Zobacz pełną wersję : D80 + wyświetlacz wizjera + potwierdzenie ostrości
Sculptoris
08-01-2011, 14:51
Zdenerwowałem się, wiecie? ;-)
Po pierwsze szybkie pytanie - dlaczego dane wyświetlane na wizjerze tak szybko znikają? Muszę ponownie wcisnąć do połowy migawkę aby się wyświetliły. Można gdzieś włączyć aby widać je było na stałe? W instrukcji nie znalazłem.
Po drugie... jeśli dobrze pamiętam to był Pentax. Nie pamiętam jaki, ale miałem przez chwilę w ręce z jakimś szkiełkiem manualnym. Złapanie ostrości nie było problemem - ładnie potwierdzał.
Tymczasem z D80 + T17-50 bądź T90 za cholerę nie potrafię. Punkcik potwierdzenia działa jakby GO miała góra 1mm. Pojawia się, mruga jak szalona, znika... początkowo myślałem, że tak mi się ręce trzęsą, ale ten Pentax ze szkłem manualnym udowodnił, że coś innego jest na rzeczy. Pytanie tylko co.
Zdenerwowałem się, wiecie? ;-)
Po pierwsze szybkie pytanie - dlaczego dane wyświetlane na wizjerze tak szybko znikają? Muszę ponownie wcisnąć do połowy migawkę aby się wyświetliły. Można gdzieś włączyć aby widać je było na stałe? W instrukcji nie znalazłem.
Po drugie... jeśli dobrze pamiętam to był Pentax. Nie pamiętam jaki, ale miałem przez chwilę w ręce z jakimś szkiełkiem manualnym. Złapanie ostrości nie było problemem - ładnie potwierdzał.
Tymczasem z D80 + T17-50 bądź T90 za cholerę nie potrafię. Punkcik potwierdzenia działa jakby GO miała góra 1mm. Pojawia się, mruga jak szalona, znika... początkowo myślałem, że tak mi się ręce trzęsą, ale ten Pentax ze szkłem manualnym udowodnił, że coś innego jest na rzeczy. Pytanie tylko co.
1. Funkcja (Auto meter-off) mozna ustawic od 4s do 30m. Po prostu oszczedzanie baterii.
2. Potwierdzenie ostrosci dziala w zaleznosci od oswitlenia i tego na czym to robisz (miejsca bardziej kontrastowe dzialaja lepiej). Ale nie ma tez zbyt wiele miejsca na blad stad tez kropka mozna mrugac.
velaskez
09-01-2011, 12:31
No bo pewnie GO przy f2.8 jest tylko kilka mm;) Poza tym. Te szkła nie są przystosowane do pracy na manualu za bardzo. Zobacz a ile musisz przekręcić pierścień ostrości, żeby przelecieć cały zakres. No właśnie;) co to jest? Może 3/4 obrotu? Na manualnych szkłach jest to dużo więcej, np. na jupiterze 135/3.5 jest to z tego co pamiętam 1.5 obrotu, i całość chodzi dużo ciężej. Przez co możesz uzyskać dużo większą precyzję przy nastawie ostrości.
Sculptoris
09-01-2011, 12:42
To będzie to! Jasne. Przysłony bym w to nie mieszał, bo tamto szkiełko miało jeszcze mniej i dawałem radę. To jest właśnie ten przebieg pierścienia. Ciężko jest wyskoczyć do sklepu za rogiem gdy ma się na nogach siedmiomilowe buty i nawet mały kroczek to kilometr za nami :-D A ja już się bałem, że z moim aparatem jest coś nie tak ;-)
Yanluk dzięki za podpowiedź co do podświetlenia. Jakoś nie mogłem tego namierzyć, ale jak podałeś czasy to już nie było problemu :-)