Zobacz pełną wersję : D80 - AF-A i AF-C - jak działają?
Brachson
13-01-2007, 00:29
Hey,
Mam takie zapytanko, ostatnio bawiąc się ustawieniami zauważyłem pewną nieścisłość w działaniu ustawień AF.
W trybie AF-A w trybie tematycznym sport - domyślnie ustawia się dynamiczne pole ostrości. W praktyce wygląda to tak że przy wciśniętym do połowy spuście migawki aparat ZAWSZE szuka ostrości - czyli jak ruszam aparatem z miejsca w miejsce to on zawsze ustala ostrość na wybranym polu ostrości. (czyli AF-A działa bo jak ruszam aparatem to on inteligentnie wybiera AF-C bo myśli że się obiekt rusza)
Przełączam na tryb M - ustawiam AF-A - ustawiam dynamiczne pole ostrości - przyciskam spust migawki do połowy on ustawia ostrość...zmieniam kadr, spust dalej do połowy - ale on już ostrości nie zmienia, czyli dalej trzyma na starym obiekcie. Przycisk AF-L mam domyślnie ustawiony (wszystkie ustawienia domyślnie). Jak na M przestawie AF-C to szuka ostrości na okrągło - czyli poprawnie - ale dlaczego na M przy ustawieniu AF-A i dynamicznym polu ostrości on nie szuka ostrości ciągle jak zmieniam kadr? Wygląda to tak że ustawiam kard, przyciskam spust do połowy, on ustawia ostrość, zmieniam kadrowanie i już jest nie ostro bo on trzyma starą ostrość - jak na mój gust powinien szukać ostrości jak ma ustawione AF-A.
To samo na AUTO - czyli na AF-A nie szuka ostrości ale jak zmienie na AF-C szuka na okrągło (czyli ustawienia działają - tylko ja chyba czegoś nie wiem).
Może mi ktoś wyjaśnić zależności pomiędzy AF-A, dynamicznym polem ostrości - kiedy działa kiedy nie, dlaczego dzieje właśnie tak?
Sprzęt D80 - 18-70
Pozdrawiam!
bacanski
13-01-2007, 00:32
AF-C... AUTO FOCUS CONTINOUS... sledzenie AF...
poczytaj instrukcje...
Gawronnek
13-01-2007, 00:43
AF-A to niby inteligentny auto-focus, poczytaj strona 29 instrukcji oraz polecam tabelkę na stronach 135-137, powinno Ci się wszystko wyjaśnić
Brachson
13-01-2007, 00:48
hmm chyba nie jasno wyjaśniełem to czego nie rozumiem...
To może inaczej...jak ustawie AF-A, wykadruje na środkowy punkt, spust migawki do połowy (ustawi się ostrość) i TERAZ przekadruje (środkowy punkt jest na innym obiekcie) to według mnie powinno się wyostrzyć na nowy punkt, a tak się na innych trybach niż SPORT nie dzieje - dlaczego?
EDIT1:
Dziwne jest to że czasem właśnie tak się dzieje - tylko nie wiem od czego to zależy...od światła???
EDIT2:
Chyba że ruszanie aparatem (zmiana kadru) to nie to samo co ruszanie się fotografowanego obiektu?
Instrukcje przeczytałem wiele razy...
sprocket
13-01-2007, 01:40
Bo to w dalszym ciagu jest AF-S
AF-A najlepiej widac jak dziala na ruszajacych sie lisciach na wietrze, autofocus caly czas szuka ostrosci
Gawronnek
13-01-2007, 01:40
nie jestem złośliwy ale nie dokładnie przeczytałeś instrukcje, podałem Ci strony, bo nie lubię dublować instrukcji, poczytaj o trybach wyboru pola AF , każdy program tematyczny ma zapisane swoje defaultowe ustawienia inne od pozostałych, sportowy jest nastawiony na ruch więc dział poprawnie zmieniając pole wraz z obiektem w ruchu
Brachson
13-01-2007, 09:58
innymi slowy to co napisałem to normalne? ze AF-A na M czasem działa czasem nie? a jeśli faktycznie tak jest to dlaczego - kiedy aparat decyduje żeby szukać ostrości a kiedy nie?
Ustawiam ostrość na misia, miś jest na wyciągnięcie ręki i zaczynam nim ruszać - na mój gust (i na gust instrukcji) AF powinien zacząć śledzić misia tak żeby był ostry - a nie jest - ostrość jest zablokowana na jego starą pozycję a poruszony miś nie jest osrty.
