektywu j/w do D90.
Obiektyw ma służyć tylko i wyłącznie do makro - tylko obiektów statycznych.
Do dyspozycji kwota do ok 2000 pln.
Dzięki za odp.
Pozdr.
Don Sulco
Naprawdę nie jesteś w stanie czegoś wybrać na podstawie już istniejących wątków o zbliżonej/identycznej tematyce?
co z ciebie za kolega, że zmuszasz innych do szukania w archiwum :-P
przecież łatwiej zapytać o to samo ;-) ;-)
polecam wybór z tych w zależności od ogniskowej jaką potrzebujesz:
nikon 60/2.8
tokina 100/2.8
sigma 150/2.8
tamron 180/3.5
[ to najlepsze szkła macro w dobrej cenie ;-) ]
Don_Sulco
08-01-2011, 20:15
Dzieki
Na początku byłem zainteresowany N60 2.8 teraz myślę poważnie o N85/3.5VR.
Czy ma ktoś taki, jeśli tak proszę o opinie.
Tyle, że to DX. Ale najtańsza propozycja z nowych obiektywów. Jak tylko do makro to jest OK. Brakuje mu ogranicznika ostrości, ale to nie problem przy statycznych obiektach. Ja osobiście polecam Tamrona 90/2.8
Mariusz888
08-01-2011, 21:31
Ja do macro polecałem i polecam S150/2.8 i na nic innego bym jej nie zamienił - duża ogniskowa jest mi albo potrzebna albo wygodna - rzadko się zdarza, że przydało by się krócej a tak to pasuje mi idealnie - doskonałe szkło i nie zamieniłbym na żadne inne (włącznie nawet z N) :)
tamron 180/3.5 też jest fajny, choc mało znany i doceniany
przy tej ogniskowej ogranicznik nie wydaje się potrzebny - przy ręcznym ostrzeniu potrzeba niecałe pół obrotu pierścienia, żeby prześć cały zakres, w AF jeżeli odległości zmieniają się w granicach do 10-15 cm ostrzy błyskawicznie, przy większych zmianach w istocie trwa to nieco dłużej - w granicach sekundy
cz4rnuch
09-01-2011, 15:21
Ze swojej strony polecam niezbyt popularnego tamrona 60/2. Ostry, a i do portretu się nada. Ostatnio był nawet test na optycznych(chyba tam).
Witam.
Żeby sie pobawić mało budżetowo wystarczy jakiś obiektyw na gwint M42 za 40 zł + pierscienie i redukcja ;). Zabawa 1 klasa. Ale wiadomo to nie to samo co full bajer obiektyw dedykowany.
Witam,
korzystając z okazji wątku czy może mi ktoś doradzić które szkiełko jest lepsze (które brać). Wiem że szukanie nie boli, lecz z wątków już istniejących nie dochodzę do żadnego wniosku.
Zastanawiam się na szkiełkami:
1. Sigma 180 3/5
2. Tamron 180 3/5
Za wszelką pomoc wielkie dzięki.
Zastanawiam się na szkiełkami:
1. Sigma 180 3/5
2. Tamron 180 3/5
Tamron jest lepszy optycznie, a Sigma ma cichszy i szybszy AF (HSM).
Tutaj (http://www.nnplus.de/macro/Macro100E.html) masz znany i ceniony test kilku obiektywów macro (w tym, tych, o które pytasz).
sigma 150 lub tamron 180
sigmę wszyscy chwalą, tamrona miałem i tez chwalę :) [ smiem twierdzić że to chyba najlepszy obiektyw tamrona ]
001bogdan
13-01-2011, 02:57
Witam.
Około 2000zł (lub parę zł więcej) szukałbym Nikora 105 2.8 VR Micro. Szkło ostre i kontrastowe że aż strach patrzeć a dodatkowo może być rewelacyjne do portretu.
Mam i polecam - innych makro nie miałem.
Pozdrawiam, Bogdan
LordRamzes
13-01-2011, 05:58
tamron 90