Zobacz pełną wersję : M42 -> NIKON sprzeczne informacje
Sansvalo
08-01-2011, 01:50
Witam.
Jestem w posiadaniu Nikona D70 i prawdopodobnie będę miał dostęp do sporej kolekcji obiektywów M42. Moje pytanie brzmi, czy bardziej opłaca się kupić przejściówkę z soczewką, czy bez (slim)? Na angielskim forum znalazłem posty polecające firmy, których nie mogę znaleźć. Jaki będzie efekt z obiektywem szerokokątnym? Jakie wady obrazu mogą się pojawić przy użyciu przejściówki z aukcji http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-z-soczewka-jak-nowy-i1390989707.html. Mimo wszystko jednak widzę, że ktoś już ją sprzedaje bo nie jest zadowolony z jakości obrazu. Ehhh. Nie wiem już co robić. Pomożecie?
adolfik9501
08-01-2011, 01:54
Wszystko na ten temat było na forum, jednak w skrócie:
Soczewka psuje obraz na pełnej dziurze. Wraz z przymykaniem efekt ustępuje. Generalnie jak chcesz używać jasnych obiektów w pełni/szeroko otwartych to z efektu nie będziesz zadowolony (mydło).
EDIT: Adapter bez soczewki - tracisz nieskończoność. Im obiektyw ma dłuższą ogniskową tym dalej ostrzy (im bardziej przymykasz również). Krajobrazu nie zrobisz szerokim kątem (nie wiem czy kilka metrów ostre będzie).
Sansvalo
08-01-2011, 02:05
Aha, czyli używając soczewki mniej więcej od przysłony 3,5 nie powinno być problemów?
lodzermensch
08-01-2011, 02:38
Kup przejściówkę bez żadnych soczewek.
Nie trzeba szukać daleko. W Polsce jest magik, który zrobi i sprzeda Ci przejściówki do wszystkego. W dobie internetu Ty też Go znajdziesz.
Witam.
Jestem w posiadaniu Nikona D70 i prawdopodobnie będę miał dostęp do sporej kolekcji obiektywów M42. Moje pytanie brzmi, czy bardziej opłaca się kupić przejściówkę z soczewką, czy bez (slim)? Na angielskim forum znalazłem posty polecające firmy, których nie mogę znaleźć. Jaki będzie efekt z obiektywem szerokokątnym? Jakie wady obrazu mogą się pojawić przy użyciu przejściówki z aukcji http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-z-soczewka-jak-nowy-i1390989707.html. Mimo wszystko jednak widzę, że ktoś już ją sprzedaje bo nie jest zadowolony z jakości obrazu. Ehhh. Nie wiem już co robić. Pomożecie?
Do manualnych szkiel bardziej sie oplaca kupic Canona w podobnym przedziale cenowym. Ostrzenie na niskonczonosc z wieloma fajnymi szklami tj m42, oly, nikon(w tym do starych nikonow, a wiec canon w porownaniu z puszkami o wyzszym nr jest kompatybliny z wieksza ilosca szkiel nikona, taki paradoks), c/y i ew pb/pentax + mf takie jak n. Dodatkowo w kazdej puszcze pomiar swiatla.
Z nikonem nie bedzie nieskoncznosci w zadnym z tych mocowan a tylko ewentualne kombinacje. Zastanow sie, gdyz chyba jeszcze nie masz poteznej szklarni, a jak manualne strzelanie Cie skusi to tak jak wspomnialem w C systemie jest duzo wiecej do zaoferowania na wstepie
Jeśli już zmieniac system, to Pentax chyba najlepiej współpracuje z M42. Działa zarówno pomiar światła, potwierdzenie ostrości, jak i stabilizacja.
Canon nie ma potwierdzenia ostrości, trzeba doklejać dandeliona.
A do Nikona tylko przejściówka bez soczewki i przejustowanie obiektywu. Albo zakup obiektywu od razu z bagnetem F. Do tego przerobione TC-16A i będzie również AF.
adolfik9501
08-01-2011, 16:09
Aha, czyli używając soczewki mniej więcej od przysłony 3,5 nie powinno być problemów?
Co by mydło się straciło trza szkło przymknąć coś koło 2 - 3 działek (np. 2.0 na 4 - 5,6) ale dużo zależy od szkła. Generalnie sztuka dla sztuki. Poszukaj szkiełek z natywnym mocowaniem Nikona, albo z możliwością zmiany mocowania. M42 i Nikona, to poza makro i portretami kiepski pomysł jest tak z adapterem z soczewką jak i bez. Czasami pomaga justowanie, lecz nie z każdym obiektywem da się taki myk z robić.
Jeśli już zmieniac system, to Pentax chyba najlepiej współpracuje z M42. Działa zarówno pomiar światła, potwierdzenie ostrości, jak i stabilizacja.
Canon nie ma potwierdzenia ostrości, trzeba doklejać dandeliona.
A do Nikona tylko przejściówka bez soczewki i przejustowanie obiektywu. Albo zakup obiektywu od razu z bagnetem F. Do tego przerobione TC-16A i będzie również AF.
Tylko ze Pentax to samo m42(faktycznie stabilizacja jest na+); do C wystarczy przejsciowka z potwierdzeniem ostrosci i juz jest:)
Nikon kompletnie bezcelowo, da sie przerobic kilka, wiekszosc traci na jakosci optycznej; to TC-16A to lipa konkretna