Zobacz pełną wersję : problem z cls.
witam,
mam taka zagwostke:
posiadam korpus d90 i dwie sb jedna 600 druga 800 oraz trigger radiowy pt-4 czy cos w tym guscie.
nadajnik umieszam na apracie a odbiornik na sb-800 ustawiona na MASTER i sb-600 ustwaiona na remote.
calosc oczywiscie nie dziala stad ten topic - wyzwala sie jedynie sb-800; sb-600 niezywa.
kanaly 1,2,3... i A, B, C sie zgadzaja itp.
bylbym wdzieczny jakbym ktos mi pomogl :(
Albert44
07-01-2011, 22:25
witam,
mam taka zagwostke:
posiadam korpus d90 i dwie sb jedna 600 druga 800 oraz trigger radiowy pt-4 czy cos w tym guscie.
nadajnik umieszam na apracie a odbiornik na sb-800 ustawiona na MASTER i sb-600 ustwaiona na remote.
calosc oczywiscie nie dziala stad ten topic - wyzwala sie jedynie sb-800; sb-600 niezywa.
Albo radio albo CLS.. i gorącą zachęcam do zaglądnięcia do instrukcji obsługi korpusu D90 i lamp SB..
Radio pt4 "nie gada" z CLS-em, ustaw tryb M lampy w body aparatu
O Albert44 mnie ubiegł
nie sadze zebym znalazl to w instrukcji...
jezeli sb-800 jest sterownikiem lamp i moze je wyzwalac to dlaczego musi byc koniecznie na sankach w body ? a nie moze byc na kablu albo przez radio wyzwalan bezsensu
oczywiscie nie chce korzystac z ttl tylko M
Albert44
07-01-2011, 22:45
nie sadze zebym znalazl to w instrukcji...
No cóż... może jednak przekartkuj.. to nie męczy.
jezeli sb-800 jest sterownikiem lamp i moze je wyzwalac to dlaczego musi byc koniecznie na sankach w body ? a nie moze byc na kablu albo przez radio wyzwalan bezsensu
Najprawdopodobniej CLS wymaga komunikacji z aparatem nie tylko w postaci impulsu wyzwalającego. Najprawdopodobniej, bo nie znam się na tym za bardzo, ale moja pokrętna logika mi tak podpowiada. Mało prawdopodobne, żeby to była awaria, raczej "ten typ tak ma".
Art Erie
07-01-2011, 23:09
witam,
mam taka zagwostke:
PT-4 ( jak cała reszta ) przenosi tylko jeden sygnał ( potrzebny do współpracy lampy i body w trybie M). CLS natomiast potrzebuje całej sekwencji błysków sterujących, potrzebnej do komunikacji ( ustawienia parametrów), zanim wyśle sygnał do wyzwolenia lampy. Taka konfiguracja nie ma prawa działać.
nie działa bo do nikona pasują tylko lampy z minoltowskimi stopkami...