PDA

Zobacz pełną wersję : MBP 13" i NEC PA231W - problem z obrazem

Bartekkw
07-01-2011, 23:31
Witam

Kupiłem dzisiaj przejściówkę mini pisplay port - DVI i podłączłem MAC'a do NEC'a

i oto co zobaczyłem - tapetę z MBP bez możliwości zrobienia czegokolwiek na LCD. Czy to kwestia przejściówki (marki LogiLink) czy trza coś skonfigurować ? Help !!!!

Fot poglądowy z Nokii

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/5493/20110107024.jpg)

marszull
07-01-2011, 23:38
musisz wejsc w preferencje monitor i uporzadkowac ;)

Bartekkw
07-01-2011, 23:40
Update :

Obraz wyśwetla się na obu ekranach, ale w rozdzelczości MAC'a (wyświetla się na PA231W tylko jak jest włączona opcja mirror). I co dalej ?

marszull
07-01-2011, 23:42
A w uporzadkowaniu masz dwa monitory jak nie masz mirror?
daj screeny z monitor i uporzadkowanie
albo zdjecie z tych dwoch zakladek- co masz na monitorach

Bartekkw
07-01-2011, 23:47
A w uporzadkowaniu masz dwa monitory jak nie masz mirror?

Tak - jak wyłącze mirror to w uporządkowaniu widoczne są dwa monitory - czyli niebieskie prostokąty mniejszy i większy stykające się bokmi :)

źródło (http://img33.imageshack.us/img33/6092/20110107025.jpg)

A tak wygląda po włączniu mirror - rozdziałka na NEC'u 1280x800 :(

źródło (http://img695.imageshack.us/img695/883/20110107026.jpg)

marszull
07-01-2011, 23:49
Na Necu nie wyswietla Ci okienka?
Przy mirror tez powinno ci wyswietlac okienko dotyczace neca (rozdzielczosc itd)
teraz dopiero zajarzylem ze jest ok ;)
bo nie uzywam tapety z maca
sprobuj myszka przejechac na na neca ;)
macbooka postaw z lewej i myszka w prawa;)
a jak chcesz odwrotnie miec obraz, to przesun ten bialy pasek na wiekszy panel

Czornyj
07-01-2011, 23:53
Wyłącz mirror, bo obniżasz rozdzielczość PA231W do rozdzielczości MBP. Ekran dołączył się jako dodatkowy, możesz na niego przejechać kursorem, lub przesunąć tam dowolne okno. W drugą stronę musisz uważać, by kursor przeszedł przez okno mniejszej rozdzielczości mniejszego monitora, w dole ekranu może zahaczyć. W preferencjach monitora możesz zmienić, by dołączony ekran funkcjonował jako główny - należy przesunąć na ikonę większego wyświetlacza górny biały pasek.

Bartekkw
08-01-2011, 00:16
Wyłącz mirror, bo obniżasz rozdzielczość PA231W do rozdzielczości MBP. Ekran dołączył się jako dodatkowy, możesz na niego przejechać kursorem, lub przesunąć tam dowolne okno. W drugą stronę musisz uważać, by kursor przeszedł przez okno mniejszej rozdzielczości mniejszego monitora, w dole ekranu może zahaczyć. W preferencjach monitora możesz zmienić, by dołączony ekran funkcjonował jako główny - należy przesunąć na ikonę większego wyświetlacza górny biały pasek.

ale bajera :)

Normalnie czad z tymi ekranami :)
Dzielki wielkie

siona
08-01-2011, 00:30
ale bajera :)

Normalnie czad z tymi ekranami :)
Dzielki wielkie

nie widzę w tym nic nadzwyczajnego - windoza działa identycznie w tej materii

Czornyj
08-01-2011, 00:37

Pamiętam, jak w niepamiętnych czasach pierwszy raz zobaczyłem Macintosha IIfx, sprowadzonego z cholernymi szykanami bo było jeszcze na nie embargo, podłączonego do dwóch monitorów (kolorowych!) na Trinitronach 13" - i ten megazajebiaszczy szok, kiedy operator przesunął kursor z lewego ekranu na prawy...

marszull
08-01-2011, 00:55

W samy dzialaniu wykrywania monitorow tak (chociaz nie do konca, bo u mnie czesto byly jakies chore akcje z rozdzialka i jelsi sam reczeni etego nie ustawilem to zle sie wyswietlalo)
ale mozesz sprobowac podpiac dwa rozne profile do tych ekranow, to juz wymaga troche zabawy i najczesciej konczy sie kupa ;)
a w macu akurat tego problemu nie ma

