PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] spicak w różu - rawy prosto z puchy

december
08-01-2011, 11:59
Kochani poniżej rawy prosto z puchy, exif nieusunięty można sobie sprawdzić. To nie ja przegiąłem z różem - to natura przegięła. Takie kolory zarejestrował mój d300 s i jest to zmniejszony i wyostrzony raw prosto z matrycy. Balans bieli shade z korekcją a2 (ustawienie ostrego :)) NIC nie ruszane, tak to widzi d300s. Dodam jeszcze że jest tu szara połówka nd8 cokina na obu zdjęciach. Tak więc nie zgadzam się z opiniami że przegiąłem :)

Zakładam celowo nowy wątek, żeby wszyscy mogli zajrzeć jeszcze raz.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/5743/rawzpuchy2.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/2983/rawzpuchy1.jpg)

ostrytux
08-01-2011, 12:19
Z całą pewnością nie będę traktowany obiektywnie, bo razem byliśmy na tym fantastycznym plenerze, ale powiem tak. Jakkolwiek ten róż wygląda na tych fotografiach i dla wielu użytkowników będzie nie do przyjęcia jego intensywność i barwa – ale to co pokazał Arek z nef-ów odpowiada jak najbardziej kolorystyce tamtego poranka. Ten wschód był po prostu niesamowity, trwał może 15min ale to co się działo z kolorami było wręcz odrealnione.
U mnie wyglądało to tak K L I K (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167112)
Być może większe natężenie barw u Arka wynika z tego że obie foty są troszkę niedoświetlone.

Seeker
08-01-2011, 13:43
Przykra prawda - zachłanność. Mało kto już uważnie ogląda "okoliczności przyrody".
Idzie się w teren tylko "natrzaskać zdjec", a potem dowodzi prawdziwości tego, czego się właściwie nawet nie widziało.
Przykład mamy w bliźniaczym wątku ;).

december
08-01-2011, 14:11
Przykra prawda - zachłanność. Mało kto już uważnie ogląda "okoliczności przyrody".
Idzie się w teren tylko "natrzaskać zdjec", a potem dowodzi prawdziwości tego, czego się właściwie nawet nie widziało.
Przykład mamy w bliźniaczym wątku ;).
zgadzam się w 100 % dodam jednak, że szara połówka bardzo wiele pomaga. Jakkolwiek trzeba wstać o 4 rano a o 6:30 być na szczycie który ma prawie 900 m. Dlatego większość ludzi takich efekciarskich wschodów nie ogląda :):):)

Duder
08-01-2011, 16:00
Wiem doskonale, że natura potrafi zadziwiać i kolorki funduje czasami "od czapy".Większość osób reaguje dezaprobatą dla niezwykłych efektów, zwłaszcza kolorystycznych, bo żyjemy w czasach niepohamowanej twórczości fotografów w tej dziedzinie.Co chwila natykamy się na różne mocno przegięte dzieła, więc trudno się dziwić, że czasem dostanie się komuś "za niewinność" :-).Jednak tu musisz december przyznać, że nie jesteś tak całkiem bez winy - jednak u ostrego efekt nie jest tak rażący jak u Ciebie.Tak jak ostry napisał to chyba efekt niedoswietlenia,a może jednak filtr?.W każdym razie mojej oceny nie cofam, chociaż wyjaśnienie jest bardzo ważne.

igusiek21
08-01-2011, 23:29
potwierdzam takie zjawiska!!!

sebb
09-01-2011, 00:27
z ciekawości znalazłem właśnie wykres model przestrzeni barwnej AdobeRGB oraz sRGB.
pod klinem obu przestrzeni widać min. większość odcieni różu i pomarańczy, których nasze zabawki
nie są w stanie zarejestrować, inne zabawki do pokazywania obrazu mogą problem jedynie pogłębić.
zdj. wobec braku możliwości pokazania odcieni widocznych optycznie, może zostać odebrane
jako nie naturalne. nie ma tu winy operatora slr, jednak obróbka, która w tym przypadku oszuka/przekona oko odbiorcy
-tak było, w tym przypadku była by wskazana.
czy wniosek, iż raw nie daje do końca poglądu co potrafi "wyświetlić" niebo jest słuszny,
nie wiem, jednak tak sądzę. powyżej przemyślenia hobbysty, proszę o uwagi jeśli
się zapędziłem.

lodzermensch
09-01-2011, 00:57
A ja was wszystkich podziwiam za tą umiejętność wstawania ciemną nocą, żeby trzasnąć parę fotek.
Robiłem to w życiu parę razy i znam tego nieludzką cenę...

wingeo
09-01-2011, 01:34
Zawieś gdzieś RAW-a, ...... a nie jpga z RAWA, ......... 25 lat łapię wschody słońca, ale takiego różu nie widziałem, ..... foty fajne :D

Seeker
09-01-2011, 01:41
"Tak jak ostry napisał to chyba efekt niedoswietlenia,a może jednak filtr?"

Ideowo na jedno wychodzi, wszak kolory najmocniejsze sa w poltonach.
Mozliwosci naszych "wyswietlaczy" (jak Sebb zauwazyl) tez nie rozpieszczaja.

"Zawieś gdzieś RAW-a, ...... a nie jpga z RAWA, ......... 25 lat łapię wschody słońca, ale takiego różu nie widziałem"

Po czesci moze przyczyna byc WB (mimo wszystko puszka tak zarejestrowala, wiedz modzenia po fakcie nie bylo),
a po czesci sposob postrzegania kolorow, czyli adaptacja oka do zastanych warunkow.
Kazdy jednak widzi nieco inaczej. Uwazam, ze ja takie kolory widzialem, choc oczywiscie
wkradl sie zapewne jakis subiektywizm.

december
09-01-2011, 17:57
Fajnie że przy okazji tych zdjęć wyłoniła się taka dyskusja. Wieczorem podwieszę rawy na imageshacku. Jak podkreśliłem, balans bieli na shade a2 i oczywiście balans bieli ma olbrzymi wpływ na kolory. Jeszcze odniosę się do tego, co napisał Ostry - zdjęcie rzeczywiśćie jest wykonane z lekkim niedoświetleniem ale taką mam technikę robienia zdjęć krajobrazowych - wolę nie prześwietlać.

dem
09-01-2011, 19:01
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby rzeczywiście takie kolory zafundowała matka przyroda. Miałem okazję kilka razy oglądać coś podobnego. Wtedy aż nie chce robić się zdjęć, przynajmniej mnie. Mógłbym tak siedzieć i patrzeć w nieskończoność.

Seeker
09-01-2011, 19:41
Miałem tak jesienią nad pewnym leśnym akwenem, choć nie o niebo szło.
Szkoda było się poruszyć.