Jak przestawie na AF-C - działa OK. No ale czy w tym przypadku AF-A nie powienien automatycznie wybrać AF-C?
Trzeba bylo od razu napisac, ze obawiasz sie niepoprawnego dzialania ;)
Moge cie uspokoic, wszystko jest OK.
Brachson
13-01-2007, 10:41
Trzeba bylo od razu napisac, ze obawiasz sie niepoprawnego dzialania ;)
Moge cie uspokoic, wszystko jest OK.
nie do końca - dlatego że w sumie jestem pewien że działa OK - badrziej mnie intsreruje w jakich sytuacjach aparat na trybie AF-A nie blokuje ostrości tylko jej szuka...rzadko mi się udaje to wymusić.
hmm chyba nie jasno wyjaśniełem to czego nie rozumiem...
To może inaczej...jak ustawie AF-A, wykadruje na środkowy punkt, spust migawki do połowy (ustawi się ostrość) i TERAZ przekadruje (środkowy punkt jest na innym obiekcie) to według mnie powinno się wyostrzyć na nowy punkt, a tak się na innych trybach niż SPORT nie dzieje - dlaczego?
Taki urok programów tematycznych. Aparat chce być mądrzejszy od użytkownika. I jest mądrzejszy od laika, ale od kumającego wciskacza spustu już nie bardzo.
Brachson
13-01-2007, 11:22
to jak zmusić AF-A do szukania ostrości ciągle - co o tym decyduje? przecież spust migawki do połowy nie blokuje ostrości...nie bardzo rozumiem tryb AF-A w takim razie, jaki jest jego sens jeśli prawie zawsze ustawia na AF-S?
to jak zmusić AF-A do szukania ostrości ciągle - co o tym decyduje? przecież spust migawki do połowy nie blokuje ostrości...nie bardzo rozumiem tryb AF-A w takim razie, jaki jest jego sens jeśli prawie zawsze ustawia na AF-S?
A czemu w programie sportowym, czy jakimkolwiek innym body dobiera taki zestaw czasu/przysłony a nie inny?
Korzystaj z trybów A,S,P a nie durnych programów tematycznych, to będziesz miał większą władzę nad aparatem, a tak ma ją elektronika, która durna potrafi być.
Brachson
13-01-2007, 11:34
ale tryb tematyczny nie powinien mieć wpływu na AF, już odchodząc od trybu SPORT mi raczej chodzi o tryb AF, a konkretnie o AF-A....kiedy, w jakich sutuacjach wyszukuje on ostrość jak na AF-C?? (ciągle)
Bo z tego co zaobserwowaełem i opisałem w postach powyżej raczej aparat na AF-A wybiera AF-S....ale ja chce się dowiedzieć w jakich sutuacjach będzie podążął za "misiem"...
sprobuj pofotografowac na AF-A bawiace sie dzieci, ruch uliczny czy cos w tym stylu. I nie na M.
A jak Cie drazni, wylacz i zapomnij ze istnieje
O jejku. W programach tematycznych sposób działania AF jest przypisany do nich na sztywno (np. sportowy=AF-C) i możesz se ustawiać Dynamic, Auto, Continus, a body i tak to będzie miało to gdzieś i zastosuje to co mu skośnokie inzyniery zaprojektowały.
Brachson
13-01-2007, 11:53
O jejku. W programach tematycznych sposób działania AF jest przypisany do nich na sztywno (np. sportowy=AF-C) i możesz se ustawiać Dynamic, Auto, Continus, a body i tak to będzie miało to gdzieś i zastosuje to co mu skośnokie inzyniery zaprojektowały.
no to już coś mi wyjaśnia - chociaż instrukcja o tym nic nie pisze :)
sprobuj pofotografowac na AF-A bawiace sie dzieci, ruch uliczny czy cos w tym stylu. I nie na M. A jak Cie drazni, wylacz i zapomnij ze istnieje
Czyli AF-A na M nie działa? Zawsze wybiera AF-S?