Czornyj
08-01-2011, 00:59
ale mozesz sprobowac podpiac dwa rozne profile do tych ekranow, to juz wymaga troche zabawy i najczesciej konczy sie kupa ;)
To się kończy kupą w przypadku kart ze spieprzonymi sterami. Systemowo tego typu siupy są jak najbardziej obsługiwane. W Macu tego problemu nie ma, bo przypadkiem stery działają dobrze i nie ma problemu z poprawną identyfikacją ekranów i przydzielanych im profili.

marszull
08-01-2011, 01:02
mi i przy lapku i przy piecu (jakie tam karty siedzialy nie wiem bo sie nie znam) nie dzialalo
albo jeden profil dzialal albo drugi na xp, dwa na raz nie
mozliwe ze trzeba bylo cos posciagac, ukatualnic, poprzestawiac itd
ale to jakby tez podpada pod moja wczesniejsza wypowiedz
ze tu tego problemu nie ma ;)

Czornyj
08-01-2011, 01:19
No wiem, że nie zawsze działa - bo co się z tym nawalczyłem, to moje. Stery do kart graficznych piszą chyba niedorozwoje w ramach terapii.

marszull
08-01-2011, 01:28
No wiem, że nie zawsze działa - bo co się z tym nawalczyłem, to moje. Stery do kart graficznych piszą chyba niedorozwoje w ramach terapii.

heheh
a ja znowu jakos tak sie dziwilem ze na macu jak zrobilem profile
i wszystko od razu ustawilem w sekunde
"i co ot taki bedzie dzialac?"

de Fresz
08-01-2011, 01:52
Pamiętam, jak w niepamiętnych czasach pierwszy raz zobaczyłem Macintosha IIfx, sprowadzonego z cholernymi szykanami bo było jeszcze na nie embargo, podłączonego do dwóch monitorów (kolorowych!) na Trinitronach 13" - i ten megazajebiaszczy szok, kiedy operator przesunął kursor z lewego ekranu na prawy...

To co powiesz na Quadrę 900 z roku A.D. 1991, do której podłączono 6 (słownie: sześć) monitorów, w tym ze 3 w rozmiarach 21"? I wszystko płynnie śmigało. W czasach, gdy pewnym postępem była migracja z monitorów 14" (nierzadko monochromatycznych) na "piętnastki", 17" to się głównie na zdjęciach w magazynach komputerowych oglądało, bo na żywo już było trudniej. To był prawdziwy opad kopary.

siona
08-01-2011, 09:53
W samy dzialaniu wykrywania monitorow tak (chociaz nie do konca, bo u mnie czesto byly jakies chore akcje z rozdzialka i jelsi sam reczeni etego nie ustawilem to zle sie wyswietlalo)
a w macu akurat tego problemu nie ma

nie narzekam - działa bez problemu - lapek + PA231w
na razie mam tylko 1 nierozwiązany problem - zmuszenie FF do działania z 2 różnymi profilami na dwóch różnych monitorach równocześnie.

Kyle
08-01-2011, 12:23
nie narzekam - działa bez problemu - lapek + PA231w
na razie mam tylko 1 nierozwiązany problem - zmuszenie FF do działania z 2 różnymi profilami na dwóch różnych monitorach równocześnie.Może instalacja dwóch wersji/w dwóch miejscach (nie wiem czy się tak da - nie robiłem tego) i wpisanie w każdej wersji ścieżki do profilu z kolejnych monitorów (też nie wiem czy dane konfiguracyjne będą trzymane w dwóch osobnych plikach tych dwóch instalacji programu). Nawet jak się uda to trzeba by pamiętać który FF jest do którego monitora.

siona
08-01-2011, 13:01
Może instalacja dwóch wersji/w dwóch miejscach (nie wiem czy się tak da - nie robiłem tego) i wpisanie w każdej wersji ścieżki do profilu z kolejnych monitorów (też nie wiem czy dane konfiguracyjne będą trzymane w dwóch osobnych plikach tych dwóch instalacji programu). Nawet jak się uda to trzeba by pamiętać który FF jest do którego monitora.

można podmieniać profile ale to jest półśrodek mocny