Czy ktoś wie na jakiej zasadzie działa AF-A, kiedy wybiera S kiedy C i dlaczego w podanych przeze mnie przykładach nie włącza się AF-C? (według instrukcji powinien)
Gawronnek
13-01-2007, 12:32
najprawdopodobniej AF-S działa jak ruszasz aparatem, a jak aparat trzymasz sztywno a obiekt się porusza do działa AF-C, i to jest dosyć logiczne nie prawda? kiedy ruszasz aparatem to przekadrowujesz świadomie po zablokowaniu ostrości, a kiedy trzymasz go sztywno to znaczy że zależy Ci na ostrości tego akurat obiektu więc AF-A próbuje odczytać Twoje zamiary, jednak to tylko "sztuczna inteligencja" ;)
Instrukcje D80 czytalem jakies pol roku temu, zeby komus przesiadajacemu sie z canona objasnic wszystko w szczegolach. Wydaje mi sie, ze to jest tam wszystko stosunkowo dobrze opisane. NIe pamietam. Ale radze: przewertuj dobrze instrukcje.
Co do AF-A to taki wynalazek w zasadzie byl w analogowym F75. Nie che mi sie teraz grzebac w archiwum, by znalezc instrukcje do tego aparatu, wiec nie dam glowy, ze gdzies w ustawieniach osobistych nie bylo mozliwosci wlaczenia konkretnie AF-S lub AF-C. Jednak na body przy obiektywie byl tylko przeacznik: M lub AF i to AF oznaczalo AF-A(utomat).
Generalnie dzialalo to dosc nawet dobrze, ale jednak za duzo bylo wpadek. Otoz robiac zdjecie b. czesto przekadrowujemy po zlapaniu ostrosci i jej zapamietaniu. Aparat glupial jednak i czasami uznawal zbyt wolne przekadrowanie jako zmine odlegosci ruchomego elementu i ostrosc ladowala na scianie a nie na twarzy fotografowanej osoby. Wyjsciem bylo szybkie i zdecydowane przekadrowanie. Ale i to nie dzialalo na 100%
Najgorzej, jesli sceny nie da sie powtorzyc, bo fotografowany przedmiot/osoba/zjawisko dane jest tylko na ulamki sekundy.
Mysle wiec, ze ten wynalazek mozna pozostawic osobom, ktore nie poradza sobie ze swiadomym wyborem i szybkim przelaczeniem trybu pracy AF.
Slowo jeszcze o przycisku wyboru AF na korpusie D80 - usmialem sie czytajac chyba fotopolis a nie wiem czy tez nie optycznych, gdzie w tescie narzekali na dziwne przyciski gleboko osadzone, trudniejsze do wcisniecia. Tak to jest jak sie ocenia cos tylko do testu a samemu najczesciej jedzie na aparacie innej marki. Te przyciski to dobry pomysl wgm. Trudniej o przypadkowa zmiane a mimo wszystko latwe do przelaczenia, gdy tego potrzeba.
sprocket
13-01-2007, 19:32
Sprawdzilem w swoim D50 pomiar AF-A - dziala za kazdym razem automatyczne ustawianie ostrosci na single, dynamic czy closest sub. wiec nie wiem dlaczego u Ciebie nie dziala.
Zrob test: w drugim koncu pokoju wybierz dosc jasny punkt i staraj sie zblizac do niego z aparatem przy oku - aparat musi caly czas korygowac ostrosc i tak samo przy wcisnietym spuscie migawki musi zmieniac ostrosc automatycznie z dalszych i blizszych obiektow.
CynowaKonefka
13-01-2007, 22:00
UWAGA! WIARYGODNY TEST ! :twisted:
Właśnie przed momentem zmusiłem małżonkę do łażenia w kółko po pokoju i AF na A banglał i ustawiał ostrość. Myślę że ten WIARYGODNY TEST rozwieje wątpliwości narosłe wokół tematu AF-A
Pozdrawiam
Brachson
13-01-2007, 23:52
tak jak pisałem u mnie to działa - ale nie zawsze...
To znaczy wydaje mi się że w momencie pierwszego ustawienia ostrości aparat decyduje czy AF-A zamieni się na AF-S czy AF-C - i robi to tylko raz przy pierwszym wciśnięciu do połowy migawki.
Bo czasem działa i widać że łapie ostrość ciągle (nawet jak ruszam misiem, czy niech będzie żona), a czasem jak zafiksuje ostrość to już żadne ruszanie nie pomaga...czyli w pierwszym ustawił AF-S a w drugim AS-C.
Nie jestem pewien czy tak jest ale tak to wygląda, ale jestem pewien że to nie jest tak w 100% że jak ustawisz AF-A i ustawisz ostrość na żone i ona nagle zacznie chodzić po pokoju to on będzie szukał ostrości. Tak będzie jak wyostrzysz na już chodzącą żonę, aparato zobaczy że obiekt który ostrzy znajduje się w ruchu więc istnieje zagrożenie że straci ostrość więc ustawia AF-C, jeśli obiekt podczas pierwszego ostrzenia jest nieruchomy to aparat ustawia AF-S.
Nie wydaje mi się żeby z wciśniętym spustem migawki do połowy aparat przełączał się z AF-S na AF-C za każym razem jak się coś w kadrze ruszy - to by bez sensu było bo tryn AS-S wtedy byłby praktycznie bezużyteczny!
Aparat jest jakoś zaprogramowany on nie wie co ty fotografujesz i schemat wybrania trybu ostrzenia musi się na czymś opierać i wydaje mi się że moja teroia nie jest bez sensu.
Dlatego jak wyostrze na statycznym punkcie np na nieruchomym misiu i potem zaczne nim ruszać to aparat już ma w pamięci AF-S i nie zmienia ostrości, ale jakbym ustawił ostrość na prawdzimym misiu który się non stop rusza to aparat by wiedział że istnieje ryzyko utraty ostrości i by ustawił AS-C.
Czy komuś też się tak zdaję?
sprocket
14-01-2007, 01:39
twoj aparat juz ma chyba dosc testow i pewno sni mu sie po nocach focenie w plenerze;)
CynowaKonefka
14-01-2007, 11:13
Oczko się urwało temu misiu... Jak będę miał coś żywego w domu to jeszcze sprawdzę czy ostrość na stojącym i nagle chodzącym zadziała (nie ma to jak nudna niedziela podparta browarem) ;)
Pozdrawiam
...........ale jestem pewien że to nie jest tak w 100% że jak ustawisz AF-A i ustawisz ostrość na żone i ona nagle zacznie chodzić po pokoju to on będzie szukał ostrości. Tak będzie jak wyostrzysz na już chodzącą żonę, aparato zobaczy że obiekt który ostrzy znajduje się w ruchu więc istnieje zagrożenie że straci ostrość więc ustawia AF-C, jeśli obiekt podczas pierwszego ostrzenia jest nieruchomy to aparat ustawia AF-S.
AF-A / ostrość na nieruchomej córce (nie żonie ;-)) / córka zaczyna się poruszać / AF-A działa tak jak AF-C tzn. "śledzi" poruszającą się osobę. Tak działa mój aparat (tzn. jego AF) :-)
Brachson
14-01-2007, 14:23
niema czegoś takiego jak nieruchomy człowiek...na czymś martwym spróbuj...bo człowiek się zawsze rusza...
tak mi się zdaję - jestem pewien że AF-A ma jakiś schemta działania tylko dalej nie za bardzo wiadomo jaki, bo czasem przestawia się na AF-C a czasem nie...to nie jest 100% skuteczność
niema czegoś takiego jak nieruchomy człowiek.. filozofujesz stary ;-)
...na czymś martwym spróbuj...
Jeżeli ustawisz ostrość na czymś martwym to nie ma szans, żeby to się poruszyło (samo poruszyło) i wtedy AF-A nie będzie miał "okazji" zadziałać tak jak AF-C. Nie pomoże tu nawet to, że Ty zbliżysz się do martwego przedmiotu ;-)
bo wtedy AF-A nie zadziała tak jak AF-C (AF-A w pewnych warunkach i AF-C reaguje na ruch przedmiotu z kadru ale NIE reaguje na ruch samego aparatu - sprawdzone empirycznie).
Zresztą wiele osób pisało już, że jest to opisane b.dokładnie w instrukcji.
czy ktos zmusza uzytkowników do uzywania AF-A? w d80 nie ma innej opcji? dlaczego głupia automatyka ma byc wakurat tak skonstruowana jak chce jeden (a nawet wileu, nieistotne) z uzytkowników?
Z programów zielonych tez chyba nikt zaawansowany nie korzysta.
Są tacy, którzy nie są zadowoleni z "matrycowego" (w D80) i pewnie tacy którzy chcą używać AF-A ;-)
ale faktycznie, nikt ich nie przymusza :twisted: ;-)